Oefententamen 1 2014/2015: Handelsrecht - Rijksuniversiteit Groningen


Vragen

Casus I

A en F zijn bestuurders van Samen Sterk BV die zich toelegt op het beveiligen van leegstaande panden. Op 8 april 2015 wordt Samen Sterk BV op verzoek van een aantal schuldeisers failliet verklaard. Marjan wordt tot curator benoemd. De curator stelt het volgende vast:

doordat A en F ernstig verwijtbaar tekort zijn geschoten in de vervulling van hun taak, heeft Samen Sterk schade geleden van € 50.000;

het boedeltekort bedraagt € 90.000;

de jaarrekening over het boekjaar 2013 is niet bij het handelsregister gedeponeerd;

de AV van Samen Sterk heeft op 20 maart 2015 de bestuurders gedechargeerd ter zake van hun taakvervulling.

Vraag 1 (12 punten)

Geef drie redenen, en werk deze uit, waarom het voor de curator aantrekkelijker kan zijn om een aansprakelijkheidsvordering tegen de bestuurders in te stellen op grond van art. 2:248 BW in plaats van op grond van art. 2:9 BW.

Casus II

Stan, David en Daan vormen het bestuur van Stichting Spring in het veld. Zij verzorgen op boeking verjaardagsfeestjes voor kleine kinderen. Op grond van de bij het handelsregister gedeponeerde statuten zijn Stan en David gezamenlijk vertegenwoordigingsbevoegd tot een bedrag van € 2.000. In de statuten is verder niets geregeld aangaande de vertegenwoordigingsbevoegdheid. Stan en David kopen op enig moment namens de stichting op een beurs een springkussen voor een bedrag van € 4.000. Deze aankoop valt binnen de doelomschrijving van de stichting.

Vraag 2 (6 punten)

Kan de stichting onder de overeenkomst tot aanschaf van het springkussen uitkomen?

Vervolg casus II

Daan koopt namens de stichting een opblaasbare glijbaan voor € 1200. Deze aankoop valt eveneens binnen de doelomschrijving van de stichting.

Vraag 3 (4 punten)

Kan de stichting onder de overeenkomst tot aanschaf van de glijbaan uitkomen?

Casus III

Bo, Christiaan en Lieke zijn aandeelhouders van BV Fietswiel. Bo en Christiaan houden ieder 20% van de aandelen, terwijl Lieke 60% van de aandelen in handen heeft. Alle aandelen hebben dezelfde nominale waarde. Lieke is tevens enig bestuurder van BV Fietswiel.

De verhoudingen tussen Bo en Christiaan en Lieke anderzijds zijn in de loop van 2015 ernstig verstoord geraakt. Redenen hiervoor zijn dat Bo en Christiaan in de AV’s niet volledig worden geïnformeerd over de gang van zaken in BV Fietswiel en dat in de laatste AV tegen de zin van Bo en Christiaan is besloten dividend uit te keren en het salaris van bestuurder Lieke te verhogen, hoewel BV Fietswiel in financieel zwaar weer verkeert. Bo en Christiaan wensen dat Lieke opstapt als bestuurder en dat Lieke haar aandelen aan hen overdraagt. Lieke is echter niet van plan aan deze wens tegemoet te komen. Bo en Christiaan vragen zich af of Boek 2 BW een mogelijkheid biedt dat hun wens ingewilligd wordt.

Vraag 4 (8 punten)

Hoe luidt uw gemotiveerde advies?

Vraag 5 (4 punten)

Stelling: Een BV kan geen dochtermaatschappij zijn van een vereniging.

Is deze stelling juist of onjuist? Motiveer uw antwoord.

Casus IV

NV NIX heeft drie aandeelhouders, te weten Daniël (30 aandelen), Bas (20 aandelen) en Nick (10 aandelen). Alle aandelen luiden op naam. Enig bestuurder van NV NIX is Teun. NV NIX houdt alle aandelen in BV C. Enig bestuurder van BV Beddenkampioen is Maurits. Daniëk, Bas en Nick zijn ontevreden over de wijze waarop Maurits zijn bestuurstaak verricht. Zij besluiten tijdens een diner, waarvoor Maurits niet is uitgenodigd, om hem te ontslaan als bestuurder van BV Beddenkampioen en brengen daarbij hun stemmen schriftelijk uit. De statuten van NV NIX staan besluitvorming buiten vergadering toe. NV NIX heeft geen certificaathouders.

Vraag 6 (6 punten)

Is het besluit tot ontslag van Maurits rechtsgeldig, nietig of vernietigbaar?

Casus V

Eva en Klaas zijn de besturende vennoten van de commanditaire vennootschap Voedingstips (hierna: CV V), gespecialiseerd in het uitbrengen van voedingsadviezen. Eva en Klaas hebben tezamen met Natasha, de commanditaire vennoot van CV V, afgesproken dat indien namens CV V transacties worden verricht voor een bedrag boven € 1.000, Eva en Klaas dit gezamenlijk moeten doen. Bij het op schrift stellen van de afspraken wordt per abuis € 2.000 als bedrag vermeld. De overeenkomst is gedeponeerd bij het handelsregister. Natasha koopt namens CV V een partij weegschalen van groothandel Micro voor € 1.200. Een week later koopt Eva namens CV V twee printers voor het uitdraaien van de voedingsplannen van fabrikant K voor een bedrag van € 1.500.

Vraag 7 (10 punten)

Op wie kan fabrikant K, die van de werkelijke afspraak tussen Eva, Klaas en Natasha niet op de hoogte is, zijn vordering met succes verhalen?

Casus VI

Hans is enig aandeelhouder en enig bestuurder van Groene vingers BV. De financiële problemen van Groene vingers BV zijn dermate groot, dat Hans besluit surseance van betaling voor Groene vingers BV aan te vragen. Het verzoek wordt toegewezen. Van de uitspraak wordt onmiddellijk aankondiging gedaan in de Staatscourant. Bovendien wordt de uitspraak ingeschreven in het openbare register dat door de rechtbank wordt aangehouden. Enkele dagen later verkoopt Hans namens Groene vingers BV tegen een reële prijs een aantal zakken kunstmest volgens speciaal recept die ontwikkeld zijn door Groene vingers BV aan Bas (de zwager van Hans). Hans heeft hiertoe besloten teneinde te voorkomen dat de zakken kunstmest volgens uniek recept door de schuldeisers van Groene vingers BV te gelde worden gemaakt. Hans levert de volgende dag namens Groene vingers BV de zakken kunstmest aan Bas. De betaling door Bas blijft uit.

Vraag 8 (7 punten)

Kan de bewindvoerder op grond van de Faillissementswet de zakken kunstmest terugvorderen?

Casus VII

Nadat het faillissement van Rob door het verbindend worden van de slotuitdelingslijst is geëindigd, blijkt aan de curator dat Rob nog een vordering had van € 20.000 op zijn moeder. Deze vordering heeft Rob voor de curator verzwegen. Tijdens het faillissement heeft Rob de vordering aan zijn moeder kwijtgescholden.

Vraag 9 (8 punten)

Kan de curator de vordering alsnog met succes innen van de moeder van Rob en het bedrag doen toekomen aan de schuldeisers van Rob wier vorderingen niet volledig zijn voldaan?

