Arresten en jurisprudentie: uittreksels en studiehulp - Thema
- 9115 reads
Join with a free account for more service, or become a member for full access to exclusives and extra support of WorldSupporter >>
Bredius (HR 16 maart 1990, NJ 1991/575 m.nt. J.C. Schultsz)
De gemeente 's-Gravenhage verzoekt op grond van de (toenmalige) Museumwet herziening van het beding waaronder Abraham Bredius bij testament een verzameling schilderijen en andere kunstvoorwerpen die zich in het Brediusmuseum te ’s-Gravenhage bevonden, heeft gelegateerd aan de gemeente 's-Gravenhage. Het beding houdt in dat de gelegateerde schilderijen en andere kunstvoorwerpen exclusief in dit museum moeten worden geëxposeerd. Het verzoek strekt tot herziening van dit beding en wel zo, dat de collectie blijvend wordt geëxposeerd in een ander pand te 's-Gravenhage dat tenminste gelijkwaardig is aan het oorspronkelijke Brediusmuseum.
Het testament in Monaco is verleden, de erflater was aldaar de laatste jaren voor zijn dood woonachtig en de erflater bezat ten tijde van het verlijden van het testament de Monegaskische nationaliteit.
Volgens de Hoge Raad is, aangezien de erflater ten tijde van zijn overlijden de Monegaskische nationaliteit bezat, in beginsel op zijn nalatenschap het erfrecht van het prinsdom Monaco van toepassing. Dit verhindert echter niet op het legaat Nederlands recht (de Museumwet) van toepassing te oordelen. Het gaat hier immers om een beding dat is verbonden aan een ten gunste van een Nederlands overheidslichaam gemaakt legaat, welk beding betrekking heeft op de in Nederland gelegen plaats waar en de wijze waarop voortbrengselen van kunst in een voor het publiek toegankelijke verzameling moeten worden bewaard en daarom is bij het mogelijk maken van een wijziging van dat beding het Nederlands openbaar belang onmiddellijk en nauw betrokken.
Uit het testament blijkt dat het de bedoeling van de erflater is geweest dat de gelegateerde collectie als een geheel in stand blijft en wordt geëxposeerd. Het verzoek van de gemeente sluit aan bij die bedoeling. Voorts is inwilliging van het verzoek in het algemeen belang, terwijl ook overigens aan de in de Museumwet gestelde voorwaarden is voldaan. Het verzoek zal daarom worden toegewezen.
De Hoge Raad oordeelt dus dat op dit legaat met testamentaire last de Museumwet als voorrangsregel van toepassing is, omdat het Nederlands openbaar belang bij het mogelijk maken van een wijziging van deze testamentaire last onmiddellijk en nauw betrokken is.
There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.
Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?
Field of study
JoHo can really use your help! Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world
812 |
Add new contribution