Afgelopen zomervakantie heb ik de reis van mijn leven gemaakt: samen met Worldmapping en de meest geweldige groep die ik me maar kon wensen ging ik naar Uganda. Ik wou het al een hele tijd: vrijwilligerswerk in Afrika, maar eindelijk was het dan zo ver! Het vergde wel heel wat voorbereiding zo’n reis … En als ik hier op terug kijk had ik een aantal dingen vast wel anders gedaan, maar met mijn ervaring van deze voorbereidingen heb ik geprobeerd een stappenplan te maken: voor de reis van je leven naar een ontwikkelingsland.
1. Zoek een land en organisatie uit
Ben je tussen de 14 en 18 dan is mijn advies: Worldmapping. Ik weet ook eigenlijk niet wat de andere opties zijn als je zo jong bent, maar ik sta er honderd procent achter als ik zeg dat Worldmapping een aanrader is! Als je boven de 18 bent kan je bijvoorbeeld met BeMore of Projectsabroad, maar hier heb ik, op de foldertjes die ik een keer in een enthousiaste bui besteld heb, geen ervaring mee.
Ik denk dat het vooral erg belangrijk is dat je een organisatie uitzoekt waar je een goed gevoel bij hebt en informatiedagen kunnen je hier bijvoorbeeld erg goed bij helpen! Vraag je ook vooral af wat je wil gaan doen: wil je alleen vrijwilligerswerk doen of wil je ook op safari etcetera? Hoelang wil je? Wil je met kinderen werken ? Of juist dingen bouwen? Een beetje luxe of helemaal back to basic? Aan de hand van onder andere deze vragen kun je kijken welke organisatie en welke reis het beste bij je past.
Ik heb bijvoorbeeld voor Uganda gekozen omdat ik wel twee weken helemaal back to basic wou en dingen wou bouwen en maken, want daarbij had ik meer het gevoel dat het wat nuttiger was of in ieder geval mezelf nuttiger zou voelen. En ik wist dat ik naar Afrika wou op mijn eerste reis, want dat continent trok me gewoon heel erg! Azië ook, maar dat wou ik misschien later nog doen. De landen die toen nog overbleven waren Malawi en Uganda. Van Uganda was het vliegticket goedkoper, dus werd het Uganda.
2. Geld inzamelen
Vrijwilligerswerk doen in het buitenland: hartstikke leuk, maar het is natuurlijk niet gratis. Het inzamelen van geld is dus een belangrijke stap. Hierbij is het belangrijk dat je je afvraagt of je de hulp van je familie en vrienden wil of dat je het helemaal zelf wil doen. Hier zijn een aantal manieren:
- Sparen: wat minder broodjes uit de kantine, en wat minder vaak en wat goedkoper shoppen en je houdt opeens heel wat geld over! Ik zette bijvoorbeeld standaard elke maand een groot deel van mijn kleedgeld opzij en ik ben echt niks tekort gekomen! En het grote voordeel is: Als je na je reis doorgaat met dit spaarpatroon hou je opeens heel wat geld over! (En dat zou je bijvoorbeeld weer voor een deel aan de projecten kunnen geven waar je bent geweest). Ook is het een ideaal moment om bijvoorbeeld te stoppen met roken of niet meer elke dag koffie/snoep uit een automaat halen.
- Werken: als je werkt met een doel , zoals: de reis van je leven maken, wordt het werken opeens stukken leuker! En het geeft een goed gevoel als je het echt zelf bij elkaar gewerkt hebt.
- Bedrijven mailen met de vraag of ze je willen sponseren: bij mij was dit niet echt een succes, maar Zoë bijvoorbeeld heeft hier heel wat geld mee opgehaald. Ze droeg in Uganda dan af en toe haar shirtje waar de namen van de bedrijven die hadden gesponserd op stonden.
- Voor je verjaardag alleen maar geld voor je reis vragen: dankzij lieve familie en vrienden heeft dit bij mij heel wat geld opgeleverdJ
- Organiseer iets leuks: organiseer een concert, een diner, een feestavond, een grote wandeling, etc. Zelf heb ik met een vriendin een concert georganiseerd op school. School stelde een conciërge beschikbaar, drinken voor de avond en er waren wat muziekleerlingen die wilden optreden. Vooral als je een goede artiest kent die voor een vriendenprijsje/gratis wil optreden is dit heel handig! Maar dansteams zijn bijvoorbeeld ook heel leuk om te vragen. Vergeet vooral niet dingen te verkopen die avond: drinken, broodjes knakworst, zakjes chips en een loterij doen het bijvoorbeeld erg goed.
- Verkoop iets: dit is vooral handig als je iets goedkoop kan inkopen. Zo heeft Bernice, uit mijn groep, heel veel geld opgehaald met het verkopen van flessen wijn. Ga langs deuren, stuur mailtjes en vergeet vooral niet enthousiast je verhaal erbij te vertellen, dan zijn mensen nog best vaak bereid om ervoor te betalen!
