Cohen over Psychische en Neurobiologische Gevolgen van Kindermishandeling

Samenvatting artikel van Cohen over thema Psychische en Neurobiologische Gevolgen van Kindermishandeling

Stress op jonge leeftijd bij muizen en mensen heeft blijvende effecten op het functioneren van de amygdala en op de ontwikkeling

Negatieve gebeurtenissen in de vroege kindertijd, zoals verwaarlozing en mishandeling, leiden tot ruim 30 procent van alle angststoornissen bij mensen. Daarnaast worden deze stressvolle ervaringen geassocieerd met latere afwijkingen in emoties en gedragingen. Er is weinig bekend over de lange termijn effecten van negatieve omstandigheden tijdens de vroege kindertijd. In dit artikel wordt onderzoek gedaan naar de onmiddellijke en lange termijn effecten van stress tijdens de ontwikkeling, waarbij gecontroleerd wordt voor al bestaande omgevings- en genetische factoren. Er wordt een experiment uitgevoerd onder jonge muizen naar de effecten van stress op de ontwikkeling. Daarnaast wordt dit onderzoek vergeleken met eerdere resultaten uit een onderzoek naar jongvolwassenen die tijdelijk in een weeshuis hebben gewoond.

Het type gebeurtenis en het moment van de stressvolle gebeurtenis werden door de onderzoekers bepaald. Daarnaast werden ook de specifieke taak en de leeftijd van de muis ten tijde van de taak bepaald door de onderzoekers. Deze variabelen werden afgestemd op het onderzoek met mensen, zodat de variabelen zo goed mogelijk vergelijkbaar waren aan de gebeurtenissen en resultaten van kinderen die in een weeshuis hadden gewoond. In het onderzoek onder mensen werden alleen deelnemers geworven die later geadopteerd waren, waardoor de stressvolle ervaring van het leven in een weeshuis een tijdelijke gebeurtenis was. De taak die in het experiment uitgevoerd moest worden onder de mensen werd aangepast aan een taak die de muizen uit konden voeren. De taak betrof in beide gevallen een angstregulatie taak, zodat het experiment onder muizen zo goed mogelijk de situatie van het onderzoek onder mensen simuleerde. Er was echter een moeilijkheid, namelijk dat er verschillen zijn in de ontwikkeling van hersengebieden tussen mensen en muizen. Hierdoor was het moeilijk om bij de muizen de juiste leeftijd aan te houden ten tijde van de taak. De juiste leeftijd bij de muizen was van belang om de resultaten te kunnen vergelijken met een gelijke leeftijd in het onderzoek bij mensen.

De onderzoekers deden drie assumpties. Ten eerste werd op basis van eerdere literatuur gesteld dat stress tijdens de vroege kindertijd de angstregulatie aantast. Dit kon worden gemeten door een taak waarbij er gekeken werd of deelnemers in staat waren om angstreacties te onderdrukken, zodat zij doel georiënteerd gedrag konden laten zien. Ten tweede werd op basis van eerdere literatuur gesteld dat het aantasten van de angstregulatie gepaard gaat met verhoogde activiteit in de amygdala. Ten derde testten de onderzoekers of de latere ontwikkeling van gebieden in de prefrontale cortex de bovengenoemde aantastingen zou kunnen verminderen.

Resultaten

De muizen werden in drie dagen getraind op een eenvoudige taak, namelijk het vinden van gezoete melk. Op de vierde dag werden de reactietijden van de muizen getest. Op de vijfde dag werden de reactietijden van de muizen opnieuw getest, maar de experimentele groep werd dit keer getest tijdens een mogelijk gevaarlijke omgeving. De muizen waren onderverdeeld in een stressvolle of standaard laboratorium conditie. Daarnaast waren de muizen ook onderverdeeld in groepen met drie verschillende leeftijdscategorieën. De leeftijden van de muizen waren benaderbaar naar de preadolescentie, adolescentie en vroege volwassenheid bij mensen.

Muizen van alle drie leeftijdsgroepen in de stressvolle conditie hadden hogere reactietijden dan de standaard conditie. Dit gaf aan dat de muizen minder goed in staat waren om angstreacties te onderdrukken en dat dit effect blijft tot in de volwassenheid. Ook werd gevonden dat de muizen in de stressvolle conditie, van alle drie leeftijdsgroepen, een verhoogde activiteit hadden in de amygdala in tegenstelling tot de muizen in de standaard controle conditie.

