College-aantekeningen van Inleiding Psychologie / Genetica bij Hersenen en Gedrag aan de Universiteit Utrecht

Sheetnotes 18/19

Wat zijn de veranderingen in de hoorcolleges?

  • 3 gen letters (keuze uit Cytosine, Adenie, Guanine, Thymine) coderen voor één eiwit, één aminozuur
  • Eiwitten dienen de functie van(zenuw)cellen
  • Een gen wordt doorgegeven van generatie op generatie: eenheid van erfelijkheid
  • Ieder mens heeft 23 chromosoomparen.
  • Elk chromosoompaar heeft 2 varianten van hetzelfde gen, soms subtiele verschillen.

Welke onderwerpen worden besproken die niet worden behandeld in de literatuur?

  • Ontstaan van ziekte van huntington (herhaling letters CAG op chromosoom)

Welke recente ontwikkelingen in het vakgebied worden besproken?

  • Er worden geen recente ontwikkelingen besproken.

Welke opmerkingen worden er tijdens het college gedaan door de docent met betrekking tot het tentamen?

  • Er worden geen extra opmerkingen gemaakt.

Welke vragen worden behandeld die gesteld kunnen worden op het tentamen?

  • Wat is een gen? Antw: Genetische code, bestaande uit letters, voor een eiwit.
  • Hoe verhouden zich DNA, RNA en eiwit molecuul? Antw: DNA bevat de code, RNA kopieert deze code. 3 letters staan voor één aminozuur. Een hele reeks van aminozuren staat voor een ewit. Eiwitten vormen de structuur van het lichaam.
  • Hoe werken de letters van het genetische alfabet (hoeveel verschillende zijn er en hoeveel heb je nodig voor de code van een aminozuur)? Antw: 4 verschillende letters en er zijn drie letters nodig voor de cde van een aminozuur.

Hoorcollegeaantekeningen 15/16

Introductie

Meten is weten: Als je iets te weten wil komen over processen in de hersenen moet je verschillen meten. (Als je niet direct naar de hersenen kunt kijken). Een voorbeeld is het experiment van Donders. Mensen moesten alleen drukken als ze een hoge toon hoorden. De interpretatie van dit experiment is dat je verschillen kan meten omdat iemand eerst moet beslissen of het een hoge of een lage toon is. Het duurt dus langer voordat iemand op de knop drukt. De langere reactietijd zegt iets over een proces dat plaatsvindt in de hersenen. Infereren is een ander woord voor iets te weten komen. Bij het filmpje in het college zie je een jongen achter zijn computer zitten. Bij het opengaan van de deur krijgt de jongen een bal op zijn hoofd gegooid. Na een paar keer duikt de jongen bij het opengaan van de deur al weg, omdat hij bij de vorige keren heeft geleerd dat hij een bal tegen zijn hoofd aan kreeg. Dit is een voorbeeld van klassiek conditioneren. Een neutrale stimulus wordt geconditioneerd. Reinforcement is een belangrijk onderwerp voor de schrijfopdracht. Leren = conditioneren. Mensen vertonen gedrag zonder dat ze het zelf doorhebben. Expliciet leren is iets wat alleen mensen kunnen. Bijvoorbeeld iets wat je drie slides geleden hebt gezien nog kunnen benoemen. Nurture kan je gedrag en mentale processen beïnvloeden. Nature zijn je genen en beïnvloeden ook je gedrag en mentale processen.

Hebben de genen invloed op gedrag? De genen van mensen kun je niet manipuleren dus moeilijk een oorzakelijk verband aan te tonen. Alleen verbanden en correlaties zijn aan te tonen.

Wat zijn genen?

De letters vormen de genen. Aan de linker en rechter streng hangen letters. A zit altijd vast aan T, G altijd aan C. De letters zijn namen van moleculen. Die namen hoef je niet te onthouden, alleen de letters. Als de combinatie letters CAG vaak wordt herhaald kan dat hele grote gevolgen hebben. Het leidt tot een ziekte bij meer dan 40x herhaling van de letters. Dit is onverbiddelijk en het maakt normaal functioneren onmogelijk. Hoe vaker de herhaling van de letters, hoe eerder de ziekte in het leven begint. De ziekte zorgt voor een opeenhoping van huntingtine eiwit. Het eiwit zorgt normaal voor de transport in bepaalde moleculen. Als je een fout eiwit hebt zorgt het voor verstoppingen en sterft de cel af.

