Burgerlijk Recht 1 - RUG - Oefententamen 2013-2014 (1)


Vragen

Vraag 1

Barbara en Hans besluiten na drie jaar te gaan scheiden. Barbara heeft stiekem al een lange tijd een relatie met Frederick. Ze raakt zwanger, en zegt hierover niets tegen Hans. Na een lange procedure wordt de echtscheiding uitgesproken. Daarna wordt het kind, Monique, geboren. Vervolgens wordt de echtscheidingsbeschikking ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Barbara wil verder met Frederick als vader van Monique. Hoe kan Frederick het vaderschap en het ouderlijk gezag over Monique verkrijgen? (5 punten)

Vraag 2

Op 21 januari 2012 is Frits overleden. Hij laat zijn vrouw Milou en zijn drie meerderjarige kinderen, Pieter, Bart en Kees na. Met Kees had Frits geen band meer en daarom heeft hij Kees onterft. Frits was gehuwd in ''koude uitsluiting'' en zijn nalatenschap bestond uit:

  • Een bungalow ter waarde van 400.000 euro.
  • 30.000 euro aan banktegoeden.
  • 10.000 euro aan meubelen.
  • Een hypotheekschuld van 100.000 euro.
  • En 10.000 euro aan reparatiekosten.

Gedurende zijn leven heeft Frits in 2005 aan Greenpeace 10.000 euro geschonken. Verder heeft hij datzelfde jaar 35.000 euro aan Bart geschonken. In 2010 kreeg Pieter hetzelfde bedrag. Kees wil zijn legitieme portie. Op welk bedrag maakt hij aanspraak en wanneer kan hij dit bedrag opeisen? Laat zien hoe u het antwoord berekent; de exacte uitkomst is niet belangrijk. (5 punten)

Vraag 3

Vijf jaar geleden kocht de 22-jarige Anita een teckel na het overlijden van haar vriend. Het hondje krijgt de prestigieuze naam Blaffie. Helaas loopt Blaffie op een dag weg van huis. Anita is erg ontdaan, Blaffie is namelijk in geen velden of wegen te bekennen. Ondertussen ziet Herman Blaffie op straat lopen; hij herkent het hondje meteen aan zijn vervelende gekef. Hij besluit Blaffie zelf te houden, omdat het tussen hem en Anita al een tijdje niet zo goed botert. Zijn vriendinnetje Romana, die van niets weet, is gek op honden. Herman verkoopt Blaffie voor 780 euro aan Romana, zonder dat zij weet dat Herman niet de eigenaar is. Zij spreken af dat Blaffie nu van Romana is en dat zij de hond over een week zal ophalen, omdat ze eerst nog op vakantie gaat naar Ibiza. Een week later laat Herman Blaffie uit. Toevallig ziet Anita hem. Anita wil Blaffie terug. Herman zegt dat Blaffie nu eigendom van Romana is. Wie is eigenaar van Blaffie? (8 punten)

Vraag 4

Annabel heeft in verband met een geldlening ten behoeve van Peter een geldig pandrecht gevestigd op haar konijnen. Op 7 maart is de pandakte geregistreerd bij de belastingdienst. Een week later verpand ze de zelfde kudde schapen echter aan haar vriendin Marjolijn voor een bedrag dat ze nog van haar tegoed heeft. Op 14 maart wordt deze akte geregistreerd. Omdat Annabel een wanbetaler is, eist Marjolijn haar konijnen op op 22 maart. Hij brengt deze konijnen onder in haar kelder met als gevolg dat een teleurgestelde Peter bij haar voor de deur staat, die nog zijn geld heeft en ook geen konijnen meekrijgt. Ook als Peter zijn pandakte van 7 maart tevoorschijn tovert, krijgt hij niets mee. Wie heeft of hebben een geldig pandrecht op de kudde schapen en met welke rang? (8 punten)

Vraag 5

Bakker Otto mag voor zijn dorpsvereniging één zeer groot stokbrood bakken voor het zomerfeest op 30 augustus. Hiervoor krijgt hij instructies van de dorpsvereniging en ontvangt hij op 22 mei 2 kilo speciaal streekgebonden deeg ter waarde van 60 euro om het stokbrood een authentiek karakter te geven. Na het bakken ziet hij tot zijn schrik dat er ook nog een kilo van zijn eigen deeg in de oven is meegebakken. Tot slot snijd hij conform de opdracht het stokbrood in 100 stukken.

a. Wie is de eigenaar van de drie kilo deeg voordat het stokbrood in stukken werd gesneden en nadat het deeg uit de oven kwam?

b. Wie is eigenaar van de 100 stukken brood? Motiveer uw antwoord. (4 punten).

Vraag 6

Marloe haar bungalo ‘Ad Gustum’ grenst aan een stuk grond van de gemeente Den Haag. Ten behoeve van ‘Ad Gustum’ is in een ver verleden op het stuk gemeentegrond een erfdienstbaarheid van overpad gevestigd, zodat Marloe vrij kan wandelen in de omgeving. Na het zien van een fraai artikel in de Libelle, besluit Marloe dat het tijd is om te verhuizen naar Griekenland. Ze verkoopt en levert de bungalo op de juiste manier aan Willem. Na een half jaar heeft ze er echter weer schoon genoeg van. Ze gaat dan ook weer terug het jaar daarop. Als ze over het stuk gemeentegrond loopt, wordt ze aangesproken door een stadswacht die meent dat het stuk niet voor iedereen toegankelijk is en dat ze zich zonder recht ophoudt. Volgens Marloe heeft ze nog steeds alle recht om daar te wandelen omdat ze alleen de bungalo heeft overgedragen aan Willem. Niet de erfdienstbaarheid.

