Samenvatting relevante artikelen en begrippenlijst bij Opvoeding & Maatschappij - Pedagogiek B1 - UU (2014-2015)

Deze samenvatting is gebaseerd op het studiejaar 2014-2015.

Relevante artikelen

Parents as Learning Partners in the Development of Technological Fluency (Barron, Kennedy Martin, Takeuchi & Fithian, 2009)

 

Dit artikel bespreekt ouderlijke ondersteuning bij nieuwe media vaardigheden en technologische vaardigheden. Er zijn interviews afgenomen bij acht middelbare scholieren en hun ouders. Deze acht scholieren hadden allemaal veel technologische ervaring.

Kinderen gebruiken steeds vaker technologie voor persoonlijke interesses, hulp bij huiswerk enz. Ze kunnen media gebruiken om kunst te creëren of om bijvoorbeeld spellen te ontwikkelen. Deze activiteiten kunnen gedeeld worden binnen sociale netwerken en belangrijke capaciteiten worden zo verkregen.

Echter, niet iedereen heeft gelijke toegang tot deze leermogelijkheden. Er is gebleken dat er significante verschillen zijn in de mate van internet gebruik in relatie tot gender, sociaal-economische status en leeftijd. Toegang tot technologie komt niet alleen door de beschikbaarheid van middelen, maar ook door de aanwezigheid van rolmodellen met kennis. In een onderzoek zijn vier vormen gebruikers gedefinieerd:

  1. basic users: gebruiken internet voornamelijk om informatie te zoeken

  2. moderate users: gebruiken internet ook voor entertainment en communicatie

  3. broad users: gebruiken internet ook voor onmiddelijke berichtgeving en het downloaden van muziek

  4. all rounders: gebruiken internet voor nieuwe media productie activiteiten

De laatste groep is het kleinst, dus een klein gedeelte van de internetgebruikers wordt nieuwe media producers. Er is in het huidige onderzoek alleen gebruik gemaakt van deze kleine all rounders groep, omdat er veel informatie nodig was.

De twee onderzoeksvragen waren:

  • welke ouderrollen kunnen geïdentificeerd worden die adolescenten ondersteunen bij het leren van en deelnemen aan “fluency building activities” (dus nieuwe media productie activiteiten, zoals het maken van films)?

  • Hoe variëren de ouderrollen in type en frequentie?

Dit artikel kijkt dus verder dan alleen de toegang tot middelen en let vooral op ondersteunende leerbronnen. Deze ondersteunende leerbronnen zijn geconceptualiseerd naar zeven ouderrollen die het leren van kinderen bevorderden:

  1. teaching (lesgeven)

  2. collaborating on projects (samenwerken)

  3. providing nontechnical support (niet-technische steun bieden)

  4. brokering learning opportunities (tussenpersoon in leermogelijkheden)

  5. providing learning resources (voorzien van leerbronnen)

  6. learning from (leren van)

  7. employing children to assist with technical projects (kinderen aan het werk zetten om te assisteren met technische projecten)

De eerste twee rollen zijn de meest directe rollen, omdat ouders op een directe wijze hun kinderen kennis bij konden brengen. De interactie is hierbij face-to-face. Het zijn van tussenpersoon hield in dat de ouders ervoor zorgden dat kinderen in contact kwamen met bepaalde mensen of ervaringen die het leren ondersteunden. Het bieden van niet technische steun hielp het project van het kind verder en ondersteunde de deelname van het kind. Het voorzien van leerbronnen hield in dat de fysieke leerbronnen aanwezig waren, waardoor het kind daadwerkelijk kennis op kon doen. De laatste twee rollen gaven de adolescenten de kans om een grotere expert te worden en om hun kennis in de praktijk te brengen.

Een voorbeeld van rol nummer 3 (providing non-technical support) is dat ouders bepaalde interesses van hun kinderen gebruiken, zodat kinderen eigen gekozen projecten beter leren plannen, doorzetten en rechtvaardigen.

Een voorbeeld van rol nummer 4 (brokering learning opportunities) is dat ouders hun kind helpen om een sociaal netwerk van professionals op te zetten, wat het kind kan helpen bij zijn of haar toekomstige carrière.

Sommige respondenten gaven voorbeelden van een expliciete socializatie van gedrag richting technologische innovatie en het delen van kennis binnen het werkveld. Bijvoorbeeld: een respondent wilde stoppen met zijn robot team, omdat hij vond dat zijn teamgenootjes hem beledigden. Zijn vader gaf toen alternatieve denkwijzen vanuit zijn eigen werkervaringen en zijn moeder zei dat hij op deze manier juist voorbereid werd op de competitie van het volgende jaar.

