Inleiding burgerlijk recht - UL - B1 - Tussentoets 2014


 

Vragen

Vraag 1

Astrid (17 jaar) koopt tegen de wil van haar moeder bij Ben een fiets. Vervolgens stuurt Astrid’s moeder Ben een briefje met de mededeling dat zij de door Astrid gesloten overeenkomst vernietigt. Vast komt te staan, dat Astrid voor het sluiten van de overeenkomst tegen Ben heeft gezegd meerderjarig te zijn. Ben beroept zich op het hierdoor bij hem gewekte vertrouwen en vordert nakoming van de overeenkomst.

Op grond van welk artikel wil de moeder van Astrid de overeenkomst vernietigen? Op welk artikel kan Ben zich beroepen en heeft dit beroep kans van slagen?

  1. Astrid’s moeder is de wettelijke vertegenwoordiger van Astrid en kan de overeenkomst vernietigen op grond van 3:32 jo. 1:233-1:234. Ben kan zich beroepen op 3:33 jo. 3:35, Astrid heeft namelijk een verklaring afgelegd die onjuist is waardoor Ben in rechte mocht vertrouwen. 


  2. Astrid’s moeder kan de overeenkomst niet vernietigen op grond van 3:32 omdat Astrid ouder is dan 16 jaar en dus handelingsbekwaam is. 


  3. Astrid’s moeder kan de overeenkomst vernietigen op grond van 3:32 jo 1:233-1:234. Ben kan zich beroepen op 3:35. Dit beroep zal alleen niet slagen omdat dit artikel enkel bescherming biedt indien de wil en verklaring niet met elkaar overeenstemmen. 


  4. Astrid’s moeder kan de overeenkomst vernietigen op grond van 3:32 jo 1:233-1:234. Ben kan echter een geslaagd beroep doen op 3:35, omdat hij redelijkerwijs mocht verwachten dat Astrid handelingsbekwaam was.

Vraag 2

Het echtpaar Adam en Eva bezichtigen een huis in Zuid-Spanje dat wordt aangeboden door Jeff. In de zolder zijn duidelijk vochtplekken te zien. Adam ziet deze plekken maar vraagt niets. Ook Jeff zegt niets hierover. Adam en Eva kopen het kasteel voor €800.000,-. Nadat ze zijn ingetrokken zien ze dat het plafond van de zolder op instorten staat. Het gehele plafond moet hersteld worden. Vast komt te staan dat Jeff wist dat de staat van de zolder zeer slecht was. Adam en Eva willen de koopovereenkomst vernietigen op grond van dwaling. Jeff beroept zich erop dat Adam en Eva hun onderzoeksplicht beter uit hadden moeten voeren.

Kan de koopovereenkomst vernietigd worden? Betrek in uw antwoord van Geest/Nederlof.


  1. Ja, want zij kunnen de koopovereenkomst vernietigen op grond van art. 6:228 lid 1 sub a BW. Ook een onvoorzichtige koper wordt namelijk beschermd als de verkoper onjuiste inlichtingen heeft verschaft. 

  2. Ja, want zij kunnen de koopovereenkomst vernietigen op grond van art. 6:228 lid 1 sub b BW. Ook een onvoorzichtige koper wordt beschermd als de verkoper zijn mededelingsplicht geschonden heeft. 

  3. Nee, want zij kunnen de koopovereenkomst niet vernietigen, omdat op hen een onderzoeksplicht rustte. Op grond van art. 6:228 lid 2 BW blijft de dwaling als gevolg daarvan voor hun eigen rekening. 

  4. Nee, want zij kunnen de koopovereenkomst niet vernietigen, omdat zij als ondeskundige kopers vragen hadden moeten stellen en een bouwkundig onderzoek hadden moeten laten doen.

Vraag 3

Bart heeft een zaakje in doe-het-zelf-artikelen. Bart sluit een overeenkomst met één van zijn klanten, de bouwonderneming Kast BV, betreffende ‘weerbestendige kozijnen’. Bij aflevering blijkt dat het gaat om hardhouten kozijnen. Kast BV wilde echter kunststofkozijnen. Bart beroept zich erop dat in de bouwwereld en daarbuiten ‘weerbestendige’ kozijnen altijd hardhouten kozijnen zijn. Hij verkoopt niet eens kozijnen van kunststof. Is er een koopovereenkomst tot stand gekomen?

  1. Er is hier sprake van dwaling 6:228 lid 1 sub c waardoor de overeenkomst vernietigbaar is.

  2. De koopovereenkomst moet uitgelegd worden naar mate het Haviltex-criterium en de Bunde/Erckens misverstand zaak waarin in deze zaak van belang is welke partij deskundige bijstand had.

  3. De koopovereenkomst moet uitgelegd worden naar mate het Haviltex-criterium en de Bunde/Erckens misverstand zaak waarin in deze zaak van belang is tot welke maatschappelijke kringen beide partijen behoren. Gelet hierop is de koopovereenkomst tot stand gekomen.

  4. De koopovereenkomst moet uitgelegd worden naar mate het Haviltex-criterium en de Bunde/Erckens misverstand zaak waarin in deze zaak van belang is tot welke maatschappelijke kringen beide partijen behoren. Gelet hierop is de koopovereenkomst niet tot stand gekomen.

Vraag 4

Welk van de onderstaande stellingen is er juist?

  1. In geval van niet-nakoming van een verbintenis uit een wederkerige overeenkomst door overmacht kan de overeenkomst niet ontbonden worden.
  2. Bij ontbinding van een overeenkomst op grond van art. 6:265 BW komt de rechtsgrond aan al verrichte prestaties te vervallen.
  3. Ontbinding van een overeenkomst op grond van art. 6:265 BW geeft de wederpartij de bevoegdheid zijn prestatie alsnog op te schorten.
  4. Van een ongedaanmakingsverbintenis kan nakoming gevorderd worden.

Vraag 5

Aaf en Bob zijn overeengekomen dat Bob wekelijks op zaterdag Aaf’s beide auto’s zal wassen voor €25,- contant. Nadat Bob een jaar tot tevredenheid heeft gewerkt, kan hij op een zaterdag maar één auto wassen. Aaf is boos en weigert dan ook te betalen totdat de andere auto is gewassen. Mag Aaf wel opschorten?

  1. Er is een wederkerige overeenkomst, Aaf is degene die het laatst moet nakomen dus zij kan opschorten als zij aan de vereisten van 2:262 lid 1 heeft voldaan. Gelet hierop kan ze de betaling van 20,- opschorten.

  2. Aaf kan niet opschorten, omdat de nakoming blijvend onmogelijk is 6:54 sub b.

  3. Aaf kan niet opschorten, omdat Bob eerst ingebreke moet worden gesteld.

  4. Aaf kan opschorten, omdat zij aan de vereisten van 2:262 lid 1 heeft voldaan. Echter moet de tekortkoming de opschorting moet rechtvaardigen, zij kan dus slechts 10,- opschorten.

Vraag 6

Kenan is op bezoek bij zijn buurman Guus. Guus heeft een hond die rustig in zijn mand ligt. Als Kenan zegt de hond te willen aaien, geeft Guus te kennen dat dit geen goed idee is omdat zijn hond dat niet fijn vindt. Kenan luistert niet en begint dan ook de hond te aaien. Deze is daar inderdaad niet van gediend en bijt Kenan in zijn been. Hij loopt een wond op en vraagt zich af, of Guus verplicht is zijn schade te vergoeden.

