Verbintenissenrecht Werkcollege 2 - UL - B2

Verbintenissenrecht Werkcollege 2 - UL - B2

1. Welke onderwerpen worden in het werkcollege behandeld?

  • Casus 1 - Dwaling
  • Casus 2 - Stellingen
  • Casus 3 - Beperkingen op de contractsvrijheid

Casus 1 - Dwaling

A koopt bij tweedehands autohandelaar B een auto voor het bedrag van € 10.000. Zij betaalt een deel van de koopprijs direct (€ 2.000) en de van de rest krijgt zij een halfjaar betalingsuitstel. Na korte tijd blijkt echter dat er allerlei problemen met de auto zijn, zo heeft de auto veel meer kilometers gereden dan door de verkoper vermeldt werd. Bij taxatie blijkt de auto slechts € 4.000 waard te zijn. A stelt B hiervan op de hoogte, die zich verdedigt door te zeggen dat hij niet van de gebreken wist en ook niet van plan is de auto terug te nemen. Na enkele maanden heeft A haar auto inmiddels verkocht, en eist B betaling van het restant van de koopprijs. Wanneer A dit weigert, stuurt hij haar een dagvaardiging. A stelt dat dat de koopovereenkomst vernietigt moet worden vanwege dwaling.

Heeft B, gezien het beroep van A, recht op de betaling van het restant van € 8.000?

Dwaling is geregeld in art. 6:228. Aan alle vereisten die in dit artikel genoemd worden, wordt in casu voldaan. Het gaat om een onjuiste voorstelling van zaken, die voor het totstandkomen van de overeenkomst erg belangrijk waren (ondermeer de kilometerstand van de auto). B heeft een mededelingsplicht richting A, en daaraan heeft hij in casu niet voldaan. Waarschijnlijk krijgt A dus gelijk met haar beroep op dwaling.

Als A gelijk krijgt, hoe moet dan de verhouding tussen A en B afgewikkeld worden?

A heeft een onverschuldigde betaling van € 2.000 gedaan. Deze moeten terugbetaald worden. Daarnaast moet B aan A de reparatiekosten vergoeden die zij in de tijd dat zij de auto had, gemaakt heeft. Volgens art. 6:203 moet bij vernietiging van een overeenkomst wegens dwaling echter ook de auto teruggeven worden aan B. Hier kan A niet aan voldoen, omdat ze de auto inmiddels al aan een andere garage verkocht heeft. De waarde van de auto moet zij dus aan B betalen (een vervangende schadevergoeding).

Casus 2 - Stellingen

1. Als een overeenkomst vernietigd wordt, betekent dit niet dat garantiebedingen ook niet meer ingeroepen kunnen worden.

Volgens art. 3:53 lid 1 heeft vernietiging terugwerkende kracht. Dit betekent dat de overeenkomst wordt geacht niet bestaan te hebben. Dit betekent dat ook het garantiebeding niet meer ingeroepen kan worden, omdat dit onderdeel was van de overeenkomst. De stelling is dus juist.

2. Het arrest Offringa/Vinck & Van Rosberg bepaalt dat een dwalende koper die niet heeft voldaan aan zijn onderzoeksplicht geen beroep op art. 6:228 lid 1 sub b kan doen.

De bedoeling van dit wetsartikel is de bescherming van de 'onvoorzichtige' koper. Als de verkoper een op hem rustende mededelingsplicht schendt betekent dit in de regel dat hij zich niet kan beroepen op de onderzoeksverplichting van de koper. De stelling is dus onjuist.

3. Onjuiste inlichtingen die te goeder trouw gegeven zijn kunnen niet leiden tot vernietiging ex. art. 6:228 lid 1 sub a.

Voor dit artikel maakt het niet uit of de onjuiste inlichtingen te goeder trouw gegeven zijn of niet. De stelling is dus onjuist.

Casus 3 - Beperkingen op de contractsvrijheid

10 oktober breekt MKZ uit in Nederland. Op 1 november wordt een absoluut vervoersverbod op vee uitgevaardigd, door de daartoe bevoegde minister. 6 november verkoop A al zijn varkens aan mede-varkenshouder B. De betreffende varkens zijn niet besmet. Op 15 november zouden de varkens geleverd worden, maar levering laat op zich wachten. B vraagt zich daarom af wat hij kan doen.

