Handige tips voor studie of stage in het buitenland!
Overweeg jij het om binnenkort voor je studie of stage naar het buitenland te gaan? De volgende tips zullen jou enorm helpen!
Studie, stage en bestemming
- Er zijn tal van plekken in het buitenland waar je heen kunt voor je studie of stage. Voor je keuze moet je je in een aantal zaken verdiepen.
- De cultuur van een land. Lees over de culturele verschillen en ga na of jij je prettig zou voelen binnen deze cultuur.
- De taal. Wat is de voertaal in het land of het gebied? Kun jij je verstaanbaar maken op je stageplek of universiteit of ben jij van plan de taal te leren?
- Kosten. Ga na of het betaalbaar is voor een student om in het land te wonen.
- Hoe veilig is het land? Denk aan criminaliteit, maar ook aan de kans op bijvoorbeeld natuurrampen. Niet alles wat je online leest is waar. Raadpleeg dus verschillende bronnen. Praat met mensen die jou voor zijn gegaan.
Studie, stage en opleiding
- Ga na wat de mogelijkheden zijn via je school. Geef op tijd aan dat je op zoek bent naar een stage in het buitenland. School kan jou helpen bij het vinden van een stage. Voor studie in het buitenland hebben scholen vaak partners in het buitenland waar je terechtkomt. De procedure voor de aanmelding verschilt per school.
- Er zijn vaak eisen verbonden aan een stageplek. Je stage moet goedgekeurd worden. Informeer dus goed wat de school van jouw stageplek verwacht.
- Bepaal voor jezelf via welke kanalen je een stageplek wilt zoeken. Je kunt zelf online zoeken, je kunt het via een bemiddelingsbureau regelen (zal wel meer kosten, maar dan zullen de meeste zaken wel voor je geregeld worden), via social media, via je eigen netwerk etc. Vaak hebben scholen ook vacaturedatabanken of connecties in het buitenland waar je bij terecht kunt. Het vinden van een stage kan langer duren dan je denkt! Start je zoektocht dus op tijd.
Studie, stage en geld
- Maak ruim voor je vertrek een overzicht van al je verwachte kosten. Houd in de gaten dat de kosten in elk land verschillen. Je kunt de gemiddelde woon- en leefkosten per land vaak online vinden. Je moet rekening houden met de volgende kosten: je vliegticket, verblijfskosten, visum, verzekeringen, studiegeld (deze betaal je vaak door in Nederland) en eten & drinken. Zorg er altijd voor dat je extra geld op zak hebt voor uitgaan, shoppen en reisjes.
- Begin op tijd met sparen. Maak een spaarplan om genoeg geld bij elkaar te krijgen. Zet maandelijks een bedrag opzij. Inkomstenbronnen kunnen zijn: bijdrage van je ouders, inkomsten van een bijbaantje, een studiebeurs (bijvoorbeeld een Erasmus+ beurs binnen Europa), studiefinanciering, een uitwonende beurs, een vergoeding indien je een ov-kaart hebt in Nederland en het tijdelijk verhuren van je kamer in Nederland.
- Controleer of je bankpas dekking heeft over de hele wereld. Soms moet je zelf je pas op 'wereld' instellen.
- Neem je een credit card of niet? Vooral voor grotere uitgaven is een creditcard handig. De meeste bedrijven aan de andere kant van de wereld accepteren geen nationale bankpassen, maar creditcards worden over het algemeen overal geaccepteerd. Betalingen met creditcard zijn in de meeste gevallen ook veiliger, omdat je aankopen verzekerd zijn.
Studie, stage en verzekeringen
- Ga bij je huidige verzekeraar na of je goed genoeg bent gedekt in het buitenland. Ga na welke reisverzekering je nodig hebt.
- Controleer vooraf of je een visum nodig hebt. Het duurt meestal een aantal dagen voordat je je visum binnen hebt.
Studie, stage en vertrek
- Begin op tijd met een checklist maken en met het inpakken van je spullen. Dit kan je veel stress voor aanvang van je vertrek schelen.
- Controleer of je identiteitskaart of paspoort minimaal tot 6 maanden na je geplande vertrek uit je stageland geldig is.
- Gebruik je medicijnen? Controleer dan goed of deze ook in jouw stageland wel legaal en beschikbaar zijn. Draag je lenzen? Neem dan genoeg paar mee.
- Controleer of je een wereldstekker of een omvormer moet meenemen.
Studie, stage en aankomst
- Je zult altijd te maken krijgen met culturele verschillen. Houd rekening met anderen. Jouw manier van handelen is misschien niet de juiste manier in de ogen van een ander. Sta open om te leren van een andere cultuur. Doe bijvoorbeeld mee met de lokale tradities en feestdagen of durf nieuwe gerechten uit te proberen.
- In het begin zul je je erg eenzaam of oncomfortabel voelen. Onthoud dat er meer studenten en stagiaires zijn die zich zo voelen. Iedereen zit in hetzelfde schuitje en staat vaak open om nieuwe mensen te leren kennen. Vaak zijn er studentenorganisaties die speciaal voor internationale studenten activiteiten en tripjes organiseren. Dit is een manier om veel nieuwe mensen te leren kennen.
- GENIET! Dit is een ervaring die je één keer in je leven meemaakt. Geniet er dus volop van. Het lijkt een lange periode, maar de tijd zal vliegen! :)
Access:
Public
Related topics:
Activities abroad, study fields and working areas:
WorldSupporter and development goals:
Add new contribution