Education Category: Math
Ages: 4-8, 8-12, 12-16
Het enige wat je nodig hebt voor deze wiskunde les is een kaartspel, een blaadje en een potlood voor elk groepje. De groepjes kunnen worden ingedeeld in gevorderd tot iets minder gevorderd. Het spel kan je spelen van 2 tot 4 kinderen en een begeleider kan eventueel meedoen. Het mooie aan deze wiskunde les is dat de kinderen gaan rekenen op een spelende manier, waardoor ze het leuk blijven vinden en niet zo snel hun concentratie verliezen. We beginnen door bij elk groepje een lijst met regels neer te zetten. Bij de regels kan de moeilijkheidsgraad verschillen. Zo kan het ene groepje alleen + en - doen en bij het andere groepje gooi je er een paar keer x tussen door.
Voorbeeld 1:
1= +1
2= -2
3= +3
4= -4
Voorbeeld 2:
1= +1
2= x2
3= -3
4= +4
De regels kunnen dus per groepje verschillen, maar het is belangrijk dat de regels maar t/m 10 gaan en dat elk groepje een blaadje met zijn eigen regels heeft.
Nu kan het rekenspel beginnen. Een groepje krijgt een geschud stapeltje spelkaarten op zn kop. De eerste persoon uit het groepje pakt een kaart, daar begint het spel mee Het is bijvoorbeeld een 2. Dan pakt het volgende kind een kaart van de stapel. Bijvoorbeeld een 4. dan kijk je bij de regels en dan staat er bijvoorbeeld +4. Dan zegt het kind dat de kaart pakte wat de rekensom dan samen is. In dit geval dus 6. Dan pakt het volgende kind een kaart. Bijvoorbeeld een 3 en bij de regels staat bij 3: -3. Dan moet dit kind dus uitrekenen wat 6-3 is. Zo gaat het door tot alle kaarten op zijn. Je kan ook afspreken om getallen onder de nul te doen, zoald 2-4 of je kan afspreken dat het dan gewoon nul wordt. Uiteindelijk kan je er ook nog iets meer spanning in gooien door het groepje die als eerst alle kaarten kwijt is tot winnaar te vernoemen. Voor het groepje dat iets minder is in wiskunde kan dit heel leuk zijn, omdat ze niet weten dat de wat gevorderende kinderen moeilijkere sommen heeft, waardoor ze dus kunnen winnen en ze een soort boost krijgen dat ze nu even beter waren dan de andere.
Uit mijn eigen ervaring weet ik dat dit spel heel goed werkt als je bij elk groepje een vrijwilliger of begeleider kan plaatsen die de sommen een beetje controleerd. Wij hadden gelukkig genoeg vrijwilligers, waardoor dit rekenspel een groot succes was.
Add new contribution