Samenvatting The role of emotion regulation in autism spectrum disorder - Mazefsky et al.

De rol van emotieregulatie in Autisme Spectrum Stoornis (ASS) 

Autisme spectrumstoornis (ASS) is een neuro-ontwikkelingsstoornis met gebreken in socialisatie en sociaal gedrag, en de aanwezigheid van restrictief, herhalend gedrag. Er is hierbij sprake van verstoringen in de connectiviteit en verwerking van verschillende hersengebieden. ASS gaat vaak samen met verhoogde irritatie, agressie, zelfbeschadigend gedrag, angst en impulsiviteit. Emotieregulatie (ER) is een construct dat de problemen bij ASS kan verklaren. ER wordt gedefinieerd als de automatische of intentionele aanpassing van iemands emotionele staat om doelgericht gedrag te promoten.  

Termen en concepten

De definitie van ER is niet zo duidelijk. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen stemming en emotie. Een stemming is een stabiele, langdurige staat, terwijl emotie gebonden is aan de waardering van een specifieke situatie. 

Methodes om ER te bestuderen

Het wordt aangeraden om ER met verschillende methodes te meten. Vaak worden gedragsmethodes gebruikt. Hierbij moeten kinderen bijvoorbeeld wachten op een beloning, of worden ze geobserveerd terwijl ze spelen. Hiermee worden echter geen interne componenten van ER gemeten. Hiervoor worden vaak interviews of zelfrapportage vragenlijsten gebruikt. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar de psychometrische kwaliteit van zelfrapportages. Ook kan dit niet gebruikt worden bij individuen die niet kunnen spreken, jonge kinderen of mensen met een intellectuele beperking. Ook biologische metingen worden gebruikt voor het meten van ER. Hierbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar hartslag variabiliteit, evenals fMRI. In de scanner is het echter moeilijk om onderscheid te maken tussen een emotie en een poging om die emotie te reguleren. 

ER onderzoek bij ASS

Onderzoek naar ASS heeft zich meer gericht op emotionele ervaringen dan op ER. Hieruit bleek dat ASS samengaat met een slecht gedifferentieerde emotionele reactie, meer negatieve emoties, en een beperkt cognitief inzicht. Kinderen met ASS gebruiken vaak zichtbare cues om hun emotie te bepalen (bijvoorbeeld: ik was verdrietig, want ik huilde). Onderzoek suggereert dat er bij ASS sprake is van te weinig emotioneel inzicht voor effectieve ER. 

Het conceptualiseren van slechte ER bij ASS

Een mogelijke verklaring voor de gebrekkige ER bij ASS is de aanwezigheid van een andere psychiatrische stoornis die zorgt voor de gebreken in ER. Er is een wederkerige relatie tussen ER en psychiatrische stoornissen: gebrekkige ER verhoogt de kans op een psychiatrische stoornis, en het hebbe van een psychiatrische stoornis interfereert met emotieregulatie. Gebreken in ER komen bovendien voor bij veel psychiatrische stoornissen. Het kan echter ook dat psychiatrische stoornis te vaak gediagnosticeerd worden bij ASS.
Een andere verklaring is de aanwezigheid van gedeelde risicofactoren. Gebrekkige ER gaat vaak samen met angst, depressie en borderline. Sommige mechanismen die problemen met ER kunnen verklaren bij deze stoornissen, zijn ook relevant voor ASS. Het tripartite model stelt dat algemene stress een gedeelde risicofactor is tussen de stoornissen, maar dat fysiologische opwinding specifiek is voor angst, en anhedonia specifiek voor depressie. Algemene stress speelt ook een belangrijke rol bij ASS, evenals fysiologische opwinding. Behandelingen voor ASS waarin gericht wordt op het verminderen van deze fysiologische opwinding kunnen effectief zijn. 

Normaal gesproken activeert ER verschillende gebieden van de prefrontale cortex (PFC). Uit onderzoek is gebleken dat de PFC niet normaal functioneert bij mensen met ASS. Het is echter nog niet duidelijk of er ook gebreken zijn in de connectiviteit tussen de PFC en de amygdala. Duidelijk is wel dat gebreken in de mediale prefrontale cortex waarschijnlijk bijdragen aan gebreken in ER bij ASS. In de normale populatie is angst geassocieerd met toegenomen activiteit van de amygdala. Bij ASS is echter sprake van angst én verminderde amygdala activiteit. Uit andere onderzoeken bleek echter wel toegenomen activiteit van de amygdala. Het is duidelijk dat de amygdala en de PFC betrokken zijn bij gebreken in ER bij ASS, maar de exacte mechanismen moeten verder onderzocht worden. 