- Sluit een weddenschap: bijvoorbeeld dat je een bepaald bedrag krijgt als je een week zonder mobiel leeft, een lange afstand hardloopt of bepaalde cijfers haalt.
- Wees creatief! Het bedenken van leuke acties is ook gewoon heel leuk om te doen!
3. Weet wat je te wachten staat.
Vroeger was er zo’n tv-programma dat mensen op een grote kaart moesten aanwijzen waar ze op vakantie waren en ze dan een totaal ander land aanwezen, dat heel ergens anders ligt en waarschijnlijk ook heel anders ís. Zo’n iemand wil jij niet zijn! Het is fijn als je van te voren weet wat je te wachten staat: ga naar de voorbereidingsdagen die de organisatie regelt, maar eventueel ook naar andere voorbereidingsdagen , van Joho bijvoorbeeld, lees je een beetje in over het land en wees in ieder geval in staat om het land aan te kunnen wijzen op een kaart!
4. Zorg dat je je inentingen en pillen hebt
Plan een afspraak bij de GGD en zorg dat je de goede inentingen. En als je bijvoorbeeld malariapillen moet slikken zorg je ervoor dat je er genoeg haalt bij de apotheek!
5. Zorg ervoor dat je alles hebt
Als de organisatie een meeneemlijst heeft gemaakt denk dan niet : nou dat zal je wel niet nodig hebben. Het is vast ergens handig voor! Zo dacht ik bijvoorbeeld dat hoofdlampjes overbodig zouden zijn! Nou nee echt niet hoor: als je ’s nachts naar de ‘wc’ moet , dan is een hoofdlampje echt je nieuwe beste vriend. Hier zijn een paar dingen die heel handig zijn als je naar een ontwikkelingsland gaat, zeker als je back to basic gaat:
- Een hoofdlampje (Ja, dat vergeet ik nooit meer)
- Reinigingsdoekjes voor je lichaam en voor je gezicht (zeker handig als je niet altijd een douche hebt en je onder het rode zand zit)
- Desinfectiegel
- Zonnebrand
- Muggenspray
- Alle pillen en gezondheidsdingen die je nodig hebt
- Als je met kinderen gaat werken: ballonnen/ stickers/ schmink/ springtouw/ bellenblaas
- Eten: en dan niet koekjes die je onderin je backpack in duizend stukjes terug vindt, maar bijvoorbeeld zoute dropjes, goed-vullende repen, smintjes, snelle jelles en je lievelingssnoepjes.
- Denk qua kleren aan: loszittende luchtige broeken, fijne schoenen en denk goed na over wat gepast is in dat land: neem bijvoorbeeld niet alleen maar minirokjes en shorts mee naar Uganda. Een shirt waar je kinderen op kan laten schrijven/ tekenen is ook een echte aanrader!
- Een reisdagboekje. Hier kunnen ook je reisgenootjes van alles in schrijven.
- Een goede backpack die fijn te dragen is en een beetje overzicht is ook handig
6. Pak je tas goed in (en op tijd!)
Als je een backpack hebt met alleen een gat bovenin kun je bijvoorbeeld je kleren verdelen in plasticzakjes: een voor shirts, een voor broeken etc. , zodat het wat overzichtelijker wordt. Ik heb zo’n backpack, maar achteraf had ik liever een backpack gehad met meerdere vakken of een grote opening waardoor er wat meer overzicht zo zijn. (Let hier dus op met het kopen van je backpack).
Pak ook je handbagage handig in! Stop hier de dingen in die je mee wil hebben tijdens je vlucht (en natuurlijk je paspoort), maar vergeet vooral ook niet wat basissspullen , zoals een tandenborstel, onderbroeken, sokken, een schoon shirt, pyjama, muggenspray, malariapillen , desinfectiegel etc. , hierin te stoppen (vloeistoffen wel in een doorzichtig zakje)! Echt waar, dit is handig om mee te hebben, zeker als je naar Afrika gaat. Bij mijn reis kwamen de backpacks namelijk een paar dagen later en het is echt niet leuk om dan bijvoorbeeld zonder tandenborstel te zitten. (Ik spreek uit ervaring, maar gelukkig mochten we op dag twee naar een supermarkt).
Vergeet natuurlijk ook je portemonnee, medicijnen en belangrijke papieren niet in je handbagage te stoppen.
En ja, op tijd beginnen met inpakken is ook zeker aan te raden. Zelf ben ik niet zo’n talent in plannen en was ik de nacht ervoor tot twaalf uur bezig om mijn spullen bij elkaar te zoeken. Eerder beginnen zou toch heel wat stress hebben kunnen voorkomen.
7. Geniet
Stap in het vliegtuig en geniet van elke seconde, want voor je het weet zit je weer in Nederland.
Add new contribution