Title: Bijlage bij Tentamen 2014 (1) Informatiemanagement BDK - RUG
Bijlage bij Tentamen 2014 (1) Informatiemanagement BDK - RUG

In PDF vind je de bijlagen bij het tentamen Informatiemanagement voor de studie Bedrijfskunde (Bachelor 1 - RUG) - Tentamen 2014 (I)

Media of Business and Economics Supporter
Content categories
Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Related content or attachment:
Informatiemanagement BDK - B1 - Bedrijfskunde - RUG - Tentamen 2014 (I)

Informatiemanagement BDK - B1 - Bedrijfskunde - RUG - Tentamen 2014 (I)


Vragen

Vraag 1

  1. Er zijn verschillende redenen waarom algemeen (business) managers moeten participeren in beslissingen over informatiesystemen. Noem twee redenen en licht ze kort toe.

  2. Maak een use case diagram op basis van de onderstaande beschrijving van het gebruik van een Wijn Verkoop Systeem (WVS).

    Het bedrijf Wyntjes handelt in wijn. Klanten plaatsen hun orders telefonisch bij de verkopers. Bij de beoordeling van een order, checken de verkopers met behulp van het WVS of er voldoende voorraad is om de order te kunnen accepteren. De uitkomst van deze check wordt mondeling aan de klant medegedeeld. Als er voldoende vooraad is, wordt de order geregistreerd in het WVS. Hierbij worden ook de klantgegevens geregistreerd als het om een nieuwe klant gaat. De verkoopmanager zorgt er ten slotte voor dat ’s nachts het WVS alle facturen in tweevoud afdrukt. De volgende ochtend brengt zij de facturen naar de afdeling opslag en distributie en de kopie-facturen naar de afdeling administratie.

  3. Van mensen wordt wel gezegd dat ze in een Grand Illusion leven. Wat wordt hiermee bedoeld en welke problemen van het visuele systeem van mensen tonen aan dat mensen in een Grand Illusion leven.

Vraag 2

  1. Information resources kunnen worden ingedeeld in IT-assets en IT-capabilities. Leg uit wat een IT-asset en een IT-capability is. Geef van beide een voorbeeld.

    Social media zoals Facebook zijn geen bezit van organisaties. Kunnen ze desalniettemin een information resource voor organisaties zijn? Licht het antwoord toe

  2. Eén van de modellen die gebruikt kan worden om te bepalen hoe informatiesystemen strategisch kunnen worden ingezet is Porter’s vijfkrachtenmodel. Teken dit model en leg aan de hand van het model uit hoe de strategische rol van informatiesystemen voor een organisatie in het algemeen vorm krijgt.

  3. Leg voor één kracht uit hoe een supermarktketen deze kracht zou kunnen beïnvloeden met een informatiesysteem.

Vraag 3

  1. Op de klantenservice-afdeling van een zorgverzekeraar is een nieuw informatiesysteem ingevoerd waarmee o.a. verfijnder de afhandeltijd van de klantgesprekken en de verkochte producten door een medewerker gemeten kunnen worden.

    Welke ontwerpvariabele uit welke categorie (organisatie-, control- en culturele variabelen) van het managerial levers model wordt in dit geval door het nieuwe informatiesysteem beïnvloed? Licht het antwoord toe.

  2. Door het nieuwe systeem wordt het ook mogelijk dat de medewerkers van de klantenservice-afdeling thuis gaan werken. Noem een voordeel en een probleem die dit met zich mee zou kunnen brengen en leg het uit.

  3. Leidt de toepassing van informatiesystemen in organisaties tot centralisatie of decentralisatie, of is beide mogelijk? Licht het antwoord toe.

Vraag 4

  1. Veel organisaties hebben hun bedrijfsprocessen veranderd door de invoering van een enterprise systeem. Noem twee voordelen en twee nadelen

  2. .....read more
Access: 
Public
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
1256