Is Marloe nog steeds gerechtigd tot de erfdienstbaarheid van overpad? (6 punten)

Vraag 7

Hans Worst is een gespecialiseerde winkel in worsten. Salsa, een delicatessenwinkel, is geïnteresseerd in ‘Saucisse Douce’, een zeldzame Franse zoete worst uit de streek Bordeaux. Hans Worst biedt via e-mail d.d. 12 februari 2014 aan Salsa vier worsten aan voor een bedrag van € 400. Onderaan de e-mail staat vermeld “al onze aanbiedingen geschieden vrijblijvend”. Salsa aanvaardt via e-mail diezelfde dag dit aanbod. Deze mail bereikt Hans Worst op 12 februari om 18.00 uur. Op 13 februari om 9 uur in de ochtend verneemt Hans Worst dat zijn toeleverancier uit Bordeaux de prijzen van ‘Saucisse Douce’ drastisch heeft verhoogd, omdat een groot deel van de varkens met de varkenspest is besmet. Hans Worst stuurt daarop direct een mail naar Salsa, waarin hij zijn aanbod herroept. Is hier een overeenkomst tot stand gekomen? (6 punten)

Vraag 8

Knut heeft een zeldzame oude Trabant. Eens in de 10 jaar brengt hij deze voor een grote beurt naar Mohammed, eigenaar van autogarage “Asfalt onder de wielen”. Mohammed heeft in zijn overeenkomst met Knut opgenomen dat hij allerminst aansprakelijk is voor schade veroorzaakt door zijn personeel. De garagechef geeft aan monteur Ingrit, een ondergeschikte van Mohammed, de opdracht om met de auto een proefrit te maken. In een overmoedige bui probeert Ingrit met een veel te hoge snelheid over een kapotte brug heen te springen met de Trabant. Hierbij raakt ze een andere auto en is de auto van Knut total loss. Knut spreekt Mohammed aan tot betaling van de schade op grond van wanprestatie. Mohammed meent dat hij daartoe niet gehouden is en beroept zich op de vrijtekeningsclausule. Knut stelt zich op het standpunt dat de vrijtekeningsclausule hier niet van toepassing is omdat Ingrit veel te hard heeft gereden. Wie heeft gelijk? Ga daarbij in op beider standpunten. (8 punten)

Vraag 9

Mathilde woont in Amsterdam om te studeren. Omdat zij zich eenzaam voelt heeft ze een fret genaamd Teeven gekocht voor 30 euro. Via een kattenluikje kan Teeven dag en nacht de woning in en uit. Na een week is het diertje weg en Mathilde maakt zich vreselijke zorgen. Gelukkig staat het beestje 3 weken later weer op de stoep, zij het wat vermagerd en ziek. Mathilde neemt Teeven direct mee naar de dierenarts. Teeven blijkt een ernstig virus te hebben opgelopen. Om deze te bestrijden is een dure therapie van 500 euro nodig. De dierenarts wijst er echter op dat de kans op herstel gering is. Mathilde verkeert in dubio aangezien ze voor 20 euro een nieuw dier kan kopen. Ze besluit toch te kiezen voor de therapie. Teeven herstelt voorspoedig tot opluchting van Mathilde, totdat ze tot de ontdekking komt dat de fred die zij voor Teeven aanzag een hele andere fret is, namelijk de fret van Beernt, die enkele straten verderop woont en die Lubbers heet. Mathilde vraagt zich af of Beernt verplicht is haar 500 euro te betalen, de kosten die zij heeft gemaakt voor de behandeling. Bespreek aan de hand van twee verschillende juridische grondslagen of Beernt verplicht is om 500 euro aan Rachida te betalen. (8 punten)

Vraag 10

Marlinda huurt een klein appartement van Stichting Wonen Utrecht (SWU). In strijd met de huurovereenkomst exploiteert ze een hennepkwekerij in haar appartement. Zodra de stichting dit ontdekt, wenst zij de huurovereenkomst te beëindigen. De stichting overtuigt Marlinda ervan dat ze maar beter de huurovereenkomst eenzijdig kan opzeggen. Dat alles gebeurt op 17 oktober 2007 op het politiebureau, waar Marlinda aanwezig is voor verhoor. Een medewerker van de woningstichting bezoekt haar daar. Marlinda vult ter plekke – in de politiecel – een huuropzeggingsformulier in en ondertekent dat. Daarmee beëindigt ze de huurovereenkomst per 1 november 2007. Enkele dagen later wil Marlinda deze opzegging echter ongedaan maken en ze start een procedure bij de rechter. Marlinda betoogt dat haar huuropzegging zowel primair als subsidiair nietig of vernietigbaar is.

De kantonrechter bij de rechtbank Midden-Nederland doet op 27 maart 2008 een uitspraak. In dat vonnis wordt het standpunt van Marlinda door de kantonrechter als volgt verwoord.

“Marlinda stelt dat de door haar op 17 oktober 2007 gedane opzegging van de huurovereenkomst van partijen primair nietig is en subsidiair rechtsgeldig is vernietigd op 26 oktober 2007 (…). Hieraan legt Marlinda ten grondslag dat Stichting Wonen Utrecht haar, toen ze in een penibele situatie op het politiebureau zat, er onder dreiging van een juridische procedure toe heeft bewogen om een huuropzeggingsformulier in te vullen en te ondertekenen. Marlinda was er van tevoren niet van op de hoogte dat een medewerker van SWU op het politiebureau zou langskomen om haar een dergelijke verklaring te laten ondertekenen. Marlinda heeft geen enkele mogelijkheid gehad om zich te beraden en van juridisch advies terzake te laten voorzien. SWU heeft bovendien niet voldaan aan de op haar rustende onderzoeksplicht. Zij had dienen te onderzoeken of Marlinda daadwerkelijk instemde met de beëindiging van de huurovereenkomst en de gevolgen daarvan wel kon overzien, aangezien het SWU duidelijk had moeten zijn dat Marlinda door de politie-inval behoorlijk van streek was.”

Op welke twee juridische grondslagen uit Boek 3 BW zal Marlinda zich hebben beroepen, teneinde niet gebonden te zijn aan de huuropzegging. Geef tevens gemotiveerd uw oordeel over standpunten van Marlinda. U kunt zich beperken tot de acties uit Boek 3 BW. U dient de bepalingen van het huurrecht (Boek 7 BW) buiten beschouwing te laten. (8 punten)

Antwoordindicatie

Vraag 1

Het huwelijk tussen Hans en Barbara eindigt pas met de inschrijving van de echtscheidingsbeschikking (art. 1:163 BW). Omdat Monique gedurende hun huwelijk is geboren, heeft dit als gevolg dat Hans op grond van art. 1:199 aanhef en onder a BW de juridische vader van Monique is. Hierdoor is er nog geen band tussen Frederick en Monique. Art. 1:200 BW biedt echter aan Barbara (en eventueel ook aan Henk, maar dat hebben Barbara en Frederick niet in de hand) de mogelijkheid om het vaderschap te ontkennen. Pas na de gegrondverklaring door de rechtbank wordt Hans geacht nooit de vader te zijn geweest van Monique(art. 1:202 BW). Vervolgens kan Frederick samen met Barbara, het kind erkennen (art. 1:199 lid 1 aanhef en onder c jo. art. 1:203 en 204 BW). Hierna is Frederick de juridische vader van Monique. Barbara en Frederick kunnen vervolgens het gezamenlijk gezag verkrijgen door dit te laten aantekenen in het gezagsregister (art. 1:252 BW).

