Op de basisschool heb ik van mijn docent uit groep 6 een bepaald boek als aanrader gekregen. Ze vertelde ons kort over het boek en liet zelfs weten dat ze het boek huilend had gelezen, doordat het verhaal haar veel pijn deed. Natuurlijk was dit kleine meisje dan ook overtuigd om dit boek ook maar eens te gaan lezen, als zelfs een volwassene heeft moeten huilen door het lezen van 'maar' een boek. Ik heb dit boek niet eenmaal, maar tweemaal gelezen toen ik op de basisschool zat. Ik vond het een hartstikke leuk boek, maar daar bleef het toen ook bij.
Het verhaal deed mij destijds niet zoveel, doordat ik geen ervaring heb gehad met een vorm van mishandeling door één van mijn ouders en ik me hier niet goed genoeg in kon meeleven. Het boek gaat namelijk over een meisje, genaamd Judith. Ze wordt vaak zwaar mishandeld door haar moeder, alleen omdat ze op haar broertje lijkt die ze toen ze klein was heeft verloren door een tragisch ongelukje. Judith meldt zich vaak ziek en doet ook nooit mee met de gym- en zwemlessen, om haar blauwe plekken en striemen die ze door de mishandelingen heeft opgelopen te verbergen. Dit boek is bekroond door de Nederlandse Kinderjury en ook niets voor niets. Mishandeling door één van de of beide ouders komt helaas vaker voor dan we denken en is een zeer groot probleem, waar we echt bij stil moeten staan. Het lezen van dit boek op een volwassen leeftijd, heeft me dit keer geraakt: het is het lezen dan ook echt waard!
Het moraal van dit boek is om aan te moedigen om stappen te durven ondernemen, zodra je zelf in zo'n situatie belandt of helaas, zoals Judith vanaf kleins af aan al mee te maken hebt. Michiel, een klasgenoot van Judith, komt er pas veel later achter wat de reden is van al die blauwe plekken en ziekmeldingen van Judith. Hij moedigt haar dan aan door te zeggen: ''Jezelf dood laten slaan, of weggaan en dit laten stoppen''. Judith staat hier bij stil en besluit dan ook na de eerst volgende mishandeling weg te gaan en hiermee direct een einde te maken aan de mishandelingen. Judith kiest dit keer voor haarzelf!
Wereldliteratuur en boekentips per land en regio - Bundel
- 1001 Nacht en Sheherazade
- Boekentip: Abela, het meisje dat leeuwen zag
- Inspirerend boek - 'Blauwe plekken'
- Het boekenvak van Nepal, door de ogen van uitgever Ajit Baral
- Leestip; Invloedrijke internationale vrouwen
- Duik in de Latijns-Amerikaanse keuken met het kookboek van Wereldouders
- Books and literature around the world - Bundle
Wat is het verschil? juliettekwee contributed on 08-06-2022 12:04
Hallo Cennet,
Inspirerend om te lezen dat de ene keer een boek je kan aanspreken en de andere keer weer niet. Hoe kan het dat het je nu wel iets deed? Ben zelf bezig met het schrijven van een boek, dus ben benieuwd om hier wat meer inzicht in te krijgen.
Alvast bedankt, J.
Ervaringen van anderen Cennet contributed on 08-06-2022 15:20
Hoi Juliette,
De reden waarom het boek mij later wel aansprak, komt denk ik doordat ik op latere leeftijd vaker verhalen omtrent huiselijk geweld voorbij heb zien komen. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik meer empathie ben gaan tonen voor de slachtoffers van huiselijk geweld, waardoor ik de emoties van deze slachtoffers beter ben gaan begrijpen. Toen ik dit boek tweemaal op de basisschool had gelezen, had ik om heel eerlijk te zijn nooit iets meegekregen omtrent huiselijk geweld en had ik er niet zo'n goed beeld bij hoe ernstig dit is/kan zijn en dat ontzettend veel mensen op de wereld helaas hiermee te maken hebben.
Nog heel veel succes met het schrijven je boek! Laat je me het weten zodra het boek klaar is om gelezen te worden? Ben super benieuwd :)
Add new contribution