Om te beginnen zijn er in het jaar 2000 door de VN acht milleniumdoelen vastgesleld voor 2015. Voor iedereen die ze niet kent, zet ik ze hieronder even op een rijtje:
- Extreme armoede en honger zijn uitgebannen
- Alle jongens en meisjes gaan naar school
- Alle mannen en vrouwen hebben dezelfde rechten
- Kindersterfte is sterk afgenomen
- Minder vrouwen sterven door zwangerschap
- De verspreiding van ziektes als malaria en aids is gestopt
- Meer mensen leven in een duurzaam milieu
- Meer eerlijke handel, schuldenverlichting en hulp
In Uganda, waar ik zelf naartoe ben geweest, heb ik een aantal projecten bezocht die naar sommige van deze milleniumdoelen streven.
Zo ben ik met een groep twee dagen op bezoek geweest bij Kim, die meerdere projecten heeft lopen in Uganda. Een van deze projecten is een kinderziekenhuisje. Hier vangt ze allerlei ondervoede kindjes op, die als ze niet snel worden geholpen zullen sterven. In het ziekenhuisje van Kim kunnen deze kinderen zich herstellen, zodat ze daarna weer gezond het leven in kunnen. Dit ziekenhuisje heeft te maken met het milleniumdoel: 'Kindersterfte is sterk afgenomen', omdat er door het kinderziekenhuisje een stuk minder kinder sterven aan ondervoeding.
Dezelfde Kim heeft samen met een andere Kim nog een lopend project in Uganda. Samen hebben ze een flinke lap grond gekocht, waarop ze velen verschillende producten verbouwen. Op het land laten ze veel (soms alleenstaande) moeders werken, uiteraard onder goede omstandigheden. Als loon krijgen deze vrouwen delen van de oogst die ze zelf verbouwen. Op deze manier kunnen de moeders zorgen voor voldoende voedsel in haar gezin. Dit project heeft betrekking op twee milleniumdoelen:
- Extreme armoede en honger zijn uitgebannen
- Meer eerlijke handel
Dit komt doordat er door dit project een aantal gezinnen niet meer onder extreme armoede en honger hoeven te leven, doordat de moeder voldoende voedsel verdiend om goed van te kunnen leven. Daarnaast gebeurt het werken en handelen hartstikke eerlijk. De vrouwen worden goed behandeld en ze verdienen wat ze waard zijn, dus worden ze niet uitgebuit.
Daarnaast heb ik met een groep het project FOHO (Foundation Of Hope Organisation) bezocht. Bij dit project worden straatkinderen opgevangen in een voorstadje van Masaka, een van de grotere steden in Uganda. Ze laten de straatkinderen nuttig werk doen, zoals bijvoorbeeld het maken van kettingen etc. Daarnaast wordt er in de tuin van het projectgebouw koffie verbouwd. Deze kettingen etc. en koffie worden verkocht en met de opbrengst hiervan wordt er voedsel gekocht voor de straatkinderen. Na dit dagproces moeten de straatkinderen weer de straat op om daar de nacht door te brengen en kunnen ze de dag erop weer terugkomen voor hetzelfde proces. Dit project is goed voor twee milleniumdoelen:
- Extreme armoede en honger zijn uitgebannen
- Kindersterfte is sterk afgenomen
Dit valt zo te verklaren, doordat de straatkinderen voortaan niet meer honger hoeven te lijden, als ze elke dag naar deze organisatie gaan. Daarnaast blijven de kinderen hierdoor meer van de straat, waardoor de overlevingskans voor ze een stuk beter wordt.
Ook ben ik op bezoek geweest bij een weeshuis, dat niet op het programma van Worldmapping stond. Hier zaten op dat moment ongeveer 50 kinderen, maar dit zijn er soms nog wel meer ook! De oprichter van dit weeshuis heeft inmiddels ook een school laten bouwen, die in verband stond met het weeshuis. Zo kunnen de kinderen in het weeshuis worden gesponsord door de buitenwereld. Alle kinderen die worden gesponsord gaan van het weeshuis naar de school, waar ze les krijgen, te eten krijgen en de nacht doorbrengen voor een aantal jaren. Dit project draagt een steentje bij aan het milleniumdoel: 'Alle jongens en meisjes gaan naar school', omdat er door dit project meer (wees)kinderen naar school kunnen.
Zo zijn er in Uganda diverse projecten die de milleniumdoelen nastreven, maar deze projecten zijn allemaal erg kleinschalig, waardoor het land nog veel meer hulp nodig heeft om in 2015 alle doelen voltooid te kunnen hebben!
Add new contribution