Vraag 2

De waarde van de nalatenschap is: 330.000 euro (400.000 + 30.000 + € 10.000 - 100.000 –10.000 euro). Voordat de legitieme portie berekend kan worden, is het van belang dat op grond van artikel 4:67 BW eerst de relevante giften worden berekend over dit bedrag. In dit geval zijn alleen de giften die zijn gedaan aan afstammelingen van belang (art. 4:67 sub d BW). De gift aan Greenpeace telt in dit geval niet mee, omdat deze gift meer dan 5 jaar geleden is gedaan. De legitieme portie wordt dus berekend over 330.000 + 35.000 + 35.000 = 400.000 euro. De legitieme portie bedraagt 50 procent van dit bedrag op grond van artikel 4:64 BW, dus 200.000 euro, gedeeld door het aantal in art. 4:10 lid 1 onder a BW genoemde personen, in dit geval: Pieter, Bart, Milou en Kees. De “koude uitsluiting”heeft geen invloed op de erfenis van Milou. Verder heeft de onterving van Kees niet tot gevolg dat hij niet langer één van de in art. 4:10 BW genoemde personen is. Met andere worden, de legitieme portie bedraagt 50.000 euro. Op grond van artikel 4:81 lid 2 BW kan hierop aanspraak gemaakt worden. Omdat dit het enige is wat Frits heeft geregeld in zijn testament, wordt zijn nalatenschap afgewikkeld volgens de wettelijke verdeling van art. 4:13 BW. Dit heeft tot gevolg dat alle kinderen pas aanspraak kunnen maken op de geldvorderingen als Milou failliet gaat, in de schuldsanering belandt of overlijdt.

Vraag 3

Anita is eigenaresse. Blaffie is een dier, waardoor op grond van artikel 3:2a lid 2 BW het hondje juridisch als een zaak wordt gezien. Herman is slechts bezitter niet te goeder trouw, op grond van artikel 3:113 lid 1 jo. 3:118 lid 1 BW. Voor een geldige overdracht is echter op grond van artikel 3:84 lid 1 BW vereist: een geldige titel, levering en beschikkingsbevoegdheid. Er is sprake van een geldige titel, namelijk een koopovereenkomst. Herman levert c.p. aan Romana (art. 3:115 lid 1 sub a BW). dit is een vorm van bezit verschaf op grond van artikel 3:90 lid 1 BW. Hij is geen eigenaar, omdat hij niet beschikkingsbevoegd is. Ook is er geen geldige overdracht op grond van artikel 3:86 lid 1 BW, omdat er naast de beschikkingsonbevoegdheid ook sprake is van een leveringsgebrek. De c.p.-levering kan niet worden tegengeworpen aan Anita omdat Anita het oudere eigendomsrecht heeft op Blaffie en Blaffie in de handen van Herman is gebleven (art. 3:90 lid 2 BW).

Vraag 4

Op grond van artikel 3:84 lid 1 jo. 3:98 jo. 3:237 lid 1 BW hebben zowel Peter als Marjolijn een geldig pandrecht op de konijnen. Annabel was als eigenaresse de gele tijd beschikkingsbevoegd ondanks dat er een pandrecht op haar konijnen zat. Artikel 3:238 lid 1 is dus niet rechtstreeks van toepassing. Op grond van het nemo-plus beginsel en het prioriteitsbeginsel geldt dat op het eerste gezicht het oudste pandrecht boven het nieuwere pandrecht gaat. In dit geval is er echter aan de eisen van artikel 3:238 lid 2 BW voldaan. Door de afgifte van de schapen aan Marjolijn is er geen sprake meer van een stil pandrecht, maar van een vuistpandrecht. Een vuistpandrecht is in rang hoger dan een stil pandrecht. Marjolijn was op het moment dat de de konijnen ophaalde bij Annabel ter goeder trouw op grond van artikel 3:238 lid 1 BW, omdat ze niets wist van het pandrecht van Peter en dit ook redelijkerwijs niet behoorde te weten. Daarom staat het pandrecht van Marjolijn boven het pandrecht van Peter.

Vraag 5

a. Het deeg is in ieder geen geval onderdeel geworden van de oven, omdat het zonder noemenswaardige schade kan worden verwijderd (art. 3:4 BW). Verder is het kleine aandeel deeg van Otto is naar verkeersopvattingen niet aan te merken als een bestanddeel van het grotere stuk deeg van de dorpsvereniging op grond van artikel 5:14 lid 3 BW. Er wordt door de vermenging een nieuwe zaak gevormd op grond van artikel 5:15 BW. Otto en de dorpsvereniging zijn naar evenredig aandeel eigenaar van het deeg. In casu is dus de dorpsvereniging voor 2/3 eigenaar en Otto voor 1/3.

Dus: Otto beschikt over 1/3* 60 = 20 euro en de dorpsvereniging over 40 euro.

b. Dorpsbelangen wordt eigenaar van de broodjes op grond van artikel 5:16 lid 2 BW. Otto maakt de broodjes voor de dorpsvereniging, waardoor er sprake is van een 'doen vormen'.

Vraag 6

Erfdienstbaarheid is geregeld in art. 5:70 e.v. BW. Het is een beperkt recht, maar niet afzonderlijk overdraagbaar. Dit komt doordat het een afhankelijk recht is in de zin van art. 3:7 BW. Erfdienstbaarheid is niet van het hoofdrecht los te maken en dus niet afzonderlijk overdraagbaar. Maar, afhankelijke rechten kennen een bijzonderheid: krachtens art. 3:82 BW gaat een afhankelijk recht van rechtswege (dus automatisch) mee over met het recht waaraan het verbonden is. Toegepast op de casus: de erfdienstbaarheid is verbonden aan de eigendom van ‘Ad Gustum’ (het is namelijk een afhankelijk recht: art. 3:7 BW). Dit recht is zonder enige verdere handeling in handen gekomen van Willem als de nieuwe eigenaar van het heersende erf (art. 3:82 BW). Marloe is derhalve niet meer gerechtigd tot de erfdienstbaarheid van overpad.

Vraag 7

Een overeenkomst komt tot stand door aanbod en aanvaarding (art. 6:217 lid 1 BW). I.c. is er sprake van een vrijblijvend aanbod in de zin van art. 6:219 lid 2, tweede zin BW. Onderaan de e-mail van Hans Worst staat namelijk “al onze aanbiedingen geschieden vrijblijvend.” Een dergelijk aanbod kan ook na aanvaarding worden herroepen. Deze herroeping moet wel onverwijld (dat wil zeggen: ‘zonder vertraging’) geschieden.