Casus VIII

Zeg het met bloemen BV is op 13 februari 2015 failliet verklaard. De in het faillissement van Zeg het met bloemen BV benoemde curator pleegt in de uitoefening van zijn functie een onrechtmatige daad tegenover Fleur die hierdoor voor € 8.000 schade lijdt. Voorts heeft de curator met inachtneming van de daarvoor geldende opzegtermijn en met machtiging van de r-c de huurovereenkomst tussen Zeg het met bloemen BV en Capial G BV opgezegd. De over de opzegtermijn verschuldigde huurtermijnen bedragen € 12.000. Ook de tussen Zeg het met bloemen BV en werknemer Frank gesloten arbeidsovereenkomst is door de curator met inachtneming van de daarvoor geldende opzegtermijn en met machtiging van de r-c opgezegd. Het over de opzegtermijn verschuldigde loon bedraagt € 4.000. Daarnaast heeft Frank nog een vordering van € 3.000 wegens achterstallig loon over de maand januari 2015. Het boedelactief bedraagt, na aftrek van het loon van de curator, € 14.000.

Vraag 10 (10 punten)

Geef, onder verwijzing naar de relevante wetsbepalingen, aan hoe en in welke rangorde het

beschikbare bedrag van € 14.000 over de genoemde schuldeisers zal worden verdeeld.

Casus IX

Sinds 1980 voert Martin Bakker zijn patisserie onder de naam Yummie. Mensen komen van heinde en verre om de zoete baksels van Martin te eten. Tot zijn ontsteltenis brengt Albert Fijn BV op 01-12-2014 onder de naam Yummie een kant en klare taart op de markt.

Vraag 11 (9 punten)

Kan Martin Bakker zich met succes verzetten tegen de verhandeling van de kant en klare taart Albert Fijn BV en/of de merkinschrijving van Albert Fijn BV?

Casus X

Sinds drie weken geleden biedt de Gamma een nieuw soort verf aan in haar winkels. Het gaat om verf die bij een keer verven dekkend is en ook nog eens binnen 1 minuut opdroogt. Het introduceren van dit nieuwe product gaat gepaard met een hoop reclame. Aangezien Koningin Maxima met NL Doet geregeld al vervend in het nieuws komt lijkt het de Gamma een goed idee om gebruik te maken van haar foto. De koningin kan het echter niet waarderen en wil dat de Gamma direct stopt met het gebruik van haar beeltenis.

Vraag 12 (6 punten)

Kan Koningin Maxima zich met succes verzetten tegen de reclamecampagne van de Gamma?

Casus XI

Kevin Hans sluit een transportverzekering bij verzekeraar Vervoer verzekerd BV voor een door hem van Nederland naar Panama te verschepen partij van 50.000 wietzaden ter waarde van € 300.000. Op het aanvraagformulier van Vervoer Verzekerd BV laat Kevin de vraag naar de aard van het te transporteren materiaal opzettelijk onbeantwoord. De verzekering komt tot stand.

In de haven van Panama ontdekt een door de douane gebruikte hasjhond de wietzaden. Omdat het hier een in Panama (anders dan in Nederland) verboden transport betreft, wordt de partij wietzaden door de douane in beslag genomen en vernietigd. Hierdoor lijdt Kevin een verlies van € 300.000.

Kevin spreekt Vervoer Verzekerd BV aan te vergoeding van de geleden schade. Ter afwering van zijn uitkeringsplicht beroept Vervoer Verzekerd BV zich:

a. op schending van de mededelingsplicht door Kevin;

b. op “eigen gebrek” aan het verzekerde belang.

Vraag 13 (10 punten)

Slagen deze verweren van Vervoer Verzekerd BV?

Antwoordindicatie

Vraag 1

  • De curator wordt geholpen door bewijsvermoedens van art. 2:248 lid 2 BW omdat de jaarrekening over 2013 niet tijdig is gepubliceerd (art. 2:394 BW). Kennelijk onbehoorlijk bestuur wordt onweerlegbaar vermoed. Belangrijke oorzaak van het faillissement wordt weerlegbaar vermoed, behoudens tegenbewijs. In een procedure op grond van art. 2:9 BW draagt de curator de gehele bewijslast;

  • Decharge staat niet aan aansprakelijkheidsvordering van art. 2:248 BW in de weg, zie art. 2:248 lid 6 BW. Decharge staat wel in de weg aan een vordering op grond van art. 2:9 BW;

  • Aansprakelijkheid betreft bedrag van boedeltekort (€ 90.000); art. 2:248 lid 1 BW. Een procedure op grond van art. 2:9 BW mondt uit in een veroordeling tot vergoeding van schade (€ 50.000).

(De kern van het ondernemingsrecht H7.2 en 7.3 Interne en externe aansprakelijkheid van bestuurders van een bv)

Vraag 2

Stan en David zijn gezamenlijk vertegenwoordigingsbevoegd. Omdat de beperking tot het bedrag niet tot de wet te herleiden is, wordt hun vertegenwoordigingsbevoegd geacht onbeperkt te zijn, aldus art. 2:292 lid 3 BW. De stichting kan niet onder de overeenkomst uitkomen.

(De kern van het ondernemingsrecht H6.4 Vereniging, cooperatie en stichting)

Vraag 3

Daan is niet vertegenwoordigingsbevoegd, zo volgt uit art. 2:292 lid 2 BW. De stichting kan onder de overeenkomst uitkomen.

(De kern van het ondernemingsrecht H6.4 Vereniging, cooperatie en stichting)

Vraag 4

Bo en Christiaan kunnen vorderen dat Lieke wordt veroordeeld haar aandelen aan hen over te dragen; zie art. 2:336 lid 1 BW. Zij dienen te bewijzen dat Lieke door haar gedragingen als aandeelhouder het belang van de vennootschap zodanig schaadt of heeft geschaad, dat het voortduren van haar aandeelhouderschap in redelijkheid niet kan worden geduld. De gegevens bieden hiervoor voldoende aanknopingspunten. Na toewijzing van de vordering houden Bo en Christiaan alle aandelen en kunnen zij het besluit nemen tot ontslag van Lieke als bestuurder (art. 2:244 lid 1 BW).

(De kern van het ondernemingsrecht H4.3 Geschillenregeling en uitkoopregeling)

Vraag 5

De stelling is onjuist. Ingevolge art. 2:24a BW is een BV een dochtermaatschappij van de vereniging als de vereniging meer dan de helft van de stemrechten in de AV van de BV kan uitoefenen (lid 1) of wanneer de vereniging aandeelhouder is van de BV en meer dan de helft van de bestuurders of de commissarissen (zo die er zijn) kan benoemen of ontslaan, ook indien alle stemgerechtigden stemmen (lid 2).

(De kern van het ondernemingsrecht H9.1 Wat is een groep of concern?)

Vraag 6

Het ontslagbesluit had niet genomen moeten worden door de AV van NV NIX, maar door de AV van BV Beddenkampioen (N.B.: Teun oefent de stemrechten uit op de aandelen die NV NIX houdt in BV Beddenkampioen). Het ontslagbesluit is daarom nietig, art. 2:14 lid 1 BW.

(De kern van het ondernemingsrecht H5.4 Nietigheid en nietigheid van besluiten)

Vraag 7

Fabrikant K wordt beschermd door art. 25 lid 3 Handelsregisterwet 2007: de onjuistheid van de inschrijving kan hem niet worden tegengeworpen. Eva was blijkens de overeenkomst bevoegd namens CV V te handelen (zie ook art. 17 lid 1 WvK). Fabrikant K kan de koopprijs verhalen op CV V en op Eva en Klaas (art. 18 WvK). Ook op Natasha, de commanditair, omdat zij het beheersverbod heeft overtreden (art. 21 WvK).