Discussie

Dit experiment met muizen werd vergeleken met eerder onderzoek onder mensen. Deelnemers die in de vroege kindertijd in een weeshuis verbleven, hebben een hogere reactietijd op de taak en een verhoogde activiteit in de amygdala dan de controlegroep. Deze onderzoeken samengenomen tonen aan dat de ontwikkeling en de werking van de amygdala aangetast werden na het ervaren van stress tijdens de vroege kindertijd. Het experiment met muizen benaderde menselijke condities, terwijl gecontroleerd werd voor omgevings- en genetische factoren. Op deze manier werden effecten van stress op gedrag en de hersenen geïsoleerd van bijvoorbeeld vroegere omstandigheden zoals factoren tijdens de zwangerschap.

Dit onderzoek geeft bewijs voor vroege en aanhoudende veranderingen in angstregulatie en het functioneren van de amygdala, na het ervaren van stress tijdens jonge leeftijd bij muizen, zoals dit ook werd gevonden bij onderzoek onder mensen. Deze effecten lijken niet te verdwijnen of verminderen wanneer de stressvolle periode voorbij is. Ook verdwijnen of verminderen de effecten niet na verdere ontwikkeling van emotie-regulerende gebieden in de prefrontale cortex. Wel is in eerder onderzoek bij kinderen uit weeshuizen aangetoond dat hoe eerder de adoptie plaatsvindt, hoe beter dit is voor het kind. Dit heeft te maken met de gevoelige periode van de emotionele ontwikkeling. Daarmee wordt tevens aangetoond dat het van belang is om deze risicopopulatie op tijd te identificeren vanwege de geschade ontwikkeling. Daarnaast is vroege interventie noodzakelijk bevonden om de verdere ontwikkeling gunstig bij te staan.

In dit artikel werden resultaten getoond van soortgelijk onderzoek onder mensen en dieren, waarbij vroege chronische effecten van stress aangetoond werden. Dit geeft aan dat meerdere onderzoeken tussen mensen en knaagdieren met elkaar vergeleken zouden kunnen worden.

Access: 
Public

Image

Work for WorldSupporter

Image

JoHo can really use your help!  Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world

Working for JoHo as a student in Leyden

Parttime werken voor JoHo

Comments, Compliments & Kudos:

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Check how to use summaries on WorldSupporter.org

Online access to all summaries, study notes en practice exams

How and why would you use WorldSupporter.org for your summaries and study assistance?

  • For free use of many of the summaries and study aids provided or collected by your fellow students.
  • For free use of many of the lecture and study group notes, exam questions and practice questions.
  • For use of all exclusive summaries and study assistance for those who are member with JoHo WorldSupporter with online access
  • For compiling your own materials and contributions with relevant study help
  • For sharing and finding relevant and interesting summaries, documents, notes, blogs, tips, videos, discussions, activities, recipes, side jobs and more.

Using and finding summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter

There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.

  1. Use the menu above every page to go to one of the main starting pages
    • Starting pages: for some fields of study and some university curricula editors have created (start) magazines where customised selections of summaries are put together to smoothen navigation. When you have found a magazine of your likings, add that page to your favorites so you can easily go to that starting point directly from your profile during future visits. Below you will find some start magazines per field of study
  2. Use the topics and taxonomy terms
    • The topics and taxonomy of the study and working fields gives you insight in the amount of summaries that are tagged by authors on specific subjects. This type of navigation can help find summaries that you could have missed when just using the search tools. Tags are organised per field of study and per study institution. Note: not all content is tagged thoroughly, so when this approach doesn't give the results you were looking for, please check the search tool as back up
  3. Check or follow your (study) organizations:
    • by checking or using your study organizations you are likely to discover all relevant study materials.
    • this option is only available trough partner organizations
  4. Check or follow authors or other WorldSupporters
    • by following individual users, authors  you are likely to discover more relevant study materials.
  5. Use the Search tools
    • 'Quick & Easy'- not very elegant but the fastest way to find a specific summary of a book or study assistance with a specific course or subject.
    • The search tool is also available at the bottom of most pages

Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?

Quicklinks to fields of study for summaries and study assistance

Field of study

Check the related and most recent topics and summaries:
Activity abroad, study field of working area:
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
1398