Vraag 8

Er is in casu sprake van een tekortkoming in de zin van art. 6:74 BW. Deze tekortkoming is veroorzaakt door bewuste roekeloosheid van Ingrit. Deze tekortkoming kan krachtens art. 6:76 BW in beginsel worden toegerekend aan Mohammed. Deze bepaling is van regelend recht. Er is rechtsgeldig vrijgetekend voor tekortkomingen door hulppersonen. De vrijtekeningsclausule zet art. 6:76 BW opzij. Zelfs voor opzet of bewuste roekeloosheid van een ondergeschikte kan een werkgever zich vrijtekenen. Afhankelijk van de concrete omstandigheden van het geval kan echter een beroep van Mohammed op de vrijtekeningsclausule in strijd zijn met de redelijkheid en billijkheid (art. 6:248 lid 2 BW). Ondanks deze mogelijkheid lijkt Mohammed gelijk te hebben. Knut zal geen succes hebben met zijn vordering wegens wanprestatie.

Vraag 9

Mathilde kan Beernt niet aanspreken op grond van zaakwaarneming (art. 6:198 BW). Mathilde heeft niet de bedoeling gehad om het belang van een ander te behartigen. Ze dacht dat ze kosten maakte voor haar eigen fret. Een vordering op grond van ongerechtvaardigde verrijking (art. 6:212 BW) kan slagen. Beernt is ten koste van Mathilde verrijkt. Het is alleen de vraag of en in hoeverre een vergoeding van 500 euro redelijk is. Bovendien is het recht op vergoeding van Mathilde gemaximeerd tot het bedrag waarmee Beernt is verrijkt. De waarde van Lubbers ligt waarschijnlijk aanzienlijk onder de 500 euro. Mathilde kan daarom slechts een klein deel van de gemaakte kosten vorderen krachtens ongerechtvaardigde verrijking. Mathilde heeft Lubbers in bezit genomen (art. 3:113 lid 1 jo. art. 3:112 BW). Zij dacht dat zij te doen had met Teeven in plaats van Lubbers en dat zij daarom rechthebbende was. In casu is Mathilde te goeder trouw (art. 3:118 jo. art. 3:11 BW). Zij kan op grond van art. 3:120 lid 2 BW de gemaakte kosten voor Lubbers op Beernt verhalen.

Vraag 10

  • Wilsontbreken, art. 3:33 BW (jo. art. 3:35 BW). Nu de verhuurder niet heeft voldaan aan de op haar rustende onderzoeksplicht, heeft zij niet gerechtvaardigd mogen vertrouwen op de opzeggingsverklaring van Marlinda. Marlinda kan zich jegens SWU derhalve met vrucht beroepen op wilsontbreken, hetgeen betekent dat de opzeggingshandeling als nietig dient te worden aangemerkt.
  • Het wilsgebrek misbruik van omstandigheden (3:44 lid 4 BW). SWU heeft de huurder onder dreiging van een juridische procedure ertoe bewogen om een huuropzeggingsformulier in te vullen en te ondertekenen. Er was sprake van een abnormale situatie onder invloed waarvan de rechtshandeling tot stand kwam. Onder normale omstandigheden zou dat niet gebeurd zijn. Er is causaal verband tussen de huuropzegging en deze omstandigheden. Dat was ook kenbaar voor verhuurder.
Check page access:
Public
Check more or recent content:

Oefententamens Burgerlijk Recht 1 - RUG

Burgerlijk Recht 1 - RUG - Oefententamen 2017/2018 (1)

Burgerlijk Recht 1 - RUG - Oefententamen 2017/2018 (1)


Vragen

Vraag 1

Boer Frodo en boer Sam zijn goed bevriend. Frodo is van plan om zijn goed lopende boerderij ingrijpend te laten verbouwen. De stal gaat plat, de mestsilo moet worden vervangen en de weilanden moeten worden gedraineerd. Sam heeft ruimte over op zijn erf en in zijn stallen. Ze spreken af dat gedurende de verbouwing, die minstens een jaar zal duren, de schapen (300 stuks) en de melkrobot van Frodo op het bedrijf van Sam een plek krijgen. Omdat Sam een kleinere veestapel heeft (100 stuks) is zijn mestsilo niet groot genoeg. Frodo besluit daarom om op zijn eigen kosten een nieuwe betonnen mestsilo op het erf van Sam te laten bouwen. De bedoeling is dat Frodo later een deel van zijn mest opslaat in deze mestsilo.

De mestsilo wordt gebouwd en in gebruik genomen, de schapen van Frodo komen in de stal van Sam. Sam gebruikt de melkrobot van Frodo ook voor zijn eigen schapen. De melk van alle 400 schapen, die in gelijke mate productief zijn, komt in de melkopslagtank van Sam. Helaas gaat Sam failliet voordat de verbouwing bij Frodo voltooid is. De curator inventariseert de waarde van de faillissementsboedel van Sam.

Is Frodo separatist met betrekking tot de melkrobot, de mestsilo, de schapen en 3⁄4 van de in de in de melkopslagtank aanwezige hoeveelheid melk? (9 punten)

Vraag 2a

Penny wil milieubewuster gaan leven en besluit voortaan op de step naar haar werk te gaan, in plaats van met de brommer. Omdat haar eigen step van ellende uit elkaar valt, besluit ze een nieuwe step te kopen. Na enig zoeken vindt ze op Marktplaats een geschikte step, die door Leonerd wordt aangeboden voor € 299, hetgeen voor een dergelijke step een gebruikelijke prijs is. Ze treedt in contact met Leonerd en spreekt af dat ze de step bij Leonerd thuis komt ophalen. Leonerd merkt op dat hij de step op 1 maart 2016 heeft gekregen van zijn ex. Er zit volgens hem nog een jaar fabrieksgarantie op de step. Hij geeft Penny de daarvoor benodigde garantiebewijzen mee. Op 1 maart 2018 wordt Penny op weg naar haar werk staande gehouden en wordt aan de hand van het framenummer vastgesteld dat de step op 1 februari 2016 uit een steppenwinkel is gestolen. De diefstal blijkt te zijn gepleegd door de ex van Leonerd.

