De voorbereidingsdag!

Zaterdag 4 mei had ik dan eindelijk de voorbereidingsdag voor Malawi! Deze dag vond plaats op het kantoor van Be More in Nijmegen. Helaas heb ik mijn reisgenootjes niet ontmoet, omdat zij allemaal 20 april al de voorbereidingsdag hebben gehad. Eigenlijk moest ik natuurlijk ook die dag. Maar ik had toen de finale van de Uganda Challenge…

De dag begon super grappig. Met een slaperig hoofd was ik met de trein onderweg naar Nijmegen, wat voor mij meer dan twee uur reizen was. Toen ik op Utrecht op de trein naar Nijmegen aan het wachten was, kwam er iemand aan mij vragen, of zij misschien met korting mee mocht reizen op mijn studenten ov. Ik vond het allemaal prima. Maar super toevallig kwam ik er achter dat zij net een tijdje terug is uit Malawi en er ook via Be More naartoe was geweest. Wel een ander project dan waar ik naar toe ga, maar super fijn om even iemand te spreken die er al geweest is.

Dus gelijk al heel veel informatie rijker en met een nog beter beeld dan wat ik van Malawi had, kwam ik aan op het Be More kantoor.
We waren met vijf mensen die allemaal naar Malawi gaan, maar wel in allemaal verschillende periodes.

De tafel lag vol met kaartjes. We pakten allemaal een kaart die we bij onszelf vonden passen. Ik had een kaart gepakt waar ballonnen opstonden. Deze kaart was vrolijk en kleurrijk. Daar houd ik van. Bovendien deed het mij veel denken aan mijn tijd in Uganda afgelopen zomer. We hadden met Worldmapping ballonnen meegenomen voor de kinderen. Ik vond het zo ontzettend bijzonder om te zien, hoe blij die kinderen daar zijn met alleen al een ballon!
Ook mocht ik vertellen waarom ik naar Malawi ga en waarom voor het project Chayof gekozen heb. Ik vertelde dat toen ik thuis gekomen was uit Uganda, ik meteen al zo ongelooflijk veel heimwee terug kreeg naar Afrika, dat ik hoe dan ook deze zomer terug wilde gaan. Maar omdat ik ook andere landen van Afrika wil zien, heb ik dit keer voor Malawi gekozen. Voor Chayof heb ik gekozen, omdat het een veelzijdig project is voor met name kinderen. Er is een dagopvang, een klein schooltje, huisbezoeken, Hiv-aids supportgroupen en veel zorg voor de comunity. Genoeg te doen dus, om de mensen daar te kunnen helpen!

Voor ons zelf mochten we doelen opschrijven. Doelen die ik wil bereiken in de tijd dat ik in Malawi ben. Als enige echte doel had ik, de kinderen zien lachen, wat zeker weten gebeurd. Ik had mezelf geen groot doel opgesteld, omdat ik in Uganda geleerd had, dat dat voor jezelf alleen maar frustrerend is. Tijdens het verblijf bij het project, weet je nooit van te voren hoe het lopen gaat en wat je precies kan gaan doen. Sowieso zijn de mensen daar met alle kleine beetjes hulp al ontzettend blij! We kregen nadat we dit allemaal besproken hadden als boodschap mee, laat je doelen los.

De rest van de voorbereidingsdag was eigenlijk één grote quiz. Wie aan het einde van de dag gewonnen had, kreeg de cd van the Moya family.
We werden getest op onze kennis over Be More, Malawi, de projecten en het vrijwilligerswerk. Super belangrijk natuurlijk allemaal.
Ik had mezelf al best goed in Be More, Malawi en het project verdiept. Dat kwam goed van pas. Ik wist een boel, maar ik heb ook heel veel geleerd. Ik weet nu welke spullen ik echt niet vergeten moet en wat ik beter thuis kan laten, welke inentingen aan te raden zijn, wat de top tien eigenschappen volgens Be More van een goede vrijwilliger zijn en wat ik allemaal kan verwachten als ik in Malawi ben. Maar ook weet ik nu meer over de geschiedenis van Malawi en dat muizen op een stokje, daar een echt lekkernij is…
Tussen de quiz door, hebben we heerlijk geluncht met fairtrade producten en gelukkig geen muizen op een stokje.
Aan het einde van de quiz, mochten we allemaal onze punten bij elkaar optellen. Vandaag had ik wel geluk, ik was de winnaar van de dag! En heb nu de cd van the Moya family met Zuid-Afrikaanse muziek thuis.

Aan het einde van de dag, kregen we nog een presentatie te zien over Chayof het project wat ik zal gaan bezoeken en een ander project Bwalo. Door het zien van de presentatie, heb ik alleen maar nog meer zin gekregen om naar Malawi te gaan.
Als ik door de weeks bij Chayof ben, verblijf ik samen met mijn medevrijwilligers in het vrijwilligershuisje in Chinamwali op 50 meter afstand van het project. Super handig dus! Bij het huisje zit een latrine en er is een emmertje water waarmee ik mezelf kan wassen. Elektriciteit is er aanwezig, dus dat is al een hele luxe! Elke dag bij Chayof zal de dag beginnen met dansen en zingen. Tijdens mijn tijd als vrijwilliger bij het project zal ik waarschijnlijk huisbezoeken gaan doen, bij oudere, zieken en kwetsbare kinderen, om hen te ondersteunen. Er is een schooltje voor jonge kinderen en weeskinderen, zodat ze goed worden voorbereid voor de basisschool, waar ik de leraren van het schooltje kan ondersteunen. Er is een youthclub, die door jongeren verschillende programma’s op het gebied van onderwijs, sport en spel, probeert te behoeden van de risico’s die de armoede, werkloosheid en een gebrek aan kansen met zich mee brengt. Er is een Hiv-aids supportgroup. Daar kunnen mensen die besmet zijn met hiv leren hiermee om te gaan. Verder is er nog veel meer te doen. Wat ik precies ga doen, dat weet ik nu nog niet. Maar één ding is zeker, ik hoef mezelf in elk geval daar niet te gaan vervelen!
In de weekenden kan ik ervoor kiezen, naar de Pakachere te gaan of een uitstapje te maken met de trips en travels van Be More. Ik heb ervoor gekozen om twee uitstapjes te doen, zodat ik ook nog wat meer van het land kan zien. Ik ga Mount Mulanje beklimmen, wat op 2000 meter hoogte, letterlijk mijn hoogte punt van Malawi zal zijn. Het laatste weekend ga ik heerlijk relaxen aan Cape Maclear.

Genoeg om naar uit te kijken dus! Maar over 67 dagen vertrek ik al! Ik kan echt bijna niet meer wachten!

Liefs, Annemieke

Access: 
Public
Follow the author: annemiekevaneijk
More contributions of WorldSupporter author: annemiekevaneijk
Comments, Compliments & Kudos

Leuk verhaal!

Leuk verhaal!
En wat tof dat je nog een keer gaat met Be More,!
En wat een ontzettend leuke foto! :)

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Statistics
672 1