(De kern van het ondernemingsrecht H6.1 NV en BV; H5.6 Maatschap, vof en cv; H4.6 Lidmaatschap (partnerschap) bij een maatschaf, vof of cv)

Vraag 8

De overeenkomst met Bas is zonder medewerking van de bewindvoerder gesloten. Art. 228 lid 1 Fw is derhalve geschonden. De bewindvoerder is bevoegd alles te doen, wat vereist wordt, om de boedel schadeloos te houden. Hij kan de nietigheid van de overeenkomst inroepen en de zakken kunstmest terugvorderen (art. 228 lid 1, slot Fw).

(Insolventie H3.13 Blz. 27-35)

Vraag 9

De kwijtschelding tijdens faillissement werkt niet tegen de boedel. Immers, Rob is niet beheers- of beschikkingsbevoegd en kan de boedel derhalve niet verbinden; zie art. 23 Fw. De nagekomen baten kunnen door de curator worden geïnd en verdeeld over de schuldeisers op de grondslag van de vroegere uitdelingslijst; zie art. 194 Fw.

(Insolventie H6.22 Blz. 122)

Vraag 10

Frank heeft voor € 4.000 een bevoorrechte boedelvordering (art. 40 Fw jo art. 3:288 sub e BW) Fleur en verhuurder Capital G BV (art. 39 Fw) zijn eveneens boedelschuldeiser maar hebben een concurrente boedelvordering. Deze boedelvorderingen zijn gelijkberechtigd. Bij een ontoereikend boedelactief wordt het resterende boedelactief van € 10.000 pondspondsgewijze verdeeld over deze concurrente boedelschuldeisers. Dit betekent dat aan Fleur € 4.000 en aan Capital G BV € 6.000 wordt uitgekeerd.

N.B.: aan de pre-faillissementsvordering van Frank van € 3.000 wordt niet toegekomen.

(Insolventie H3.19 Blz. 53-60)

Vraag 11

Oudere handelsnaam tegen jonger merk. Dat valt tussen wal (Hnw) en schip (BVIE) dus ex art. 6:162 BW (in kort geding voor Groningen en omgeving) een verbod met dwangsom vragen. Er is immers sprake van reputatieschade/verlies van kooplustopwekkend vermogen. Daarnaast nietigheid van de merkinschrijving ex art. 2.4 sub f jo 2.28 lid 3 sub b BVIE proberen in te roepen. Art. 2.4 sub f BVIE geeft een niet limitatieve opsomming en een eerder gevoerde handelsnaam kan meebrengen dat de merkinschrijving te kwade trouw is verricht. Art. 2.28 lid 3 sub b BVIE geeft een termijn van 5 jaar na inschrijving. Die termijn is nog niet verlopen.

(Bescherming van de intellectuele eigendom H6.60 Blz. 129-130; H5.50 Blz. 94-98)

Vraag 12

Het gaat om een niet in opdracht vervaardigd portret dus is art. 21 Aw van toepassing. De vraag is dan of onze Koningin een redelijk belang heeft dat zich tegen openbaarmaking van haar portret verzet. Dat redelijke belang heeft zij. Immers, i.c. gaat het om het gebruik van haar portret in een commerciële reclame-uiting. Aangenomen moet worden dat bij dergelijk gebruik er in beginsel sprake is van een aantasting van de persoonlijke levenssfeer (NB HR Discodanser-arrest). Op grond daarvan heeft zij dus een actiemogelijkheid (verbod + dwangsom).

(Bescherming van de intellectuele eigendom H4.43 Blz. 80)

Vraag 13

a. Ja. Vervoer Verzekerd BV kan zich er in beginsel niet op beroepen dat Kevin de mededelingsplicht heeft geschonden wanneer zij de overeenkomst met Kevin aangaat terwijl een gestelde vraag onbeantwoord is gebleven. Dit is echter anders wanneer Kevin het opzet had Vervoer Verzekerd BV te misleiden. Het laatste lijkt in casu het geval.

b. Nee. Eigen gebrek (art. 7:951 BW) ziet op stoffelijke eigenschappen van het goed,

Gummiwaren-arrest (HR 22 feb. 1924, NJ 1924, 488). Het verloren gaan van de wietzaden vloeit niet voort uit een stoffelijke eigenschap daarvan, maar uit het Panamese verbod / de inbeslagname / de vernietiging.

(Hoofdzaken verzekeringsrecht H1.9, Blz. 16-23; H2.5, Blz. 56-58)

Check page access:
Public
Check more or recent content:

Oefententamens Handelsrecht - RUG

Oefententamen 2018/2019: Handelsrecht - Rijksuniversiteit Groningen

Oefententamen 2018/2019: Handelsrecht - Rijksuniversiteit Groningen


Vragen

Casus I

Beek Advocaten U.A. heeft drie bestuurders: Arnold, Bruno en Gerard. In de statuten van deze bij notariële akte opgerichte coöperatie is opgenomen dat voor de aanschaf van registergoederen de goedkeuring nodig is van de algemene ledenvergadering. In de statuten is voor het overige niets geregeld over de vertegenwoordigingsbevoegdheid. De statuten van Beek Advocaten U.A. zijn conform de daarvoor geldende wettelijke regels openbaar gemaakt bij het handelsregister. Het bestuur koopt op 13 augustus 2019 namens de coöperatie een kantoorpand van Hein voor een bedrag van € 600.000 zonder dat hiervoor goedkeuring van de algemene ledenvergadering is verkregen. Hein is een goede vriend van Gerard. Hein is er niet van op de hoogte dat er geen goedkeuring is van de algemene ledenvergadering. Achteraf blijkt dat vergelijkbare kantoorpanden in dezelfde straat voor een bedrag van € 475.000 van de hand gaan.

Vraag 1 

Kan Hein Beek Advocaten U.A. met succes aanspreken tot nakoming van de overeenkomst tot aanschaf van het kantoorpand?

Vervolg Casus I

Bestuurder Bruno koopt op 16 november 2019 namens de coöperatie drie computers van Digi BV voor een bedrag van € 9.000.

Vraag 2

Is Beek Advocaten U.A. gebonden aan de overeenkomst tot aanschaf van de computers?

Casus II

De heer Bloem wordt op aanvraag van de fiscus failliet verklaard. Bloem dreef, in de vorm van een eenmanszaak, een schildersbedrijf. In het faillissement van Bloem komen de volgende prefaillissementsschuldeisers voor de volgende (erkende) vorderingen op:

  • Grijntjes: met een vordering van € 3.000 wegens achterstallig loon
  • Fiscus: met een vordering van € 1.000 wegens aanvraagkosten faillissement
  • Fiscus: met een vordering van € 15.000 wegens omzetbelasting
  • De Jong BV: met een vordering van € 15.000 wegens geleverde verf
  • Rabobank: met een vordering van € 360.000 wegens een lening, gedekt door een hypotheekrecht dat gevestigd is op het aan Bloem toebehorende woon/winkelpand

De curator gaat na verloop van tijd over tot openbare verkoop van het woon/winkelpand. Na aftrek van de kosten van executie en van het omslagbedrag ex art. 182 Fw resteert aan netto-actief een bedrag van € 390.000. Overige activa ontbreken.

Vraag 3

Geef onder verwijzing naar de relevante wetsbepalingen aan in welke rangorde het beschikbare bedrag van € 390.000 over de genoemde schuldeisers zal worden verdeeld.