Kenmerken van ASS die ER beïnvloeden

Het functionalistische perspectief stelt dat iemand steeds bewust probeert positieve en negatieve emoties te reguleren om doelen te behalen. Klinische observaties bij ASS tonen een neiging om intens op emotionele stimuli te reageren zonder duidelijke doelgerichtheid. Er lijkt bij ASS een gebrek aan motivatie te zijn voor ER, wat waarschijnlijk bestaat uit een slecht emotioneel inzicht en zelfmonitoring. Adaptieve ER strategieën zijn afhankelijk van de context, en worden selectief toegepast. Bij ASS zijn er problemen in cognitieve flexibiliteit en het aanpassen van gedrag, waardoor het niet verrassend is dat zij minder gebruik maken van adaptieve ER strategieën. Verschillen in informatieverwerking en perceptie bij ASS kunnen hier ook aan bijdragen. 

Discussie

Er zijn nog veel vragen over de mechanismen die leiden tot gebrekkige ER bij ASS en de implicaties voor de behandeling. De auteur stelt dat neurale mechanismen die worden gedeeld met andere psychiatrische stoornissen in combinatie met ASS-gerelateerde gedragsmatige en cognitieve kenmerken samen zorgen voor heterogene uitingen van ER problemen bij ASS. De auteurs stellen dat de ER problemen intrinsiek kunnen zijn voor ASS, maar dat dit het risico kan verhogen op het ontwikkelen van een comorbide psychiatrische stoornis. Onderzoek naar ER moet gebeuren met verschillende methodes, bij voorkeur een combinatie van fysiologische of neurologische metingen en gedragsmetingen. Om ER bij ASS te begrijpen zijn representatieve steekproeven nodig met een verscheidenheid aan emotionele uitingen. Ook moeten steekproeven verschillende taal- en intellectuele vaardigheden hebben. Voor het beoordelen van ER in klinische context zijn gedragsmetingen het meest geschikt, omdat dit los staat van iemands taalvaardigheden of cognitief functioneren. Dit kan gebruikt worden in combinatie met rapportages van ouders of zelfrapportages. Psycho-educatie over emotieregulatie kan ook helpen om iemands problemen te accepteren en iemands krachten te erkennen. Er is enig bewijs dat psychosociale interventies gericht op ER uitbarstingen en negativiteit bij kinderen kunnen verminderen, maar hier is nog veel onderzoek in nodig. Metingen van ER die betrouwbaar en valide zijn voor het volledige scala aan jongeren met ASS en die gevoelig zijn voor verandering moeten nog worden ontwikkeld.  

Image

Access: 
Public

Image

Image

 

 

Contributions: posts

Help other WorldSupporters with additions, improvements and tips

goeie samenvatting

Super chill dat je dit samenvat!! Alles is ook heel duidelijk uitgelegd en ook makkelijke te begrijpen vanwege de headers. Ik heb ook genoten van de laatste alinea; over de (nog) onzekere puntjes van ASS. 

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Image

Spotlight: topics

Check the related and most recent topics and summaries:
Institutions, jobs and organizations:

Image

Check how to use summaries on WorldSupporter.org

Online access to all summaries, study notes en practice exams

How and why use WorldSupporter.org for your summaries and study assistance?

  • For free use of many of the summaries and study aids provided or collected by your fellow students.
  • For free use of many of the lecture and study group notes, exam questions and practice questions.
  • For use of all exclusive summaries and study assistance for those who are member with JoHo WorldSupporter with online access
  • For compiling your own materials and contributions with relevant study help
  • For sharing and finding relevant and interesting summaries, documents, notes, blogs, tips, videos, discussions, activities, recipes, side jobs and more.

Using and finding summaries, notes and practice exams on JoHo WorldSupporter

There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.

  1. Use the summaries home pages for your study or field of study
  2. Use the check and search pages for summaries and study aids by field of study, subject or faculty
  3. Use and follow your (study) organization
    • by using your own student organization as a starting point, and continuing to follow it, easily discover which study materials are relevant to you
    • this option is only available through partner organizations
  4. Check or follow authors or other WorldSupporters
  5. Use the menu above each page to go to the main theme pages for summaries
    • Theme pages can be found for international studies as well as Dutch studies

Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?

Quicklinks to fields of study for summaries and study assistance

Main summaries home pages:

Main study fields:

Main study fields NL:

Follow the author: Josja96
Work for WorldSupporter

Image

JoHo can really use your help!  Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world

Working for JoHo as a student in Leyden

Parttime werken voor JoHo

Statistics
1758 1