Reisblogs, tips en ervaringen

Het maken van een bijzondere reis staat bij veel mensen hoog op de bucketlist. Het plannen en uitvoeren kan echter een lastig proces zijn. Want waar je begin je en hoe maak je een keuze tussen alle mogelijkheden als je een reis wil maken? Op WorldSupporter hebben al verschillende mensen hun tips en ervaringen gedeeld. Deze heb ik verzameld in dit magazine. Veel leesplezier!

Image

Supporting content on WorldSupporter
Hoe bepaal je je volgende reisbestemming? 6 bronnen voor een hoop reisinspiratie

Hoe bepaal je je volgende reisbestemming? 6 bronnen voor een hoop reisinspiratie

Image

Veel mensen hebben wel een lijstje van landen die ze graag willen bezoeken. Mocht je het echter niet zo goed weten, of heb je juist te veel om uit te kiezen dan kan het nuttig zijn om wat inspiratie op te doen om je volgende reisbestemming(en) te bepalen. Maar waar haal je die inspiratie vandaan? Hieronder heb ik 6 bronnen verzameld voor een hele hoop reisinspiratie.

1. Lonely Planet - of een andere reisgids

Als ik de Lonely Planet van een land doorblader krijg ik altijd spontaan zin om naar dat land te reizen. De auteurs weten iedere bestemming in ieder geval mooi te verwoorden ;) Toch zijn Lonely Planets erg handig om een overzicht te krijgen van een land of regio. Ook geeft de Lonely Planet voorbeeldroutes waarmee je een beeld kunt krijgen van hoeveel je nou kan zien van een land in bijvoorbeeld 2 of 4 weken. Naast Lonely Planet zijn er natuurlijk ook andere reisgidsen die je kunt raadplegen, Bradt is bijvoorbeeld ook populair onder reizigers die onbekendere bestemmingen willen ontdekken. 

2. Reisromans

Bedenk een land en er heeft ongetwijfeld iemand een boek over geschreven. Reisromans zijn verhalen van mensen die een bepaalde reis hebben gemaakt en zijn vaak interessant om te lezen als je meer te weten wil komen over een bepaald land, een specifieke route of een manier van reizen. Het kan je inspireren om ook die reis te maken, of juist laten realiseren dat het echt niks voor jou is (in je eentje op de motor door Centraal Azië? Ik liever niet). Aan de andere kant geeft een roman een beeld van de ervaringen van één of enkele personen, wat natuurlijk niet ook jouw ervaring hoeft te zijn. Het is in ieder geval heerlijk je te verliezen in die bijzondere reizen en kan je inspiratie geven om zelf ook zo'n bijzondere reis te maken!

3. Reisprogramma's en -documentaires

Naast leesmateriaal zijn er natuurlijk ook reisprogramma's die je inspiratie kunnen geven. Zelf kijk ik altijd graag 3opreis, online zijn ook oudere afleveringen te vinden als je meer wilt weten over bepaalde routes of regio's. Reisdocumentaires geven vaak meer achtergrondinformatie over een land waardoor je meer leert over de geschiedenis en cultuur.

4. Reisblogs

Het internet blijft de meest toegankelijke bron als je snel wat te weten wil komen over een bepaald land. Er zijn talloze blogs waar je ervaringen kunt lezen, voorbeeldroutes vindt of lijstjes van plekken die je moet zien als je in een bepaald land bent. Ook als je een reis wil plannen met een bepaald thema, bijvoorbeeld duurzaam reizen of alleen reizen zijn blogs waarschijnlijk de plek waar je hier de meeste inspiratie voor vindt. Enkele aanraders

5. Fora

Mocht na het lezen van al die informatie jouw vragen nog steeds niet beantwoord dan kun je natuurlijk ook zelf om advies vragen, zoals op een forum. Een reisforum kan een aparte website zijn maar je kunt ook denken aan Facebook groepen of gewoon hier op WorldSupporter!

6. Verhalen van vrienden en kennissen

Als je mensen kent die toevallig net in een bepaald land zijn geweest, vraag dan naar hun ervaringen! Hoe recenter iemand ergens geweest is hoe beter, want de situatie kan natuurlijk altijd veranderen in een land. Mensen houden ervan om over hun reis te vertellen en het levert jou ook gelijk een hoop waardevolle informatie op.

Kijk wat bij je past

Welke bronnen je gebruikt en hoe is helemaal aan jou. De een leest liever over een bestemming terwijl de ander graag met mensen spreekt die er geweest zijn. Kijk dus vooral wat bij je past. Mocht je nog meer manieren weten, of bijvoorbeeld een goede aanrader hebben voor een reisblog of forum, laat het weten in een reactie!