Welke van de onderstaande alternatieven is juist?

  1. Guus is aansprakelijk op grond van art. 6:179 BW; eventueel wordt de verschuldigde schadevergoeding verminderd op grond van eigen schuld.
  2. Guus is aansprakelijk op grond van art. 6:162 BW; eventueel wordt de verschuldigde schadevergoeding verminderd op grond van eigen schuld.
  3. Guus is niet aansprakelijk voor de schade, omdat er sprake is van overmacht.
  4. Guus is niet aansprakelijk voor de schade, omdat hij Kenan gewaarschuwd heeft.

Vraag 7

Mevrouw Verburg is al enige jaren dement. Op een dag verlaat zij haar huis en loopt, zonder uit te kijken de straat op. Frits, op zijn scooter, weet haar nog net te omzeilen maar rijdt daardoor wel tegen een boom. De schade aan de scooter bedraagt 450,-. Frits stelt Verburg aansprakelijk voor de schade, maar zij komt met een verklaring van twee psychiaters, waaruit blijkt dat zij als gevolg van haar dementie beslist geen schuld heeft aan het voorval. 
Is Verburg aansprakelijk?

  1. De onrechtmatige daad die Verburg heeft gepleegd kan haar niet worden toegerekend omdat zij dit onder invloed van een geestelijke stoornis heeft gedaan 6:165.

  2. De onrechtmatige daad die Verburg heeft gepleegd kan haar wel toegerekend worden omdat dementie niet behoort tot geestelijke stoornissen in de zin van 6:165

  3. De onrechtmatige daad die Verburg heeft gepleegd kan haar wel worden toegerekend omdat ‘oversteken zonder te kijken’ een doen is en dit niet in de weg staat voor aansprakelijkheid op grond van 6:162 jo 6:165.

  4. De onrechtmatige daad die Verburg heeft gepleegd kan haar niet worden toegerekend omdat een ‘oversteken zonder te kijken’ niet een als doen te beschouwen gedraging is en dit dus wel in de weg staat op grond van 6:162 jo 6:165

Vraag 8

De gemeente Rotterdam plaatst in koude periodes een bord met de volgende tekst: “Toegang verboden tot de openbare ijsbaan”. Artikel 15 van de Verordening bepaalt dat de ijsbaan pas opengaat als het ijs 15 cm dik is. Desalniettemin bevindt Ferdinand (15 jaar) zich op het ijs. Ferdinand heeft van zijn vader een ijshockeystick gekregen, waarmee hij niet alleen de puck najaagt maar ook andere schaatsers laat vallen. Lotte komt ten val en breekt haar arm. Wie kan er voor de schade aangesproken worden?


  1. Lotte kan Ferdinand aanspreken op grond van 6:162 lid 1, maar kan niet de ouders van Ferdinand aanspreken.


  2. Lotte kan Ferdinand aanspreken op grond van 6:162 lid 1 en zij kan de ouders van Ferdinand ook te allen tijde aanspreken op grond van 6:169 lid 2. 


  3. Lotte kan Ferdinand aanspreken op grond van 6:162 lid 1 en zij kan de ouders alleen aanspreken op grond van 6:169 lid 2 als de gedraging van Ferdinand hen verweten kan worden.


  4. Geen van bovenstaande alternatieven is juist

Vraag 9

Mathijs woont in Amsterdam en loopt op maandagochtend 7.30 naar zijn auto om . Hij moet om 08.00 uur op Schiphol zijn waar hij moet werken. Dan blijken twee van zijn autobanden doorgesneden te zijn door Lauren die aan een geestelijke stoornis lijdt. Mathijs komt die dag niet meer op Schiphol omdat hij naar een garage gaat. Hij ontvangt dan ook geen loon. Mathijs vordert van Lauren een schadevergoeding voor twee nieuwe autobanden, garagekosten en gederfd loon.

Voor welke schade is Lauren aansprakelijk?


  1. Voor de schade aan de autobanden

  2. Voor de schade aan de autobanden en ook de garagekosten

  3. Voor de schade aan de autobanden, de garagekosten en ook het gederfd loon

  4. Voor geen van de schade

Antwoordindicatie

Vraag 1

Uitleg: Je wordt geacht te weten of iemand handelingsbekwaam is of niet; hier wordt dan ook geen rekening mee gehouden.

Vraag 2

Uitleg: B; zie het arrest Geest/Nederlof

Vraag 3

Uitleg: C; Bart en Kast BV behoren beide tot de bouwwereld en omdat hier een vaststaande technische betekenis is in de bouwwereld zouden beide partijen dit moeten weten.

Vraag 4

Uitleg: D;. 
Antwoord A is onjuist omdat door overmacht de overeenkomst wel ontbonden kan worden. Antwoord B is onjuist, omdat ontbinding geen terugwerkende kracht heeft. Antwoord C is onjuist, omdat de ontvangen prestaties juist ongedaan moeten worden. Het betreffende slachtoffer zal dus zijn ‘verlies’ terugkrijgen en heeft dan geen reden meer om op te schorten.

Vraag 5

D

Vraag 6

A; Uitleg TENZIJ formule bij dieren; wat had je gedaan als je het dier wel in je macht had?

Vraag 7

C

Vraag 8

C; zie het woordje ‘ten alle tijdje’

Vraag 9

B; voor wat betreft de auto is Lauren aansprakelijk op grond van 6:162 lid 1 in combinatie met 6:165. Voor het derven van het loon kan gezegd worden dat dit eigen schuld is; hij had immers nog de trein kunnen pakken. Het slachtoffer moet zijn eigen schade beperken.

Check page access:
Public
Check more or recent content:

Inleiding Burgerlijk Recht - Recht - UL - B1 - TentamenTests

Inleiding burgerlijk recht - UL - B1 - Tussentoets 2018-2019

Inleiding burgerlijk recht - UL - B1 - Tussentoets 2018-2019


Vragen

Casus

Op 25 september is de twintigjarige Maanen op een step van Sekrec onderweg naar een afspraak.Op het drukke Leidse Plein in Amsterdam wordt Maanen overvallen door een plotselinge duizeling, waardoor hij de macht over de step verliest en in botsing komt met studente Pietersen. Vaststaat dat Pietersen ten tijde van de botsing de straat overstak zonder goed op te letten, omdat zij een WhatsApp-bericht op haar mobiele telefoon aan het typen was. Hierdoor kon zij Maanen niet ontwijken, is zij door de botsing ten val gekomen en heeft zij haar pols gebroken. Pietersen moest hiervoor naar het ziekenhuis en heeft een doktersrekening van € 5.000 ontvangen. Pietersen stelt Maanen aansprakelijk voor de door haar geleden schade op grond van onrechtmatig handelen. Maanen verzet zich hiertegen en brengt twee verweren naar voren:

  • Ten eerste stelt Maanen dat zijn daad hem niet kan worden toegerekend vanwege de plotselinge duizeling.
  • Ten tweede stelt Maanen dat, in het geval hij toch aansprakelijk is, hij niet gehouden is om de gehele door Pietersen geleden schade te vergoeden.

Vraag 1

Zal het eerste verweer slagen?

Vraag 2

Aan de hand van welk artikel en welke maatstaven moet worden beoordeeld of het tweede verweer zal slagen?