RangnummerNaam schuldeisersBedrag van de uitkeringWetsartikel(en)
1   
2   
3   
4   
5   

Casus III

Raya heeft voor een zilveren ketting, die zij heeft geërfd van haar oma Cien, in 1999 een kostbaarhedenverzekering afgesloten bij Unavo. Raya en Unavo hebben in onderling overleg de waarde van de ketting bepaald op € 15.000 en deze waarde opgenomen in de verzekeringsovereenkomst. De verzekerde som is eveneens op dat bedrag gesteld......read more

Access: 
Public
Oefententamen 1 2017/2018: Handelsrecht - Rijksuniversiteit Groningen

Oefententamen 1 2017/2018: Handelsrecht - Rijksuniversiteit Groningen


Vragen

Casus I

Jumbo verkoopt in Nederland onder haar eigen huismerk koffiecups die geschikt zijn voor gebruik in Nespresso koffiezetapparaten. Op de verpakking van de koffiecups van Jumbo is de vol-gende tekst te lezen: “Onze koffiecups passen in de Nespresso koffiezetapparaten”.

Vraag 1 

Kan Nespresso die merkrechthebbende is van het Benelux-woordmerk Nespresso, met succes tegen het merkgebruik door Jumbo optreden?

Vervolg Casus I

Op de verpakking van de koffiecups van Jumbo is ook een foto van een oorspronkelijk vormgegeven Nespresso koffiezetapparaat afgebeeld. Het Nespresso koffiezetapparaat is ontworpen door één van de ontwerpers die bij Nespresso in dienst is.

Vraag 2 

Kan Nespresso zich met succes verzetten tegen de afbeelding van het Nespresso koffiezetapparaat op de verpakking van de koffiecups van Jumbo?

Casus II

Janine sluit een ongevallenverzekering af bij verzekeraar Protect, uit hoofde waarvan bij haar invaliditeit als gevolg van een ongeval een vast bedrag van € 100.000 zal worden uitgekeerd. Janine raakt invalide wanneer de taxi waarvan zij als passagier gebruikmaakt, betrokken raakt bij een verkeersongeval. Het ongeval is te wijten aan de taxichauffeur.

Het blijkt Protect dat Janine bij het sluiten van de verzekering in het door Protect ter invulling overgelegde vragenformulier de vraag naar eventueel gebruik van medicijnen per ongeluk ontkennend heeft beantwoord. Janine heeft er zodoende geen melding van gemaakt dat zij in verband met een longaandoening medicijnen gebruikt. Protect zou bij kennis van de ware stand van zaken een premie hebben bedongen die tweemaal zo hoog was geweest.

Vraag 3 

Is Protect gehouden tot uitkering aan Janine?

Vervolg Casus II

Veronderstel – ongeacht uw antwoord op de vorige vraag – dat Protect € 100.000 uitkeert aan Janine.

Vraag 4

Kan Janine haar volledige schade van de taxichauffeur vorderen?

Casus III

Dierenspeciaalzaak Animals BV (hierna: Animals) wordt op 1 december 2017 failliet verklaard. De curator ziet geen mogelijkheden voor een doorstart en besluit om de huurovereenkomst van het pand met de verhuurder (Gerard Geertsen) en de arbeidsovereenkomst met de enige werknemer (Jim Janssen), met inachtneming van de daarvoor geldende opzegtermijn en met machtiging van de Rechter-Commissaris, de dag na faillietverklaring op te zeggen. Gerard heeft een vordering van € 1.500 op Animals ter zake van huursommen verschuldigd door Animals over de maanden september, oktober en november 2017. De huur bedraagt € 500 per maand. Jim Janssen heeft een vordering van € 1.800 ter zake van het over de opzegtermijn verschuldigde loon.

Vraag 5 

Leg aan Gerard Geertsen en Jim Janssen uit of de curator de voornoemde overeenkomsten kan op-zeggen en wat hun positie is als schuldeiser in het faillissement van Animals, ervan uitgaande dat er een verificatievergadering zal worden gehouden.

Casus IV

Vereniging Ledd is in januari 2014 opgericht bij notariële akte en heeft tot doel de exploitatie van een kinderdagverblijf. Phil is de enige bestuurder van de vereniging. De.....read more

Access: 
Public
Oefententamen 2 2017/2018: Handelsrecht - Rijksuniversiteit Groningen

Oefententamen 2 2017/2018: Handelsrecht - Rijksuniversiteit Groningen


Vragen

Casus I

De tien medewerkers van het advocatenkantoor Ten Burg te Groningen zijn allen zeer muzikaal. Elke werkdag wordt in de kantine tijdens de lunchpauze door twee medewerkers live muziek gespeeld. Alleen de werknemers van het advocatenkantoor lunchen in de kantine.

Vraag 1 

Stel dat de muziek die gespeeld wordt auteursrechtelijk beschermd is. Is sprake van auteursrechtinbreuk?

Casus II

Op 1 januari 2013 is het merk ‘Minty’ voor sigaretten bij het BBIE ingeschreven. De merkhouder (Berends) heeft met de kerstdagen in 2016 tien pakjes sigaretten voorzien van zijn merk ‘Minty’ bij een bevriende pomphouder neergelegd om gratis weg te geven. Verder heeft Berends geen sigaretten onder het merk ‘Minty’ verkocht of weggegeven. Ben Teeuwen heeft op 15 januari 2013 zijn nieuwe sigarettenmerk ‘Minty’ wereldwijd (dus ook in de Benelux) ingeschreven. Vanaf die datum heeft Ben Teeuwen op grote schaal sigaretten voorzien van haar merk ‘Minty’ verkocht.

Vraag 2 

Ben Teeuwen wordt in de Benelux geconfronteerd met de merkinschrijving van Berends. Op 25 juni 2018 wendt Ben Teeuwen zich tot u. hij wil weten of zij de merkinschrijving van Berends met succes kan bestrijden. Wat zou u Ben Teeuwen adviseren?

Casus III

De financiële toestand van het in Breda gevestigde eetcafé Alpha BV (hierna: de vennootschap) is de afgelopen jaren verslechterd. De vennootschap verkeert sinds het eerste kwartaal van 2018 in ernstige financiële problemen. De vennootschap bezit naast inventaris en voorraden een bestelbus van het merk Volkswagen. Deze bestelbus heeft de vennootschap op 23 mei 2017 gekocht van Jan Bakker voor een bedrag van €9.000. In het koopcontract is opgenomen dat de koopprijs uiterlijk één jaar later (23 mei 2018) door de vennootschap voldaan dient te worden. De vennootschap betaalt Jan op 2 februari 2018 de koopprijs. De werkelijke waarde van de bestelbus bedraagt op het moment van het sluiten van de overeenkomst € 6.000. Jan, die ten tijde van de betaling door de bestuurder van de vennootschap (Bram Smit) op de hoogte is gebracht van de ernstige financiële problemen van de vennootschap, voorziet het faillissement van de vennootschap en het tekort daarin. Op 16 maart 2018 wordt het faillissement van de vennootschap daadwerkelijk uitgesproken. Gerard van Bergen wordt tot curator benoemd.

Vraag 3 

Ziet u op grond van de Faillissementswet een mogelijkheid voor de curator om de betaling van de koopsom ongedaan te maken? Ga bij de beantwoording van de vraag in op de (bewijs)positie van de verschillende partijen in het faillissement van de vennootschap.