Elke ouderrol verschilt dus van vorm en functie, maar ze dragen allemaal bij aan het leren.

Elke adolescent in deze studie liet individuele interesse zien, waardoor ze meer aandacht hebben, meer zelfregulatie, nieuwsgierig zijn, een diversiteit aan leerstrategieën en doelstellingen laten zien.

Er waren meerdere settingen duidelijk waarbinnen werd geleerd, zoals gezamenlijke clubs, kampen, online lessen, tijdschriften lezen en het hebben van mentoren naast ouders.

 

Begrippenlijst Far From the Tree (Solomon)

 

Hoofdstuk 1 Son

 

Reproduction (voortplanting)

Wanneer mensen besluiten dat ze graag een baby willen gaan ze over tot de voortplanting.

Baby and someone

Er bestaat niet zoiets als gewoon een baby, wanneer je een baby beschrijft heb je het altijd over de baby en iemand anders. De baby is namelijk een onderdeel van een relatie.

Vertical identities (verticale identiteit)

De genen die je erft en deelt met je ouders door de transmissie van de identiteit van generatie op generatie (voorbeeld: huidskleur).

Horizontal identities (horizontale identiteit)

De karaktertrekken die iemand heeft en die voor zijn ouders onbekend zijn (voorbeeld: homoseksualiteit). Daarom is het belangrijk dat iemand bij de horizontale identiteit zijn identiteit verkrijgt door een vriendengroep.

Defective

Bijvoeglijk naamwoord dat een gebrek weergeeft. Tegenwoordig wordt dat verwoord door de begrippen illness, syndrome en condition.

Selective abortion (selectieve abortus)

Het uitvoeren van een abortus, omdat een embryo niet gezond is.

Commercial eugenics (commerciële eugenitica)

Mensen die de selectieve abortus zien als een banvloek, omdat er in de wereld zoveel mogelijkheden zijn om ‘afwijkende’ kinderen goed te kunnen behandelen.

Resilience (veerkracht)

De hedendaagse glans over wat vroeger gezien werd als doorzettingsvermogen.

Out-of-home placement

Het uit huis plaatsen van kinderen met een ziekte of een beperking.

Stigma

Boek van Erving Goffman waarin de identiteit van de mens wordt beschreven als de echtheid van een persoon waar hij of zij trots op is.

Impairment (verslechtering)

Het lichamelijke gevolg van een lichamelijke conditie.

Disability (beperking)

Het resultaat van de sociale context.

Wrongful death

Sterven als gevolg van psychische verwaarlozing.

Wrongful birth

Fouten bij de geboorte doordat de ouders geen adequate prenatale hulp hebben ontvangen.

Intersectionality

Een theorie die ervan uitgaat dat het onderdrukken van het ene leidt tot onderdrukking van het andere. Wanneer je onderscheid maakt tussen sekse ben tegelijkertijd ook racistisch.

Illness

Verstoring van de gezondheid van het menselijk lichaam.

Condition

De conditie van een persoon, zowel geestelijk als lichamelijk.

 

Hoofdstuk 2 Deaf

 

Deafness

Kan omschreven worden als een cultuur, maar ook als een beperking waarbij het gehoor niet functioneert zoals het zou moeten.

Individuals with Disabilities Education Act (IDEA)

Wet waarbij mensen met een beperking extra ondersteund worden door bijvoorbeeld een rolstoel te financiëren voor iemand met een lichamelijke beperking.

Hellen Keller

Een vrouw die zowel blind als doof was en toch kon communiceren.

GJB2

Een dominant gen dat doofheid kan veroorzaken en erfelijk is.

Deaf Pilots Association

Een organisatie van dove piloten

Freedom

De mogelijkheid om te doen en laten wat een mens wil, zowel in lichamelijke als geestelijke zin. Voor dove mensen is het verkrijgen van hun eigen manier van communiceren een vorm van vrijheid.

Tripod school program

Een speciaal onderwijsprogramma voor dove kinderen.

Cochlear implants (cochleare implantaten)

Implantaten die in het oor worden ingebracht. Dove kinderen kunnen door middel van deze implantaten weer geluiden kunnen horen en herkennen. Dit geneest doofheid overigens niet.

American Sign Language (ASL)

De amerikaanse gebarentaal.

Kata Kolok

Een gebarentaal voor de doven in Bengkala.

National Association of the Deaf (NAD)

Een organisatie die dove en slechthorende mensen ondersteunt.

Food and Drug Administration Act (FDA)

Een wet die ervoor zorgt dat de kwaliteit en veiligheid van voedsel en medicijnen wordt bewaakt.