Casus

Op 1 september bestelt Sekrec voor zijn bedrijf 25 elektrische steppen bij leverancier Tuki. De steppen zijn van het merk Force&Durance en deze steppen zijn alom verkrijgbaar. Sekrec en Tuki maken de volgende afspraken: Tuk zal de steppen op 1 december leveren. Sekrec zal voor de 25 steppen een koopprijs betalen van in totaal € 30.000. De helft van deze koopprijs zal Sekrec reeds betalen op 2 september. Op 29 november vindt een explosie plaats in een pand dat gelegen is naast het pand van Tuki. Als gevolg van deze explosie raakt de hele bedrijfsvoorraad van Tuki, waaronder de 25 voor Sekrec bestemde elektrische steppen, onherstelbaar beschadigd. Op 1 december blijft levering door Tuki van de elektrische steppen aan Sekrec dan ook uit. Sekrec wil op 3 december de koopovereenkomst ontbinden.

Vraag 3

Kan Sekrec op 3 december de koopovereenkomst rechtsgeldig ontbinden? Voor het vervolg van de vraag mag u ervan uitgaan dat de koopovereenkomst rechtsgeldig door Sekrec is ontbonden.

Vraag 4

Bestaat er na ontbinding nog een rechtsgrond voor het door Sekrec betaalde voorschot?

Vraag 5

Op grond waarvan kan Sekrec het door hem betaalde voorschot van Tuki terugvorderen?

Antwoordindicatie

Vraag 1

Maanen stelt dat zijn daad hem niet kan worden toegerekend omdat hij plotseling duizelig werd tijdens het steppen. De vraag is of de plotselinge duizeling van Maanen inderdaad meebrengt dat de botsing niet aan hem is toe te rekenen. Er moet worden gekeken naar artikel 6:162 BW. Lid 1 van dit artikel vereist

.....read more
Access: 
Public
Inleiding burgerlijk recht - UL - B1 - Eindtoets 2018

Inleiding burgerlijk recht - UL - B1 - Eindtoets 2018

Image


 

Vragen

Vraag 1

Welk van de onderstaande alternatieven is juist?

  1. Bij niet-nakoming van een verbintenis waarbij de gehele prestatie achterwege blijft, is sprake van een toerekenbare tekortkoming.
  2. Een toerekenbare tekortkoming in de nakoming van een verbintenis waardoor de schuldeiser schade lijdt, verplicht de schuldenaar tot schadevergoeding.
  3. Een toerekenbare tekortkoming in de nakoming van een verbintenis verplicht de schuldenaar tot ontbinding van de overeenkomst.
  4. Bij een niet toerekenbare tekortkoming in de nakoming van een verbintenis uit overeenkomst is de schuldeiser niet bevoegd de overeenkomst te ontbinden.

Vraag 2

Stevens speelt saxofoon in een professionele band. Zij oefent elke dag in de kelder van haar huis. Elke maandagavond oefent zij met de leden van de band, ook bij haar thuis. Zij spreekt af met buurman Van Velzen dat hij het lawaai gedoogt; als tegenprestatie geeft Stevens aan Van Velzen jaarlijks twintig vrijkaartjes voor de concerten van haar en haar band. Van Velzen verkoopt en levert zijn huis aan Arendonk. Wat geldt na de levering van het huis aan Arendonk?

  1. Arendonk moet het lawaai gedogen en Stevens moet hem twintig vrijkaartjes geven.
  2. Arendonk moet het lawaai gedogen en Stevens moet Van Velzen twintig vrijkaartjes geven.
  3. Arendonk behoeft het lawaai niet te gedogen, maar Stevens moet Van Velzen twintig vrijkaartjes geven.
  4. Arendonk behoeft het lawaai niet te gedogen en Stevens behoeft hem geen vrijkaartjes te geven.

Vraag 3

Meyer, een Leidse kunstliefhebber, heeft al jaren een diep gekoesterde wens: het laten maken van een groot aquarel van het Leidse kantongerecht aan de Witte Singel. Daartoe heeft hij Kievit , die veel connecties heeft in de schilderswereld, de bevoegdheid gegeven om in naam en voor rekening van Meyer een dergelijk schilderij te laten maken voor een maximumbedrag van € 500. Kievit wendt zich daartoe tot de gerenommeerde schilder Dubois, die de opdracht wel ziet zitten maar geen genoegen neemt met een prijs onder € 700. Na verwoede onderhandelingen waarin Kievit ten onrechte aangeeft enige speelruimte van Meyer te hebben gekregen, stemt Kievit in met een prijs van € 700. Na drie weken is het schilderij gereed en ontvangt Meyer een verzoek het schilderij te komen ophalen met daarbij de rekening van € 700. Meyer is echter helemaal niet blij met deze hogere prijs en weigert te betalen. Welk van de onderstaande alternatieven is juist?

  1. Kievit is gehouden tot vergoeding van de door Dubois geleden schade, omdat hij buiten de grenzen van zijn volmacht is getreden.
  2. Kievit is gehouden de rekening te betalen, omdat hij buiten de grenzen van zijn volmacht is getreden.
  3. Meyer is gehouden de rekening te betalen, omdat sprake is van geldige vertegenwoordiging door Kievit.
  4. Meyer is gehouden de rekening te betalen, omdat Dubois gerechtvaardigd heeft vertrouwd op de aanwezigheid van een toereikende volmacht.
.....read more
Access: 
Public
Inleiding burgerlijk recht - UL - B1 - Tussentoets 2017-2018

Inleiding burgerlijk recht - UL - B1 - Tussentoets 2017-2018

Image


Vragen

Casus

Nadat hij een optreden van uTube in de Arena heeft bijgewoond, bestelt Luuk de Jong, voetballer bij PSV, bij Taxicentrale AnaarBeter een taxi om hem van de concerthal naar Schiphol te laten vervoeren. Na enig onderhandelen spreken partijen een vaste vervoersprijs af. Even later rijdt Jaap van Oirschot, in dienst van de Taxicentrale, voor om De Jong op te halen. Nadat De Jong is ingestapt, rijdt Van Oirschot met 160 km/u naar Schiphol. Onderweg raakt hij de macht over het stuur kwijt en rijdt met hoge snelheid tegen een lantaarnpaal. Van Oirschot komt met de schrik vrij, maar De Jong loopt een gebroken sleutelbeen en een zware hersenschudding op. Hij moet enkele weken in een ziekenhuis in Amsterdam verblijven en kan enkele maanden niet voetballen.

Vraag 1

Is Van Oirschot aansprakelijk voor de door De Jong geleden schade? Geef bij uw antwoord de grondslag aan.

Vraag 2

Is Taxicentrale AnaarBeter aansprakelijk voor de door De Jong geleden schade? Welke twee grondslagen komen in aanmerking?

Vraag 3

Stel dat Van Oirschot te hard heeft gereden doordat De Jong daar ernstig op heeft aangedrongen, omdat hij aan de late kant was om de laatste vlucht naar Manchester te halen.

Is het aandringen van De Jong relevant voor de omvang van de schadevergoeding waarop hij recht heeft? U kunt volstaan met een kort antwoord.

Vraag 4

In alle taxi’s van de Taxicentrale hangt duidelijk zichtbaar een plaatje met de volgende tekst:

“Taxicentrale AnaarBeter is nimmer aansprakelijk voor eventuele schade die door haar personeel is veroorzaakt.”

Ga er bij de beantwoording van vraag 4) vanuit dat De Jong geenszins gehaast was om zijn vliegtuig te halen en ook niet heeft aangedrongen op het te hard rijden door Van Oirschot, maar dat Van Oirschot te hard heeft gereden omdat hij een racewedstrijdje hield met een concurrerende Uber-taxichauffeur.