Is de koopovereenkomst geldig, zodat B nakoming kan vorderen?

Volgens art. 3:40 zijn overeenkomsten die naar inhoud of strekking in strijd zijn met de wet of de goede zeden, nietig. Daarvan is hier sprake. De overeenkomst brengt immers met zich mee dat het vervoersverbod van varkens geschonden zal worden. Dit is gevaarlijk met het oog op mogelijke verdere verspreiding van het virus. De overeenkomst op zich is echter niet nietig, maar de rechter kan A niet veroordelen tot nakoming, omdat A dan aangezet zou worden tot het overtreden van de wet.

Verandert bovenstaande antwoord als de overeenkomst op 1 oktober gesloten zou zijn?

De overeenkomst was hier gesloten vóór de uitbraak van het virus en de uitvaardiging van het verbod. Bepalend voor de toetsing van art. 3:40 is het moment waarop de overeenkomst gesloten werd. De inhoud en strekking van de overeenkomst was op 1 oktober nog niet in strijd met de wet of goede zeden. Dit betekent dat de overeenkomst niet nietig is. Op 16 november kan A vanwege het op dat moment geldende recht echter niet veroordeeld worden tot nakoming van de overeenkomst.

2. Welke onderwerpen worden besproken die niet worden behandeld in de literatuur?

Er worden geen onderwerpen besproken die niet worden behandeld in de literatuur.

3. Welke recente ontwikkelingen in het vakgebied worden besproken?

Er worden geen recente ontwikkelingen in het vakgebied besproken.

4. Welke opmerkingen worden er tijdens het college gedaan door de docent met betrekking tot het tentamen?

Er worden geen opmerkingen gedaan met betrekking tot het tentamen.

5. Welke vragen worden behandeld die gesteld kunnen worden op het tentamen?

Zie bovenstaande.

Access: 
Public
Work for WorldSupporter

Image

JoHo can really use your help!  Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world

Working for JoHo as a student in Leyden

Parttime werken voor JoHo

Comments, Compliments & Kudos:

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Check how to use summaries on WorldSupporter.org

Online access to all summaries, study notes en practice exams

How and why would you use WorldSupporter.org for your summaries and study assistance?

  • For free use of many of the summaries and study aids provided or collected by your fellow students.
  • For free use of many of the lecture and study group notes, exam questions and practice questions.
  • For use of all exclusive summaries and study assistance for those who are member with JoHo WorldSupporter with online access
  • For compiling your own materials and contributions with relevant study help
  • For sharing and finding relevant and interesting summaries, documents, notes, blogs, tips, videos, discussions, activities, recipes, side jobs and more.

Using and finding summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter

There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.

  1. Use the menu above every page to go to one of the main starting pages
    • Starting pages: for some fields of study and some university curricula editors have created (start) magazines where customised selections of summaries are put together to smoothen navigation. When you have found a magazine of your likings, add that page to your favorites so you can easily go to that starting point directly from your profile during future visits. Below you will find some start magazines per field of study
  2. Use the topics and taxonomy terms
    • The topics and taxonomy of the study and working fields gives you insight in the amount of summaries that are tagged by authors on specific subjects. This type of navigation can help find summaries that you could have missed when just using the search tools. Tags are organised per field of study and per study institution. Note: not all content is tagged thoroughly, so when this approach doesn't give the results you were looking for, please check the search tool as back up
  3. Check or follow your (study) organizations:
    • by checking or using your study organizations you are likely to discover all relevant study materials.
    • this option is only available trough partner organizations
  4. Check or follow authors or other WorldSupporters
    • by following individual users, authors  you are likely to discover more relevant study materials.
  5. Use the Search tools
    • 'Quick & Easy'- not very elegant but the fastest way to find a specific summary of a book or study assistance with a specific course or subject.
    • The search tool is also available at the bottom of most pages

Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?

Quicklinks to fields of study for summaries and study assistance

Field of study

Check the related and most recent topics and summaries:
Institutions, jobs and organizations:
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
1431