 

Tijd om reisplannen te maken!

Tijd om reisplannen te maken!

Image

Tijd om reisplannen te maken!

Is het nu een goede tijd om reisplannen te maken? Nee, als je daarmee bedoelt om nu op reis te gaan. “Blijf thuis” is het devies van de meeste deskundigen. Niet onnodig op pad gaan dus. Wel, als je daarmee bedoelt “het maken van nieuwe reisplannen”. Met een teruglopende economie, volop tijd thuis en minder afleiding (althans, voor velen van ons) is er eindelijk eens tijd om die uitgebreide reis, rondreis, backpack trip of zelfs ‘wereld’reis samen te stellen. En: toerisme is wereldwijd als industrie, bron van inkomsten en werkgelegenheid, ontzéttend belangrijk. Jouw reis post-coronatijd draagt straks bij aan een wereldwijd herstel van de economie.

Nu op vakantie of op reis?

“Nee”, stelt Lonely Planet. Wereldwijd staan landen in ‘lockdown’, het aantal vluchten is gigantisch gereduceerd, er gelden allerlei restricties aan grenzen: er is een extreem bijzondere situatie gaande die voor het eerst in lange tijden reizen zó belemmert.

“Nee”, stelt de Nederlandse overheid. Landen wereldwijd hebben reisrestricties opgelegd, alleen vrachtvervoer en overig professioneel transport geldt nadrukkelijk als ‘noodzakelijk verkeer’, maar ‘reizen’ en ‘vakanties’ zeker niet. Overal zijn nog terughaal-acties bezig, om gestrande Nederlanders terug naar Nederland te halen. Nu vertrekken is dus verre van slim, óók voor zakenreizigers. Probeer alternatieven te vinden om met collega’s in het buitenland te overleggen.

“Nee”, zegt ons gezonde verstand (als het goed is). De tijd van vakantie vieren of op reis gaan gaat ongetwijfeld weer komen, maar het is nu reistechnisch gezien haast onmogelijk, laat staan wenselijk. Ook (reis)verzekeringstechnisch niet.

Nu reisplannen maken?

Waarom niet? Niet iedereen, maar velen van ons zijn nu meer tijd en hébben ook wat meer tijd om in reissites, reisboeken en gidsen te duiken. Juist nu is een goed moment om je (al dan niet samen) te buigen over die reis ‘die je altijd nog een keer wilde maken’, of de volgende bestemming op je bulletlist. Het góed plannen van een verre, lange of zelfs wereldreis kost minimaal enkele weken tot meestal meerdere maanden.

Bijvoorbeeld JoHo heeft uitgebreide informatie voor het bepalen van je volgende reisbestemming, het bepalen van je reistijd en reisperiode, het plannen van een uitgebreide verre reis of wellicht zelfs wereldreis. Ook vind je er een uitgebreid landenoverzicht, met naast alle basisinformatie ook veel praktische tips voor iedereen die wat zelfstandiger een land of regio wil ontdekken.

Extra aandacht zou je kunnen besteden aan de vraag op welke manier(en) je met jouw volgende reis maximaal kunt bijdragen aan lokale inkomsten, het ten goede laten komen van jouw reisbudget aan de mensen die het het hardst nodig hebben. Denk aan het overnachten bij kleinere guesthouses of hostels gerund door een familie, eten bij een kleinschaliger restaurant, het boeken van lokale tours waarbij de community zelf profiteert, het geven van een extra fooi, etcetera. Maar het hoeft niet altijd kleinschalig en duurzaam: óók je vakantie in een grootschaliger hotel of resort zorgt straks weer voor inkomsten en werkgelegenheid. Ik schreef er al eens eerder een blog over: Duurzaam reizen: hoe doe je dat?

Hoe wrang ook, maar het feit dat je in je baan wellicht aanloopt tegen een periode met minder of geen salaris, of waarbij je zelfs ongewild ontslagen wordt, biedt ook ruimte voor nieuwe keuzes. Voor veel mensen triggert deze onzekere periode het verlangen om nu écht invulling te gaan geven aan de zaken die er toe doen, die je altijd al hebt gewild maar ook altijd uitstelde vanwege studie, baan, huis, familie, of andere ‘vastigheden’. Misschien is het juist nú tijd om na te gaan denken over die sabbatical, om een uitgebreide reis te gaan maken, om ergens op de wereld als vrijwilliger aan de slag te gaan. Er zijn volop projecten waar men straks -en dan al helemáál- jouw hulp en expertise kan gebruiken. Op alle niveaus, voor mensen met alle achtergronden en werkervaringen, zijn projecten te vinden. Gebruik JoHo als startpunt van je oriëntatie.