Casus IV

Koen heeft bij Lifelong een levensverzekering afgesloten op zijn eigen leven, met zijn vriendin Sanne als begunstigde. De verzekering voorziet in een uitkering van € 100.000 aan Sanne bij overlijden van Koen. Sanne heeft de begunstiging nog niet aanvaard. De door Koen, in de vorm van een eenmanszaak geëxploiteerde, kledingwinkel is in januari 2017 failliet verklaard......read more

Access: 
Public
Oefententamen 1 2016/2017: Handelsrecht - Rijksuniversiteit Groningen

Oefententamen 1 2016/2017: Handelsrecht - Rijksuniversiteit Groningen


Vragen

Casus I

Spren BV heeft op 1 oktober 2016 een geplaatst kapitaal van € 90.000. Spren BV heeft bovendien een agioreserve van € 30.000, een herwaarderingsreserve van € 10.000 en een schuld aan de bank van € 45.000. Op 31 december 2016 bedraagt het eigen vermogen van Spren BV €150.000.

Vraag 1 

Maak de balans van Spren BV per 31 december 2016.

Vraag 2 

Is Spren BV op basis van de bovenstaande gegevens bevoegd dividend uit te keren aan haar aandeelhouders? Zo ja, tot welk bedrag? Zo nee, waarom niet? Ga er bij de beantwoording van uit dat Spren BV geen opeisbare schulden heeft.

Casus II

Syl NV heeft drie aandeelhouders (Eva, Marijke en Evelien). Alle aandelen luiden op naam. Sander is enig bestuurder van Syl NV. Syl NV houdt alle aandelen in Boompjes BV. Carl is enig bestuurder van Boompjes BV. De drie aandeelhouders van Syl NV zijn ontevreden over de wijze waarop Carl zijn bestuurstaak verricht. Zij besluiten tijdens een diner, waarvoor Carl niet is uitgenodigd, met algemene stemmen om Carl te ontslaan als bestuurder van Boompjes BV en brengen daarbij hun stemmen schriftelijk uit. De statuten van Syl NV staan besluitvorming buiten vergadering toe. Syl NV heeft geen certificaathouders.

Vraag 3 

Is het besluit tot ontslag van Carl rechtsgeldig, nietig of vernietigbaar?

Casus III

Shallan, een van de bestuurders van Stichting Dorpsbelangen, bestudeert op 23 mei 2017 de oprichtingsdocumenten van de stichting. Shallan ontdekt dat Stichting Dorpsbelangen in maart 2015 door Koos en Emma is opgericht bij onderhandse akte. Stichting Dorpsbelangen heeft op 23 mei 2017 een vermogen van circa € 55.000.

Vraag 4 

Welke is de juridische status van Stichting Dorpsbelangen en welke zijn de gevolgen voor haar vermogen?

Casus IV

De Wonderkamer BV verzorgt de styling en florale decoraties voor exclusieve hotels, restaurants en evenementen in binnen- en buitenland. Met een mix van historische kunst en kunstnijverheid in combinatie met bloemen en andere decoratieve elementen brengt zij op eigentijdse wijze de sfeer en grandeur van de Gouden Eeuw terug. De Wonderkamer BV heeft drie bestuurders: Rosa, Florian en Ueli. Volgens de bij het handelsregister gedeponeerde statuten is voor het aangaan van overeenkomsten tot verkrijging, vervreemding of bezwaring van registergoederen namens De Wonderkamer BV voorafgaande machtiging van de algemene vergadering vereist. Florian koopt namens De Wonderkamer BV een grachtenpand op steenworp afstand van het Rijksmuseum in Amsterdam van Oopjen de Witt voor een bedrag van € 3.500.000. Florian heeft niet gewacht tot de eerstvolgende algemene vergadering om de vereiste machtiging te vragen.

Vraag 5

Kan De Wonderkamer BV onder de door Florian gesloten overeenkomst uitkomen?

Vraag 6 

Stel dat de bij het handelsregister gedeponeerde statuten van Wonderkamer BV bepalen dat Florian en Ueli gezamenlijk vertegenwoordigingsbevoegd zijn. Verandert dit uw antwoord op vraag 5?

Casus V

Pippa, Sam en Lotta.....read more

Access: 
Public
Oefententamen 2 2016/2017: Handelsrecht - Rijksuniversiteit Groningen

Oefententamen 2 2016/2017: Handelsrecht - Rijksuniversiteit Groningen


Vragen

Casus I

Vraag 1 

Paddington Fashion BV produceert en verkoopt lieve berenkleding en berenbeeldjes. Het bestuur van Paddington Fashion BV bestaat uit vijf bestuurders. Volgens de bij het handelsregister gedeponeerde statuten zijn de afzonderlijke bestuurders niet bevoegd om overeenkomsten aan te gaan die het bedrag van €10.000 overschrijden. Een van de bestuurders koopt namens Paddington Fashion BV juwelen van Gold BV ten bedrage van €15.000. Dit is een reële prijs. Gold BV is op de hoogte van de in de statuten van Paddington Fashion BV opgenomen vertegenwoordigingsregeling.

Vraag 2 

Kan Paddington Fashion BV met succes door Gold BV worden aangesproken tot betaling van de koopprijs?

Casus II

BV K heeft drie aandeelhouders (L, M en N). Iedere aandeelhouder heeft stemrecht. X en Y zijn de bestuurders van BV K. BV K heeft tevens een RvC, die bestaat uit drie personen. Tijdens de vakantie van X besluiten L, M en N, zonder dat een AV plaatsheeft en buiten medeweten van de bestuurders en commissarissen, met algemene stemmen om X als bestuurder te ontslaan. L, M en N laten BV K per e-mail weten dat zij hebben ingestemd met de wijze van besluitvorming, dat het besluit tot ontslag van bestuurder X is genomen en dat zij allen voor het voorstel tot het ontslag van bestuurder X hebben gestemd.

Vraag 3 

Is het besluit tot ontslag van X als bestuurder rechtsgeldig, nietig of vernietigbaar?

Vraag 4 

Hoe luidt het antwoord op vraag 3 indien gegeven is dat BV K een structuurvennootschap is en de gegevens voor het overige gelijk zijn?

Casus III

De drie bestuurders van de coöperatie Coöperatieve Tompoucen Unie W.A. kopen gezamenlijk namens de coöperatie een Tompoucenverwerkingsinstallatie van € 375.000 van firma Q. Omdat de betaling op zich laat wachten, besluit Q het handelsregister te raadplegen. De Kamer van Koophandel laat hem weten dat de coöperatie nooit is ingeschreven in het handelsregister.

Vraag 5 

Wie kan/kunnen door firma Q met succes worden aangesproken tot betaling van de koopprijs? Voor welk bedrag?

Casus IV

R en S oefenen een bakkersbedrijf uit in de vorm van een VOF. Het bedrijf staat er in financieel opzicht niet erg florissant voor. Een bijkomend probleem is dat de oven vervangen moet worden. In een poging het bedrijf een nieuwe impuls te geven, besluiten R en S een NV op te richten, met een geplaatst kapitaal van €60.000 dat bestaat uit 600 aandelen op naam met elk een nominale waarde van € 100. R en S worden ieder 50%-aandeelhouder en zijn voornemens het bakkersbedrijf in te brengen ter volstorting van de aandelen. R en S vinden hun vriend T, een ervaren manager, bereid om enig bestuurder van de NV te worden.

Met de oprichting van de NV zijn nog enkele weken gemoeid. Om geen kostbare tijd te verliezen, schaft S.....read more

Access: 
Public
Oefententamen 1 2015/2016: Handelsrecht - Rijksuniversiteit Groningen

Oefententamen 1 2015/2016: Handelsrecht - Rijksuniversiteit Groningen


Vragen

Casus I

BV A is op 20 december 2015 opgericht door B en W. B en W zijn bij de oprichting van BV A aandeelhouder geworden; ieder houdt 15% van de aandelen. Q houdt de overige 70% van de aandelen van BV A en is tevens enig bestuurder van BV A.

