De acht werelddoelen (Millenniumdoelen)
De acht werelddoelen (Millenniumdoelen)
- 1007 reads
De acht werelddoelen.
Ik weet nog goed dat mijn zus vroeger een presentatie hield over de millenniumdoelen. Ze zat in de derde klas op de middelbare school en ik zat in groep acht van de basisschool. Zelf had ik er nog nooit eerder van gehoord. Ze vertelde mij hoe deze acht mooie doelen in elkaar zaten en ik was al gelijk gefascineerd. Dat we met zoveel landen eindelijk een keer samenwerken om deze wereld op verschillende gebieden te verbeteren. Ik vond het heel mooi. Nadat deze acht specifieke doelstellingen zijn gemaakt hebben veel mensen geholpen om de gewenste doelen waar te maken. Naast de overheden van de Verenigde Naties, maar ook super veel andere organisaties en individuele mensen dragen een steentje bij.
Nu is het inmiddels 2015. Het moment van de waarheid is aangebroken. De deadline is bereikt. Op de planning stond dat er in 2015 grote vooruitgangen moeten zijn bereikt op het gebied van armoede, onderwijs, gezondheid en milieu.
Is dit gelukt? Voor mijn gevoel zijn we wel heel ver gekomen, maar we zijn er nog niet helemaal. Gelukkig zijn er al nieuwe plannen over hoe we verder kunnen helpen na 2015 zodat de bewoners van deze wereld allemaal het beste uit hun leven kunnen halen.
Zelf heb ik met mijn vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika geholpen bij het bewerkstellen van enkele millenniumdoelen. Het meeste heb ik bijgedragen aan Millenniumdoel 2. Dit doel gaat over het dat alle kinderen over de hele wereld basisonderwijs moeten volgen. Het is inmiddels 2015 en nog steeds zijn er kinderen die niet naar school gaan. Maar gelukkig zijn er sinds het jaar 2000 wel veel meer kinderen die basisonderwijs krijgen. In Zuid-Afrika heb ik op twee gebieden bijgedragen aan het stimuleren van onderwijs.
Ten eerste heb ik bij een weeshuis en bij een naschoolse opvang gezorgd dat de kinderen op een spelende wijze toch dingen leren. In het weeshuis bereidden we hele jonge kinderen voor om naar school te gaan door ze wat basis dingen, zoals lezen en schrijven, te leren. Op de naschoolse opvang verzonnen we leuke en informatieve spelletjes. Op 18 juli is het in Zuid-Afrika ‘Nelson Mandela Dag’, we gingen samen met de kinderen een quiz verzinnen over Nelson Mandela en daarnaast konden ze een tekening met Mandela erop inkleuren. Zo leerden ze wat over de geschiedenis van hun land op een leuke manier.
Ten tweede ben ik een paar keer mee geweest naar een lokale basisschool waar ik samen met vijf andere vrijwilligers en een begeleider bijles heb gegeven aan kinderen die een achterstand hebben met taal en rekenen. Bij ons is het heel normaal dat alle kinderen op hun eigen niveau kunnen leren en waar nodig hulp kunnen krijgen. In de sloppenwijken van Zuid-Afrika is dat een ander verhaal. Er wordt verwacht dat iedereen op hetzelfde niveau zit en dat niemand achterloopt op de rest. Als dit wel zo is, wordt er niks aan gedaan. Gelukkig kunnen wij als vrijwilligers helpen om de kinderen die er iets meer moeite mee hebben te helpen om de rest bij te houden.
Mijn reis naar Afrika heeft heel veel indruk op me gemaakt. Ik heb gezien hoe mensen in erge armoede moeten leven. En dan besef je je hoe goed we het hier hebben met een dak boven ons hoofd en genoeg eten beschikbaar. Ik studeer nu geneeskunde aan de UvA en daarom wil ik later graag iets aan de millenniumdoelen vier, vijf en zes bijdragen. Als ik klaar ben met mijn studie ben ik van plan om naar verschillende ontwikkelingslanden te gaan om daar te helpen in de gezondheidszorg. Ik vind dat iedereen recht heeft op vrije toegang tot medische hulp. Nu, in 2015, is dit helaas nog niet zo, maar ik wil zeker helpen om deze millenniumdoelen waar te maken.
De acht werelddoelen (Millenniumdoelen)
Add new contribution