Kan Sheldon, de exploitant van de steppenwinkel, de step opeisen van Penny? U kunt er bij uw antwoord van uitgaan dat de step ten tijde van de aankoop door Penny niet door middel van het framenummer als gestolen was opgegeven. (6 punten)

Vraag 2b

Vervolg: Stel dat Penny geen eigenaar is geworden. In de twee jaren waarin Penny gebruik heeft gemaakt van de step, heeft zij de nodige aanpassingen verricht aan de step. Zij heeft

.....read more
Access: 
Public
Burgerlijk Recht 1 - RUG - Oefententamen 2017/2018 (2)

Burgerlijk Recht 1 - RUG - Oefententamen 2017/2018 (2)


Vragen

Vraag 1a

Alric heeft een huis geërfd. Omdat hij zelf vaak weg is en al een huurwoning heeft, vestigt hij in januari 2015 een recht van vruchtgebruik op de woning ten behoeve van zijn zoon Bram. Omdat Bram denkt dat hij er lang zal gaan wonen, bouwt hij in mei 2015, met toestemming van Alric, op eigen kosten een kleine veranda vast aan de woning.

In januari 2016 gaat Bram voor een half jaar op wereldreis. In diezelfde tijd ontdekt Alric dat hij toch wat minder vermogend is dan hij dacht. Hij sluit een lening af bij de ABN Amrobank van € 250.000 waarbij tot zekerheid een recht van hypotheek wordt gevestigd op het huis. In april 2016 gaat Alric failliet. Twee maanden later, op 8 juni 2016, verkoopt en levert de curator in opdracht van de ABN Amrobank het huis, inclusief de onlangs door Bram geplaatste veranda, voor een bedrag van € 300.000 aan Dirk. Met de opbrengst wordt dezelfde dag de schuld aan de ABN Amrobank voldaan. Dirk weet dat het om een executieveiling gaat en leest de leveringsakte en koopakte verder niet.

Welk(e) beperkt(e) recht(en) moet Dirk op 9 juni 2016 respecteren? (6 punten)

Vraag 1b

Aan wie behoort de veranda op dat moment toe? (6 punten)

Vraag 2

Merry is kunstenaar en heeft voor zijn werk 100 schriften nodig van bepaald papier dat erg moeilijk te verkrijgen is. Pippin beschikt over een fabriek dat dergelijk papier kan vervaardigen. Hij is bereid om 100 schriften met het speciale papier voor Merry te vervaardigen voor € 200. Pippin en Merry komen overeen dat de schriften uiterlijk op 15 april geleverd zullen worden. Merry betaalt de overeengekomen prijs alvast. Op 15 april krijgt Merry per post een pakket met 50 schriften en de trieste mededeling dat de overige 50 schriften later komen. Een medewerker van Pippin heeft zich namelijk vergist en de overige 50 schriften weggegooid.

Merry heeft geen vertrouwen meer in Pippin en wil van de overeenkomst af. Merry wil echter wel graag de 50 reeds geleverde schriften behouden. Hoe kan hij dit bewerkstelligen? (7 punten)

Vraag 3

Evelien heeft een 15 jaar oude hond, Max. Op een dag steekt Max de straat over omdat hij een konijn ziet. Max wordt geschept door een auto en wordt hoog in de lucht geworpen. Hij vliegt tegen het hoofd van de wandelende bejaarde Sander die ten val komt en ernstig letsel oploopt.

Is Evelien aansprakelijk voor de schade van Sander? (7 punten)

Vraag 4

De 15-jarige Hugo zit in zak en as omdat hij per ongeluk een kop koffie over zijn laptop heeft gegooid. De computer valt met geen mogelijkheid te repareren. Het apparaat was al tweedehands gekocht voor €300 en vlak voordat het ongeluk gebeurde nog hooguit €100 waard. Hugo heeft

.....read more
Access: 
Public
Burgerlijk Recht 1 - RUG - Oefententamen 2016/2017

Burgerlijk Recht 1 - RUG - Oefententamen 2016/2017


Vragen

Vraag 1

Marco is overleden. Hij was in tweede echt gehuwd met Henriët. Marco laat drie kinderen achter, twee zonen uit zijn eerste huwelijk met Shaila (Niels en Rick) en een dochter uit zijn tweede huwelijk met Henriët (Eva). Niels en Rick komen bij u om advies. Zij vragen welke aanspraak zij hebben in de nalatenschap van hun vader. Niels is 18 en Rick 21. Beiden hebben nog een studie te voltooien, terwijl hun moeder Shaila inmiddels ook al is overleden .

Wat is uw antwoord? (5 punten)

Vraag 2

Polgara is 85 jaar. Haar echtgenoot is overleden. Ze heeft twee kinderen, Lisa en Garion. Garion woont in Australië. Geleidelijk wordt Polgara steeds vergeetachtiger. Lisa maakt zich zorgen. Zij vraagt zich af hoe lang het nog goed zal gaan met haar moeder. Polgara kan eigenlijk haar financiele zaken niet meer goed regelen, maar weet nog wel goed wat ze wil. Lisa vraagt u om advies.

Wat is uw antwoord? (5 punten)

Vraag 3

Derya, een succesvolle advocate, wil voor haar kantoor een goede geluidsinstallatie aangezien zij het meest productief is als zij naar goede muziek luistert. Zij neemt op 1 mei 2016 ter oriëntatie contact op met Han de Geluidsman. Hij zegt “wel ff wat moois voor haar te kunnen fixen” en hangt plotseling op. Op 8 mei 2016 staat hij opeens bij Derya's kantoor met een bestelbusje vol apparatuur om de boel te installeren. De secretaresse van Derya slaat geen acht op hem en in een mum van tijd heeft Han de apparatuur aangesloten in Derya's werkkamer. Als Derya even later van een zitting terugkomt, is zij verrast als zij de apparatuur aantreft. Han heeft een factuur achtergelaten op haar bureau waarop een briefje geplakt is met de tekst “Deze factuur leg ik neer voor het geval u besluit de apparatuur te houden. U bent nergens toe verplicht en u mag de apparatuur in ieder geval gebruiken tot 1 juni 2016 om de bijzondere geluidskwaliteit te ervaren. Als ik niets van u hoor, kom ik de boel op 1 juni weer ophalen.” Ondanks Han’s ongebruikelijke manier van werken bevalt de apparatuur Derya goed. Zij belt Han op 12 mei 2016 om te zeggen dat ze de apparatuur graag wil houden. Verheugd reageert Han met: “Dan is de apparatuur vanaf nu van u en reken ik erop dat u de factuur die ik op 8 mei op uw bureau achterliet, uiterlijk op 1 juni betaalt.” Derya betaalt op 20 mei de rekening.

a. Op welke datum is de apparatuur geleverd? (5 punten)

b. Op welke datum is Derya eigenaar geworden van de apparatuur? (5 punten)