B en W hebben in november 2015 namens BV A i.o. een dienstauto gekocht bij garage G. Q gebruikt deze auto voor zakelijke doeleinden. Hoewel Q al veel gebruik heeft gemaakt van de dienstauto, is op 1 februari 2016 de koopprijs ervan nog steeds niet voldaan.

Vraag 1

Kunnen B, W, Q en/of BV A met succes worden aangesproken door garage G tot voldoening van de koopprijs van de dienstauto?

Vraag 2

Stel dat garage G de koopprijs van de dienstauto alleen kan verhalen op BV A, maar dat BV A de koopprijs niet kan voldoen en mede hierdoor in april 2016 in staat van faillissement wordt verklaard. Biedt Boek 2 BW een mogelijkheid aan garage G om B en W met succes persoonlijk aansprakelijk te stellen ter zake van de schade die zij lijdt? Zo nee, waarom niet? Zo ja, waarom wel? Ga hierbij in op de bewijsposities.

Casus II

De financiële positie van NV N ziet er aan het einde van boekjaar 2015 als volgt uit. NV N heeft een geplaatst kapitaal van € 65.000, dat bestaat uit 65 gewone aandelen met elk een nominale waarde van € 1.000. NV N houdt zelf 15 aandelen. NV N is eigenaar van roerende zaken voor een totaalbedrag van € 30.000 en heeft een banktegoed bij Bank B van € 10.000. NV N houdt een statutaire winstreserve aan van € 20.000. NV N heeft bovendien een vordering op Q van € 5.000 en een schuld aan Bank C van € 10.000. Het maatschappelijk kapitaal van NV N bedraagt € 100.000.

Vraag 3

Maak de balans van NV N over boekjaar 2015.

Vraag 4

Mag NV N op basis van de bovenstaande gegevens aandelen intrekken? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoeveel?

Casus III

De openbare maatschap ‘Advocaten-Kollektief’ heeft drie maten: K, L en M. De maatschapsovereenkomst is gedeponeerd bij het handelsregister. Niet-besturende maat K koopt, zonder daartoe gevolmachtigd te zijn, namens de maatschap op een beurs voor kantoorinventaris bij firma S drie nieuwe bureaustoelen voor een totaalbedrag van € 900. Het betreft een beursknaller: de bureaustoelen kosten normaal gesproken € 900 per stuk.

Vraag 5

Wie kan/kunnen met succes worden aangesproken door firma S? Voor welk bedrag?

Vervolg Casus III

Besturende maat M, die op grond van de maatschapsovereenkomst een algemene volmacht heeft van zijn medematen ten behoeve van de uitoefening van zijn bestuurstaak, heeft op eigen naam een nieuwe laptop gekocht bij MMarkt voor een bedrag van € 1.000. De laptop is.....read more

Access: 
Public
Oefententamen 2 2015/2016: Handelsrecht - Rijksuniversiteit Groningen

Oefententamen 2 2015/2016: Handelsrecht - Rijksuniversiteit Groningen


Vragen

Casus I

BV 4Ever wordt op 1 juni 2016 failliet verklaard. De curator ziet geen mogelijkheden voor een doorstart en besluit daarom om de huurovereenkomst ter zake van het bedrijfspand welke BV 4Ever huurt van Kooistra, met inachtneming van de daarvoor geldende opzegtermijn van drie maanden en met machtiging van de rechter-commissaris, op te zeggen. Kooistra heeft een vordering van € 2.000 op BV 4Ever ter zake van achterstallige huur over de maanden april en mei 2016. Daarnaast heeft Kooistra een vordering van € 3.000 ter zake van de over de opzegtermijn verschuldigde huur. Het faillissement van BV 4Ever wordt vereenvoudigd afgewikkeld.

Vraag 1

Leg uit aan Kooistra wat zijn positie is als schuldeiser in het faillissement van BV 4Ever wat betreft beide vorderingen. Hoe groot is de kans dat Kooistra beide vorderingen voldaan ziet worden?

Casus II

Uit de balans over het boekjaar 2014 blijkt dat BV A een geplaatst kapitaal heeft van € 50.000. De aandelen hebben elk een nominale waarde van € 1.000. Alle aandelen zijn voor de helft volgestort. Voorts blijkt uit de balans over het boekjaar 2014 dat BV A een schuld heeft aan de bank van € 10.000 en dat zij een herwaarderingsreserve heeft van € 15.000. Het eigen vermogen van BV A bedraagt volgens de balans over het boekjaar 2014 € 60.000.

Vraag 2

Mag BV A op basis van de bovenstaande gegevens eigen aandelen inkopen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, tot welk bedrag?

Vervolg casus II

BV A ziet af van haar plan eigen aandelen in te kopen. BV A gaat in mei 2016 failliet. De curator, die kampt met een tekort in faillissement van € 40.000, constateert dat het faillissement niet het gevolg is van ernstig verwijtbaar handelen, kennelijk onbehoorlijk bestuur of wanbeleid van de bestuurders van BV A, maar dat de ondergang van BV A volledig te wijten is aan de economische crisis.

Vraag 3

Biedt Boek 2 BW een mogelijkheid voor de curator om het boedelactief te verhogen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke mogelijkheid en met welk bedrag?

Casus III

NV B drijft een groothandel in luxe tuinartikelen. Het geplaatste kapitaal van NV B bestaat alleen uit aandelen op naam. NV B heeft drie aandeelhouders (de broers K, L en M), die ieder een derde van de aandelen houden. K, L en M vormen tevens het bestuur van NV B. Na jaren van voorspoed zijn de verhoudingen tussen K en L enerzijds en M anderzijds ernstig verstoord geraakt. Aanleiding hiervoor is dat K zijn echtgenote en M heeft betrapt tijdens een intiem samenzijn. De verstoorde verhoudingen hebben er toe geleid dat M – de leading man binnen het bestuur – als bestuurder is ontslagen.

Enkele maanden nadat M als bestuurder is ontslagen, komt NV B in financieel zwaar weer.....read more

Access: 
Public
Oefententamen 1 2014/2015: Handelsrecht - Rijksuniversiteit Groningen

Oefententamen 1 2014/2015: Handelsrecht - Rijksuniversiteit Groningen


Vragen

Casus I

A en F zijn bestuurders van Samen Sterk BV die zich toelegt op het beveiligen van leegstaande panden. Op 8 april 2015 wordt Samen Sterk BV op verzoek van een aantal schuldeisers failliet verklaard. Marjan wordt tot curator benoemd. De curator stelt het volgende vast:

doordat A en F ernstig verwijtbaar tekort zijn geschoten in de vervulling van hun taak, heeft Samen Sterk schade geleden van € 50.000;

het boedeltekort bedraagt € 90.000;

de jaarrekening over het boekjaar 2013 is niet bij het handelsregister gedeponeerd;

de AV van Samen Sterk heeft op 20 maart 2015 de bestuurders gedechargeerd ter zake van hun taakvervulling.

Vraag 1 (12 punten)

Geef drie redenen, en werk deze uit, waarom het voor de curator aantrekkelijker kan zijn om een aansprakelijkheidsvordering tegen de bestuurders in te stellen op grond van art. 2:248 BW in plaats van op grond van art. 2:9 BW.

