Hoe heb ik bijgedragen aan het behalen van de millenniumdoelen tijdens mijn reis in Brazilië?
Hoe heb ik bijgedragen aan het behalen van de millenniumdoelen tijdens mijn reis in Brazilië?
- 1375 reads
Hoe heb ik bijgedragen aan het behalen van de millenniumdoelen tijdens mijn reis in Brazilië? Tijdens de reis heeft de groep verschillende projecten bezocht die een bijdrage leverden aan het behalen van de millenniumdoelen, namelijk de volgende:
Meninas Mães (Meisjes Moeders)
Dit is een huis voor tienermoeders gelegen in de favelagroep Complexo do Alemão.
Tijdens de rondleiding werd er bij elke kamer verteld wat er gedaan wordt om de tienermoeders op hun eigen benen te leren staan. Zo kwamen we bijvoorbeeld langs een keuken waar de meisjes dingen leren koken en bakken (cakes, taarten, cup cakes etc.) om hun creaties vervolgens te verkopen. Een knutselkamer waar de meisjes doosjes versieren om deze wanneer deze af zijn ook te verkopen. Een vrij alternatieve kap en nagelsalon waar de meisjes cursussen krijgen om deze later toe te kunnen passen in de praktijk (wanneer zij bijvoorbeeld naar een baan zoeken). Een computer lokaal waar zij de beginselen van de computer leren, naaimachines om te leren naaien en een muzieklokaal waar de meisjes leren gitaar, keyboard en drums te spelen om even de zorgen van alle dag te vergeten. Ook zijn er drie 'vergaderkamertjes'. Hier praten de meisjes over wat hen overkomen is, hoe zij later goed voor hun kind kunnen zorgen en hoe zij een volgende zwangerschap kunnen voorkomen. Dit doen zij met elkaar, doctoren en sociale medewerkers.
Tussen de kamers door werden een aantal dingen verteld:
- Ongeveer 70% van de meisjes wordt 'vrijwilliger' zwanger, maar toch onder een bepaalde druk. Vrouwen moeten hier namelijk naar de man luisteren, dus als hij zegt geen condoom, is het geen condoom.
- De overige 30% wordt zwanger onder druk of ze zijn verkracht (dit kan door een vreemde zijn maar er zijn ook gevallen waarin de vader of neef van het meisje hen verkracht heeft).
- Omdat er weinig condooms gebruikt worden (omdat de mannen dit niet willen) heersen er veel soa's. Om dit percentage te laten dalen deelt MM gratis condooms uit bij de post. Iedereen is welkom. Dit doet MM ook om volgende zwangerschappen bij meisjes te voorkomen (ook dit percentage moet namelijk omlaag).
- In de ergste gevallen kunnen de meisjes overnachten in het gebouw (door bijvoorbeeld een overheersende man of wanneer zij willen scheiden. Scheiden is een taboe in Brazilië).
- Om de meisjes onafhankelijk van hun man te maken betaald MM tot hun achttiende jaar het bus ticket om de zo meisjes te stimuleren om naar de trainingen in het gebouw te komen. Velen hebben ook geen geld of durven geen geld aan hun man te vragen voor het busticket om naar de trainingen te gaan. Zo voorkomt MM onnodige spanning en onrust in de gezinnen.
De rondleiding was erg interessant en ingrijpend. Na de rondleiding komen we nog net twee zwangere meisjes tegen die zich bij het project wilden inschrijven. De een zeventien, de ander tweeëntwintig, allebei hoogzwanger. MM is alleen voor tienermoeders dus tot en met achttien jaar, de een mocht zich daarom ook niet bij het project aansluiten.
Millenniumdoel nummer 4: In 2015 is de kindersterfte sterk afgenomen. Het project informeert vrouwen over het opvoeden van hun kind en leert de vrouw zelfvoorzienend te worden zodat zij goed voor haar kind(eren) kan zorgen, daarnaast wordt de gezondheid van het kind door een arts gecontroleerd.
Millenniumdoel nummer 5: In 2015 sterven er minder vrouwen door zwangerschap. De zwangere vrouwen die meedoen aan dit project worden door een arts gecontroleerd om zo hun gezondheid te garanderen.
Millenniumdoel nummer 6: In 2015 is de verspreiding van ziektes als aids en malaria gestopt. Dit project zorgt voor de verspreiding van voorbehoedsmiddelen en informatie over seksueel overdraagbare aandoeningen.
FavelaStreet
FavelaStreet is een project van IBISS, het is een onderdeel van het Soldados Nunca Mais-programma van IBISS, in het Nederlands nooit meer kind soldaat genoemd. Dit project vangt ex-drugssoldaten op en helpt ze hun leven weer op de rit te krijgen. Een deel van deze ex-soldaten wordt bij het project opgeleid tot sportbegeleider. Ze krijgen les in sporttechnische zaken maar leren ook meer over communicatie en andere sociale vaardigheden. Vervolgens zetten zij zich in als sportbegeleider voor de jongeren in hun buurt. Bijvoorbeeld als voetbalcoach bij het, door IBISS aangelegde, voetbalveld in de buurt.