EEN PAAR AANVULLENDE TIPS:

  • wees nog flexibel in de periode waarin uiteindelijk je gaat reizen. De ontwikkelingen rondom corona zijn door niemand nog in te schatten, dus ook niet het moment waarop er weer gereisd kan worden.
  • de verwachting is dat veel airlines en reisorganisatoren met speciale aanbiedingen zullen komen, zodra er weer gereisd kan worden. Iedere betalende passagier “aan boord” is in de beginfase winst (of in ieder geval minder verlies). Bedenk wel of je voor jezelf het risico wilt nemen om ‘een van de eersten’ te zijn, als nog niet alles en iedereen op bestemming weer geheractiveerd zal zijn.
  • als je van plan bent om weer te gaan boeken, verdiep je dan voordat je de boeking definitief maakt eerst in wijzigings- en annuleringsvoorwaarden (incl. eventueel aanvullend covid-beleid) en relevante bronnen als het Ministerie van Buitenlandse Zaken, SGR, ANVR en IATA.
  • sluit een goede reis- en annuleringsverzekering af. Als iets ons leert van deze corona-situatie, dan is het wel dat situaties bizar snel kunnen veranderen én dat de kans dat je in het buitenland goed en effectief wordt geholpen groter wordt met een goede alarmcentrale backup. Doe je dat via JoHo, dan ben je flexibel in je keuzes en draag je alleen al met je verzekering bij aan talentontwikkeling en internationale samenwerking.
  • wellicht kun je elementen inbouwen in je reis waarbij je tijdens je reis voor een dag, week, maand of zelfs langer bijdraagt aan kleinschalige projecten ter plaatse, als meewerkend vrijwilliger, met extra fundraising of door je skills en vaardigheden op een andere manier in te zetten.

Kan je eigenlijk nog reisreserveringen of ticketboekingen maken?

Ja. Er zijn volop mogelijkheden om voor later dit jaar reserveringen te maken. Niemand weet op dit moment hoe lang de corona situatie (nog) gaat duren, en of vakanties in de zomermaanden weer mogelijk zullen zijn. Belangrijk bij het maken van nieuwe boekingen is dat je let op de annulerings- en wijzigingsvoorwaarden. Kan je onder de boeking uit, en zo ja in welke gevallen? Een aantal reisorganisaties communiceert helder bij boeking, bijvoorbeeld met 'boek nu, beslis later' acties. Er zijn dan bijvoorbeeld geen annulerings kosten, je kunt gratis wijzigen en hoeft pas later te betalen. Ofwel je blijft flexibel.

De reisbranche krijgt momenteel, net als andere sectoren, een enorme deuk door corona. Enerzijds probeert men boekingen te stimuleren, zodat er weer geld binnenkomt. Er zijn veel speciale aanbiedingen en supervoordelige vliegtarieven beschikbaar. Speciaal voor deze situatie is een “corona voucher” in het leven geroepen, die jou als reisboeker zekerheid moet geven voor de situatie dat je vakantie of reis door de organisator alsnog geannuleerd moet worden. Anderzijds is het spannend welke reisbureaus en touroperators deze situatie kunnen overleven.

Hoe werkt boeken, wijzigen en annuleren momenteel?

Lees de regelingen goed door van SGR en de communicatie van ANVR over boekingen die je maakt bij reisorganisaties die aangesloten zijn bij SGR en lid zijn van ANVR. SGR heeft te maken met garantieregelingen bij failliet gaan van je reisbureau of reisorganisator, ANVR is een kwaliteitsstandaard waarbij deelnemers zich committeren aan bepaalde afspraken en ‘code of conduct’.

Is je reisbureau, ticketsite of hotelboekingssite niet aangesloten bij SGR en ANVR, dan geldt het beleid van de organisatie zelf: de reguliere wijzigings- en annuleringsregels en eventueel aanvullend beleid rondom corona. Check dat goed voordat je nieuwe reserveringen maakt.

Let wel; bij het reserveren van losse vliegtickets (lijndiensten en charters) en losse hotelboekingen maak je, óók met hulp van je SGR/ANVR boekingskantoor, een directe boeking bij de airline of hotelketen. Je sluit dus met airline of hotel een contract af. SGR coronavouchers e.d. gelden niet voor dit soort boekingen.

