Duurzaam water

Duurzaam water

Drinkwater is in de meeste landen van de wereld schaars en een kostbaar goed. Meer dan een miljard mensen hebben toegang tot schoon water en de komende jaren zal dit alleen maar toenemen. Er is veel energie nodig voor het zuiveren van water, in Nederland lijkt het hartstikke normaal dat er gezuiverd water uit de kraan, douch en zelfs wc komt. We hebben er de hele dag door beschikking over, en als er opeens een waterleiding wordt vernieuwd en je misschien 1 dag geen beschikking hebt tot schoon drinkwater thuis, voelt dat heel raar. Toch wordt het meeste drinkwater in Nederland gebruikt voor doeleinden waar geen drinkwater noodzakelijk voor is, slechts 4% wordt gebruikt voor eten en drinken!

In derdewereldlanden is schoon drinkwater wel een ander verhaal, veel vrouwen en kinderen staan 's ochtends als eerste op om water te halen voor het gezin. Anders dan in Nederland zijn veel mensen alleen aangewezen voor water uit rivieren of meren, het is dan onmogelijk om zoals in Nederland 126 liter per dag te verbruiken. Gemiddeld gebruiken Tanzanianen maar 10 liter water per dag, dat is maar 8% van wat wij Nederlanders gebruiken!! Dit ligt aan dat er verschillende periodes zijn waar neerslag valt, ook is dit water helemaal niet schoon en kan je makkelijk ziek worden erdoor. Ook vee en wilde dieren gebruiken vaak het water uit rivieren/meren, ze drinken eruit of poepen erin. Wel bedenken derdewereldlanden steeds betere manieren om aan water te komen, zoals het maken van waterputten, een kanaal leggen tussen de rivier en het dorp, maar water zal altijd een probleem blijven..

water halen

Er zijn veel manieren om zuinig met water om te gaan en hier zouden we ook zeker gebruik van moeten maken!! Maar hoe kan je nou echt bezuinigen op water met dagelijkse bezigheden? Douch in plaats van in bad te gaan, zet je kinderen samen in bad, of gebruik badwater eens voor iets anders! Probeer minder vaak de wc doortespoelen door bv. na elkaar naar de wc te gaan. Dan bespaar je al gauw 40 liter! Laat de kraan nooit openstaan, let er ook op dat je kraan niet lekt! Herbruik kookvocht in een soep of een ander gerecht, en was niet af in stromend water maar vul je spoelbak met water en was daarin af. Zet deksels op je potten, als er water verdampt druppelt het weer terug in de pot en gaat er weinig water verloren. Als laatste, was alleen kleren als de wasmachine vol zit en hetzelfde verhaal met de vaatwasser! Bedankt voor het lezen en succes met duurzaam leven! :)

Access: 
Public
Follow the author: carolina_
More contributions of WorldSupporter author: carolina_:
Comments, Compliments & Kudos

Mee eens!

Mee eens!

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
1201 1