Vraag 4

Wouter is eigenaar van een antiek Russisch theeketeltje. Het pRogerkstuk staat in de hal van de woning van Wouter. Als buurman Sander op 1 januari

.....read more
Access: 
Public
Burgerlijk Recht 1 - RUG - Oefententamen 2015-2016 (1)

Burgerlijk Recht 1 - RUG - Oefententamen 2015-2016 (1)


Vragen

Vraag 1

Anja en Pavel zijn gehuwd in gemeenschap van goederen. Hun huwelijk gaat niet goed. Anja dient eenzijdig een echtscheidingsverzoek in bij de rechtbank. Nog vóór de echtscheiding is uitgesproken, overlijdt de oma van Anja en erft ze € 100.000. Ten aanzien van deze verkrijging is in het testament van de oma niets nader bepaald. Pavel maakt nu aanspraak op de helft van dit bedrag. Anja is het er niet mee eens.

a. Wie heeft gelijk?

b. Tot de gemeenschap van Anja en Pavel behoort een schuld van € 40.000. Deze is een jaar geleden aangegaan door Pavel voor de aankoop van een nieuwe auto en nog niet afbetaald. Wie is na ontbinding van de gemeenschap aansprakelijk voor deze schuld, wie is draagplichtig en op welke goederen kan de schuldeiser zich verhalen?

Vraag 2

Sportiva BV drijft een sportschool in Leeuwarden. Om de fitnessruimte uit te breiden, sluit Sportiva BV bij Radobank NV een lening ter hoogte van € 100.000 af. Ter verzekering van de terugbetaling van deze lening, vestigen de partijen een hypotheekrecht op het pand van Sportiva BV. Omdat Radobank NV in financiële moeilijkheden verkeert, verkoopt zij haar vordering op Sportiva BV aan IOH Bank NV. Radobank NV en IOH Bank NV maken een tot levering bestemde akte op en registreren deze akte. Vijf maanden later raakt ook Sportiva BV ineens in financiële nood en kan ze haar aflossingsverplich-ting niet meer voldoen. IOH Bank NV wil het hypotheekrecht uitoefenen en het pand van Sportiva BV verkopen. Sportiva BV beweert dat zij niets wist van de verkoop van de vordering, laat staan van de overgang van het hypotheekrecht.

a. Heeft IOH Bank NV een vordering op Sportiva BV?

b. Is IOH Bank NV de rechthebbende van het hypotheekrecht?

Vraag 3

Andrew leent op 1 maart 2016 zijn wetboek uit aan Maria. Omdat Maria krap bij kas zit, verkoopt hij het wetboek op 2 maart 2016 aan Bella. Maria en Bella spreken af dat het wetboek vanafdie datum eigendom is van Bella, maar dat Maria het wetboek mag blijven gebruiken totdat Bella het 6 maart 2016 komt ophalen. Maria heeft namelijk op 4 maart 2016 nog een tentamen waarvoor hij het wet-boek nodig heeft. Op 5 maart 2016 hoort Bella van een vriend van Maria, dat Maria het wetboek had geleend van Andrew. Bella was hier eerder niet van op de hoogte en zij had ten tijde van de koop ook geen reden om te twijfelen aan de oprechtheid van Maria. Op 6 maart 2016 haalt Bella het wetboek op bij Maria.

a.Wie is op 3 maart 2016 eigenaar van het wetboek?

b.Wie is op 6 maart 2016 eigenaar van het wetboek?

Vraag 4

Robin en Anne zijn op 27 april 2012 aan het klootschieten in het bos, met een drankje

.....read more
Access: 
Public
Burgerlijk Recht 1 - RUG - Oefententamen 2015-2016 (2)

Burgerlijk Recht 1 - RUG - Oefententamen 2015-2016 (2)

Vragen

Vraag 1

Alex is weduwnaar en heeft een zoon Nathan (zes jaar oud), geboren uit zijn huwelijk met zijn overleden echtgenote, Izzie. Inmiddels woont Alex ongehuwd samen met Josephine. Josephine is in verwachting van een kind. Alex en Josephine vragen u om advies. Zij vormen een gezin en willen samen het gezag uitoefenen over beide kinderen.

a. Wat adviseert u Alex en Josephine op het gebied van afstammings- en gezagsrecht? (5 punten)

Stel: Alex en Josephine zijn inmiddels gehuwd en Josephine is tijdens dit huwelijk bevallen van een dochter genaamd Maggie. Het is de bedoeling dat Maggie en Nathan erfrechtelijk gezien zo veel mogelijk als eigen kinderen van Alex en Josephine worden behandeld. Mocht één van beide partners overlijden, dan dient overigens de langstlevende echtgeno(o)t(e) zo goed mogelijk verzorgd achter te blijven.

b. Wat adviseert u Alex en Josephine op erfrechtelijk vlak? (5 punten)

Vraag 2

Rechtenstudente Meredith heeft sinds kort een fascinatie voor ligfietsen en wil er graag een kopen. Bij een fietsenwinkel om de hoek koopt ze op 18 maart 2016 ‘een ligfiets van het merk Norta’ waarvan de winkelier er veel op voorraad heeft. Omdat Meredith nog opslagruimte moet zoeken voor de fiets, spreken partijen af dat zij op 25 maart 2016 ‘één van de in de garage gestalde Norta-fietsen’ mag komen afhalen. Meredith is bereid de koopprijs alvast te voldoen als de winkelier ermee akkoord gaat dat zij direct eigenaar wordt van een van de Norta-fietsen. De winkelier stemt toe en neemt de koopprijs in ontvangst. Hij vindt het niet nodig alvast een Norta-fiets voor Meredith apart te zetten, omdat de Norta-fietsen toch allemaal gelijk zijn. Hij kan heus wel onthouden dat één ervan voor Meredith bestemd is. Als Meredith op 25 maart 2016 een fiets wil meenemen, treft zij bij de fietsenwinkel in plaats van de winkelier, de curator aan die eerder die dag is benoemd om zijn faillissement af te wikkelen. Meredith stelt dat zij al eigenaar is geworden van één van de Norta-fietsen en dat zij zich daarom als separatist niets hoeft aan te trekken van het faillissement. Heeft zij gelijk? (8 punten)