Deel je ervaringen

  • Benut jij deze tijd-in-huis voor het maken van nieuwe reisplannen? Wat staat er op jouw of jullie wishlist? Welke reis heb je altijd al eens willen maken?
  • Zijn er bij jou omstandigheden waardoor je extra aan het nadenken bent over invulling van de tijd na corona?
  • Hoe kijk jij naar de situatie in de reisbranche op dit moment? Vind je dat je gewoon je geld moet kunnen terugkrijgen als je niet kunt vertrekken, of neem je ook genoegen met een reistegoed of voucher?
  • Op welke manier(en) denk je straks met een nieuwe vakantie of reis extra bij te kunnen dragen aan de wederopbouw, wereldwijd?

Deel je gedachten en ervaringen via de reacties hieronder!

 

Maak een (virtuele) wereldreis
13 duurzamere bestemmingen voor je bucketlist

13 duurzamere bestemmingen voor je bucketlist

Image

Wil je graag naar Fiji, de Chinese Muur of de Grand Canyon? Of andere bestemmingen ver weg? Maar zit je in over de lange reistijd, of misschien wel je CO2 impact van vliegen naar de andere kant van de wereld? Dan is de lijst van Natuur en Milieu misschien wel wat voor jou! Hier schrijven ze over prachtige alternatieven voor ver-weg bestemmingen, maar dan in Europa. Check het hier!

 

 

Groepsreis: Ja of Nee?

Groepsreis: Ja of Nee?

Image

Wanneer je besluit om op reis te gaan, zijn er talloze mogelijkheden; je gaat naar een specifieke bestemming, je wilt meerdere plekken bezoeken, op het strand liggen, nieuwe culturen ontdekken en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Naast de bestemming, is het een belangrijke beslissing of je alleen gaat, met familie of vrienden, of...op een groepsreis.

Zelf had ik lang een beeld van een groepsreis als iets dat vooral iets voor ouderen was, of juist voor jongeren die op een feestvakantie gaan. Toch ben ik afgelopen jaar voor het eerst zelf op een groepsreis gegaan, op een tweeweekse rondreis door Iran. Ik wist al lang dat ik naar Iran wilde, maar kwam er niet goed uit hoe ik dat wilde aanpakken. Na lang overwegen, veel googelen en nadenken besloot ik uiteindelijk een rondreis te boeken via Djoser. Dit besluit nam ik uiteindelijk omdat ik zoveel mogelijk van het land wilde zien maar niet een paar maanden weg wilde, de reis het grootste deel wat ik van Iran wilde zien bezocht en het me wel heel fijn leek om gewoon te kunnen gaan en genieten, zonder enorm veel uit te moeten zoeken. Iran is namelijk prachtig, maar niet het simpelste land om rond te reizen.

Ik ging dus op een groepsreis, en hoe beviel dat nou? Eigenlijk verrassend goed! Als ik eerlijk ben had ik er van tevoren niet lang bij stilgestaan dat ik daadwerkelijk twee weken zou gaan doorbrengen met zo'n 20 mensen die ik totaal niet kende, ik was veel meer met het land bezig dat ik ging bezoeken. Achteraf ben ik blij dat ik me geen zorgen heb gemaakt over het groepsgedeelte van de reis, want alles klopte eigenlijk meteen. Iedereen die op de reis ging had een gedeelde interesse (Iran) en dat schepte meteen een band. Verder was onze groep erg gevarieeerd; de leeftijden liepen uiteen van 23 tot 78, iets meer dan de helft reisde samen en er waren nog genoeg alleenreizenden die dan veel met elkaar optrokken, waaronder ikzelf. De sfeer in de groep was erg goed; als je gezelschap wilde was er altijd iemand met wie je kon optrekken maar wanneer je even wat tijd voor jezelf wilde kon dat ook makkelijk. Het delen van de reis, het leren kennen van mensen en zoveel van een land in een relatief korte tijd zien, zorgde al met al voor een enorm gedenkwaardige reis.