Nadat de tweede groep terug komt van de motortocht lopen we naar boven door de favela om te gaan kijken bij een voetbalproject van IBISS. Wanneer we deze straat uitlopen zien we midden in de favela ineens een mooi sportveld van zand liggen. We zien kinderen uit de favela voetballen met shirtjes met de naam IBISS er op. De scheidsrechter is een meisje van 15 die 7 maanden zwanger is. Er wordt ons verteld dat dit project bedoeld is om de kinderen even los te maken van het leven in de favela. Daarnaast dient het project als motivator om naar school te gaan, de kinderen mogen namelijk alleen komen voetballen als ze in de ochtend naar school zijn geweest. Ik denk dat we na de trainingen ongeveer een uur lang met verschillende teams gevoetbald hebben, wat was het gezellig! We hebben dik, héél dik verloren van de Brazilianen, maar dat was de moeite zeker weten waard.
Millenniumdoel nummer 2: In 2015 gaan alle jongens en meisjes naar school. De kinderen die bij dit project willen sporten moeten eerst ’s ochtends naar school geweest zijn, anders mogen ze niet mee sporten.
Crèche Casa São Francisco
Na de rondleiding door het gebouw verzamelen we met z'n alle op de buitenplaats om naar het verhaal van Anne te luisteren. Casa São Francisco is een kinderdagverblijf voor kinderen tussen de één en vier jaar oud. De kinderen verblijven hier van zeven uur ‘s ochtends tot vijf uur ‘s middags. Ze krijgen vier maaltijden (ontbijt, lunch, snack en avondeten) en doen middagslaapjes op het project. Kinderen die op de crèche zitten worden ingeschreven in een sociaal programma. De verzorgers van de kinderen (ouders, grootouders of oudere broers en zussen) krijgen van de gemeente een Bolsa Família, wat een kleine maandelijkse uitkering is van 160 real (ongeveer 50 euro). Voorwaarde daarvoor is dat de kinderen vijf dagen per week aanwezig zijn op de crèche en dat ze regelmatig naar een gezondheidscentrum gaan, waar de groei en gezondheid in de gaten gehouden wordt. Zo ontstaat er een driehoek om de kinderen heen van educatie, gezondheid en gemeente. Het programma wordt verder voortgezet als de kinderen naar de kleuterschool gaan.
Het project is erg populair bij de Braziliaanse ouders. Er zijn in de hele favela twaalf van deze crèches. Toch staan er nog 600 kinderen op de wachtlijst. De kinderen worden geselecteerd door loting. Alle namen worden op briefjes in een bak gedaan, de ouders worden vervolgens uitgenodigd en trekken één voor één namen. Op deze manier is het niet de crèche die selecteert maar zijn het de ouders zelf. Ouders kunnen zien dat het proces eerlijk verloopt en zo wordt onrust voorkomen. Ook geeft dit soort loting eerlijke kansen aan elk kind. Er wordt niet gekeken naar de achtergrond van de ouders en het kind, iedereen is gelijk. Dit betekend dat er dus kinderen op de crèche zitten met uiteenlopende achtergronden als; ouders die in de gevangenis zitten, ouders die in een drugsbende zitten, ouders die overleden zijn etc. Anne vertelt dat er van elk IBISS project in principe één is, dat wil zeggen: één crèche project, één voetbalproject etc. Doel is dat de overheid ziet dat het werkt en dan de werkwijze overneemt. Dat is ook in Cidade de Deus gebeurd. Het project van IBISS was de eerste crèche in de wijk en inmiddels zijn er twaalf.
Millenniumdoel nummer 1: In 2015 zijn extreme honger en armoede uitgebannen. De kinderen die naar deze crèche gaan krijgen 3 maaltijden per dag.
Millenniumdoel nummer 2: In 2015 gaan alle jongens en meisjes naar school. De crèche helpt de ouders van de kinderen hun kind in te schrijven op een goede basisschool.
Wat hebben wij gedaan om deze projecten te steunen?
Allereerst hebben wij de projecten en de scholen financieel gesteund, door het bezoek van onze Worldmapping groep is er 2000 euro gedoneerd aan IBISS, de organisatie achter Meninas Mães, FavelaStreet en Crèche Casa São Francisco. Ook hebben wij bij de projecten geluncht, waardoor ons lunch geld van 13 real per persoon ten goede kwam aan het project (we waren meestal met 20 man, dus dit ging om 260 real per dag).
Daarnaast hebben we bij de crèche twee dagen lang de leidsters geholpen met het eten geven van de kinderen, het opruimen van de kantine daarna en natuurlijk met de kinderen gespeelt, waardoor de leidsters tijd hadden voor klusjes waar ze normaal niet aan toe kwamen. Daarnaast hebben we de binnenplaats geverfd.
Liefs,
Fleur
Hoe heb ik bijgedragen aan het behalen van de millenniumdoelen tijdens mijn reis in Brazilië?
Add new contribution