Eerste week in Sri Lanka

Ik ben nu pas een paar dagen in Sri Lanka, maar het voelt al als veel langer. Dat komt waarschijnlijk omdat we best veel doen, elke dag is gevuld.

De vlucht naar Colombo, in Sri Lanka, verliep prima. Het overstappen in Londen was erg makkelijk en ik had tijd zat. Toen ik daar opnieuw moest inchechen voor de volgende vlucht kwam ik een Nederlandse vrouw tegen die ook naar Sri Lanka ging, en heel toevallig ook naar precies dezelfde organisatie. Ik zat niet naast haar in het vliegtuig, maar het was toch een fijn idee dat ik niet helemaal alleen was. Wel zat ik naast een oude Sri Lankaanse man, rond de 70 gok ik, die niet helemaal snapte hoe de touch screen werkte van ons schermpje, en dus elke keer per ongeluk het licht aandeed haha.. Na twee keer uitleggen heb ik het maar gelaten, ik was toch moe dus slapen lukte wel.

Op het vliegveld moesten we nog een tijdje in de rij staan voor ons visum en daarna werden we ontvangen door onze chauffeur die onze namen op z'n bordje had staan. Niet alleen ons twee bracht hij naar Kandy, waar ons vrijwilligershuis is, maar ook een engels en iers meisje die ook toen waren aangekomen. De rit duurde 3 uur, en in je spijkerbroek in de hitte zitten is niet helemaal top, maar je proefde gelijk de sfeer van het land, het drukke verkeer, de oude huizen, de mensen die langs de weg op blote voeten of teenslippers lopen en de geweldige natuur. Ons vrijwilligershuis ligt nog vrij ver van de stad vandaan, dus we moeten de bus nemen om daar te komen, en om de bus te kunnen pakken moeten we ook nog zo'n tien minuten heuvel op en heuvel af lopen. De bussen zijn echt geweldig. Ze zitten bijna allemaal vol, hebben Sri Lankaanse muziek opstaan, en zijn voorin versierd. Ook doen deze bussen niet zo hard mee met het inhalen en toeteren als alle andere auto's, motoren en tuk tuk's doen.

De nacht van zondag verliep vrij raar, want om 11 uur 's avonds werd ik weer wakker, met het idee dat het ochtend was, waarna ik niet meer in slaap kon komen tot een uur of 1. Ook was het gewoon erg wennen dat ik opeens ergens heel anders was dan thuis. Gelukkig verdween dat gevoel na de eerste dag al een beetje, en nu voel ik me voor zover je dat kan zeggen al een beetje thuis. Er zijn hier drie slaapkamers, waarvan 1 voor de mannen en er zijn vier badkamers in totaal (met warm water!) Onze slaapkamer is boven en de andere twee zijn beneden, waar ook de woonkamer met tv met dvd-speler en de keuken is. 's Avonds kijken we dus wel eens een film.

Heel deze week hebben we een oriëntatieweek met de nieuwe vrijwillgers, wat er ongeveer 10 in totaal zijn, er waren al 7 andere in het huis toen wij aankwamen. Er zijn er twee uit Canada, een uit Amerika, 2 uit België, een Mexicaanse, Israëlische, Nederlandse, Engelsen, een Ierse, een Franse, een Australiër en iemand uit Nieuw Zeeland, dus aardig wat verschillende mensen. Onze hoofd 'coördinator' is Dhammike, en verder zijn er nog 3 andere vrouwen die ons elke dag begeleiden. Het ontbijt, de lunch en het avondeten worden ook door hun verzorgd.

Maandag hebben we uitleg gehad over alle projecten en is ons verteld dat we de definitieve keuze hiervoor donderdagavond mochten doorgeven, vanavond dus. Verder hebben we een korte taalles gehad, en 's middags zijn we naar de stad gegaan waar we onder andere simkaarten konden kopen, en 's avonds zijn we naar een traditionele Sri Lankaanse dansshow geweest. Je ziet hier niet veel toeristen lopen, maar bij zulk soort activiteite kom je ze wel weer tegen.