Audiology

De branche in de gezondheidszorg die zich bezighoudt met het gehoor en de communicatie.

ATOH1

Gen dat zeer belangrijk is bij de ontwikkeling van trilhaartjes in het oor.

Deaf culture

Cultuur van dove mensen die hun eigen taal, communicatie en gewoontes hebben.

 

Hoofdstuk 3 Dwarfs

 

Dwarfism

Een conditie die weinig voorkomt en meestal wordt veroorzaakt door een willekeurige genetische mutatie. Mensen zijn bij deze conditie extreem klein.

Little People Association (LPA)

Organisatie voor mensen die lijden aan dwarfisme.

Achondroplasia

Een vorm van dwarfisme.

MAGIC Foundation/ Human Growth Foundation

Organisaties die opkomen voor mensen met dwarfisme en ouders ondersteunen. Daarnaast zorgen ze ook voor ontmoetingen tussen mensen met dwarfisme.

Disabled (beperkt)

Mensen met een beperking of afwijking.

Nondisabled

Mensen die niet beperkt zijn en behoren tot de categorie ‘normaal’.

Extraordinary Bodies

Een boek van Rosemarie Garland Thompson. Zij beweert dat de lichamelijk beperkten gevormd worden door de medische, politieke en culturele stromingen.

Midget

Ander woord voor dwerg, maar wordt gezien als een scheldwoord voor mensen met het dwarfisme.

LPA’s Medical Advisory Board

Een organisatie waarbij mensen met dwarfisme geholpen worden en advies kunnen vragen aan psychologen.

Achons

Een bijnaam voor mensen met achondroplasia.

SED

Een vorm van dwarfisme waarbij er ook sprake is van klompvoetjes en een afwijking aan beide duimen.

Pygmies

Een stam in Afrika waarbij alle mensen niet groter zijn dan 4 inches. Voor hun wordt dit woord gezien als een belediging.

Extended Limb Lengthening (ELL)

Een behandeling bij mensen met het dwarfisme waarbij er ijzeren staven in de botten worden aangebracht, zodat ze langer kunnen worden tijdens de groeispurt.

Human Growth Hormone (HGH)

Het menselijk groeihormoon dat door de mens zelf word aangemaakt. Dit hormoon ontbreekt gedeeltelijk bij mensen met het dwarfisme.

Kniest dysplasia

Een willekeurige mutatie die zorgt voor een zeldzame vorm van dwarfisme.

 

Hoofdstuk 4 Down Syndroom

 

Down Syndroom

Een syndroom dat het resultaat is van een verdrievoudiging van het 21ste chromosoom. Dit zorgt voor zowel fysieke als mentale gebreken.

Trisomy 21

De wetenschappelijke naam voor Down Syndroom.

Head Start Program

Een onderwijsprogramma opgestart door de regering waarbij kinderen met onder andere Down Syndroom betere begeleiding en aangepaste onderwijsprogramma’s krijgen, zodat hun ontwikkeling optimaal gestimuleerd kon worden.

Mainstreaming

Eén van de grote bewegingen voor het het onderwijzen van kinderen met Down Syndroom. Hierbij werden kinderen met Down Syndroom zo goed als dat kon op een reguliere basisschool geplaatst.

Inclusie

Eén van de grote bewegingen voor het het onderwijzen van kinderen met Down Syndroom. Hierbij werden kinderen met DS zo goed als dat kon op een reguliere basisschool en in een gewone klas geplaatst.

Baby Doe Amendement

Een wet waarin stond dat verwaarlozing of onthouden van behandeling voor kinderen met een beperking of afwijking, kon worden gezien als mishandeling of verwaarlozing.

Prenatale screening

Een screening tijdens de zwangerschap, waarbij er door meerdere technieken onderzocht kan worden of de foetus genetische afwijkingen, zoals het Down Syndroom, heeft.

Babyfaceness

Eén van de uiterlijke symptomen van Down syndroom. Kinderen met dit syndroom hebben vaak een kinderlijker gezicht en hierdoor worden zij anders behandeld dan bijvoorbeeld hun broertjes of zusjes.

Mentale leeftijd

Dit wordt omschreven als de geestelijke staat die past bij de leeftijd van een kind. Het niveau van supervisie is hier een voorbeeld van.

Residentiële faciliteiten

Scholen voor kinderen met een beperking of afwijking waar zij intern verblijven, zodat ze de dagelijkse zorg en onderwijs krijgen wat die ze nodig hebben.

The Cooke Foundation

Eén van de grootste organisaties in New York die zich inzet voor de inclusie binnen het basissonderwijs.