Stel dat zowel Van Oirschot als de Taxicentrale aansprakelijk is voor de door De Jong geleden schade. Aangesproken door De Jong beroept de Taxicentrale zich met succes op de geldigheid van de exoneratieclausule (die geen algemene voorwaarde is in de zin van art. 6:231 BW). De Jong verweert zich daartegen door zich erop te beroepen dat het uitsluitingsbeding onder de gegeven omstandigheden buiten toepassing moet blijven.

Aan de hand waarvan zal de rechter het verweer van De Jong beoordelen?

Antwoordindicatie

Vraag 1

  • Jaap van Oirschot is aansprakelijk op grond van een onrechtmatige daad, art. 6:162 jo. 6:163 BW. Met het veroorzaken van het ongeluk door het overschrijden van de maximumsnelheid, waarmee hij een veiligheidsnorm heeft overschreden, handelt hij jegens De Jong onrechtmatig in de zin van ‘strijd met een wettelijke plicht’ (art. 6:162 lid 1 jo lid 2 BW). De onrechtmatige daad is aan Van Oirschot toe te rekenen op
.....read more
Access: 
Public
Inleiding burgerlijk recht - UL - B1 - Eindtoets winter 2016

Inleiding burgerlijk recht - UL - B1 - Eindtoets winter 2016

Image


 

Vragen

Vraag 1

Gerard staat onder curatele vanwege overmatig gebruik van drugs. Hij koopt in de winkel een laptop voor de prijs van € 899. De curator vernietigt de koopovereenkomst via een buitengerechtelijke verklaring.

Hoe moet deze buitengerechtelijke verklaring gekwalificeerd worden?

  1. Als een meerzijdige rechtshandeling.

  2. Als een eenzijdige niet-gerichte rechtshandeling.

  3. Als een eenzijdige gerichte rechtshandeling.

  4. Als een feitelijke handeling.

Vraag 2

Simone is zestien jaar. Zonder toestemming van haar ouders bezoekt zij het verjaardagsfeestje van een vriend. Daar stoot zij per ongeluk een antieke vaas om van de heer des huizes, Bart. Bart spreekt Simone aan tot vergoeding van deze schade. Volgens de moeder van Simone hoeft zij de schade van Bart niet te vergoeden, omdat Simone minderjarig is.

Heeft de moeder van Simone gelijk?

  1. Ja, een minderjarige is bekwaam in eigen naam rechtshandelingen te verrichten, maar alleen met toestemming van zijn wettelijke vertegenwoordiger en Simone mocht niet op het verjaardagsfeestje zijn.

  2. Ja, want de moeder van Simone kan de rechtshandeling van Simone vernietigen.

  3. Nee, want het is voor zestienjarigen niet ongebruikelijk om zelfstandig een verjaardagsfeestje te bezoeken.

  4. Nee, want Simone is hier aansprakelijk uit onrechtmatige daad.

Vraag 3

Kanten laat zijn auto repareren bij garage Banden. In de overeenkomst met Banden staat onder meer: ‘Garage Banden is nooit aansprakelijk voor eventuele schade, toegebracht door het personeel tijdens reparaties of onderhoud’. Tijdens de reparatie ontstaat door onoplettendheid van een werknemer van Banden brand in de motor van de auto. De schade loopt in de duizenden euro’s. Kanten spreekt Banden aan tot schadevergoeding. Banden wijst op het beding in de overeenkomst dat hij nooit aansprakelijk is. Kanten meent dat Banden zich in dit geval niet op dit beding kan beroepen. Vast staat dat het beding geen algemene voorwaarde is in de zin van artikel 6:231 e.v. BW.

Op grond waarvan moet vastgesteld worden of Kanten gelijk heeft?

  1. Artikel 6:228 BW en het arrest Haviltex.

  2. Artikel 6:228 BW en het arrest Van Geest/Nederlof.

  3. Artikel 6:248 lid 2 BW en het arrest Misverstand.

  4. Artikel 6:248 lid 2 BW en het arrest Saladin/HBU.

Vraag 4

Casper is eigenaar van een strandtent. Hij wil de strandtent verkopen en onderhandelt daarover met Willem. Op 20 oktober doet Casper aan Willem een ‘laatste aanbod’. Willem kan de tent kopen voor € 230.000, mits hij binnen twee dagen per sms aan Casper akkoord geeft. Op 21 oktober smst Willem dat hij akkoord is. De sms van Willem wordt echter pas op 23 oktober bij Casper afgeleverd, omdat de accu van zijn telefoon kapot is. De telefoon van Casper is daardoor tot 23 oktober uitgeschakeld en heeft geen

.....read more
Access: 
Public
Inleiding burgerlijk recht - UL - B1 - Eindtoets voorjaar 2016

Inleiding burgerlijk recht - UL - B1 - Eindtoets voorjaar 2016

Image


 

Vragen

Vraag 1

Windmolen heeft drie nieuwe banden nodig voor zijn racefiets. Op 1 december biedt Bandenservice per e-mail aan Windmolen drie van zulke banden aan voor een prijs van € 400. Op 2 december doet Windmolen een brief aan Bandenservice op de post, waarin hij het aanbod van de drie banden accepteert. Nog diezelfde dag krijgt Windmolen de banden van zijn sponsor cadeau. Hij is niet meer geïnteresseerd in de banden van Bandenservice. Windmolen wil voorkomen dat er een overeenkomst tot stand komt met Bandenservice. Windmolen kan op 2 december zijn verklaring tot aanvaarding van de koop van de banden:

  1. Intrekken.
  2. Herroepen.
  3. Zowel intrekken als herroepen.
  4. Noch intrekken noch herroepen.

Vraag 2

Kees is onder curatele gesteld wegens zijn gewoonte van alcoholmisbruik. Op een avond is hij samen met zijn vriend Jan op stap. Ze bezoeken kroeg na kroeg en worden dronken. In de laatste kroeg ontmoeten zij Dave, die wereldreizen organiseert. Zichtbaar zwaar onder invloed van de alcohol boeken de twee vrienden een wereldreis bij Dave waarbij zij zich ieder verplichten tot het betalen van de reissom van € 15.000. De volgende dag realiseren ze zich dat zij niet € 15.000 kunnen betalen en dat zij bovendien geen behoefte hebben aan een wereldreis. Kees, Jan en de curator van Jan willen van de overeenkomsten af.

Welk van de onderstaande alternatieven is juist?

  1. Beide overeenkomsten zijn vernietigbaar wegens handelingsonbekwaamheid.

  2. Beide overeenkomsten kunnen ontbonden worden wegens misbruik van omstandigheden door Dave.

  3. De overeenkomst tussen Jan en Dave is vernietigbaar wegens handelingsonbekwaamheid; de overeenkomst tussen Kees en Dave is geldig omdat de dronkenschap voor rekening van Kees blijft.

  4. De overeenkomst tussen Jan en Dave is vernietigbaar wegens handelingsonbekwaamheid; de overeenkomst tussen Kees en Dave is vernietigbaar door Kees, nu Dave zich jegens Kees niet met succes kan beroepen op gerechtvaardigd vertrouwen vanwege zijn zichtbare tijdelijke geestesstoornis.

Vraag 3

De veertienjarige Tim is lid van de plaatselijke voetbalclub Foot. Op 1 juni verzendt Tim een e-mail aan de secretaris-penningmeester van Foot met de mededeling dat hij zijn lidmaatschap opzegt met ingang van 1 september. Een en ander geschiedt volgens de regels die Foot voor opzegging hanteert.

