Van reiziger tot maatschappelijk betrokken mondiaal burger

De tijd van het ontdekken van een onontgonnen reisbestemming ligt alweer eventjes achter ons. In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw was backpacken nog echt avonturieren, zonder de backpackers-infrastructuur van tegenwoordig, zonder internet, zonder Lonely Planet en zonder de lowcost-vliegmaatschappijen die je voor een prikkie naar de volgende bestemming brengen. Is backpacken dan niet meer avontuurlijk? Uiteraard wel, voor iedere reiziger telt uiteraard ook nu nog de verwondering bij het ontdekken van een nieuwe bestemming. En ook het backpacken van tegenwoordig is af en toe nog behoorlijk afzien, voortdurend keuzes maken en onverwachte problemen tackelen.

Een voorbeeld van een wat meer recente reis'trend' is het toevoegen van zingeving aan een backpacktrip of wereldreis. Steeds meer backpackers en wereldreizigers stellen hun reis -of een deel daarvan- in het kader van een goed doel. Voor, tijdens of na de reis worden fondsen opgehaald, een goed doel wordt in de spotlights gezet of de reis wordt bijvoorbeeld gebruikt om benodigde materialen bij een ontwikkelingsproject te brengen.

Mount Everest beklimmen voor beter onderwijs in Nepal

Anton Nootenboom reisde vanuit Nederland langs vele bestemmingen om uiteindelijk in Australië te belanden -en daar te blijven wonen. Vanuit Australië plant Anton een trip naar Nepal, om daar met blote (!) voeten naar het basiskamp op de Mount Everest te wandelen. Met zijn bijzondere reis haalt Anton geld op voor de Australian Himalayan Foundation, die projecten runt gericht op meer opleiding voor Nepalese kinderen. Streefbedrag: 5.000 dollar.

Scholierenuitwisseling leidt tot ondergoedbedrijf voor Tanzaniaanse jongeren

Spijk Geene en Thom Uildriks reisden met hun middelbare school naar Tanzania. Eenmaal terplekke bezochten Spijk, Thom en hun klasgenoten diverse scholen en trapten uiteraard een (voet) balletje met hun Tanzaniaanse leeftijdsgenoten. Het viel hen op dat veel Tanzaniaanse jongeren geen ondergoed droegen; hun ouders waren te arm om het te kopen en je zag het toch niet, onder de normale kleding. Dat inspireerde Spijk en Thom om eenmaal terug in Nederland Boxrs4ALL op te zetten. Voor iedere onderbroek die je bij hen koopt, wordt er ook een in Tanzania verstrekt. Dat ondergoed wordt in Tanzania geproduceerd van lokaal ingekochte materialen. Inmiddels zijn er al zo'n 700 onderbroeken uitgedeeld en zijn er plannen ook in Malawi, Kenia en Mozambique actief te worden. 

Roadtrip naar Australië en Nieuw-Zeeland in teken van duurzame energie

Wiebe Wakker vertrok in 2016 vanuit Nederland voor een roadtrip, met destijds als einddoel "Sydney". In een electrisch aangedreven auto reist Wiebe dwars door Europa, Azië en Australië. Individuen en bedrijven sponsoren Wiebes reis, financieel of door materiaal, overnachtingen of maaltijden te doneren. Onderweg bezoekt hij allerlei projecten, organisaties en initiatieven die bezig zijn met duurzaamheid en duurzame energie. Met zijn uitgebreide website en actieve social media betrekt Wiebe vele media bij zijn reis en duurzame boodschap, waaronder NOS, BBC, The Guardian, Metro en The New York Times. Voorjaar 2019 finishte hij; inderdaad in Sydney. Inmiddels heeft Wiebe zijn auto verruild voor een -uiteraard ook electrische- camper en heeft hij Australië verruild voor 'extra stop' Nieuw-Zeeland.

Deel je ervaringen

  • Heb jij jouw reis in het teken van het goede doel gezet?
  • Zelf in Nederland of in het buitenland een project gestart, als resultaat van een reis die je hebt gemaakt?
  • Deel je ervaringen, do's & don'ts door er een blog over te schrijven of reageer hieronder.

Meer lezen

  • Kijk eens rond in het Travel & Move World Supporter Magazine. Veel World Supporters bloggen al uitgebreid over "hun" goede doel.
  • Op zoek naar een project op jouw bestemming of in jouw reisregio? De organisatieprofielen van JoHo, die ook per land in kaart worden gebracht, geven inzicht in welke stichtingen welke projecten runnen of steunen.
  • Op bezoek bij een project tijdens je reis? In overleg is er veel mogelijk, maar maak vooral gebruik van de kennis en contacten van ervaren projectinitiatiefnemers op je bestemming. Helaas wordt niet íeder project met goede intenties gestart. En bezoek altijd respectvol.
  • Zelf een project starten na afloop van een reis? JoHo biedt uitgebreide keuzehulp met antwoorden op de vele vragen die je je kan -en ook wel moet- stellen. 
  • Volg de belevenissen van Anton in NepalSpijk/Thom in Tanzania (+ de rest van Afrika) en Wiebe Down Under (/Nieuw Zeeland)
Access: 
Public
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Related topics:
Statistics
2973