Het officiële Reisadvies: in crisis?

Kwam op Eelco Keij's site een aardig blog tegen van Frans Betgem, Chiang Mai, over het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Of meer nog eigenlijk over het regelmatig ontbreken van nuance in de verstrekte reisadviezen en het achterlopen van het reisadvies bij de dagelijkse praktijk.

Ter kennisdeling en meningsvorming heb ik het blog hieronder integraal overgenomen. Zie ook 'Lees meer' voor een link naar Eelco's blog.

-------------------------------

Via de website NederlandWereldwijd publiceert het Ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) het zogenaamde reisadvies, gekoppeld aan de kleurcodes groen, geel, oranje en rood. De site trekt maandelijks 21.000 bezoekers: een groot aantal mensen verlaat zich hierop.

Vanuit mijn internationale ervaring, zowel bij een reisorganisatie in de Filipijnen als via mijn eigen bedrijf in Chiang Mai (Thailand) volg ik de relevante reisadviezen al jaren. Ik ben erg geschrokken van wat ik over de reisadviezen te weten ben gekomen.

Ten eerste is de samenstelling van het reisadvies zeer ondoorzichtig, en daarmee niet of nauwelijks verifieerbaar. Op de website van de overheid wordt uitgelegd dat een afdeling op BuZa verantwoordelijk is voor het reisadvies. Dit advies wordt gebaseerd op informatie uit bronnen van verschillende herkomst zoals ambassades van andere landen, bedrijven en inlichtingendiensten. Ook de Nederlandse vertegenwoordiging wordt genoemd als bron: “De Nederlandse ambassades en consulaten weten wat er speelt in een land. Ze bezoeken gebieden om de veiligheidssituaties te beoordelen en spreken met lokale autoriteiten en andere organisaties.“ Het reisadvies wordt zorgvuldig samengesteld, zo luidt de boodschap. Het is onmogelijk na te gaan of deze informatie klopt: concrete bronvermelding blijft namelijk achterwege.

Ten tweede worden juist de waardevolle en lokale hulpkrachten, te weten de Honorair Consuls, gemarginaliseerd en zelfs genegeerd. De 345 (onbezoldigde) Honorair Consuls die Nederland wereldwijd heeft, stuurden eind juli een brandbrief naar Minister Blok (VVD) waarin ze zich beklagen niet of nauwelijks geraadpleegd te worden. Ze schrijven: “Sometimes we are even confronted with absolute nonsense in our travel advice”, toevoegend dat de Nederlandse belastingbetaler recht heeft op een “up-to-date and 100% correct travel advice.”

Ten derde wordt een deel van de adviezen geschreven door mensen die overduidelijk niet deskundig zijn op het gebied van de betreffende landen: wanneer je zelf al jaren in een land woont, prik je daar gelijk doorheen. Vaak blijft de informatie onder het kopje “laatste ontwikkelingen” maandenlang staan en wordt informatie overgenomen van websites van andere landen zonder enige bronvermelding en verificatie. Het advies komt daardoor vaak niet overeen met de werkelijkheid en is soms ronduit misleidend. Zelf ben ik regelmatig in gebieden die de overheid afraadt te bezoeken. Overbodige negatieve reisadviezen en feitelijk onjuiste informatie worden verlengd en blijven op de site staan totdat er iemand een email stuurt om daar op te wijzen. Ik heb dat verschillende malen gedaan hetgeen leidde tot wijzigingen in het advies.

Ten vierde heeft een ondeugdelijk oranje of rood reisadvies een ander negatief gevolg: stakeholders in de Nederlandse en buitenlandse toeristenindustrie – denk aan touroperators, chauffeurs en homestay eigenaren – worden hierdoor financieel benadeeld waardoor hun broodwinning op het spel staat. Het reisadvies lijkt daarmee louter geschreven voor verzekeringsmaatschappijen en voor de ANVR. Niet voor reizigers.

Onlangs werd bekend via een onderzoek (uitgevoerd in opdracht van BuZa) dat Nederlanders zich niet goed voorbereiden wanneer ze op reis gaan. Dat was de conclusie van een begin dit jaar werd uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Ik vermoed een verband tussen deze slechte voorbereiding en het kwalitatief arme reisadvies van de overheid.

Kortom, het reisadvies van de overheid is onprofessioneel, gemakzuchtig, slecht georganiseerd en unfair. Nederlandse vertegenwoordigingen in het buitenland moeten een veel actievere en waarneembare rol (mogen) spelen in het opstellen van het reisadvies. Daarnaast moet actief contact worden gezocht met Nederlanders ter plaatse voor input en advies, die ook op deze wijze hun continue onofficiële ambassadeursrol voor Nederland kunnen vervullen.

-------------------------------

Deel je ervaring

Ik ben het grotendeels eens met de visie die uit dit blog naar voren komt. Tegelijkertijd spelen er rondom het verstrekken van het reisadvies natuurlijk allerlei belangen mee, waardoor het ook 'makkelijker gezegd dan gedaan is'. Daarom denk ik dat de oplossing veel meer ligt in de combinatie: enerzijds het officiële reisadvies, anderzijds de meer genuanceerde en meer actuele bijdragen van bijvoorbeeld Nederlanders in het buitenland, die (nog) meer zicht hebben op de dagelijkse praktijk in hun omgeving.

Het opzetten en onderhouden van zo'n netwerk van Nederlanders in het buitenland is zinvol, maar niet eenvoudig. Denk alleen al aan de enorme kennis en waarde van de vele partners van expats, de duizenden Nederlanders met bedrijven en projecten in het buitenland, die dagelijks werken en reizen in een land. Bij JoHo melden zich regelmatig Nederlanders die hun kennis en ervaring kunnen en willen delen. Maar...hoe zet je dat netwerk op...hoe onderhoud je het, jaar in jaar uit...welke info deel je op welke manier...wie is verantwoordelijk voor die info (of laat je het over aan 'de community')...hoe duid je de verstrekte info...wat heb je retour te bieden aan Nederlanders die hun tijd investeren...

  • Heb jij ervaring met de reisadviezen die BuZa verstrekt?
  • Op welke manier(en) zou je duurzaam een netwerk van Nederlanders in het buitenland kunnen  onderhouden? Via welke kanalen kan je verstrekte informatie structureel en duurzaam beschikbaar stellen?
  • Reageer onderaan, of schrijf een eigen blog.

Lees meer

Access: 
Public
Comments, Compliments & Kudos

Over een kam

Het principe van een algemeen geldend advies voor alle Nederlanders is in het geheel lastig houdbaar. Ik spreek regelmatig ervaren of juist heel onervaren reizigers. Voor de naieve selfie-sticker zijn veel meer bestemmingen ongeschikt of ronduit gevaarlijk dan de huidige oranje en rode zones. Voor mensen met specifieke reiservaring zijn ze echter te beperkend. Mensen die al jaren in een bepaald gebied komen, kunnen vaak veel beter inschattingen maken van situaties die door 'beginners' ronduit gevaarlijk zijn (zoals protesten of verkiezingen). Ook in veranderende situaties of bij onverwachtse gebeurtenissen zullen zij betere beslissingen maken. Het over een kam scheren is begrijpelijk en niet per se fout, maar door het over een kam scheren te koppelen aan bijvoorbeeld reisverzekeringen maak je het bepaalde mensen onnodig moeilijk om wereldburger te zijn.

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Related topics:
Competences and goals for meaningful life:
Statistics
2433 1