Partiële agenesis

Een syndroom dat wordt veroorzaakt door een virus tijdens het eerste trimester van de zwangerschap.

 

Hoofdstuk 5 Autism

 

Autism

Een aangeboren ontwikkelingsstoornis die zorgt voor beperkingen op het gebied van interactie en verbale communicatie.

Pervasive disorder

Stoornis waar het hele gedrag door wordt beïnvloed. Autisme is een pervasieve stoornis.

Asperger

Een vorm van autisme waarbij de sociale interacties beperkt zijn, maar er geen sprake is van een taalachterstand.

Little professors

De naam die kinderarts Hans Asperger gaf aan zijn patiënten die gediagnosticeerd waren met het syndroom van Asperger.

PDD-NOS

Een stoornis die deel uitmaakt van het autisme spectrum.

Idiopathic

Manier waarop autisten vaak omschreven worden.

Mindblindness

Mensen met autistische familieleden geven vaak de voorkeur aan dit woord om een autistisch persoon te beschrijven.

Facilitated communication

Manier van communiceren door middel van een toetsenbord.

Assortative mating

Mensen met een autistische stoornis vinden elkaar tegenwoordig sneller door middel van internet en mobieltjes, zodat er eerder sprake is van voortplanting.

Rare gene variant

Een zeldzame variant van een gen dat zorgt voor een bepaalde ziekte of stoornis. Dit geldt niet voor autisme, omdat dit door meerdere gen mutaties veroorzaakt kan worden.

Rett syndroom

Een syndroom dat zorgt voor autistische symptomen.

Childhood Autism Rating Scales (CARS)

Een populaire checklist voor peuters om te onderzoeken of er sprake is van een autistische stoornis.

Autism Diagnostic Observation Scale

Een meetinstrument waarmee er getest kan worden of er sprake is van een autisme spectrum stoornis bij een kind. Deze test bestaat grotendeels uit observaties.

National Instituion of Mental Health (NIMH)

Een institutie die onderzoek doet naar mentale stoornissen, zoals autistische stoornissen.

Neurodiversity

Diversiteit in de hersenen van de mensen. Hersenen functioneren bij autistische mensen op sommige gebieden anders dan bij mensen die geen autisme hebben.

Altruism

Behulpzaam zijn zonder enige vorm van zelfbelang.

 

Access: 
Public

Image

Work for WorldSupporter

Image

JoHo can really use your help!  Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world

Working for JoHo as a student in Leyden

Parttime werken voor JoHo

Comments, Compliments & Kudos:

Voorheen Jaar 1 - Vak

In 2018-2019 is dit vak opgenomen in het eerste blok van het tweede bachelorjaar!

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Promotions
oneworld magazine
Check how to use summaries on WorldSupporter.org

Online access to all summaries, study notes en practice exams

How and why would you use WorldSupporter.org for your summaries and study assistance?

  • For free use of many of the summaries and study aids provided or collected by your fellow students.
  • For free use of many of the lecture and study group notes, exam questions and practice questions.
  • For use of all exclusive summaries and study assistance for those who are member with JoHo WorldSupporter with online access
  • For compiling your own materials and contributions with relevant study help
  • For sharing and finding relevant and interesting summaries, documents, notes, blogs, tips, videos, discussions, activities, recipes, side jobs and more.

Using and finding summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter

There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.

  1. Use the menu above every page to go to one of the main starting pages
    • Starting pages: for some fields of study and some university curricula editors have created (start) magazines where customised selections of summaries are put together to smoothen navigation. When you have found a magazine of your likings, add that page to your favorites so you can easily go to that starting point directly from your profile during future visits. Below you will find some start magazines per field of study
  2. Use the topics and taxonomy terms
    • The topics and taxonomy of the study and working fields gives you insight in the amount of summaries that are tagged by authors on specific subjects. This type of navigation can help find summaries that you could have missed when just using the search tools. Tags are organised per field of study and per study institution. Note: not all content is tagged thoroughly, so when this approach doesn't give the results you were looking for, please check the search tool as back up
  3. Check or follow your (study) organizations:
    • by checking or using your study organizations you are likely to discover all relevant study materials.
    • this option is only available trough partner organizations
  4. Check or follow authors or other WorldSupporters
    • by following individual users, authors  you are likely to discover more relevant study materials.
  5. Use the Search tools
    • 'Quick & Easy'- not very elegant but the fastest way to find a specific summary of a book or study assistance with a specific course or subject.
    • The search tool is also available at the bottom of most pages

Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?

Quicklinks to fields of study for summaries and study assistance

Field of study

Check the related and most recent topics and summaries:
Activity abroad, study field of working area:
Institutions, jobs and organizations:
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
1775 1