Wat houdt Fair Trade in?

Fair Trade betekend eerlijke handel, het doel is om producten op de markt te brengen, waarvoor een eerlijke prijs wordt betaald aan de mensen die het maken in de landen van herkomst, en ook dat de mensen die de producten maken goed  bestaan kunnen krijgen en zo kunnen leven.

Dus geen kinderarbeid en geen extreem lange werkdagen, waar bij er aan gedacht word voor milieuvriendelijke producten. Door een goedgekeurde Fair Trade product te kopen, werk je als mee aan de vooruitgang van mensen die het een stuk minder goed hebben dan wij. Wereldwijd zijn er 10 Fair Trade regels bedacht, de gene waar bij Fair Trade zich opbouwt:

  1. Kansen bieden aan kansarme producenten.
  2. Transparantie.
  3. Eerlijke handelsvoorwaarden.
  4. Verantwoorde prijzen, leefbare lonen.
  5. Geen kinderarbeid, geen gedwongen arbeid.
  6. Gelijke kansen.
  7. Verantwoorde arbeidsomstandigheden.
  8. Capaciteitsopbouw.
  9. Zorg voor het milieu.                 
  10. Promotie van Fair Trade. 

 

De Fair Trade organisatie zorgt op verschillende manieren voor eerlijke handel! Fair-Trade houdt zich bezig met het milieu en ook met het transport van de producten naar het westen zorgt de organisatie dat dit uiterst duurzaam gaat. Ze streven ook naar gelijke rechten voor mannen en vrouwen in derde wereld landen, dat zijn de arme landen.

Je hebt het over kinderarbeid als kinderen het grootste deel van de dag moeten werken voor geld. Zij kunnen hierdoor niet naar school gaan en daardoor geen goeie toekomst. Over de hele wereld zijn er meer dan 186 miljoen kinderen die tussen de 5 en 14 jaar oud die werken om geld te verdienden. Kinderarbeid komt meestal in arme landen voor zo als Cambodja en Afghanistan. Maar de meeste kinderarbeid komt voor in India. Vaak moeten zij meer dan 10 uur per dag werken, in de kou of juist in een enorme hitte doen ze vaak zwaar werk dat eigenlijk een kind niet aan kan. Veel spullen die wij meestal gebruiken worden door kinderen gemaakt.

 

Werk die door kinderen gedaan worden:

  • In een hotel werken om kamers schoon te maken en in de keuken helpen.
  • Pennen op straat verkopen.
  • Hout sjouwen die gebruikt word door steenovens.
  • Plastic verzamelen voor hergebruik, vaak op de vuilnisbelt.
  • Schoon maken bij rijke mensen.
  • Planten bestuiven in kwekerijen.
  • Stenen met een hamer breken bij een steen fabriek.
  • Dragen van bakstenen.
  • Borduurwerk.
  • Wapens maken, kinderen die in oorlog mee moeten vechten.

 

Ouders verdienden vaak te weinig geld om voor het hele gezin te zorgen (daar doet Fair Trade dus iets aan). Bazen van fabrieken en andere winkels nemen liever kinderen omdat ze die minder hoeven betalen. Ook zijn de kinderen niet overal verplicht om naar school te gaan.

Meer dan 190 landen hebben met elkaar afgesproken dat kinderen beschermt moeten worden. Deze landen vormen samen een organisatie die de verenigde naties heet. In de verenigde naties worden allerlei afspraken gemaakt bijvoorbeeld om vrede te houden. In India is de meeste kinderarbeid maar in 1950 hebben ze afgesproken dat dat niet mag, wel raar dat dit tot nu toe nog steeds niet gebeurt…..

Fair Trade verkoopt van allerlei soorten producten bijvoorbeeld: sieraden, sjaals, tassen, boeddha beelden, vazen, kaarsen, wijnen, maar het meest bekende onder ons etenswaren. In de supermarkt zijn Fair Trade producten vaak duurder, dat is wel logisch want bij Fair Trade word er veel meer aandacht aan besteed. Het Nederlandse aanbod aan Fair Trade producten bestaat inmiddels uit 250 verschillende producten.

Je kunt de Fair Trade spullen kopen bij WAAR-winkels, supermarkten, warenhuizen, woon winkels, cadeaushops, via internet en natuurlijk de Wereld Winkel. De wereld Winkel verkoopt spullen van Fair Trade. De mensen in de wereld winkel zijn bijna allemaal vrijwillig, dat betekent dat de mensen het werk doen voor de mensen. Niet voor het geld!

Op zaterdag 9 mei 2015 is het World Fair Trade Day, op deze dag is het de bedoeling dat je eerlijke producten koopt en aandacht geeft aan de mensen die hierdoor een beter toekomst krijgen. Het gaat hier om 1 dag, 1 dag van de 365 dagen! Dat is toch niet teveel gevraagd? 

 

Access: 
Public
Related content or attachment:
Wat houdt Fair Trade in?
Follow the author: MaartjeLaat
More contributions of WorldSupporter author: MaartjeLaat:
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
968