Arresten en jurisprudentie: uittreksels en studiehulp - Thema
- 8969 reads
Join with a free account for more service, or become a member for full access to exclusives and extra support of WorldSupporter >>
Botsing met gestolen Mitsubishi, NJ 2004/343
Casus:
Verdachte is veroordeeld ter zake van opzetheling van een gestolen auto. Toen verdachte zich aan zijn aanhouding heeft willen onttrekken is de gestolen auto in botsing gekomen met een surveillancevoertuig. Verzoeker beroept zich op art. 51a Sv en 36f lid 2 Sr: Het Hof heeft ten onrechte de vordering van de benadeelde partij toegewezen nu de benadeelde partij de schade niet rechtstreeks heeft geleden en zij heeft ten onrechte een betalingsverplichting ten behoeve van het slachtoffer opgelegd nu de schade niet door het strafbare feit is toegebracht.
HR:
Uit de bewijsmiddelen blijkt dat de verdachte, toen hij reed in de gestolen auto, de politie op zich zag afkomen en begreep dat het de politie om hem te doen was. Toen de politie hem wilde doen stilhouden en het surveillancevoertuig in botsing kwam met hem, hij zich wou onttrekken aan de aanhouding door uit te stappen en weg te rennen. Dit is genoeg bewijs voor een veroordeling op grond van art. 51a Sv (en 361 lid 2 sub b Sv). Aangezien de verdachte ter terechtzitting ook geen verweer heeft gevoerd, behoefde deze uitspraak ook geen nadere motivering. Datzelfde geldt voor het oordeel ex art. 36f Sr.
A-G:
Ingevolge art. 361 lid 2 en 3 Sv zal de benadeelde partij alleen ontvankelijk zijn in haar vordering indien (1) een straf of maatregel is opgelegd, (2) aan haar rechtstreeks schade is toegebracht door het bewezenverklaarde feit en (3) de vordering eenvoudig van aard is. Wat betreft (2) zijn er twee vragen te onderscheiden. In de eerste plaats m.b.t. de afgrenzing van de categorieën (rechts)personen die zich als benadeelde partij kunnen voegen. Verzekeraars en anderen die in de rechten van het slachtoffer zijn gesubrogeerd, derden tegen wie het strafbare feit niet is gepleegd of die niet zijn getroffen in een belang dat door de overtreden strafbepaling wordt beschermd kunnen dit niet. In de tweede plaats m.b.t. de relatie tussen het tenlastegelegde en de opgetreden schade. Het begrip “rechtstreekse schade” betekent dat in de tenlastelegging de gedraging is omschreven die de schade heeft veroorzaakt.
JoHo can really use your help! Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world
There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.
Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?
Field of study
Add new contribution