Dinsdag zijn we in de ochtend naar een historisch museum geweest, daarna naar een begraafplaats waar een meneer ons verhalen erover vertelde. Dit was het eerste moment dat je merkt dat je echt in het verre buitenland bent, want opeens kwamen er echt wel 30 aapjes aanlopen, springen, rennen. Daarna zijn we nog wezen kijken in een 'gem factory' waar ze lieten zien hoe ze juwelen maken en hoe ze de stenen daarvan verkrijgen. In de middag zijn we wezen kijken in een tempel op een enorme heuvel waar monniken leven.

Gisteren ochtend hebben we kookles gehad met echt Sri Lankaans eten, onder andere jackfruit, banana flowers, coconut, rice, pumpkin en heel veel kruiden. Erg leuk om te zien en heerlijk om achteraf op te eten als lunch ;) Want ja, we eten rijst als lunch én avondeten. Maar dat is zeker niet erg, want de rijst hier met alle groenten, sappen en kruiden is echt honderd keer beter dan de rijst thuis. In ons huis worden de gerechten trouwens een beetje aangepast, zodat het niet zo pittig is als hoe hun het zouden eten, wel zo fijn haha. In de middag zijn we naar een soort Buddha les geweest in een tempel wat een uur heen en een uur terug lopen was, we lopen hier niet normaal veel! Een duitse mevrouw die daar leeft vertelde ons er wat over en op het eind hebben we nog gemediteerd, wat grappig was om mee te maken, maar het is me niet gelukt om m'n gedachten bij een ding te houden, dat is voor mij echt onmogelijk!

Vandaag zijn we naar de Temple of the Tooth geweest, de bekendste en belangrijkste tempel hier. Er was ook een cerenomie, dus we hebben alle poespas meegemaakt. De muziek, alle kamertjes met een andere buddha en er was ook een klein museumpje met wat achtergrondinfo over de 'Tooth' die hier gehouden wordt. Buiten stond opeens een olifant! En dat is op het eerste moment hartstikke gaaf, maar dan zie je de ketting waar hij aan vastzit en is het toch weer anders. Toch maar wel even een foto'tje van gemaakt. Daarna zijn we naar een 'tea factory' geweest, waar ze lieten zien hoe de thee wordt gemaakt uit de bladeren, en mochten we het natuurlijk ook proeven.

Morgen gaan we nog naar het Buddha beeld bovenop de heuvel in de stad, die je steeds overal bovenuit ziet steken, en krijgen we een heerlijke massage.

Vandaag gaan we kijken wat we dit weekend gaan doen, want de weekenden zijn vrij, en maandag begint mijn project: het meiden weeshuis. Ik heb er heel veel zin in, want ik heb al veel verhalen gehoord van de meiden die hier al waren.

Het weer is heel erg warm, vooral omdat we bijna altijd kleding tot over de knie moeten dragen en onze schouders moeten bedekken, maar vandaag en gisteren was het een beetje bewolkt dus viel het wel mee. Het is lekker om zulke dagen tussendoor te hebben, zelfs een beetje regen vandaag!

Ik zal proberen wat foto's te uploaden en volgende week wat te vertellen over het weeshuis.

Veel plezier in Nederland allemaal ;)

Follow the author: larissanagtegaal
More contributions of WorldSupporter author: larissanagtegaal:
Comments, Compliments & Kudos

Klinkt als een leuk begin van

Klinkt als een leuk begin van je werkvakantie! Multiculturele club! Wel leuk dat er zo veel vrijwilligers van over de hele wereld zijn.
Hou ons op de  hoogte van je werk in het weeshuis, I'll try to keep track of your blogs!

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Check the related topics:
Countries and regions
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
1317 1