Welk van de onderstaande alternatieven is juist?

  1. De opzegging door Tim is vernietigbaar, waardoor zijn contributieverplichting vervalt.

  2. De opzegging door Tony is vernietigbaar, maar zijn contributieverplichting blijft in stand zolang de opzegging niet vernietigd is.

  3. De opzegging door Tim is nietig, waardoor zijn contributieverplichting komt te vervallen.

  4. De opzegging door Tim is nietig, waardoor zijn contributieverplichting in stand blijft.

Vraag 4

Robin koopt graag online kleding. Na enkele maanden driftig ‘shoppen’ heeft ze een schuld van opgebouwd van bij Kleding BV €

.....read more
Access: 
Public
Inleiding burgerlijk recht - UL - B1 - Tussentoets 2015

Inleiding burgerlijk recht - UL - B1 - Tussentoets 2015

Image


Vragen

Artistiek genie Jeroen Den Uyl zoekt een koper van een van zijn houten beelden, een levensgrote Goofy die een grote speer vasthoudt. Hij is zelf niet zo'n zakenman en vraagt een vriend van hem, Paul Latzak, om het beeld namens hem te verkopen voor minstens 48.000 euro. Sandra Bibber, kunstliefhebber in hart en nieren, bezoekt op een dag het atelier van Den Uyl en treft hier Paul en Jeroen aan. In een gesprek met Paul vraagt ze naar diens bevoegdheid. Paul geeft aan dat hij door Jeroen geheel vrij is gelaten om te onderhandelen en het beeld te verkopen. Jeroen staat erbij en zwijgt.

Sandra en Paul treffen enkele dagen later een overeenkomst: Paul verkoopt het beeld voor 37.000 euro. Jeroen weigert het beeld echter voor deze prijs af te staan. Sandra geeft aan dat er een koopovereenkomst tot stand is gekomen voor 35.000 euro.

Vraag 1

Is er tussen Sandra en Jeroen een overeenkomst tot stand gekomen tot verkoop van Goofy voor 35.000?

Vraag 2

Een paar jaar later is de bekende en zeer succesvolle kunsthandelaar Karel Kwast eigenaar geworden van het beeld. Met een lokaal opgezet museum, “Museum In De Oude Gracht”, sluit hij een bruikleenovereenkomst. Op basis van deze overeenkomst mag het museum het beeld de komende 15 jaar tentoonstellen. Op 3 juni wordt het beeld bij het museum afgeleverd en op een kubusvormig blok in de serre van het museum geplaatst.

Wat zijn op 3 juni de goederenrechtelijke posities van respectievelijk Karel Kwast en museum In De Oude Gracht met betrekking tot het beeld van Goofy?

Vraag 3

De serre waarin het beeld staat ligt aan een diepe gracht. Het is een mooie zonnige dag wanneer Jan de Vletter de ruimte binnenloopt en buiten een vierjarig meisje in het water ziet spartelen. Oh nee, ze kan niet zwemmen en er is niemand in de buurt om haar te helpen! Ook Jan kan niet zwemmen. Gezien de tijdsdruk en de situatie is er geen andere mogelijkheid dan de speer van het beeld voor hem af te breken.

Hij rent naar buiten en steekt de speer in het water om de kleine meid te redden. Het kleine meisje grijpt de speer vast en wordt gered. De schade aan het beeld van Goofy is enorm. Karel Kwast stelt dat Jan onrechtmatig tegenover hem heeft gehandeld, maar Jan bestrijdt dit.

Wie heeft gelijk?

Vraag 4

Karel Kwast laat door het Haagse kunstherstelbedrijf GluePoint de speer terug op zijn beeld zetten. Dit kost 5000 euro. Om het beschadigde hout te verstevigen koopt hij vervolgens ook een grote pot Flexidur bij GluePoint waarmee hij het beeld een maand later impregneert.

Een dag na die impregnatiebehandeling ontstaan er grote vlekken op het hout.

Het middel blijkt een bijtend stofje te bevatten dat het hout heeft aangetast......read more

Access: 
Public
Inleiding burgerlijk recht - UL - B1 - Tussentoets 2015 (2)

Inleiding burgerlijk recht - UL - B1 - Tussentoets 2015 (2)

Image


Vragen

Astrid is eigenaar van een fiets. Tijdens de maand maart verblijft Astrid in het buitenland. Met het oog op een voorgenomen fietstocht begin juli verleent zij telefonisch een volmacht aan haar fietsvriend Berend om twee reparaties aan haar fiets te laten uitvoeren door fietsenmaker Fris. Het betreft twee nieuwe banden en een nieuw zadel, voor de prijs van maximaal € 550. Berend sluit vervolgens in naam van Astrid voor € 550 een overeenkomst met Fris, in overeenstemming met de afspraak met Astrid. Als Fris de reparaties heeft uitgevoerd en een ritje ter controle fietst, constateert hij dat de versnellingen ook niet goed functioneren. Vervolgens belt Fris naar Berend met de vraag of hij de versnellingen moet vervangen, waarvan de kosten €400 bedragen. Berend antwoordt: “Ok, ik heb het hier niet met Astrid over gehad en ze is niet bereikbaar. Maar het lijkt me dat de fiets geheel in orde moet zijn voor de komende fietstocht, dus namens Astrid, doe dit er maar bij.” Als Astrid haar fiets bij Fris komt ophalen, weigert ze de rekening te betalen voor het vervangen van de versnellingen.

Vraag a

Is Astrid gehouden om de rekening voor de reparatie van de versnellingen te betalen?

Vraag b

Stel dat Astrid niet gehouden is tot betaling van de rekening voor de reparatie van de versnellingen, kan Fris dan op grond van artikel 3:70 BW met succes Berend aanspreken?

Antwoordindicatie

N.B.: Bij de tussentoets is het niet noodzakelijk om de relevante feiten apart op te nemen in uw antwoord. Het is wel de bedoeling dat u de rechtsvraag formuleert, waarna u kwalificeert welke rechtsregels en criteria van belang zijn om deze vraag te kunnen beantwoorden. Vervolgens zoekt u binnen dat kader naar de juiste oplossing. Dit doet u door te toetsen of in dit geval aan de criteria is voldaan, hetgeen leidt tot een conclusie. In dit voorbeeldantwoord is bij elk onderdeel aangegeven welke stap het betreft.

Vraag a

Om te kunnen weten of Astrid gehouden is de rekening voor de reparatie te betalen, moet de volgende rechtsvraag worden beantwoord: is door middel van vertegenwoordiging krachtens volmacht een rechtsgeldige overeenkomst tussen Astrid en Fris gesloten?

Voor de beantwoording zijn de volgende wetsbepalingen van belang, het juridisch kader:

art. 3:60 lid 1 BW (volmacht), art. 3:66 lid 1 BW (uitoefening volmacht), art. 3:61 lid 2 BW (bescherming gerechtvaardigd vertrouwen).

