Join with a free account for more service, or become a member for full access to exclusives and extra support of WorldSupporter >>

Image

Strekking art. 1:207 - Arrest

Hof Den Haag 18 mei 2011 Strekking art. 1:207 (H-34)

 

Casus

I.c. gaat het om een moeder die een kind (Z.) heeft gebaard in 2007. De vader heeft het kind vóór zijn geboorte erkend. Moeder en vader zijn gezamenlijk belast met het ouderlijk gezag. In eerste aanleg heeft de moeder primair verzocht te bepalen dat de vader de verwekker is van Z. en subsidiair deskundigen te benoemen voor het verrichten van een DNA-onderzoek.

De rechtbank heeft beide verzoeken van de moeder afgewezen omdat op grond van artikel 207 lid 2a BW een gerechtelijke vaststelling van het vaderschap niet mogelijk is, nu Z. reeds door de vader is erkend. De strekking van artikel 1:207 BW is het tot stand brengen van een afstammingsrelatie in een situatie waarin het verwekkerschap wordt ontkend. Daarvan is i.c. geen sprake, omdat de door de moeder en de vader gewenste afstammingsrelatie al tot stand is gebracht. Ook heeft de rechtbank overwogen dat de argumenten om nu reeds het Nederlandschap te verkrijgen en niet pas na de in artikel 6 lid 1 aanhef en onder c van de Rijkswet op het Nederlanderschap (RWN) genoemde periode van drie jaar verzorging en opvoeding door de vader, in een daartoe strekkende procedure dienen naar voren te worden gebracht. De moeder is tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep gekomen.

 

Hof

In hoger beroep voert de moeder aan dat Z. belang heeft bij een gerechtelijke vaststelling van het vaderschap omdat de vader hem (prenataal) heeft erkend toen hij nog niet beschikte over de Nederlandse nationaliteit. Z. is dus stateloos. Conform het bepaalde in artikel 6 RWN moet Z. eerst drie jaar door zijn vader worden verzorgd alvorens hij kan opteren voor het Nederlanderschap. In de tussentijd kan Z. worden uitgezet zodat hij belang heeft bij de gerechtelijke vaststelling van het vaderschap, want dan verkrijgt hij wel op korte termijn de Nederlandse nationaliteit.

Het hof merkt op dat i.c. sprake van een relatie tussen moeder en vader, waaruit Z. is geboren, terwijl de vader prenataal heeft erkend op het moment dat hij nog niet de Nederlandse nationaliteit had. Anders dan de rechtbank oordeelt het hof dat artikel 1:207 lid 2 sub a BW in dit geval niet in de weg staat aan de gerechtelijke vaststelling van het vaderschap. Wel houdt dit artikel in dat gerechtelijke vaststelling is uitgesloten wanneer een kind reeds is erkend, maar de strekking daarvan is dat moet worden voorkomen dat een kind tot meer dan twee personen in familierechtelijke betrekking komt te staan. Hiervan is i.c. geen sprake. Ook uit de wetsgeschiedenis kan niet worden afgeleid dat een gerechtelijke vaststelling in situaties als i.c. niet mogelijk zou zijn. De wetgever heeft juist beoogd om met de gerechtelijke vaststelling een extra mogelijkheid te creëren voor het doen ontstaan van een afstammingsband.

Z. heeft belang bij een gerechtelijke vaststelling van het vaderschap omdat de vader hem reeds voor zijn geboorte heeft erkend toen hij nog niet over de Nederlandse nationaliteit beschikte en de Nederlandse nationaliteit in dat geval niet van rechtswege wordt verkregen. Nu Z. niet de Nederlandse nationaliteit heeft of kan verkrijgen, is het risico aanwezig is dat hij Nederland zal worden uitgezet, zodat hij belang heeft bij de gerechtelijke vaststelling van het vaderschap, als gevolg waarvan hij wel de Nederlandse nationaliteit verkrijgt.

Het hof acht de omstandigheid dat de vader Z. al voor zijn geboorte heeft erkend onvoldoende om alleen op grond daarvan het vaderschap gerechtelijk vast te stellen. De erkenning levert immers alleen het vermoeden op dat de erkenner de verwekker is en de wetgever heeft met de wijziging van artikel 4 van de Rijkswet op het Nederlanderschap beoogd oneigenlijke erkenningen tegen te gaan.

Gelet op de in beginsel bestaande mogelijkheid van misbruik acht het hof het in strijd met het openbaar belang om uit te gaan van het vaderschap zonder dat grondig onderzoek is gedaan. Daarom gelast het hof een DNA-onderzoek ter beantwoording van de vraag of A. de verwekker is of zou kunnen zijn van Z.

Image  Image  Image  Image

Access: 
Public
This content is related to:
Arresten en jurisprudentie: uittreksels en studiehulp - Thema

Image

Work for WorldSupporter

Image

JoHo can really use your help!  Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world

Working for JoHo as a student in Leyden

Parttime werken voor JoHo

Comments, Compliments & Kudos:

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Image

Check how to use summaries on WorldSupporter.org

Online access to all summaries, study notes en practice exams

How and why would you use WorldSupporter.org for your summaries and study assistance?

  • For free use of many of the summaries and study aids provided or collected by your fellow students.
  • For free use of many of the lecture and study group notes, exam questions and practice questions.
  • For use of all exclusive summaries and study assistance for those who are member with JoHo WorldSupporter with online access
  • For compiling your own materials and contributions with relevant study help
  • For sharing and finding relevant and interesting summaries, documents, notes, blogs, tips, videos, discussions, activities, recipes, side jobs and more.

Using and finding summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter

There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.

  1. Use the menu above every page to go to one of the main starting pages
    • Starting pages: for some fields of study and some university curricula editors have created (start) magazines where customised selections of summaries are put together to smoothen navigation. When you have found a magazine of your likings, add that page to your favorites so you can easily go to that starting point directly from your profile during future visits. Below you will find some start magazines per field of study
  2. Use the topics and taxonomy terms
    • The topics and taxonomy of the study and working fields gives you insight in the amount of summaries that are tagged by authors on specific subjects. This type of navigation can help find summaries that you could have missed when just using the search tools. Tags are organised per field of study and per study institution. Note: not all content is tagged thoroughly, so when this approach doesn't give the results you were looking for, please check the search tool as back up
  3. Check or follow your (study) organizations:
    • by checking or using your study organizations you are likely to discover all relevant study materials.
    • this option is only available trough partner organizations
  4. Check or follow authors or other WorldSupporters
    • by following individual users, authors  you are likely to discover more relevant study materials.
  5. Use the Search tools
    • 'Quick & Easy'- not very elegant but the fastest way to find a specific summary of a book or study assistance with a specific course or subject.
    • The search tool is also available at the bottom of most pages

Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?

Quicklinks to fields of study for summaries and study assistance

Field of study

Check the related and most recent topics and summaries:
Activity abroad, study field of working area:
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
457