Casus II

Stan, David en Daan vormen het bestuur van Stichting Spring in het veld. Zij verzorgen op boeking verjaardagsfeestjes voor kleine kinderen. Op grond van de bij het handelsregister gedeponeerde statuten zijn Stan en David gezamenlijk vertegenwoordigingsbevoegd tot een bedrag van € 2.000. In de statuten is verder niets geregeld aangaande de vertegenwoordigingsbevoegdheid. Stan en David kopen op enig moment namens de stichting op een beurs een springkussen voor een bedrag van € 4.000. Deze aankoop valt binnen de doelomschrijving van de stichting.

Vraag 2 (6 punten)

Kan de stichting onder de overeenkomst tot aanschaf van het springkussen uitkomen?

Vervolg casus II

Daan koopt namens de stichting een opblaasbare glijbaan voor € 1200. Deze aankoop valt eveneens binnen de doelomschrijving van de stichting.

Vraag 3 (4 punten)

Kan de stichting onder de overeenkomst tot aanschaf van de glijbaan uitkomen?

Casus III

Bo, Christiaan en Lieke zijn aandeelhouders van BV Fietswiel. Bo en Christiaan houden ieder 20% van de aandelen, terwijl Lieke 60% van de aandelen in handen heeft. Alle aandelen hebben dezelfde nominale waarde. Lieke is tevens enig bestuurder van BV Fietswiel.

De verhoudingen tussen Bo en Christiaan en Lieke anderzijds zijn in de loop van 2015 ernstig verstoord geraakt. Redenen hiervoor zijn dat Bo en Christiaan in de AV’s niet volledig worden geïnformeerd over de gang van zaken in BV Fietswiel en dat in de laatste AV tegen de zin van Bo en Christiaan is besloten dividend uit te keren en het salaris van bestuurder Lieke te verhogen, hoewel BV Fietswiel in financieel zwaar weer verkeert. Bo en Christiaan wensen dat Lieke opstapt als bestuurder en dat Lieke haar aandelen aan hen overdraagt. Lieke is echter niet van plan aan deze wens tegemoet te komen. Bo en Christiaan vragen zich af of Boek 2 BW een mogelijkheid biedt dat hun wens ingewilligd wordt.

Vraag 4 (8 punten)

Hoe luidt uw gemotiveerde advies?

Vraag.....read more

Access: 
Public
Oefententamen 2 2014/2015: Handelsrecht - Rijksuniversiteit Groningen

Oefententamen 2 2014/2015: Handelsrecht - Rijksuniversiteit Groningen


Vragen

Casus I

NV De Bloemenzaak heeft 2.000 gewone aandelen op naam uitgegeven met elk een nominale waarde van € 500. Alle gewone aandelen op naam zijn voor de helft volgestort. Bovendien heeft NV De Bloemenzaak 10 prioriteitsaandelen uitgegeven met elk een nominale waarde van € 1.000. Alle prioriteitsaandelen zijn volgestort. Het maatschappelijk kapitaal van NV De Bloemenzaak bedraagt € 1.500.000. NV De Bloemenzaak heeft zowel een onroerende zaak als machines in eigendom. NV De Bloemenzaak houdt een herwaarderingsreserve aan van € 50.000. Zij heeft voorts een schuld aan de bank van € 75.000. Het eigen vermogen van NV De Bloemenzaak bedraagt op de laatste dag van boekjaar 2014 € 400.000.

Vraag 1 

Maak de balans van NV De Bloemenzaak per 31 december 2014.

Vervolg casus I In de eerste week van 2015 neemt de AV van NV De Bloemenzaak het besluit tot intrekking van alle gewone aandelen op naam. Voor de uitgifte van de gewone aandelen op naam is in de statuten bepaald dat de intrekking ervan is toegestaan.

Vraag 2

Acht u het besluit tot intrekking van de gewone aandelen op naam rechtsgeldig, nietig of vernietigbaar?

Casus II

BV Snacky drijft een snackbar. De BV heeft drie aandeelhouders (Tom, Pepijn en Maarten), die ieder een derde van de aandelen houden. Tom, Pepijn en Maarten vormen tevens het bestuur van BV Snacky. Wegens een verschil van inzicht voor wat betreft de toekomst van de snackbar zijn de verhoudingen tussen Tom en Pepijn enerzijds en Maarten anderzijds blijvend ernstig verstoord geraakt. De AV is rechtsgeldig bijeengeroepen en daar is Maarten ontslagen als bestuurder. Maarten heeft voor deze vergadering geen uitnodiging gekregen. Volgens Tom en Pepijn was dit niet nodig aangezien voorafgaand aan de AV al vaststond dat Maarten daar ontslagen zou worden.

Vraag 3 

Acht u het besluit tot ontslag van Maarten als bestuurder rechtsgeldig, nietig of vernietigbaar?

Vervolg Casus II

Stel dat Maarten rechtsgeldig als bestuurder is ontslagen. Enkele maanden nadat Maarten als bestuurder is ontslagen, komt BV Snacky in financiële moeilijkheden. Deze problemen zorgen ervoor dat de aandelen die Maarten in BV Snacky houdt, minder waard zijn geworden. Maarten vindt dat Tom en Pepijn hier verantwoordelijk zijn omdat zij , nadat Maarten ontslagen was, als bestuurder verschillende besluiten hebben genomen die voor BV Snacky nadelig zijn geweest. Maarten denkt er dan ook over om Tom en Pepijn in rechte aan te spreken ter zake van de schade die hij heeft geleden door de waardevermindering van zijn aandelen.

Vraag 4 

Heeft een door Maarten jegens Tom en Pepijn in te stellen vordering tot vergoeding van de schade, die hij heeft geleden doordat zijn aandelen in waarde zijn verminderd, kans van slagen?

Vervolg Casus II

Maarten is er niet van overtuigd dat er snel een verandering zal zijn in de situatie. Maarten verkoopt en.....read more

Access: 
Public
Oefententamen 1 2013/2014: Handelsrecht - Rijksuniversiteit Groningen

Oefententamen 1 2013/2014: Handelsrecht - Rijksuniversiteit Groningen


Vragen

Casus I

Studentenvereniging Forza Groningen is opgericht bij onderhandse akte. De vereniging heeft twee bestuurders (Daan en Koen). Ingevolge de bij het handelsregister gedeponeerde statuten zijn Daan en Koen ieder individueel vertegenwoordigingsbevoegd tot een bedrag van € 5.000. De vereniging staat er in juli 2014 in financieel opzicht beroerd voor. Reden hiervoor is dat een aantal sponsoren zich ten gevolge van de economische crisis heeft teruggetrokken en dat het ledenaantal behoorlijk is gedaald. In een poging Forza Groningen aantrekkelijker te maken voor potentiële nieuwe leden, neemt Daan namens de vereniging een aannemer in de arm om de kroeg op enkele punten ‘op te leuken’. De aanneemsom bedraagt € 10.000. Koen, die voor een periode van drie maanden in het buitenland verblijft, is van de actie van Daan niet op de hoogte. De aannemer rondt in september 2014 de werkzaamheden af. Daan laat na ook nadat de aannemer enkele aanmaningen heeft gestuurd – de aanneemsom te voldoen die de vereniging verschuldigd is. Nadat de aannemer nogmaals een aanmaning heeft verstuurd, deelt Koen – die inmiddels weer thuis is – de aannemer mee dat de vereniging niet gebonden is aan de overeenkomst omdat zij niet rechtsgeldig is vertegenwoordigd en dat afgezien daarvan de vereniging ook niet in staat is de aanneemsom te voldoen.