Het gaat in deze casus om een vertegenwoordiging krachtens volmacht: Fris heeft de bevoegdheid gekregen om in naam van Astrid rechtshandelingen te verrichten (art. 3:60 lid 1 BW). Elke rechtshandeling die de gevolmachtigde binnen de grenzen van zijn bevoegdheid in naam van de volmachtgever verricht, treft, op grond van artikel 3:66 lid 1 BW, in haar gevolgen de volmachtgever. Om.....read more

Access: 
Public
Inleiding burgerlijk recht - UL - B1 - Tussentoets 2014

Inleiding burgerlijk recht - UL - B1 - Tussentoets 2014

Image


 

Vragen

Vraag 1

Astrid (17 jaar) koopt tegen de wil van haar moeder bij Ben een fiets. Vervolgens stuurt Astrid’s moeder Ben een briefje met de mededeling dat zij de door Astrid gesloten overeenkomst vernietigt. Vast komt te staan, dat Astrid voor het sluiten van de overeenkomst tegen Ben heeft gezegd meerderjarig te zijn. Ben beroept zich op het hierdoor bij hem gewekte vertrouwen en vordert nakoming van de overeenkomst.

Op grond van welk artikel wil de moeder van Astrid de overeenkomst vernietigen? Op welk artikel kan Ben zich beroepen en heeft dit beroep kans van slagen?

  1. Astrid’s moeder is de wettelijke vertegenwoordiger van Astrid en kan de overeenkomst vernietigen op grond van 3:32 jo. 1:233-1:234. Ben kan zich beroepen op 3:33 jo. 3:35, Astrid heeft namelijk een verklaring afgelegd die onjuist is waardoor Ben in rechte mocht vertrouwen. 


  2. Astrid’s moeder kan de overeenkomst niet vernietigen op grond van 3:32 omdat Astrid ouder is dan 16 jaar en dus handelingsbekwaam is. 


  3. Astrid’s moeder kan de overeenkomst vernietigen op grond van 3:32 jo 1:233-1:234. Ben kan zich beroepen op 3:35. Dit beroep zal alleen niet slagen omdat dit artikel enkel bescherming biedt indien de wil en verklaring niet met elkaar overeenstemmen. 


  4. Astrid’s moeder kan de overeenkomst vernietigen op grond van 3:32 jo 1:233-1:234. Ben kan echter een geslaagd beroep doen op 3:35, omdat hij redelijkerwijs mocht verwachten dat Astrid handelingsbekwaam was.

Vraag 2

Het echtpaar Adam en Eva bezichtigen een huis in Zuid-Spanje dat wordt aangeboden door Jeff. In de zolder zijn duidelijk vochtplekken te zien. Adam ziet deze plekken maar vraagt niets. Ook Jeff zegt niets hierover. Adam en Eva kopen het kasteel voor €800.000,-. Nadat ze zijn ingetrokken zien ze dat het plafond van de zolder op instorten staat. Het gehele plafond moet hersteld worden. Vast komt te staan dat Jeff wist dat de staat van de zolder zeer slecht was. Adam en Eva willen de koopovereenkomst vernietigen op grond van dwaling. Jeff beroept zich erop dat Adam en Eva hun onderzoeksplicht beter uit hadden moeten voeren.

Kan de koopovereenkomst vernietigd worden? Betrek in uw antwoord van Geest/Nederlof.


  1. Ja, want zij kunnen de koopovereenkomst vernietigen op grond van art. 6:228 lid 1 sub a BW. Ook een onvoorzichtige koper wordt namelijk beschermd als de verkoper onjuiste inlichtingen heeft verschaft. 

  2. Ja, want zij kunnen de koopovereenkomst vernietigen op grond van art. 6:228 lid 1 sub b BW. Ook een onvoorzichtige koper wordt beschermd als de verkoper zijn mededelingsplicht geschonden heeft. 

  3. Nee, want zij kunnen de koopovereenkomst niet vernietigen, omdat op hen een onderzoeksplicht rustte. Op grond van art. 6:228 lid 2 BW blijft de dwaling als gevolg daarvan voor hun eigen rekening. 

  4. .....read more
Access: 
Public
Inleiding burgerlijk recht - UL - B1 - Eindtoets 2013

Inleiding burgerlijk recht - UL - B1 - Eindtoets 2013

Image


 

Vragen

Vraag 1

Op 4 februari ontvangt Bjorn een brief van Alex waarin Alex hem een aanbod doet. Op 5 februari doet Bjorn een brief uitgaan waarin hij het aanbod accepteert. Deze brief bereikt Alex op 7 februari.

Welk van de onderstaande alternatieven is er juist?

  1. Op 6 februari kan Alex zijn aanbod niet meer telefonisch herroepen en Bjorn kan zijn acceptatie op 6 februari niet intrekken.
  2. Bjorn kan verhinderen dat een overeenkomst tot stand komt door op 6 februari zijn acceptatie telefonisch in te trekken en Alex kan zijn aanbod op 6 februari niet herroepen.
  3. Zowel Alex als Bjorn kan op 6 februari door telefonische herroeping van het aanbod, respectievelijk intrekking van de acceptatie, het tot stand komen van een overeenkomst verhinderen.
  4. Bjorn kan zijn acceptatie op 6 februari niet intrekken, omdat op 5 februari al een overeenkomst tot stand gekomen is.

Vraag 2

Een schenking is:

  1. zowel een eenzijdige rechtshandeling als een eenzijdige overeenkomst.
  2. een eenzijdige overeenkomst, maar niet een eenzijdige rechtshandeling.
  3. niet een eenzijdige overeenkomst,, maar wel een eenzijdige rechtshandeling..
  4. noch een eenzijdige rechtshandeling, noch een eenzijdige overeenkomst.

Vraag 3

Op 1 april doet Niels zijn afnemer Wieke schriftelijk een offerte voor 90 kilo koffie “eerste kwaliteit” voor € 4 per pond. In de offerte staat vermeld dat bestellingen vóór 1 mei worden geplaatst. In verband met de inmiddels sterk gestegen koffieprijzen wil Niels van zijn offerte af. Hij belt Wieke op 23 april op en verzoekt haar de offerte als niet gedaan te beschouwen. Wieke deelt hierop aan Niels mee dat hij zijn koffie kan houden. Wieke krijgt echter spijt en bestelt bij brief van 29 april 90 kg koffie overeenkomstig de offerte, welke brief door Niels op 30 april ontvangen en op 2 mei gelezen wordt. Welke stelling over het ontstaan van de overeenkomst is er juist?

  1. Er is geen koopovereenkomst tot stand gekomen, omdat het aanbod door de herroeping zijdens Niels zijn kracht heeft verloren.
  2. Er is geen koopovereenkomst tot stand gekomen, omdat het aanbod zijdens Wieke te laat is aanvaard.
  3. Er is geen koopovereenkomst tot stand gekomen, omdat het aanbod zijdens Wieke is verworpen.
  4. Er is geen koopovereenkomst tot stand gekomen, omdat op 1 maart door Niels slechts een uitnodiging tot het doen van een aanbod is gedaan, zodat pas na aanvaarding door Niels van de bestelling van Wieke een koopovereenkomst tot stand zou komen, welke aanvaarding zijdens Niels is uitgebleven.

Vraag 4

Astrid is 15 jaar en koopt een fiets bij Handel BV voor € 400. De ouders van Astrid zijn het met deze aankoop niet eens en willen het aankoopbedrag terug. De verkoper beroept zich er ook op dat Astrid er veel ouder uitziet dan 15 jaar en dat hij niet

.....read more
Access: 
Public
Inleiding burgerlijk recht - UL - B1 - Eindtoets 2013 (2)

Inleiding burgerlijk recht - UL - B1 - Eindtoets 2013 (2)

Image


 

Vragen

Vraag 1

Gerritsen is onder curatele gesteld wegens verkwisting en verkoopt zijn nieuwe smartphone voor 50 euro aan Van Wijngaarden. De smartphone is op dat moment zeker 500 euro waard. Van Wijngaarden weet dat Gerritsen de smartphone voor slechts 50 euro aan hem verkoopt, omdat Gerritsen zijn eigen belangen niet goed voor ogen heeft. Welke van de onderstaande alternatieven is juist?

