Fairtrade To'ak chocolade uit Ecuador: van 25 tot 450 euro voor een 'reepje'.

450 euro voor een reep chocolade. En nee, dat is geen typefoutje. The High Five Company adviseert deze winkelprijs als Europees distributeur van To'ak chocolade. Je krijgt er wel een handgesneden doosje van hardhout bij, ontworpen door de in 1999 overleden Ecuadoriaanse kunstschilder Oswaldo Guayasamín.

Vierhonderdenvijftig euro??

Waarom zo'n hoog bedrag? De importeur draait die vraag om, zo lees ik in de meest recente editie van het KoffietCacao tijdschrift. Waarom is chocolade tegenwoordig zo goedkoop, terwijl het in de tijd van de Inca's meer waarde had dan goud? De doelgroep van deze highest quality chocolade is te vinden in bovenal de Verenigde Staten, met Europa als goede nummer twee. Mensen die van een goede whiskey, een mooi glas wijn en het geven (of ontvangen) van een uniek cadeau houden.

Herkomst en productieproces

Dertien kleinschalig opererende Ecuadoriaanse cacaoboeren selecteren handmatig, boom na boom, de cacao voor dit ultieme To'ak product. Dat gebeurt in de omgeving Piedra de Plata op zo'n 30 kilometer van de stad Calceta, ruim vier uur rijden ten noorden van Guayaquil. Deze bomen zijn zo'n 80 tot 120 jaar oud en geven de '100% nacional' cacaovrucht af...zegt men. Jaarlijks worden daar een paar honderd repen in verschillende uitvoeringen van gemaakt.

Jama-Coaque Ecological Reserve

Van de genetisch pure '100% nacional'-variëteit worden inmiddels nakomelingen gekweekt in het Jama-Coaque Ecological Reserve, in het noordwesten van Ecuador dichtbij de kust van de Stille (Pacific) oceaan. Na de oogst van de cacaovruchten brengen de boeren deze naar de To'ak boerderij waar de cacao wordt verwerkt (o.a. fermenteren en rijpen). De boeren krijgen hiervoor vier tot acht keer meer dan op de lokale markt. To'ak houdt het hele productieproces in eigen hand, waardoor ze veel invloed hebben op de uiteindelijke smaakbepaling.

De boeren ontvangen ook trainingen, de chocolade wordt gecertificeerd en er wordt geld besteed aan genetisch onderzoek van andere cacaobomen in de regio.

Troostprijs

Niet iedereen zal direct 450 euro op tafel leggen voor een reep chocolade. Ik in ieder geval niet. Speciaal voor mensen zoals ik ontwikkelt To'ak signature bars voor ongeveer 25 dollar. Dat komt meer in mijn budget...voor een wel héél speciale chocoladereep dan. Ook wordt er nagedacht over het ontwikkelen van cacaopoeder (chocolademelk) en de verkoop van cacaosap in blik, waardoor er nóg meer van de vrucht kan worden gebruikt. Hiermee verdienen de boeren ook weer meer aan hun product, is de gedachte van Ta'ok. Ook wil men meer gaan werken met mengsoorten cacao, in verschillende kwaliteitssoorten. Daarmee kunnen meer boeren uit de regio hun cacao afzetten.

Vind je een Ta'ok reep met een schildpad op de met tekeningen versierde papieren crème doosjes, dan heb je een eveneens speciaal exemplaar. Deze nacional-cacao komt van de Galapagos-eilanden, zo'n duizend kilometer uit de kust van Ecuador. Beroemd om het natuurschoon...én de reuzenschildpadden.

Deel je ervaringen

  • Wat is de hoogste prijs die jij een keer betaald hebt voor een chocoladereep? Van welk merk?
  • Wat vind je van deze manier van productie, is het inderdaad fairtrade of verstoort het toch de lokale markt met vier tot acht keer zo hoge prijzen voor een select gezelschap van ('zorgvuldig geselecteerde') boerenfamilies?
  • Heb jij een product waarvoor je véél meer uitgeeft dan de gemiddelde Nederlander? Zo ja, welk product en waarom ben je bereid meer te betalen?

Meer lezen?

  • Ook geïnteresseerd in koffie, thee en cacao? Neem een abonnement op KoffietCacao magazine.
  • Reepje kopen? Bezoek producent To'ak en retailer The High Five Company online.
  • In Ecuador? Je kunt in Quito een To'ak chocolate Experience tour boeken. Leer meer over deze bijzondere chocolade productie, gecombineerd met een kunsttentoonstelling en -natuurlijk- chocoladeproeverij.
  • Dit blog heb ik ook in mijn WorldSupporter Magazine geplaatst. Ook daar lees je bijdragen van mij en andere WorldSupporters over mondiale samenwerking en wereldburgerschap.

Access: 
Public
Follow the author: koert hommel
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Statistics
287664