Artikel over de Human Rights Tattoo
Begonnen in mijn woonplaats; TILBURG! Hieronder lees je het artikel:
Human Rights Tattoo uit Tilburg trekt wijde wereld in
Geplaatst op
05 juni 2015
Laatste update
05 juni, 08:15
Human Rights Tattoo
- 1611 reads
Begonnen in mijn woonplaats; TILBURG! Hieronder lees je het artikel:
Geplaatst op
05 juni 2015
Laatste update
05 juni, 08:15
Human Rights Tattoo
HC7 Kinderrechten en mensenrechten
Wat zijn mensenrechten?
Fundamentele rechten = grondrechten = mensenrechten
Nationale recht: Grondwet
Internationale recht: verdragen (sinds WOII)
Staten zijn deze rechten aangegaan met andere staten om hun burgers te beschermen.
Deze rechten moeten gehandhaafd worden > formele regels. Via internationaal toezicht kan worden gewaarborgd dat internationale rechten ook werkelijk worden nagekomen.
Film: what are the universal human rights?
Universeel: onafhankelijk van wie je bent, waar je bent geboren, iedereen heeft dezelfde basale rechten en vrijheden.
Onvervreemdbaar: je hebt ze, je kan ze niet verliezen. Het zijn geen privileges. Ze worden je niet verleend en ook niet afgenomen.
Essentiële vragen: 1) wat zijn de mensenrechten; 2) wie bepaalt welke het zijn en 3) wie handhaaft ze?
Achtergrond: WOII > instelling VN’45. Handvest van de VN: art. 1: o.a. respect voor de rechten van de mens. Staten hebben daarbij een belangrijke rol. Voorkomen om weer zoiets als de WOII zou plaatsvinden. 1948: Universele verklaring rechten van de mens
Universele verklaring Rechten v.d. mens
Door internationale commissie; vastgesteld tijdens de Algemene Vergadering van de VN.
Set van basiswaarden waar alle mensen uit alle naties recht op hebben (10 beginselen: non-discriminatie, bescherming om je te ontwikkelen, recht op naam, recht op sociale zekerheid, recht op bijzondere zorg, recht op begrip en ouderlijke zorg, recht op onderwijs, recht op hulp, recht op bescherming tegen mishandeling, recht op opvoeding waarbij je begrip mag tonen en verdraagzaam mag zijn naar andere mensen).
Historische mijlpaal op het gebied van mensenrechten en het bevorderen van internationale vrede.
Niet juridisch bindend, wel vaak naar verwezen door rechters en overheden > gezaghebbend.
Het is een verklaring, geen verdrag.
Deze samenvatting is gebaseerd op het studiejaar 2013-2014.
Mensenrechten worden ook wel omschreven als rechten die het voor mensen noodzakelijk maken om een menswaardig leven te leiden. Dit leidt onlosmakelijk tot een sociaal proces in de samenleving, want groepen in een samenleving moeten namelijk bepalen welke rechten er onder mensenrechten vallen en deze moeten gecodificeerd worden. De oorsprong van mensenrechten in de nationale politiek ligt in de revoluties van Frankrijk en Amerika in de 18de eeuw. Pas in 1945 werden mensenrechten opgenomen in internationale wetgeving, Sindsdien worden mensenrechten steeds meer geïntegreerd.
Dit boek behandelt de status en evolutie van de mensenrechten vanaf de 21ste eeuw. Het gaat ook over de ontwikkeling van de goede samenleving, waarin gelijkheid tussen en de autonomie van individuen basisrechten zijn. De term ‘liberalisme’ is een synoniem voor aandacht voor aandacht voor persoonlijke rechten. In de internationale wereld is de staat de basis en mag er niet geintevineerd worden. Realisme is een synoniem voor aandacht voor staatszaken.
De Geneve Conventies werden in 1949 door alle staten aangenomen. Midden jaren 90 werd door de Veiligheidsraad internationale criminele rechtshoven ingesteld. Als soevereine landen de mensenrechten in hun land niet meer konden garanderen namen internationale partijen het over.
