Gymlessen geven in Ghana

Education Category: Sports
Ages: 4-8

In Ghana heb ik sportlessen gegeven aan kinderen uit de laagste drie klassen (KG1, KG2 en class 1). Naar aanleiding van deze ervaring wil ik jullie wat tips meegegeven voor als je zelf les moet geven in het buitenland.

Dit zijn drie 'problemen' die ik heb meegemaakt en daarom kan ik deze ervaring nu gebruiken om andere te informeren en voor te bereiden. Zo weten zij wat zij eventueel kunnen verwachten en kunnen zij zich er op voorbereiden (voor zover mogelijk).

Ik heb de volgende problemen ondervonden.

  1. De kinderen zijn erg eenkennig(kennen alleen voetbal).
  2. De kinderen spreken geen Engels.
  3. De kinderen kopiëren alles en tonen weinig (tot geen) eigen initiatief.

Probleem één was gemakkelijk op te lossen. Ik had namelijk aan het begin van mijn lessen twee doelen gesteld. Het eerste doel was dat de kinderen plezier moesten hebben tijdens mijn les. Dat mocht dus niet afhangen of mijn les wel of niet goed ging. Zij moesten hoe dan ook een fijne tijd hebben. Mijn tweede doel was om de kinderen kennis te laten maken met spelletjes die ik in Nederland zie en vaak gedaan heb met de kinderen hier. Dus niet alleen voetballen met de kinderen, maar ook andere spelletjes laten zien. Dit tweede doel is erg geslaagd en daarmee heb ik probleem 1 opgelost.

Nummer twee en drie waren iets moeilijker op te lossen, want deze stonden namelijk met elkaar in verband. De kinderen spraken geen Engels. In eerste instantie dacht ik dat dit geen probleem zou vormen, want ik had bedacht dat ik alles wilde uitleggen aan de hand van een voorbeeld. Ik zou de opdracht voor doen en daarna zouden de kinderen het spel gaan spelen. Dan hadden we helemaal geen taal nodig dacht ik. In de praktijk ging dit niet helemaal zo. De kinderen op deze basisschool krijgen op een iets andere manier les dan in Nederland. Wanneer zij les krijgen in de klas dan leren zij de stof door het te herhalen. Bijvoorbeeld: Bij ICT moesten zij leren wat een computer was. De kinderen moesten dan heel vaak het volgende zinnetje herhalen: A computer is a machine that makes work easier and faster. Alle kinderen kunnen nu dat zinnetje zeggen, maar als je ze een computer laat zien leggen zij niet de link met dat ene zinnetje. Dat er op die school zo lesgegeven werd was te zien aan de gymles. Ik probeerde tikkertje uit te leggen aan de hand van het plaatje. Na mijn voorbeeld waren de kinderen aan de beurt. Alle kinderen gingen recht op de kinderen af die in het voorbeeld getikt waren. Nu zou ik het even stil kunnen leggen en uitleggen dat dit niet de bedoeling was en dat er één tikker was en dat de rest weg moest rennen, maar door de taalbarrière was dat lastig. Ik had maar kort de tijd en daarom is het mij ook niet gelukt om het spel tikkertje bij te brengen. Andere spelletjes lukten wel, omdat ik dan meedeed en dan konden de kinderen het na doen! Maar bij tikkertje is er eigen initiatief nodig van de tikker (hij/zij moet zelf bedenken wie hij/zij gaat tikken) en daarom is dat spel in het korte tijdsbestek niet gelukt.

Hierboven heb ik de drie grootste problemen omschreven en nu zal ik jullie wat tips meegeven, zodat jullie weten wat je kunt verwachten als je lesgeeft in een ander land!

Tip 1: Zorg dat je nieuwe en leuke spelletjes heb voor de kinderen, maar die vooral niet te moeilijk zijn. De kinderen zijn al snel tevreden en zijn al heel blij dat zij naar het sportveld mogen. Elk spelletje waarbij zij moeten rennen vinden zij leuk. Laat ze veel kennis maken met nieuwe spellen zodat zij niet alleen willen voetballen.

Tip 2: Neem de tijd! Dit is misschien wel één van de belangrijkste. Ik had niet heel veel tijd en daarom is het mij niet gelukt om alle spelletjes aan te leren (zoals tikkertje). Ik denk dat herhaling vooral erg belangrijk is zodat de kinderen de spellen gaan herkennen. Dus het spelletje vaak voordoen en duidelijk maken dat zij zelf mogen kiezen wie zij gaan tikken.

Tip 3: Wanneer je weinig materiaal hebt betekent dit dat veel kinderen samen moeten doen met dezelfde spullen. Probeer dus de groepen niet al te groot te maken. Sommige klassen hadden vijftig kinderen in de klas. Ik nam deze kinderen niet allemaal tegelijk mee naar het veld, maar verdeelde de klas in twee groepen. Zo kon ik mijn aandacht beter verdelen over de kinderen en konden wij effectiever gebruik maken van de materialen. Ik probeerde de docenten uit te leggen dat zij eerst de opdracht uit konden leggen aan heel de klas en dat ik daarna de helft meenam. De andere helft die in de klas bleef kon dan de opdracht maken. Wanneer ik klaar was nam ik de andere helft mee en kon de eerste helft aan de opdracht beginnen.

Hieronder een overzicht van een aantal spelletjes die ik heb gedaan met de kinderen:

  1. Lijnenspel: Er zijn 4 lijnen. Elke lijn heeft een nummer (lijn 1, lijn 2 etc.). De docent roept een nummer en de kinderen moeten naar de lijn rennen die hoort bij dat nummer. Vervolgens roept de docent een ander nummer en moeten de kinderen naar de lijn rennen die bij dat nummer hoort. Varianten: hinkelen, als een tijger, achteruit, klappend, springend, springend en klappend etc..
  2. Rivier: twee docenten of kinderen houden het springtouw vast en bewegen dit over de grond. De kinderen moeten over het springtouw springen en moeten daarbij zorgen dat zij niet in de rivier vallen (oftewel: het touw aanraken).
  3. Touwtje springen: touwtje springen is voor kleine kinderen erg moeilijk. Voor hen is nummer 2 een beter spelletje. Bij de iets oudere kinderen is touwtje springen wel erg leuk!
  4. Estafette: De docent verdeelt de kinderen over verschillende teams. Vervolgens gaan de kinderen omstebeurt een parcours afleggen (dus van elk team start één kind tegelijk). Welk team als eerste klaar is wint! Varianten: slalomparcours, als een kikker, hinkelen etc..
  5. Tikkertje: één speler is de tikker en de andere kinderen moeten wegrennen. Het is de taak van de tikker om alle kinderen zo snel mogelijk te tikken.
     

Ik heb gymlessen gegeven aan drie verschillende klassen op de basisschool (Kg1, Kg2 en Class 1). In het begin klonk het makkelijker dan het was. Ik liep daarom gelijk al tegen een aantal probleempjes aan. Deze problemen wil ik graag met jullie delen en daarna geef ik een aantal tips hoe je deze problemen kunt voorkomen wanneer je zelf les gaat geven aan kinderen in het buitenland.

Related content or attachment:
Gymlessen geven in Ghana
Access: 
Public
Follow the author: I.derijke
More contributions of WorldSupporter author: I.derijke
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Related topics:
Activities abroad, study fields and working areas:
Countries and regions:
Statistics
1853