Duurzaamheid in Uganda

Toen ik Uganda voor het eerst in het dag licht zag viel me op dat het een groen land was.
Het eerste wat er in mij op kwam was: Groen? hier? dit had ik niet verwacht.. Waarom is de weg oranje en de rest groen? Hoe kan dit?
Toen besefte ik dat Uganda ook regenseizoenen kent, en waarschijnlijk daarom gedeeltes zo groen.
Nu denk je natuurlijk wat heeft dit met duurzaamheid te maken? nou dat zou ik je vertellen.

Bij het hostel stonden er grote tonnen, iemand legte ons uit dat hier water in opgeslagen werd wat er viel met het regenseizoen, dit word gebruikt in het droogseizoen.
Bij het hostel gebruikte ze dit water vooral voor het wassen van kleding en van het wassen van hun zelf. Ik wist dat het water erg kostbaar is in Uganda, maar besefte nog niet dat ze de regen zagen als een "gift from god" Dit besef kwam pas echt bij Kim hier vertel ik zo wat meer over.

In Uganda gebruiken ze een soort stoofs, dit is een soort oven waar veilig op gekookt kan worden. deze oven zorgt er voor dat het hout niet heel snel verbrand (dus duurzaam) + het is een stuk veiliger. ook hier was weinig water.
Bij Kim werd het me pas echt duidelijk hoe belangrijk het water was, Kim leeft van het regenwater wat er valt, en is dat water op, dan heeft Kim gewoon echt geen water,
Kim is een Nederlandse vrouw en woont nu ongeveer 8 jaar in Uganda, ze heeft echt hele grote tonnen met regenwater er in. Ze vroeg ons nadrukkelijk om zuinig te doen met het water. Ook was/is Kim over het algemeen veel bezig met het milieu. Zo wist ze precies hoelang een sigarret bleef liggen op de grond. Het afval in Uganda word allemaal verband (dus ook plastick) dit is opzich niet zo goed, maar als je na gaat dat als dat niet gebeurd al het afval blijft liggen. Er is geen Rova die de vuilnis op komt halen. Ook hebben ze er veel dingen met Zonnepanelen, kleine opladertjes of wat dan ook die gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld een lampje, of wat op te laden.

Douchen gaat er ook een stuk anders. Je wilt eigenlijk zo min mogelijk water gebruiken maar eigenlijk ook wel je haren wassen en je echt even goed schoon voelen. Toch redde ik het wel met een jarrycan van 3 liter. ook met het handenwassen probeerden we zo weinig water te gebruiken vooral omdat we wisten dat dit zo veel waard was voor de bevolking

Maar ik denk dat op de manier hoe ze duurzaam bezig zijn in Uganda (misschien ook wel omdat de omstandigheden er naar zijn) dat we daar nog heel veel van kunnen leren, waarom zou je je huis stroom laten gebruiken als je niet eens thuis bent of zelfs op vakantie? denk daar maar eens over na :)                                                                                                                                                                                                                                                                               

Access: 
Public
Follow the author: Kirsten de Lange
More contributions of WorldSupporter author: Kirsten de Lange
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Statistics
834