Dit was een door mij geschreven beschouwing over ontwikkelingshulp. Er zullen vast een aantal fouten in zitten, naar het is een onderwerp om over na te denken!
Ontwikkelingshulp wordt niet altijd meer als hulp gezien. Dit is omdat de negatieve aspecten nu ook aan het licht komen, zoals kinderen die veel aandacht krijgen en vervolgens weer in de steek worden gelaten. Jij als vrijwilliger daarentegen, kan dan wel het gevoel hebben dat je goed hebt gedaan. Een belangrijke vraag hier is: in hoeverre wegen de positieve en negatieve gevolgen van ontwikkelingshulp tegen elkaar op? In dit artikel wordt er vooral gekeken naar vrijwilligerswerk in of voor ontwikkelingslanden. De verschillende soorten vrijwilligerswerk komen naar voren, evenals de verscheidene voor- en nadelen bij deze projecten.
Ten eerste moet er gekeken worden naar het feit dat er verschillende soorten vrijwilligerswerk zijn. Zo kun je met, bijvoorbeeld de organisatie Be More, rondtrekken en tussendoor vrijwilligerswerk doen bij verschillende projecten. Je kunt ook met bijvoorbeeld Unicef of Artsen Zonder Grenzen een langere tijd helpen in een bepaald gebied. Een andere optie is om als jongere met een organisatie als Worldmapping mee te gaan, om projecten te steunen en daarbij je wereld te vergroten. Aan de meeste soorten vrijwilligerswerk zitten echter niet alleen voor- maar ook nadelen. Dit verschilt per project.
Zo krijgen kinderen menigmaal trauma’s door alsmaar omarmd te worden, om vervolgens weer in de steek gelaten te worden. Vrijwilligerswerk houdt in dat je vrijwillig werk op je neemt, dat niet door een ander vervuld kan worden. In Cambodja kun je ‘vrijwilligerswerk’ doen in weeshuizen die vol zijn gestopt met kinderen die hun ouders nog hebben. Simpelweg zodat er geld verdiend kan worden. In een documentaire over deze zaak is te zien dat er afschrikwekkend met deze kinderen wordt omgegaan. De regels van de huizen zeggen dat de kinderen niet omarmd mogen worden (om onder andere trauma’s te voorkomen), maar wanneer vervolgens het weeshuis wordt betreden met een verborgen camera, is te zien dat deze regels nauwelijks worden nageleefd. Daarnaast willen de vrijwilligers die komen dikwijls geld achter laten voor de zielige kinderen ‘zonder’ ouders. Je kunt dus wel zeggen dat vrijwilligerswerk in dit arbeidsveld een industrie geworden is. Alles voor het geld, niettegenstaande dat de kinderen daaronder moeten lijden.
Goederen naar ontwikkelingslanden sturen, loopt ook niet altijd als gepland. Westerse landen denken immers niet altijd goed na over de dergelijke situatie in het ontwikkelingsland. Een goed voorbeeld hiervan, is het sturen van een zeer grote wasmachine naar een klein ziekenhuis in Malawi (St. Lukes). Het hulpmiddel dat met goede bedoelingen naar dit arme ziekenhuis verstuurd werd, heeft misschien wel meer gekost dat het op heeft gebracht. De mensen in het ziekenhuis hadden het wassen prima met de hand kunnen doen, vooral als ze ter vervanging meer medicijnen en dus betere zorg hadden kunnen krijgen. Bovendien kon deze wasmachine in eerste instantie niet eens aangesloten worden op de waterpomp. Deze had namelijk een veel te lage druk voor zo een groot apparaat. Uiteindelijk is het gelukt de wasmachine te laten functioneren. Dit had ook anders kunnen verlopen, waardoor deze actie een grote, spijtige geldverspilling zou zijn geweest.
Er zitten uiteraard ook goede punten aan vrijwilligerswerk, anders zou het niet blijven bestaan. Organisaties als Unicef zorgen voor schoon drinkwater voor talrijke mensen in ontwikkelingslanden. Het Rode Kruis en Artsen Zonder Grenzen zijn bezig om zoveel mogelijk mensen te redden van het Ebola virus en War Child geeft voormalige kindsoldaten een nieuwe kans. Vrijwilligersorganisaties die dit werk doen zijn nodig, er worden heel veel mensen mee geholpen. Deze mensen zouden een oorlog anders misschien niet overleefd hebben of niet terug in de maatschappij kunnen stappen na een heftige oorlog.
Als je vrijwilligerswerk met Worldmapping gaat doen, ben je niet langer dan twee dagen met één project bezig. Toch kun je positieve veranderingen teweegbrengen. Denk hierbij aan een gevaarlijk diepe kuil vullen met zand en stenen, zodat er geen ongelukken kunnen gebeuren. Mogelijkerwijs zou deze kuil nog lang leeg hebben gestaan als de vrijwilligers dit niet hadden gedaan. Daarnaast kunnen vrijwilligers ook een inspiratiebron zijn voor de gemeenschap waar ze aan het werk zijn. Elkaar helpen en steunen in tijden van nood, spreekt niet altijd voor zich. Als je andere dit ziet doen, kan dit jou ook aansporen om beter te zijn voor de mens om je heen. Dit kan zorgen voor meer optimisme een prettigere samenleving in een gemeenschap.
Er zitten hele belangrijke goede en slechte punten aan ontwikkelingshulp. De vraag: ‘in hoeverre wegen de positieve en negatieve gevolgen van ontwikkelingshulp tegen elkaar op?’, is dan ook moeilijk te beantwoorden. Er kunnen mensen lijden onder zogenoemde hulp, maar lijdende mensen kunnen ook uit hun lijden verlost worden.
Wat goed dat je zo bewust Gerjanne Voortman contributed on 01-12-2014 12:00
Wat goed dat je zo bewust nadenkt over de verschillende kanten die aan ontwikkelingshulp zitten. Goed doen is complexer dan het in eerste instantie lijkt, dat geef je goed weer!
Ontwikkelingshulp mike123 contributed on 12-03-2019 10:05
Wauw, zo heb ik zelf nooit zo over nagedacht en blij dat ik dit artikel heb kunnen lezen. Ik heb zelf nog nooit gehoord van de organisaties Be More, Worldmapping en zal er wat meer informatie over opzoeken.
Add new contribution