Dit is dan echt officieel de laatste dag van mijn milleniumdoelen-challange! Ik vond het echt heel leuk en interessant om heel bewust elke dag stil te staan bij een probleem dat eigenlijk de hele wereld aangaat. Ook was het leuk dat je zelf kon kiezen hoe je het aanpakt. Ik denk wel dat er nog een lange weg te gaan is en dat de zeker niet allemaal zijn behaald. 

Het milleniumdoel van vandaag, milleniumdoel 8, luidt als volgt: In 2015 is er meer eerlijke handel, schuldenverlichting en hulp.

Mijn ouders lezen de Volkskrant, en daar kregen we dit weekend dus weer de Vonk (achtergrond en opinie) bij. Op de voorpagina viel mijn oog op de volgende titel; Niet te doen, Hoe kom je in godsnaam aan eerlijke kleding? In het artikel gaat Wietse Pottjewijd in Amsterdam op zoek naar eerlijke kleding, 2 jaar na de vreselijke ramp met de textielfabriek in Bangladesh en een reclame van de Zeeman van 3 shirt voor €5. Het is erg leuk geschreven, heel vlot en met humor. 

Veel winkelketens beweren duurzaam en eerlijk te zijn. H&M heeft zelfs een extra eerlijke lijn, de H&M conscious lijn, net zoals WE met het WE-care programma. Als Wietse echter doorvraagt, is er heel veel onduidelijkheid en wordt hij doorverwezen naar het hoofdkantoor of de website. Het blijkt verrekte moeilijk om echt eerlijke kleding te kopen, en zeker als normale consument heb je geen zin om zo veel tijd te steken in het onderzoek daarnaar. 

Er bestaat dus een website voor duurzame kleding. Rank a Brand is een website waar je merken kunt vergelijken op duurzaamheid. Ze krijgen dan een label. Als je het artikel leest, merk je dat Wietse heel veel tijd steekt in het uitzoeken of het eerlijk is en eigenlijk elke keer op een onzeker antwoord uitkomt. Dus deze site is dan een makkelijke optie om je er toch een beetje in te verdiepen. 

Maar wat is eerlijke kleding nou echt? De normen van de VN luiden als volgt: - vast arbeidscontract - geen dwangarbeid - geen kinderarbeid - geen discriminatie - leefbaar loon - vrijheid van vakvereniging en collectieve onderhandeling - beperkt aantal werkuren en overwerk - veilige en gezonde omstandigheden. Uiteindelijk laat Wietse zijn eigen kleding maken. Moraal van het verhaal; wees niet te blij met heel goedkope aanbiedingen en denk wat verder dan je gevulde portomonnee. Eerlijk(er) kost gewoon wat meer geld, en kijk voor de zekerheid anders is op Rank A Brand.

Het was een leuke challenge, en tot snel!

 

Access: 
Public
Follow the author: ploondepotter
More contributions of WorldSupporter author: ploondepotter
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Statistics
647