Jeugdstrafrecht - Samenvattingen - Weijers & Imkamp

 

Deze bundel bevat samenvattingen en ander relevant studiemateriaal dat te gebruiken is bij het boek Jeugdstrafrecht in internationaal perspectief van Weijers en Imkamp

Bundle items:
Crossroad:
Crossroads: activities
Crossroad: goals
This content is used in bundle:

Jeugdrecht: Samenvattingen, uittreksels, aantekeningen en oefenvragen - UU

College-aantekeningen bij Jeugdrecht aan de Universiteit Utrecht - 2013/2014

College-aantekeningen bij Jeugdrecht aan de Universiteit Utrecht - 2013/2014


Hoorcollege 1: Geschiedenis van het jeugdrecht

 

Heropvoeding (19e eeuw)

Er zijn twee belangrijke ontwikkelingen voor wat er in de 20e eeuw aan modernisering op gang komt. In de 19e eeuw zie je voor het eerst dat op grote schaal zorg wordt besteed aan scholen en om de verpaupering van de lagere klassen tegen te gaan.

Veel mensen trokken naar de grote stad tijdens de urbanisering. Daardoor dreigde enorme verpaupering te ontstaan. Het idee was dat vooral de kinderen van de gezinnen die het moeilijk hadden zouden verpauperen. Die kinderen moesten geholpen worden om aan die armoede te ontsnappen en moesten scholing krijgen.

 

In de loop van de 19e eeuw ontstaat een concentratie van aandacht voor de ouders. Ouders schieten te kort, dus die moeten geholpen worden. Het idee was dat armoede zorgde dat ouders te weinig oog hadden voor de kinderen. Ook kregen ze onvoldoende voeding en nachtrust en komen ze te vroeg in aanraking met drank. Het mogelijk tekortschieten van de ouders vraagt om overheidsingrijpen.

 

In de loop van de 19e eeuw werd de aandacht voor ouders vooral door de filantropie en de liefdadigheid gedaan. Dit was dus privaat. Het idee dat ook de overheid daar een taak in had ontstond in de loop van de 19e eeuw. De overheid was verantwoordelijk voor de jeugd, omdat de jeugd de toekomst is. De overheid was dus verantwoordelijk voor de ontwikkeling en de scholing van de jeugd.

 

In de hele geschiedenis waren de ouders degene die over de opvoeding gingen, die konden doen met de kinderen wat ze wilden. De vader besliste over de kinderen in zaken van leven en dood. Mishandeling werd meestal binnen het gezin voltrokken en had daardoor zelden een juridisch gevolg. Overheidsingrijpen kwam pas vanaf de 19e eeuw.

 

Ook ontstond het idee van de leerplicht, dat kinderen naar school moeten. In de loop van de 19e eeuw neemt de schoolgang van kinderen toe. In de eeuwwisseling van de 20e eeuw werd scholing daadwerkelijk verplicht gesteld. Dat speelt zich af tegen een achtergrond waarin onderwijs door de overheid gestuurd wordt. Zo ontstond er klassikaal onderwijs, met zittenblijvers. De vorm van het onderwijs werd centraal georganiseerd, er ontstonden onder andere centrale examens.

Waar het met kinderen niet goed ging in het onderwijs, moest bijgestuurd worden in de heropvoeding. Bij ouders die tekort schieten in het voldoen aan de leerplicht werd ingegrepen. In de loop van de 19e eeuw.....read more

Access: 
Public
Samenvattingen en studiehulp voor Pedagogische Wetenschappen B2 en B3 aan de Universiteit Utrecht - Jaar 2022-2023

Samenvattingen en studiehulp voor Pedagogische Wetenschappen B2 en B3 aan de Universiteit Utrecht - Jaar 2022-2023

Image

Deze bundel bevat hoorcollegeaantekeningen en ander relevant studiemateriaal dat te gebruiken is bij Pedagogische wetenschappen jaar 2 & 3 aan de Universiteit Utrecht.

Follow the author: Social Science Supporter
Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
1435