Voortplanting en Seksualiteit Anatomie Practicum

Deze samenvatting is gebaseerd op collegejaar 2012-2013

Bekken

Het bekken bestaat uit een os sacrum en twee os coxae. De os coxae bestaan uit het os pubis, os ischium en os ilium. De grens tussen het grote en kleine bekken is de linea terminalis. Deze grens is ook de ingang van het baringskanaal.

De structuren die door de bekken-foramina lopen:

  • foramen ischiadicum majus: n. ischiadicus, n. pudendus, a. iliaca interna, a. glutea superior en inferior, a. en v. pudenda interna en de m. piriformis.

  • foramen ischiadicum minus: n. pudendus, a. en v. pudenda interna, a. glutea inferior en de pees van de m. obturatorus internus.

  • foramen obturatorium: pezen van de adductoren (m. obturatorius internus en externus), a. v. en n. obturatorius. Het foramen obturatorium wordt afgedekt door een membraan.

Externe sfincter ani geïnnerveerd door n. pudendus. Geslachtsorganen ondersteund door een plaat die van ramus inferior naar … loopt (diafragma urogenitale). Trampolinefunctie en ondersteuning van blaas en vagina.

Tussen het lig. sacrotuberale en lig. sacrospinale loopt de n. pudendus. Deze ligamenten verslappen tijdens de zwangerschap. Hierdoor kantelt het os sacrum en het bekken naar voren. Hierdoor is er meer ruimte bij de bekkenuitgang en wordt de bevalling makkelijker.

De symfysiolyse die optreedt aan het einde van de zwangerschap (onder invloed van hormonen) om de baring makkelijker te maken kan veel pijn veroorzaken.

Corpus perinealis: bindweefsel complex dat ervoor zorgt dat de bekkenorganen met de bekkenwand zijn verbonden. Functie ervan is ophanging.

 

Filmpjes

Structuren in figuur 1

1) Uterus 7) ampulla (tuba)

2) blaas 8) infundibulum

3) Darmvet 9) mesovarium

4) Darm 10) ligamentum ovarium proprium

5) ovarium 11) plica recto-uterina

6) ligamentum teres uteri 12) cavum Douglasi

 

Vraag 6b: zichtbaar is overgang uterus-blaas (vooral verschil in kleur en mobiliteit).

Na de overgang is er sprake van kleinere ovaria. De uterus ligt standaard in anteflexie, dat wil zeggen dat het naar voren is gekanteld en op de blaas rust. Het ovarium is niet mobiel want hij is opgehangen aan het peritoneum. Ovarium zit vast met het ligamentum infundibulum pelvicum. Door dit ligament loopt ook de arteria ovarica. A. uterina loopt door lig. latum en geeft ook bloed aan het ovarium.

Onder tuba ligt mesosalphynx met heel veel bloedvaatjes. Boven ovarium ligt het mesovarium.

Klachten EUG eileider: bloedingen, krampende pijn. Een ovariumcyste leidt tot de vergroting van het ovarium. Een vergroot ovarium kan een torsiebeweging maken. Een normaal ovarium kan alleen over de uterus klappen (voor en achter).

Een open verbinding bestaat tussen de buitenwereld en de buikholte bij de fimbriae: buikholte => fimbriae =>tuba => uterus => cervix => vagina => buitenwereld. Bij de man is er geen open verbinding.

Organen die (deels) bekleed zijn met peritoneum zijn de blaas, uterus, rectum. De blaas en rectum echter liggen onder de buikholte en de vagina is niet bekleed met peritoneum.

Bij vulling van de blaas verplaatst de blaas zich omhoog. Bij zwangerschap wordt de blaas naar beneden gedrukt, waardoor het meer moeite heeft met vullen. Dit leidt tot het sneller moeten plassen.

Het diepste punt van het bekken (zichtbaar bij laparoscopie) is het cavum douglasi. Dit ligt tussen het rectum en uterus: zie figuur.