Vraag 1 

Kan de aannemer de vereniging en/of Daan met succes aanspreken tot betaling van € 10.000? Op welke grond? Bespreek de kans op succes.

Casus II

Ingevolge een bepaling in de, bij het handelsregister gedeponeerde, statuten van BV Snoepfabriek behoeft een aandeelhouder die zijn aandelen wil overdragen aan een buitenstaander, hiervoor de goedkeuring van de AV. Verder bepalen de statuten dat een besluit tot wijziging van deze statutaire bepaling een twee derde meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen behoeft indien in de AV minder dan de helft van het geplaatste kapitaal is vertegenwoordigd. Op 3 april 2015 vindt de jaarlijkse AV bij BV Snoepfabriek plaats. Aan alle bijeenroepings- en oproepingsvereisten is voldaan. In de AV is 60% van het geplaatste kapitaal vertegenwoordigd. Op de agenda is het voorstel opgenomen het statutaire vereiste te schrappen dat een aandeelhouder voor overdracht van de aandelen aan een buitenstaander de goedkeuring behoeft van de AV. Het bestuur adviseert de aandeelhouders tegen dit voorstel te stemmen omdat het van oordeel is dat het besloten karakter van de BV moet worden gewaarborgd. De voorzitter van de AV constateert dat 55% van de stemmen is uitgebracht vóór het voorstel tot statutenwijziging en dat het voorstel daarmee is aangenomen.

Vraag 2 

Geef gemotiveerd aan of u het op 3 april 2015 door de AV van BV Snoepfabriek genomen besluit tot statutenwijziging rechtsgeldig, nietig of vernietigbaar acht.

Casus III

In januari 2014 is de coöperatieve vereniging Ps opgericht bij onderhandse akte. In de akte van oprichting zijn Piet, Jan en.....read more

Access: 
Public
Oefententamen 2 2013/2014: Handelsrecht - Rijksuniversiteit Groningen

Oefententamen 2 2013/2014: Handelsrecht - Rijksuniversiteit Groningen


Vragen

Casus I

De financiële positie van BV Lekker hapje ziet er aan het einde van boekjaar 2014 als volgt uit. BV Lekker Hapje houdt zich bezig met het bereiden van smakelijke maaltijden welke worden uitgegeven aan verzorgingstehuizen binnen Nederland. BV Lekker Hapje heeft een geplaatst kapitaal van € 35.000, dat bestaat uit 35 gewone aandelen met elk een nominale waarde van € 1.000. BV Lekker Hapje houdt zelf 15 aandelen. BV Lekker Hapje houdt een statutaire winstreserve aan van € 20.000, heeft een vordering op firma De Sparrenhof (bejaardentehuis in Ede) van € 5.000, heeft een schuld aan Bank D van € 10.000, is eigenaar van roerende zaken voor een totaalbedrag van € 40.000 en heeft een banktegoed bij Bank D van € 20.000. Het maatschappelijk kapitaal van BV Lekker Hapje bedraagt € 100.000.

Vraag 1

Maak de balans van BV Lekker Hapje over boekjaar 2014.

Vraag 2 

Mag BV Lekker Hapje op basis van de bovenstaande gegevens nog meer aandelen inkopen? Zo ja, hoeveel? Zo nee, waarom niet?

Casus II

Het bestuur van de bij notariële akte opgerichte Stichting Slaapzacht bestaat uit Birgit(bestuursvoorzitter), Loes en Ronald. De Raad van Toezicht bestaat uit Jan en Merlijn. Ingevolge de statuten van de coöperatie, die zijn gedeponeerd bij het handelsregister, is voor de aanschaf van registergoederen boven € 100.000 de voorafgaande goedkeuring van de Raad van Toezicht vereist. Voor het overige bepalen de statuten niets over de vertegenwoordigingsbevoegdheid van de bestuurders. Hoewel de Raad van Toezicht hiervoor geen goedkeuring heeft gegeven, schaft het bestuur in januari 2014 namens de stichting voor een bedrag van € 200.000 een oud pand aan in het centrum van Groningen. Het is de bedoeling dat de stichting het pand gaat verbouwen en er aanleunwoningen voor bejaarden in komen. Als de Raad van Toezicht op de hoogte is gebracht van de aanschaf, is hij ontstemd, te meer omdat het bestuur heeft nagelaten voorafgaand aan de koop het pand aan een technische inspectie te laten onderwerpen. De aanschaf valt binnen de doelomschrijving van de stichting.

Vraag 3 

Kan de stichting onder de door het bestuur gesloten overeenkomst uitkomen?

Vervolg Casus II

Stel dat de stichting niet onder de aanschaf van het pand kan uitkomen. Het bestuur geeft in juni 2014 namens de stichting opdracht aan aannemer Nijenhuis om met de werkzaamheden te beginnen. Al snel wordt duidelijk dat het verstandig was geweest het pand voorafgaand aan de koop aan een technische inspectie te onderwerpen. Het pand blijkt een enorme bouwval te zijn. De kosten voor het herstel van de gebreken worden geraamd op € 75.000. Nadat de aannemer een deel van de werkzaamheden heeft verricht, stuurt hij een rekening naar de stichting (van in totaal € 50.000). De stichting is niet in staat deze rekening te betalen. Het bestuur van de stichting.....read more

Access: 
Public
Handelsrecht: Samenvattingen, uittreksels, aantekeningen en oefenvragen - RUG

Handelsrecht: Samenvattingen, uittreksels, aantekeningen en oefenvragen - RUG

  • In deze bundel worden o.a. samenvattingen, oefententamens en collegeaantekeningen gedeeld voor het vak Handelsrecht voor de opleiding Rechten, jaar 2 aan de Rijksuniversiteit Groningen.
  • Voor een compleet overzicht van de door JoHo aangeboden samenvattingen & studiehulp en de beschikbare geprinte samenvattingen voor dit vak ga je naar de Recht & Bestuur in Nederland: leren, studeren en kennis delen- startpagina
Work for WorldSupporter

Image

JoHo can really use your help!  Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world

Working for JoHo as a student in Leyden

Parttime werken voor JoHo

Check more of this topic?
How to use more summaries?


Online access to all summaries, study notes en practice exams

Using and finding summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter

There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.

  1. Starting Pages: for some fields of study and some university curricula editors have created (start) magazines where customised selections of summaries are put together to smoothen navigation. When you have found a magazine of your likings, add that page to your favorites so you can easily go to that starting point directly from your profile during future visits. Below you will find some start magazines per field of study
  2. Use the menu above every page to go to one of the main starting pages
  3. Tags & Taxonomy: gives you insight in the amount of summaries that are tagged by authors on specific subjects. This type of navigation can help find summaries that you could have missed when just using the search tools. Tags are organised per field of study and per study institution. Note: not all content is tagged thoroughly, so when this approach doesn't give the results you were looking for, please check the search tool as back up
  4. Follow authors or (study) organizations: by following individual users, authors and your study organizations you are likely to discover more relevant study materials.
  5. Search tool : 'quick & dirty'- not very elegant but the fastest way to find a specific summary of a book or study assistance with a specific course or subject. The search tool is also available at the bottom of most pages

Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?

Quicklinks to fields of study (main tags and taxonomy terms)

Field of study

Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
1676
Comments, Compliments & Kudos:

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Promotions
special isis de wereld in

Waag jij binnenkort de sprong naar het buitenland? Verzeker jezelf van een goede ervaring met de JoHo Special ISIS verzekering