Dus wat doet een gen precies?

Een gen bevat een code voor eiwit. Een eiwit is een heel groot molecuul (bestaat uit aminozuren en meerdere moleculen). In de celkern zit de DNA. RNA is een kopie van een van de strengen van DNA. RNA kan uit de celkern. Ribosome leest de letters van RNA en is een soort printer. Ook hangt het nieuwe aminozuren aan de aminozuren die in de cel rondzweven en aan elkaar geknoopt worden. Dat wordt uiteindelijk een eiwit.

Hoe krijg je zo’n gen?

Chromosomen zijn bouwstenen waar DNA omheen zit. Chromosomen drijven in de cel. Mensen hebben 46 chromosomen. Chromosomen komen voor in paren. Mensen met ziekte van Huntington hebben niet twee dezelfde allelen.

Zijn genen altijd onverbiddelijk?

PKU is een ziekte waarbij eiwitten afwijken en kan leiden tot vergiftiging. Het kan voorkomen worden door te zorgen dat je de stof die voor de activering zorgt niet binnen krijgt via het eten. De stof kan namelijk alleen via eten in het lichaam komen. Genen neigen en reageren op de interactie met de omgeving. Bijvoorbeeld als je slecht behandeld bent in je kindertijd. Hoge MAOA (is een gen) maakt dat je minder kwetsbaar bent voor de behandeling in je kindertijd.

Access: 
Public

Image

Work for WorldSupporter

Image

JoHo can really use your help!  Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world

Working for JoHo as a student in Leyden

Parttime werken voor JoHo

Comments, Compliments & Kudos:

Goede duiding van de aantekeningen voor het tentamen

Ik zie dat je een heel duidelijk verslag van het college hebt gemaakt. Erg fijn dat je duiding geeft aan wat er besproken is en wat er niet in de literatuur staat. En vooral: welke vragen terug kunnen komen op het college! Ik vraag me af of je misschien een afbeelding hebt dat je kan invoegen bij je beschrijving van genen (de letters vormen de genen)?

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Promotions
oneworld magazine
Check how to use summaries on WorldSupporter.org

Online access to all summaries, study notes en practice exams

How and why would you use WorldSupporter.org for your summaries and study assistance?

  • For free use of many of the summaries and study aids provided or collected by your fellow students.
  • For free use of many of the lecture and study group notes, exam questions and practice questions.
  • For use of all exclusive summaries and study assistance for those who are member with JoHo WorldSupporter with online access
  • For compiling your own materials and contributions with relevant study help
  • For sharing and finding relevant and interesting summaries, documents, notes, blogs, tips, videos, discussions, activities, recipes, side jobs and more.

Using and finding summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter

There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.

  1. Use the menu above every page to go to one of the main starting pages
    • Starting pages: for some fields of study and some university curricula editors have created (start) magazines where customised selections of summaries are put together to smoothen navigation. When you have found a magazine of your likings, add that page to your favorites so you can easily go to that starting point directly from your profile during future visits. Below you will find some start magazines per field of study
  2. Use the topics and taxonomy terms
    • The topics and taxonomy of the study and working fields gives you insight in the amount of summaries that are tagged by authors on specific subjects. This type of navigation can help find summaries that you could have missed when just using the search tools. Tags are organised per field of study and per study institution. Note: not all content is tagged thoroughly, so when this approach doesn't give the results you were looking for, please check the search tool as back up
  3. Check or follow your (study) organizations:
    • by checking or using your study organizations you are likely to discover all relevant study materials.
    • this option is only available trough partner organizations
  4. Check or follow authors or other WorldSupporters
    • by following individual users, authors  you are likely to discover more relevant study materials.
  5. Use the Search tools
    • 'Quick & Easy'- not very elegant but the fastest way to find a specific summary of a book or study assistance with a specific course or subject.
    • The search tool is also available at the bottom of most pages

Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?

Quicklinks to fields of study for summaries and study assistance

Field of study

Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
2004 1