Vraag 3

Derek is de gelukkige eigenaar van een porseleinen olifant, die voor hem zowel financiële als emotionele waarde heeft. Bailey, zijn schoonmaakster, ontvreemdt de olifant in de herfst van 2008 en zet hem thuis in de vensterbank. Bailey vertelt familieleden en vrienden dat ze de olifant heeft aangeschaft op een antiekmarkt in Antwerpen. Op 12 januari 2012 overlijdt Bailey. Haar dochter, Addison, is enig erfgenaam. Addison neemt bij het leeghalen van het huis van haar moeder de olifant, waarvan ze denkt te weten dat haar moeder die gekocht heeft in Antwerpen, mee naar huis. Ze vindt hem niet zo fraai en zet hem achter in een kast. Op 25 oktober

.....read more
Access: 
Public
Burgerlijk Recht 1 - RUG - Oefententamen 2014-2015

Burgerlijk Recht 1 - RUG - Oefententamen 2014-2015


Vragen

Vraag 1

Frits is overleden. Hij heeft een testament gemaakt, waarin hij aan zijn zus Barbara zijn woonboot legateert. Frits heeft zijn zus Precilla tot zijn enige erfgenaam benoemd. Hoe verkrijgen Barbara en Precilla hetgeen waarop zij recht hebben in de nalatenschap van Frits, gesteld dat zij beiden hierop aanspraak willen te maken? (5 punten)

Vraag 2

Juliette en Agnes wonen ongehuwd samen en hebben beide al heel lang een grote kinderwens. Een goede vriend, Corr, is bereid hen te helpen. Door kunstmatige inseminatie wordt bij Juliette een kind verwekt dat na negen maanden wordt geboren. Het kind heet René. Op welke wijze(n) kan/kunnen Juliette en Agnes samen bewerkstelligen dat zij beiden een afstammingsband krijgen met René? (5 punten)

Vraag 3

Woningcorporatie De Sobere Woning (DSW) verhuurt een containerwoning aan meneer t'Hard. De woning is gebouwd in de jaren 60 en inmiddels erg verouderd. DSW renoveert daarom in het voorjaar van 2015 het gehele containercomplex. De badkamers en keukens worden vernieuwd. DSW schakelt voor de werkzaamheden renovatie- en bouwbedrijf KlusCo in. DSW en KlusCo sluiten daartoe een overeenkomst. In die overeenkomst is opgenomen dat KlusCo niet aansprakelijk is voor schade, als die schade wordt veroorzaakt door fouten van ondergeschikten van KlusCo. Matieu is één van de meest ervaren werknemers (niet bedrijfsleider) van KlusCo. Op 15 maart 2015 is de woning van t'Hard aan de beurt. Als hij ’s avonds thuiskomt, blijkt dat er iets mis is gegaan. Het tapijt staat onder water. Matieu blijkt een fout te hebben gemaakt bij het vervangen van de keuken. Hij heeft een waterleiding, die onder één van de keukenkastjes doorloopt, niet goed aangedraaid, waardoor water is gaan lekken. t'Hard belt direct DSW. DSW stelt KlusCo en Matieu aansprakelijk voor de schade. Matieu blijkt die dag onder invloed van cannabis op het werk te zijn verschenen en ernstig nalatig te zijn geweest in het uitvoeren van de werkzaamheden.

a. Is KlusCo aansprakelijk jegens DSW? Waarom wel/niet? (6 punten)

b. Is Matieu zelf aansprakelijk jegens DSW? Waarom wel/niet? (4 punten)

Vraag 4

Hans en Rianne maken een praatje in een café. Hans vertelt Rianne dat hij een verschrikkelijke hekel aan zijn bovenburen heeft. Zo is de vrouw des huizes, buurvrouw Mini, lid van een bejardenopraclub. Zij houdt ervan om tot diep in de nacht deze opera’s te oefenen. En haar man Chris, speelt graag gezellig mee op zijn triangel. Om gek van te worden, aldus Hans. Als hij zijn bierglas met een klap op de bar zet zegt hij tegen Rianne: “Je mag m’n bungalo inclusief de prachtige operaconcerten van de buren, hebben voor € 80.000.” Voor Rianne klinkt dit voorstel als muziek in haar oren. Ze zegt: “Dan hebben we een deal”. Maar de volgende dag zegt Hans, dat dat niet de bedoeling was. Hij wilde zijn

.....read more
Access: 
Public
Burgerlijk Recht 1 - RUG - Oefententamen 2013-2014 (1)

Burgerlijk Recht 1 - RUG - Oefententamen 2013-2014 (1)


Vragen

Vraag 1

Barbara en Hans besluiten na drie jaar te gaan scheiden. Barbara heeft stiekem al een lange tijd een relatie met Frederick. Ze raakt zwanger, en zegt hierover niets tegen Hans. Na een lange procedure wordt de echtscheiding uitgesproken. Daarna wordt het kind, Monique, geboren. Vervolgens wordt de echtscheidingsbeschikking ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Barbara wil verder met Frederick als vader van Monique. Hoe kan Frederick het vaderschap en het ouderlijk gezag over Monique verkrijgen? (5 punten)

Vraag 2

Op 21 januari 2012 is Frits overleden. Hij laat zijn vrouw Milou en zijn drie meerderjarige kinderen, Pieter, Bart en Kees na. Met Kees had Frits geen band meer en daarom heeft hij Kees onterft. Frits was gehuwd in ''koude uitsluiting'' en zijn nalatenschap bestond uit:

  • Een bungalow ter waarde van 400.000 euro.
  • 30.000 euro aan banktegoeden.
  • 10.000 euro aan meubelen.
  • Een hypotheekschuld van 100.000 euro.
  • En 10.000 euro aan reparatiekosten.

Gedurende zijn leven heeft Frits in 2005 aan Greenpeace 10.000 euro geschonken. Verder heeft hij datzelfde jaar 35.000 euro aan Bart geschonken. In 2010 kreeg Pieter hetzelfde bedrag. Kees wil zijn legitieme portie. Op welk bedrag maakt hij aanspraak en wanneer kan hij dit bedrag opeisen? Laat zien hoe u het antwoord berekent; de exacte uitkomst is niet belangrijk. (5 punten)

Vraag 3

Vijf jaar geleden kocht de 22-jarige Anita een teckel na het overlijden van haar vriend. Het hondje krijgt de prestigieuze naam Blaffie. Helaas loopt Blaffie op een dag weg van huis. Anita is erg ontdaan, Blaffie is namelijk in geen velden of wegen te bekennen. Ondertussen ziet Herman Blaffie op straat lopen; hij herkent het hondje meteen aan zijn vervelende gekef. Hij besluit Blaffie zelf te houden, omdat het tussen hem en Anita al een tijdje niet zo goed botert. Zijn vriendinnetje Romana, die van niets weet, is gek op honden. Herman verkoopt Blaffie voor 780 euro aan Romana, zonder dat zij weet dat Herman niet de eigenaar is. Zij spreken af dat Blaffie nu van Romana is en dat zij de hond over een week zal ophalen, omdat ze eerst nog op vakantie gaat naar Ibiza. Een week later laat Herman Blaffie uit. Toevallig ziet Anita hem. Anita wil Blaffie terug. Herman zegt dat Blaffie nu eigendom van Romana is. Wie is eigenaar van Blaffie? (8 punten)

