Hoe voel je je snel thuis als je gaat wonen of werken in het buitenland?

Maandenlange voorbereidingen. Perioden van ideeënvorming, concretisering, knopen doorhaken, de emigratiebeslissing delen, praktische voorbereiding en afscheid nemen. En dan...eindelijk vertrokken naar het buitenland. Vele tienduizenden Nederlanders doorlopen globaal dit proces wanneer ze voor langere tijd, of 'definitief', vertrekken uit Nederland. Niet zelden is het beeld van "in het buitenland wonen" ‘geromantiseerd’, denken we dat alles ‘vanzelf’ gaat en ‘wel goedkomt’.

Onnodig beren op de weg creëeren hoeft niet en met grip op alle te nemen stappen, valkuilen en een goede voorbereiding kom je een heel eind. Tóch geeft een flink aantal van de vertrokken Nederlanders aan een moeizame eerste periode na vertrek door te maken. Processen rondom culture shock spelen uiteraard een rol, maar er speelt nog wat: er wordt in de voorbereidingen vaak weinig bewust aandacht besteed aan 'het snel gewend raken op de nieuwe bestemming'.

6 mythen rondom de eerste periode na vertrek

Emigratiecoach Aimee, zelf een aantal jaren geleden geëmigreerd naar Frankrijk, spreekt van '6 mythen over emigreren naar het buitenland':

Nieuwe vrienden heb je zo

In de praktijk blijkt dat het maken van nieuwe vriendschappen tijd kost. Er zijn meerdere contactmomenten over een langere periode nodig om écht aansluiting te vinden, los van eventuele sterke culture verschillen met mensen in je directe omgeving.

Je voelt je meteen thuis

Bij 'je thuis voelen' komt een hoop meer kijken dan alleen een 'nieuw huis'. Het duurt gewoon even voordat je weer in balans bent. Ook in het buitenland krijg je je eerste ergernissen, gaat je roze bril na de eerste dagen of weken af.

Contact met Nederland gaat vanzelf

Met de huidige technologische middelen is het hartstikke makkelijk om contact te onderhouden. Voor vertrek wordt dat door iedereen ook bevestigd, maar eenmaal aangekomen blijkt toch dat contacten verwateren. Je mist belangrijke momenten bij familie en vrienden in Nederland. En zij kunnen zich op hun beurt vaak maar moeilijk verplaatsen in jouw ervaringen elders op de wereld.

Iedereen die zegt dat hij op bezoek komt, komt ook

Als iedereen die voor vertrek zegt je in het buitenland te komen bezoeken ook écht langs zou komen, dan zou je het razend druk hebben. Maar de realiteit is dat ook in Nederland het leven doorgaat en dat de meesten er niet zomaar even tussenuit kunnen. 

Je (eerdere) problemen verdwijnen door de nieuwe start

Ergens anders helemaal opnieuw beginnen, een mooie kans om een nieuwe start te maken en alles anders te gaan doen. Maar natuurlijk neem je jezelf, je karakter, je angsten en onzekerheden (en die van je eventuele partner) mee. Daarbij komt de stress van de verhuizing, die ook zorgt voor nieuwe problemen.

De kinderen zijn snel gewend

'Kinderen zijn zó flexibel, die zijn zo gewend aan hun nieuwe situatie.' Voor veel kinderen geldt dit ook wel. Maar ze hebben daarbij wel begeleiding nodig. Ze bewust helpen om zich goed te voelen in hun nieuwe woonomgeving kost energie.

Voel Je Snel Thuis In Het Buitenland - Week

Is alles rondom een vertrek naar het buitenland dan alleen maar 'kommer en kwel'? Nee, uiteraard niet! Een goede eerste periode na vertrek naar het buitenland heeft alles te maken met jezelf bewust zijn van bovenstaande mythes en je eigen verwachtingen. Een goede voorbereiding -op álle thema's rondom vertrek- kan een hoop schelen. En soms is het handig om ervaringen uit te wisselen met lotgenoten of gebruik te maken van een coach en ervaringsdeskundige.

Hoe voel je je sneller thuis waar je woont? Hoe geniet je meer van je omgeving? Hoe krijg je meer vertrouwen in je toekomst in het buitenland? Hoe zorg je voor meer geluk in je leven in het buitenland?

De 'Voel Je Snel Thuis In Het Buitenland' - Week wordt door De Emigratiecoach periodiek, of op maat, aangeboden. Een week lang krijg je achtergronden bij en opdrachten over kernthema's gericht op een snelle gewenning bij je nieuwe thuis. Deze focusweek stelt je in staat om te focussen op wat voor jou (en je eventuele partner, je kinderen) nodig is om snel(ler) gewend te raken aan je fysiek nieuwe omgeving, maar je werkt ook aan je mentale veerkracht. Je gaat 'thuis' aan de slag, maar staat ook in live contact met je emigratiecoach. Er is volop ruimte voor het stellen van vragen en delen van twijfels.

Op stage in het buitenland? Tijdelijk een langere periode voor werk of vrijwilligerswerk in het buitenland? Ook dan kan je direct na aankomst opeens sterke twijfel hebben over het avontuur dat je bent aangegaan, of bijvoorbeeld issues rondom heimwee ervaren. Hoezeer je ook uitkeek naar je vertrek. Leg eens contact met de Emigratiecoach om te kijken hoe je deze eerste periode goed door komt.

Deel je ervaringen

  • Hoe sloten jouw verwachtingen voor vertrek aan op de realiteit na aankomst? Op welke manier heb je je voorbereid op de eerste periode in het buitenland?
  • Herken je bovenstaande mythes en zijn er wellicht andere zaken waar vertrekkers bewust van zouden moeten zijn? Heb je concrete tips om zelf -plus eventuele partner en kinderen- de eerste weken na aankomst goed door te komen?
  • Deel je ervaringen via een reactie onderaan, of schrijf een eigen blog.

Lees meer

  • Oriënteer je op de kernthema's in je voorbereiding bij vertrek naar het buitenland voor langere tijd
  • Maak gebruik van de uitgebreide Keuzehulp van JoHo rondom vertrek voor een lange periode in het buitenland; bijvoorbeeld rondom culture shock, heimwee, bewust afscheid nemen en eerste regelzaken na aankomst in het buitenland.
  • Bron: De Emigratiecoach (helaas ondertussen niet meer actief in coaching van emigranten)
Related content or attachment:
Emigreren en vertrekken naar het buitenland - Thema
Access: 
Public
Follow the author: koert hommel
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Related topics:
Competences and goals for meaningful life:
This content is used in bundle:

Verhuizen naar het buitenland: blogs en bijdragenbundel over wonen in het buitenland tot emigratie

Stage, studie, taalcursus en vrijwilligerswerk het buitenland: praktijktips - Bundel

Digitale Nomaden & Werken in het buitenland: blogs en bijdragen van WorldSupporters

Stages, studie en vrijwilligerswerk het buitenland: praktijktips - Bundel

Digital Nomads en werken in het buitenland: blogs en bijdragen van WorldSupporters

Statistics
4554 3