In die periode werden mensenrechten geïnternationaliseerd. Het werd een topic in......read more
Feiten
I.c. gaat het om Siliadin, een minderjarige vrouw uit Togo, die om economische redenen in 1994 in Frankrijk ging wonen om daar een toekomst op te bouwen. Siliadin kwam in contact met een Franse vrouw die haar voor een ticket en een verblijfsvergunning werk bood als dienstmeisje. Hierna werd zij echter door deze vrouw uitgeleend aan een echtpaar......read more
Binnen juridische systemen dan wel procedurele tradities kan onderscheid worden gemaakt tussen inquisitoire systemen en accusatoire systemen:
Inquisitoire systemen treft men voornamelijk aan in de civil law landen in Europa en in de kolonies van deze Europese landen. Voorbeelden hiervan zijn Nederland, Duitsland, Finland, Frankrijk en Zwitserland.
Accusatoire systemen worden voornamelijk gehanteerd in de zogenaamde common law landen, daar waar het recht zijn oorsprong kent in het Engelse common law. Voorbeelden hiervan zijn het Verenigd Koninkrijk (Engeland en Wales), de Verenigde Staten en alle landen die ooit Britse kolonies waren zoals Zuid-Afrika.
De belangrijkste verschillen tussen deze juridische tradities hebben betrekking op de verhouding tussen het recht, de staat en het individu, en de manier waarop het recht is gefundeerd. Dit heeft grote gevolgen voor de strafrechtelijke procedure en uiteindelijk zijn zij van invloed op de aard van de checks and balances ter bevordering van een eerlijk proces. Civil law tradities zijn gebaseerd op stromingen uit de 18e eeuw, namelijk die van Verlichting en Revolutie. Hierin werd de staat gezien als datgene wat het algemeen belang moest realiseren, maar dat daardoor tegelijkertijd inbreuk maakt op de individuele vrijheid. En dat terwijl de individuele vrijheden onderdeel uitmaken van het algemeen belang. Deze tegenstelling werd opgelost door het handelen van de staat te binden aan het geschreven recht, de rule of law. Dit is het oorspronkelijke idee van het concept van de rechtsstaat, waarbij aan het individu grondrechten gegeven worden en er rechterlijke controle is op
......read moreSinds de Tweede Wereldoorlog is de bescherming van fundamentele rechten van de mens niet langer alleen een zaak van de nationale rechtsorde. De naleving van die rechten kan inmiddels worden onderworpen aan internationaal toezicht. Aan de wieg van deze ontwikkeling staat de Universele Verklaring van de rechten van de mens.
De Universele Verklaring van de rechten van de mens is op 10 december 1948 door Algemene Vergadering van de Verenigde Naties aanvaard. Het is geen juridisch bindend tekst, maar het is wel een gezaghebbend document dat voor vele nadien gesloten (wél) verbindende verdragen bron van inspiratie is geweest.
Het grootste deel van de in de Verklaring neergelegde rechten kunnen we rekenen tot de categorie van de klassieke mensenrechten. Het accent ligt op het waarborgen van een vrijheidssfeer van de burger tegenover inbreuken daarop door de overheid. Zij worden ook wel aangeduid als politieke rechten en burgerrechten. Daarnaast bevat de Verklaring een aantal rechten die als sociale mensenrechten worden aangeduid. Hierbij gaat het om de waarborging van de noodzakelijke minimumvoorwaarden voor de menselijke ontplooiing. Zij eisen (veelal) een actief optreden van de overheid.
De mensenrechten zijn later verder uitgewerkt in een groot aantal verdragen op dit gebied. Deze
......read moreAs discussed in earlier chapters, international law is a horizontal legal system with the prevention of friction between sovereign states as its most important goal and primary purpose. As a matter of fact, it was not until the 20th century that international law really began to provide individuals protection from their state . The ideas for such individual human rights were formed in the Age of Enlightenment in the 18th century. The Enlightenment translated into human rights under national law in the 19th century and were later, after WWII, explained in the the human rights conventions as we know them today. In this perspective the General Assembly’s Universal Declaration of Human Rights (UDHR) played an important role. It’s first article contains that ‘all human beings are born free and equal in dignity and rights. They are endowed with reason and conscience and should act towards one another in the spirit of brotherhood.’
From the UDHR, the UN has over time drafted over nine primary universal human right treaties. These treaties are open to all countries and can be distinguished in General
......read more
Add new contribution