Millenniumdoel-Challenge: Dag 4

Vandaag is dag 4, en vandaag staat in het teken van: In 2015 is kindersterfte sterk afgenomen. Dit betekent: het percentage kinderen dat voor hun vijfde jaar overlijdt moet in 2015 met twee derde zijn teruggebracht ten opzichte van 1990, en in dat jaar stierven wereldwijd 12,5 miljoen kinderen.

De hoge kindersterfte heeft verschillende oorzaken, veel kinderen overlijden aan ziektes die voorkomen of genezen hadden kunnen worden, zoals diarree, mazelen, longontsteking en malaria. Toegang tot medicijnen, vaccinaties, een goede hygiëne en een goede gezondheidszorg is noodzakelijk om deze ziekten te helpen bestrijden.
Als je in Nederland als vrouw een kind moet krijgen, word je geholpen door een voedvrouw of ga je bevallen in een ziekenhuis. Als er complicaties zijn, lig je als het moet binnen het uur op de operatietafel. Dit is niet zo overal op de wereld helaas.. De landen van de Derde Wereld, ook wel arme landen genoemd, hebben vaak het geld niet om zo'n goede gezondheidszorg erop na te houden. Baby's worden ter wereld geholpen door een voedvrouw of door een arts in een ziekenhuis, maar die beschikken niet over zulke goede apparatuur als in het Westen. Bij complicaties gaat het dan ook eerder mis, al was het maar omdat de afstand tot een ziekenhuis vaak véél groter is dan in Nederland.
Bijvoorbeeld, veel vrouwen (5% van alle moeders) kunnen geen borstvoeding geven omdat ze zelf ondervoed of ziek zijn en te weinig moedermelk hebben. Terwijl in moedermelk alle stoffen zitten die een baby nodig heeft! Zo raken jonge kinderen al snel ondervoed en ontwikkelen ze slecht.

Maar gelukkig, zijn er vele organisaties bezig met de ziektes te vermijden. Voor vandaag heb ik als challenge gekozen om minder dan 5 minuten te douchen. Ik zette een liedje op dat precies 5 minuten duurt en ging douchen. Het is niet extreem moeilijk, alleen hebben we snel de neiging er gewoon nog 'heel even' onder te blijven staan. Terwijl het zo veel water verspild! Het kwam me wel goed uit die 5 minuten, want zo was ik lekker snel klaar om naar school te gaan. :)

Tot morgen en slaap lekker!

Follow the author: carolina_
More contributions of WorldSupporter author: carolina_:
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
612