Mijn ervaringen over studeren in het buitenland: oriëntatie en bestemming
Oriëntatie & bestemming:
Studeren in het buitenland vroeg voor mij een om een hoop voorbereiding, te beginnen met: waar ga ik heen? Ik had vanuit mijn eigen universiteit (en dit geldt vaak ook voor andere universiteiten) een beperkt aantal universiteiten in het buitenland waar ik heen kon. Iets wat ik waardevol vond was om van te voren goed te onderzoeken wat de verschillende eisen zijn om aan een bepaalde universiteit te studeren. Voor sommige universiteiten moet je gemiddeld een zeven staan en voor vrijwel alle universiteiten moet je van te voren een Engelse test doen, genaamd IELTS of TOEFL. Vanuit mijn ervaring is het goed om er rekening mee dat deze toetsen vaak een week duren om nagekeken te worden en dat je niet altijd direct terecht kunt. Zorg er dan ook voor dat je deze testen op tijd maakt. Op deze manier kan je eventueel de test nog een keer maken als het resultaat niet goed genoeg is Het resultaat van de toets is twee jaar geldig, dus je hoeft je niet druk te maken om het feit dat de uitslag niet meer geldig zijn als je je aanmeldt. Ik heb deze test zelf te laat gemaakt. Hierdoor kon ik met niet meer aanmelden voor een plekje buiten Europa. Wat me brengt bij het volgende, je hebt vaak twee aanmeldmomenten vanuit een universiteit, aanmelden voor een plek binnen- en buiten Europa. Het is dan ook goed om deze data goed voor ogen te hebben.
Dan de bestemming: vanuit mijn eigen oogpunt is het denk ik goed om van te voren goed onderzoek doet naar waar je heen wilt. Wat ik deed is van te voren een lijstje op te stellen met dingen die ik belangrijk vond als het gaat om de universiteit en het studeren in het buitenland over het algemeen. Op deze manier wordt het makkelijker om een universiteit/land te vinden die aansluit bij jouw wensen. Echter vond ik het wel moeilijk om te bepalen waar ik dan rekening mee wilde houden. Hieronder dan ook een paar dingen om bijvoorbeeld rekening mee te houden:
- Kijk naar de plek van de universiteit op de wereldranglijst met betrekking tot de richting waarin je een studie doet. Ik studeer bijvoorbeeld International Business en de universiteit waar ik studeer staat op nummer 32 van de wereldranglijst voor Business schools. Hierdoor weet je of je studeert aan een universiteit die past bij jou. Daarnaast is het natuurlijk ook altijd goed om te studeren aan een universiteit die hoog aangeschreven staat.
- Van te voren naar de vakken kijken die de universiteit aanbiedt heeft niet zoveel zin (ook niet voor mij). Op het moment van aanmelden zit je vaak nog ruim een jaar voordat jijzelf daadwerkelijk naar die universiteit gaat. Dit geeft wel een basis voor welke vakken je eventueel zou kunnen volgen, maar er kan vaak nog veel veranderen en niet elk vak wordt elk semester aangeboden. Daarnaast heb ik zelf ervaren dat je als exchange (uitwisselings) student niet altijd alle vakken volgen.
- Kijk ook vooral naar welke culturen je het meeste trekt en verdiep je daar ook van te voren in. Ik ben enorm gefascineerd door de Turkse cultuur en Turkije. Aan de andere kant, ben ik bijvoorbeeld veel minder geïnteresseerd in de Duitse cultuur. Ondanks dat Duitsland misschien net wat betere universiteiten had, heb ik wel gekozen voor Istanbul. Dit omdat ik denk dat deze beter bij me past. Je moet er immers een langere tijd leven. Vergeet ook niet, geen universiteit is slecht. Jouw universiteit kiest alleen universiteiten die gelijk staan aan het niveau van je eigen universiteit.
- Wees niet bang dat het niet veilig is. Toen ik aan mensen vertelden dat ik in mijn eentje naar Turkije ging, was iedereen direct: durf je dat wel alleen als meisje? Hierdoor begon ik heel erg te twijfelen of ik wel een goede keuze had gemaakt. Achteraf gezien viel het echt reuze mee. Wees je ervan bewust dat jouw universiteit alleen universiteiten aanbied waarvan zij denken dat het veilig genoeg is om heen te gaan.
- Kijk in hoeverre de universiteit van het centrum afligt. Als je in het buitenland zit is het natuurlijk ook hartstikke leuk om dingen te bezoeken en dingen te gaan ondernemen. Mijn universiteit ligt redelijk ver af van het centrum. Hierdoor heb ik soms meer dan 2 tot 3 uur aan reistijd. Als ik dit van te voren had geweten, had ik misschien wel een andere universiteit gekozen. Het is op deze manier namelijk moeilijk om even een museum na school te bezoeken.
Korte tips om mee te nemen:
- Kijk van te voren naar de eisen voor elke universiteit
- Moet je een Engelse test maken, maak deze dan ruim van te voren
- Houd de aanmelddata goed in de gaten en kijk ook op tijd naar wat je moet aanleveren voor deze data
- Stel van te voren een lijstje op met dingen die jij belangrijk zou vinden als je naar het buitenland gaat en zoek hier een land en/of universiteit bij
- Handige dingen om rekening mee te houden bij het kiezen van een bestemming: plaats op wereldranglijst, kijken naar cultuur en afstand tot het centrum
- 1247 reads
Add new contribution