Vraag 4

Annabel heeft in verband met een geldlening ten behoeve van Peter een geldig pandrecht gevestigd op haar konijnen. Op 7 maart is de pandakte geregistreerd bij de belastingdienst. Een week later verpand ze de zelfde kudde schapen echter aan haar vriendin Marjolijn voor een bedrag dat ze nog van haar tegoed heeft. Op 14 maart wordt deze akte geregistreerd. Omdat Annabel een wanbetaler is, eist Marjolijn haar konijnen op op 22 maart. Hij

.....read more
Access: 
Public
Burgerlijk Recht 1 - RUG - Oefententamen 2013-2014 (2)

Burgerlijk Recht 1 - RUG - Oefententamen 2013-2014 (2)


Vragen

Vraag 1

Volgens de wet kan het gezag over minderjarige kinderen op twee manieren zijn geregeld: het ouderlijk gezag en de voogdij. Welke verschillen bestaan er tussen de rechten en plichten van deze vormen van gezag? (5 punten)

Vraag 2

Gerard is overleden. Hij had geen testament en laat op grond van het versterferfrecht als zijn enige erfgenamen twee zussen achter, Julia en Juliette. Julia en Juliette hebben beiden minderjarige kinderen. De nalatenschap van Gerard is negatief, aangezien hij een drinkende en gokverslaafde man was. Julia en Juliette vragen zich af wat zij moeten doen. Geef aan welke keuzes ze hebben. Geef aan wat de consequenties zijn van deze keuzes, welke keuze u hen adviseert en waarom. (5 punten)

Vraag 3

Jasper besluit de boeken uit het derde jaar van zijn psychologiestudie te verkopen. Jasmijn reageert op zijn advertentie op Marktplaats en meldt dat ze graag alle boeken overneemt voor € 100. Jasper vindt dit goed en overhandigt Jasmijn op 2 juni 2015 de boeken na betaling van € 100. Twee van de boeken kan hij echter nog niet meegeven. Het ene boek, het ‘Handboek Charmante Borderliners’, heeft hij nog uitgeleend aan studievriend Rick. Het andere boek is ‘Hoofdstukken uit de psychologie’. Dat heeft hij nog nodig voor het tentamen Neurologie 3. Jasmijn vindt het prima dat Jasper het laatste boek voor hem bewaart en gebruikt tot hij het hertentamen heeft gemaakt. Wat betreft het Handboek Charmante Borderliners, zegt Jasper dat hij dat bij Rick kan ophalen. (8 punten)

Wie is op 2 juni 2015 eigenaar van:

  • Het ‘Handboek Charmante Borderliners’
  • Het studieboek ‘Hoofdstukken uit de psychologie’ en
  • De overige boeken?

Vraag 4

Klaas leent geld van de Rabobank om zijn nieuwe scooter te kunnen betalen. Tot zekerheid voor de nakoming van de lening verbindt hij zich om een stil pandrecht te vestigen op de nieuwe scooter. Door een onderhandse akte wordt het stil pandrecht bevestigd. Tijdens een lange nacht in zijn favoriete kroeg verkoopt hij de scooter aan zijn vriend Roeland voor een mooie prijs. Daarbij zegt Klaas tegen Roeland dat de scooter “eigenlijk van de bank is”. Dat maakt Roeland niet uit. Na de kroegentocht verschaft Klaas de sleutels aan zijn vriend. Die rijdt met de scooter naar huis. Drie maanden later stelt de bank vast dat Klaas in verzuim is met de aflossing van de lening. De bank wil het pandrecht uitoefenen. Kan de bank de scooter onder Roeland opeisen en verkopen? Besteed in uw antwoord ook aandacht aan de positie van Klaas. (8 punten)

Vraag 5

Barbara en Henrieke zijn vriendinnen. Barbara besluit om haar villa uit te bouwen met een garage. Nadat de klus is geklaard, wil Henrieke ook een Garage realiseren. Het bouwbedrijf dat de bouwwerkzaamheden uitvoert, stelt vast dat er op het perceel

.....read more
Access: 
Public
Burgerlijk Recht 1: Samenvattingen, uittreksels, aantekeningen en oefenvragen - RUG

Burgerlijk Recht 1: Samenvattingen, uittreksels, aantekeningen en oefenvragen - RUG

  • In deze bundel worden o.a. samenvattingen, oefententamens en collegeaantekeningen gedeeld voor het vak Burgerlijk Recht 1 voor de opleiding Rechtsgeleerdheid, jaar 1, aan de Rijksuniversiteit Groningen.
  • Voor een compleet overzicht van de door JoHo aangeboden samenvattingen & studiehulp en de beschikbare geprinte samenvattingen voor dit vak ga je naar de Recht & Bestuur in Nederland: leren, studeren en kennis delen- startpagina
Work for WorldSupporter

Image

JoHo can really use your help!  Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world

Working for JoHo as a student in Leyden

Parttime werken voor JoHo

Check more of this topic?
How to use more summaries?


Online access to all summaries, study notes en practice exams

Using and finding summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter

There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.

  1. Starting Pages: for some fields of study and some university curricula editors have created (start) magazines where customised selections of summaries are put together to smoothen navigation. When you have found a magazine of your likings, add that page to your favorites so you can easily go to that starting point directly from your profile during future visits. Below you will find some start magazines per field of study
  2. Use the menu above every page to go to one of the main starting pages
  3. Tags & Taxonomy: gives you insight in the amount of summaries that are tagged by authors on specific subjects. This type of navigation can help find summaries that you could have missed when just using the search tools. Tags are organised per field of study and per study institution. Note: not all content is tagged thoroughly, so when this approach doesn't give the results you were looking for, please check the search tool as back up
  4. Follow authors or (study) organizations: by following individual users, authors and your study organizations you are likely to discover more relevant study materials.
  5. Search tool : 'quick & dirty'- not very elegant but the fastest way to find a specific summary of a book or study assistance with a specific course or subject. The search tool is also available at the bottom of most pages

Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?

Quicklinks to fields of study (main tags and taxonomy terms)

Field of study

Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
1818
Comments, Compliments & Kudos:

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.