  1. De curator is bevoegd de koopovereenkomst te ontbinden op grond van misbruik van omstandigheden.

  2. De curator is bevoegd de koopovereenkomst te vernietigen.

  3. De koopovereenkomst is nietig.

  4. De curator is bevoegd schadevergoeding te vorderen op grond van ongerechtvaardigde verrijking.

Vraag 2

Donkersloot krijgt op 14 mei een e-mail van Teeven waarin hij zijn zeven jaar oude BMW te koop aanbiedt voor 3000 euro. In de e-mail staat dat Donkersloot een week de tijd heeft om het aanbod te aanvaarden. Donkersloot stuurt op 15 mei per gewone post een brief aan Teeven, waarin hij het aanbod aanvaardt. Deze brief wordt door Teeven op 16 mei ontvangen. Inmiddels heeft Teeven van een vriend vernomen dat voor het type BMW dat hij te koop heeft aangeboden wel 3500 euro gevraagd wordt op internet. Teeven stuurt daarom op 15 mei een e-mail aan Donkersloot met de mededeling dat hij zijn aanbod herroept. Is er een overeenkomst tot stand gekomen tussen Donkersloot en Teeven?

  1. Er is een overeenkomst tot stand gekomen, want de mededeling houdende herroeping geschiedde te laat.

  2. Er is een overeenkomst tot stand gekomen, want het aanbod was onherroepelijk.

  3. Er is geen overeenkomst tot stand gekomen, want het is in strijd met de redelijkheid en billijkheid om het aanbod te herroepen.

  4. Er is geen overeenkomst tot stand gekomen, want de mededeling houdende herroeping geschiedde tijdig.

Vraag 3

Van Megen leent 4000 euro van Lentema. Hulst betaalt aan Lentema de 4000 euro terug en deelt daarbij mee de schuld van Van Megen te voldoen. Is Van Megen jegens Lentema bevrijd van de verbintenis uit geldlening?

  1. Ja, want in gevallen als de onderhavige kan stilzwijgende bekrachtiging door de schuldenaar worden aangenomen.

  2. Ja, want deze verbintenis kan in beginsel door een ander dan de schuldenaar worden nagekomen.

  3. Nee, een derde kan alleen de schuld van de schuldenaar voldoen als de schuldnenaar daar toestemming voor heeft gegeven.

  4. Nee, alleen de schuldenaar kan de verbintenis nakomen.

Vraag 4

In welk van de onderstaande gevallen ontstaat een verbintenis uit hoofde van onverschuldigde betaling?

  1. Wollema geeft een fikse fooi bij het afrekenen van zijn favoriete pizza.

  2. Wollema besluit de schuld van zijn goede vriend Janssen te betalen.

  3. Wollema geeft het door

.....read more
Access: 
Public
Inleiding burgerlijk recht - UL - B1 - Eindtoets 2012

Inleiding burgerlijk recht - UL - B1 - Eindtoets 2012

Image


 

Vragen

Vraag 1

Bart wil er binnenkort even tussenuit. Hij vindt op internet een advertentie van Goedkoop Vliegen luidende: MEGA AANBIEDING!!! Retourvlucht naar Parijs incl. 2 hotelovernachtingen in het centrum ALLEEN VANDAAG voor maar €73,00. Bart, die nog nooit in Parijs is geweest, doet direct een boeking. In de boekingsbevestiging die hij dezelfde dag nog per e-mail ontvangt, staat echter een prijs van €730,00. Bart belt direct met Goedkoop Vliegen, die hem mededeelt dat de prijs van €730 verkeerd in de advertentie stond en dat in de bevestiging de juiste prijs is vermeld. Is er een overeenkomst tot stand gekomen tussen Bart en Goedkoop Vliegen, en zo ja, met welke inhoud?

Vraag 2

Op 15 februari verkoopt antiquair Wietske een bijzondere ring aan Zara voor €7000. De ring moet nog worden schoongemaakt en gerepareerd. Dit zal gebeuren door Wietske in haar werkatelier. Afgesproken wordt dat de ring vervolgens op 1 maart zal worden afgeleverd bij Zara en op dat moment door haar zal worden betaald. Op 20 februari verkoopt Zara de ring aan Rafael voor €8000. Door ziekte van Wietske is op 1 maart de ring nog niet gereed en nog niet afgeleverd bij Zara. Op 4 maart wordt ingebroken in het atelier van Wietske, waarbij ook het horloge wordt gestolen. Zara vordert schadevergoeding van Wietske voor de gederfde winst van €1000. Wietske verweert zich met een beroep op overmacht nu haar atelier optimaal beveiligd was en voorzien was. Zal het beroep op overmacht door Wietske slagen?

Vraag 3

Op een avond loopt Lotte langs een haven waar boten te koop staan. Op de haven ziet hij een groot bord met de tekst: Kees & Jan Verkoop en Restauratie van Boten. Kees is eigenaar van de boten en als enige bevoegd om deze te verkopen. Jan is degene die de boten restaureert. Lotte is geïnteresseerd in een boot. Jan is op dat moment als enige aanwezig op de haven en na enige onderhandelingen verkoopt hij in naam van Kees de boot aan Lotte voor €30.000 met de toezegging dat hij de boot helemaal zal restaureren. Kees vindt de koopprijs te laag en stelt dat Jan helemaal niet bevoegd was om de boot te verkopen en meent dan ook dat er geen geldige koopovereenkomst tot stand gekomen is. Lotte meent dat dit wel het geval is, maar wie heeft er gelijk?

Vraag 4

Wanneer de 12-jarige Katie van school naar huis fietst, gaat haar telefoon af. Zij neemt deze op en begint een gesprek. Hierdoor ontgaat het haar dat het stoplicht op het fietspad op rood staat. Met één hand aan het stuur rijdt zij slingerend door het rode licht. Het gevolg is dat de met zeer hoge snelheid in tegenliggende richting rijdende wielrenner Willem frontaal in botsing komt met Katie. Willem lijdt hierdoor

.....read more
Access: 
Public
Inleiding burgerlijk recht - UL - B1 - Eindtoets 2010

Inleiding burgerlijk recht - UL - B1 - Eindtoets 2010

Image


 

Vragen

Vraag 1

Dennis is onder curatele gesteld wegens een geestelijke stoornis. Hij heeft grote belangstelling voor de 18e eeuwse schilderkunst. Dennis weet dat op de jaarlijkse kunstbeurs in Utrecht een schilderij van een van zijn favoriete 18e eeuwse schilders te koop zal worden aangeboden. Hij is zelf niet in de gelegenheid om naar Utrecht af te reizen en verleent daarom aan Gert een volmacht om namens hem het schilderij te kopen, met een maximumprijs voor €20.000 van kunsthandelaar Kelly. De curator van Dennis is het niet met deze aankoop eens. Kan de curator de koopovereenkomst aantasten?

Vraag 2

Tijdens een eerdere editie van bovengenoemde kunstbeurs werd op 16 arpil 2007 een gouden ring gestolen uit de stand van juwelier Voskamp. De dief Karsten, verkoopt en levert de ring op 3 mei 2011 voor €70.000 aan Job. Job is een kenner van juwelen en is op de hoogte van de diefstal van de ring. Wie is op 4 mei 2011 eigenaar van de ring?