Een peritoneale prikkel door bijvoorbeeld een ontsteking kan gevoeld worden aan de achterkant vagina superior. Dit zit namelijk tegen het peritoneum.

Placenta

Chorionzijde: foetale kant van de placenta. Dit is de kant waar de navelstreng op aanhecht. Deciduaalzijde: maternale kant van de placenta. Aan deze kant kan het aantal cotyledonen worden geteld.

Cotyledonen: zichtbaar als lobjes aan de maternale kant van de placenta. Dit zijn de functionele eenheden voor uitwisseling van nutriënten tussen moeder en kind. Elk cotyledon bevat een ruimte waarin maternale spiraal arteriën voedingsstoffen kunnen uitwisselen met foetaal bloed. Er zijn zo ongeveer 10-30 lobjes per placenta. In de geboren placenta tref je geen moederlijke spiraal arteriën aan, die blijven na de baring achter in de baarmoederwand. Deze arteriën worden door contractie van het myometrium dichtgeknepen zodat ernstig bloedverlies uitblijft.

Amnion: dunne vlies waarin het kind en het vruchtwater zich bevinden. De amnionholte wordt omringd door chorion. Het amnion en chorion vormen samen een dubbelblad. Het amnion is het binnenste vlies, het ligt aan de binnenkant op de placenta. Het chorion is het buitenste blad.

Navelstreng: bevat twee arteriën en een vene. In de placenta zitten 2 venen, die zich samenvoegen op het moment dat ze de navelstreng bereiken. De arteriën zijn zuurstofarm en bevatten afvalstoffen. De stroomrichting van de arteriën is van foetus naar de moeder. De vaten lopen als een spiraal door de navelstreng.

Tweeling placenta: er bevinden zich 2 amnions, minder dan 1% is monoamniotisch. Ze hebben ieder hun eigen vaatbed met enkele verbindingen ertussen. Wanneer bij deze verbinding een ongelijke verdeling zou ontstaan, is er kans op TTS. De placenta is ook groter en dikker dan de eenlingplacenta.

Image

Access: 
Public

Image

Join WorldSupporter!
Check more of topic:
Search a summary

Image

 

 

Contributions: posts

Help other WorldSupporters with additions, improvements and tips

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Image

Spotlight: topics

Check the related and most recent topics and summaries:
Activities abroad, study fields and working areas:

Image

Check how to use summaries on WorldSupporter.org

Online access to all summaries, study notes en practice exams

How and why use WorldSupporter.org for your summaries and study assistance?

  • For free use of many of the summaries and study aids provided or collected by your fellow students.
  • For free use of many of the lecture and study group notes, exam questions and practice questions.
  • For use of all exclusive summaries and study assistance for those who are member with JoHo WorldSupporter with online access
  • For compiling your own materials and contributions with relevant study help
  • For sharing and finding relevant and interesting summaries, documents, notes, blogs, tips, videos, discussions, activities, recipes, side jobs and more.

Using and finding summaries, notes and practice exams on JoHo WorldSupporter

There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.

  1. Use the summaries home pages for your study or field of study
  2. Use the check and search pages for summaries and study aids by field of study, subject or faculty
  3. Use and follow your (study) organization
    • by using your own student organization as a starting point, and continuing to follow it, easily discover which study materials are relevant to you
    • this option is only available through partner organizations
  4. Check or follow authors or other WorldSupporters
  5. Use the menu above each page to go to the main theme pages for summaries
    • Theme pages can be found for international studies as well as Dutch studies

Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?

Quicklinks to fields of study for summaries and study assistance

Main summaries home pages:

Main study fields:

Main study fields NL:

Follow the author: Vintage Supporter
Work for WorldSupporter

Image

JoHo can really use your help!  Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world

Working for JoHo as a student in Leyden

Parttime werken voor JoHo

Statistics
2206