aantekeningen hoorcolleges Psychologie als Wetenschap 2023 UU

 

This content is used in bundle:

College- en werkgroepaantekeningen bij Psychologie als Wetenschap - UU

College-aantekeningen bij Psychologie als Wetenschap aan de Universiteit Utrecht - 2016/2017

College-aantekeningen bij Psychologie als Wetenschap aan de Universiteit Utrecht - 2016/2017


Hoorcollege 1: Raamwerk/mindset en vroege geschiedenis

Wat is psychologie?

Psychological science is the study of mind, brain and behavior. Het is dus de wetenschap van gedrag en geest. Gedrag zijn observeerbare acties, de geest zijn subjectieve ervaringen (zoals waarnemingen en herinneringen). Eigenlijk gaat psychologie over wetmatigheden en niet over individuele gevallen. De psychologie wil deze wetmatigheden achterhalen. Een voorbeeld is de vraag hoe onze gedachten werken. Als we de wetmatigheden kennen, kunnen we de individuele gevallen beter begrijpen en helpen. Het werkt ook andersom want probleemgevallen zorgen ervoor dat we de algemene wetmatigheden beter begrijpen. Om wetmatigheden te verkrijgen worden experimenten, observatie etc. gebruikt. Daarnaast worden inzichten in onze genen bestudeerd en het brein aan het werk. Het belangrijkste wat gebruikt wordt is een kritische instelling. Er wordt kritisch gekeken naar alles wat gelezen wordt.

Onverklaarbare zaken

Mensen vinden het erg interessant als dingen onverklaarbaar zijn. Soms zijn dingen wel verklaarbaar maar mensen zien dat niet in. Daarnaast kunnen sommige mensen beter signalen lezen dan anderen. Clever’s (Kluger) Hans was een heel slim paard. De verzorger dacht dat het paard hem begreep en hij trainde het paard. De verzorger meende dat het paard goed kon rekenen. Oskar Pfungst (psycholoog) wilde dit verder onderzoeken en heeft er experimenteel onderzoek mee gedaan. Zodra het paard oogkleppen op kreeg en geen mensen meer zag kon hij het niet meer. De conclusie was dat het paard hele kleine signalen van mensen op pakt van het publiek en van de vragensteller. De psychologie heeft hier verklaard dat iets wat wonderbaarlijk leek toch wetenschappelijk verklaard kon worden. Subliminale perceptie is wanneer een kleine boodschap ervoor zorgt dat mensen zich anders gaan gedragen. Het komt veel voor in reclame. Het is echter nog niet vaak bewezen dat het ook veel effect heeft.

Geschiedenis van de psychologie

Het geheugen is een gekleurde weergave van de realiteit. Er kunnen meerdere geschiedenissen zijn over hetzelfde onderwerp. Dit komt omdat mensen altijd zaken vergeten. Geschiedenis ontstaat omdat meerdere mensen het erover eens zijn dat het zo gebeurd is. Waarom is de geschiedenis zo ontwikkeld? De geschiedenis is nodig om inzicht te krijgen in hoe psychologie nu bedreven wordt. In de Edwin Smith Papyrus (1500 BC) wordt beschreven dat het brein ergens goed voor is. Hierin staat hoe je bijvoorbeeld het brein moet verwijderen en wat de gevolgen van hoofdletsel kunnen zijn. Het hart was de zetel van de ziel. Materieel is het brein/de hersenen. De ziel/geest.....read more

Access: 
JoHo members
Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
863 1
Last updated
26-06-2023