Mij is een groepsreis dus erg goed bevallen. Misschien is dat geluk geweest, misschien is het niet voor iedereen, maar ik denk dat het een enorm goede optie kan zijn wanneer je veel van een land in een kortere tijd wilt zien en tegelijkertijd een fijn reisgezelschap zoekt, en al helemaal wanneer het land dat je wilt bezoeken niet makkelijk te bereizen is. Hieronder geef ik nog wat tips voor wanneer je op een groepsreis gaat, om alles zo fijn mogelijk te laten verlopen:

Bonding: Wanneer je de mensen uit je groep wilt leren kennen, is het leuk om te vragen waarom ze voor deze reis gekozen hebben. Vaak leer je iemand dan al goed kennen en weet je waar hun interesses liggen. Iets lekkers meenemen om uit te delen is ook altijd een goed idee.

Gezelschap en me-time: Voor je op reis gaat, is het goed om bij jezelf na te gaan hoe het voor jou is om voor een langere tijd in het gezelschap van een groep te zijn. Hou je van constant contact of heb je liever ook genoeg tijd voor jezelf? Als je dit van tevoren weet, kun je al een beetje bedenken hoe je je dagen wilt inrichten en wat belangrijk is voor jou om je goed te voelen tijdens je reis. De dagen zijn vaak lang en intensief, dus sta daar goed bij stil.

Accepteer elkaar: Vanzelfsprekend zijn er mensen in je groep waarmee je beter overweg kunt dan met anderen, en dat is helemaal goed. Ga alleen geen engergie verspillen aan ergernissen, maar focus je op je reis en op de mensen bij wie je op je gemak bent.

Dus, heb je voor een groepsreis gekozen? Ga van je trip genieten, en wie weet hou je er ook nog eens reis- of zelfs levenslange vrienden aan over!

Podcast over reizen!

Podcast over reizen!

Reispodcast Along with Annika

Ben je een avontuurlijke backpacker, een echt reisgekkie of gewoon iemand die wat meer van de wijde wereld wil zien, horen en weten? Dan heb ik leuk nieuws voor je: ik produceer namelijk om de week de reispodcast Along with Annika (www.alongwithannika.com) waarin ik je meeneem op mijn avonturen.

Mei dit jaar vertrok ik met het vliegtuig naar Turkije, om vanaf daar overland de Zijderoute te bereizen. Zo deed ik Turkije,  Armenië, Georgië, Azerbeidzjan, Iran, Oezbekistan, Tadzjikistan, Kirgistan en Kazachstan aan en ben ik nu in China. En over ál die landen hoor jij via de podcast unieke verhalen. Denk aan de ervaringen van een Turk tijdens Ramadan, of hike mee in de prachtige Georgische natuur, hoor van een Nederlandse Expat in de hoofdstad van Azerbeidzjan of van een Iraanse twintiger over het vinden van liefde in het streng Islamtische land. En zo volgen er nog velen. Sneakpeak: het verwijnen van het Aral meer en hoe je die kan bezoeken, het bereizen van de Pamir Highway en een interview met een Kirgische priester.

En jij? Jij hebt één hele makkelijke (en leuke) taak: gewoon luisteren. Vanwaar je maar wil.

Via Spotify, iTunes of de Podcasts-app (iOS) of Stitcher.

Op www.alongwithannika.com vind je ook alle bijgevoegde foto's en ook via instagram ben je altijd welkom bij me.

Reisliefs en tot snel!

Duurzaam reizen

Duurzaam reizen

Image

Hoi! Leuk dat je in mijn magazine kijkt :) Duurzaam reizen is een thema dat mij al een tijdje bezighoudt. Ik heb zelf veel gereisd en ook gezien dat reizigers, en de industrie die daaromheen ontstaat, een grote impact kunnen hebben op een omgeving. Positief, maar ook negatief. Daarbovenop komt nog de impact die je niet direct ziet, zoals de impact op het klimaat.

Hoe kunnen we er nou voor zorgen dat prachtige reisbestemmingen waar we allemaal graag naartoe willen, niet verpest worden doordat we er allemaal naartoe willen. In dit magazine heb ik interessante, blogs, tickets, statements en andere content over dit onderwerp verzameld die ik heb gevonden op WorldSupporter. Wordt uitgebreid!

Wat is duurzaam reizen?
  • "Een vorm van reizen waarbij er bewust rekening gehouden wordt met de bescherming van natuur, cultuur en mensenrechten" (Faitrail).
  • Voor mij is dit is een erg breed begrip. Het kan bijvoorbeeld van toepassing zijn op de manier waarop je reist en waar je verblijft, maar ook waar je je geld uitgeeft en hoe je je gedraagt tegenover de lokale bevolking. 
  • Ik denk dat het neerkomt op dat je je bewust bent van de impact die je hebt als reiziger, en dat je daar verantwoordelijk mee om gaat.
Access: 
Public
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.