Vraag 3

Arend is een in Amsterdam en omstreken bekende vertolker van het levenslied. Hij zal zingen op een braderie in Almere op 5 juni 2011. Onderweg naar het optreden raakt hij echter betrokken bij een aanrijding. Arend moet voor onderzoek naar het ziekenhuis en kan hierdoor dus niet optreden. Het organisatiecomité van de braderie besluit de overeenkomst met Arend op 6 juni direct te ontbinden door middel van een faxbericht.

a. Heeft het comité de overeenkomst rechtsgeldig ontbonden? Betrek in het antwoord de wijze van ontbinding.

Stel nu dat de ontbinding slaagt. Het optreden van Arend kostte het comité €4.000. Het comité had dat bedrag volgens afspraak binnen een week na de boeking van het optreden betaald en wil dit bedrag nu terug hebben.

b. Dient Arend de €4.000 terug te betalen?

Vraag 4

Sandra laat op een warme dag haar hond Bob uit in een parkje. Een voor haar onbekende hond loopt met hen mee. Het baasje van deze hond is nergens te bekennen. De hond ziet er verzorgd uit, maar ziet er vermoeid en uitgedroogd uit. Sandra neemt de hond mee en geeft hem thuis wat water, maar hij drinkt amper en knapt niet zichtbaar op.

’s Middags gaat Sandra met de hond naar de dierenarts. Hier vertelt ze hoe ze de hond heeft aangetroffen. Van de dierenarts krijgt ze een medicijn mee, een middel dat moet worden toegediend bij uitdroging. De kosten van medische behandeling en het medicijn (€175) worden door Sandra direct aan de dierenarts voldaan. Eigenaar van de hond blijkt Casper te zijn, die de hond enige dagen later bij Sandra ophaalt. Is Casper verplicht de door Sandra gemaakte kosten (€175) te vergoeden?

Vraag 5

Bij de vrij toegankelijke recreatieplas De Biesbosch staan bordjes met de volgende tekst: KWALITEIT VAN HET ZWEMWATER KAN NIET

.....read more
Access: 
Public
Inleiding burgerlijk recht - UL - B1 - Eindtoets 2009

Inleiding burgerlijk recht - UL - B1 - Eindtoets 2009

Image


 

Vragen

Vraag 1

Tanja, die 16 jaar is maar er uit ziet als een jongvolwassene, koopt een dure motor bij Rijtuigen BV. Als de ouders van Tanja tijdens het avondeten horen dat hij een motor heeft gekocht, zijn zij woedend. Dit hadden zij expliciet verboden. De volgende dag belt de vader van Tanja naar Rijtuigen BV. Tanja's vader stelt voor de motor terug te brengen tegen teruggave van de koopprijs. De verkoper van Rijtuigen BV gaat hiermee niet akkoord. Hij ziet geen enkele reden om de crossmotor terug te nemen. Tanja heeft immers over haar leeftijd gelogen. Zij heeft namelijk gezegd dat ze 24 jaar was. Zal een beroep op vernietiging van de koopovereenkomst slagen?

Vraag 2

Zara heeft voor de feestelijke opening van haar hotel, traiteur Soesjes in de arm genomen. De dag na het feest blijkt echter dat de garnalen in de salade bedorven waren. Alle mensen die de salade hebben gegeten, zijn ziek geworden. Het komt vast te staan dat Soesjes per ongeluk de garnalen gedurende een nacht buiten de koeling heeft laten staan. Zara lijdt schade doordat verschillende reserveringen geannuleerd worden. Zara vordert schadevergoeding van Soesjes wegens wanprestatie. Is hiervoor vereist dat Soesjes in verzuim verkeert?

Vraag 3

Hendrik heeft een grootwinkelbedrijf met diverse vestigingen. Op 12 maart koopt Hendrik voor €400.000,- appels bij fruitimporteur Bertus. De levering dient uiterlijk op 12 mei daaropvolgend plaats te vinden. Het schip dat voor vervoer van deze specifieke vracht was ingezet heeft door motorpech echter vertraging opgelopen. Daardoor wordt op 12 mei niet geleverd aan Hendrik. Op 16 mei biedt Bertus aan Hendrik alsnog de partij appels aan en zegt ook bereid te zijn de eventueel ontstane schade en kosten te vergoeden. Kan Hendrik na het gedane aanbod door Bertus op 16 mei, de koopovereenkomst ontbinden?

Vraag 4

Dirk (19 jaar) verkoopt, met toestemming van zijn ouders, tijdens de vrijmarkt van Koninginnedag 2008 op de stoep voor het ouderlijk huis alle oude spullen van hun zolder. Op het verkoopkleedje staat, tussen stapels oude boeken, meubels en kinderspeelgoed van vroeger, ook een fiets. Dirk heeft deze feits twee maanden eerder gestolen van Jorik en hem zonder medeweten van zijn ouders zolang op zolder verstopt. Dirk verkoopt de fiets voor €250,- aan Willem, die ter plekke betaalt en dolgelukkig op de fiets wegrijdt. Op 25 september 2008 ziet Jorik de hem ontvreemde fiets staan bij de supermarkt. Hij wacht Willem buiten op, legt uit wat er gebeurd is en eist de fiets van hem terug. Jorik toont hem het aankoopbewijs van de fiets. Jorik vordert op 1 oktober 2008 afgifte van de fiets van Willem. Slaagt deze vordering?

Vraag 5

Bouw BV wordt hard getroffen door de economische crisis en gaat op 1 juni 2009 failliet. Bouw BV heeft op dat moment de

.....read more
Access: 
Public
Inleiding burgerlijk recht - UL - B1 - Eindtoets 2009 (2)

Inleiding burgerlijk recht - UL - B1 - Eindtoets 2009 (2)

Image


 

Vragen

Vraag 1

Mevrouw Smoeltjes gaat verhuizen en biedt haar huidige woning te koop aan via een kleine advertentie. De advertentie luidt als volgt: „Te koop aangeboden: mooie landelijk gelegen bungalow, goed onderhouden, vijf kamers, inclusief garage. Vraagprijs: €350.000,- k.k. Tel.nr. op te vragen via de redactie. Bereikbaar na 18.00 uur.“ De heer Voetjes is de eerste die het huis komt bezichtigen. Hij bedankt Smoeltjes na afloop van de bezichtiging en zegt haar zeer geïnteresseerd te zijn. Twee weken later stuurt Voetjes een aangetekende brief naar Smoeljtes met de mededeling dat hij de woning wil kopen voor de vraagprijs zoals vermeld in de advertentie. Na ruim een week niets gehoord te hebben van Smoeltjes, neemt Voetjess telefonisch contact op met Smoeljtes. Zij deelt hem mede dat het huis daags voor zijn telefoontje aan een ander verkocht is. Voetjes stelt zich op het standpunt dat het huis reeds aan hem is verkocht. Is dit standpunt juist?

Vraag 2

Hans koopt bij fokkerij Ronald een renpaard. Afgesproken wordt dat Ronald het paard op 11 april zal afleveren bij Hans. Door drukte komt Ronald aan aflevering van het paard echter niet toe. Het paard staat op 25 april nog altijd bij Ronald als de bliksem in de stallen slaat. Enkele paarden, waaronder het verkochte paard, zijn op slag dood. Hans lijdt hierdoor schade. Het paard kan nu namelijk niet deelnemen aan de belangrijkste race van het seizoen. Hans vordert schadevergoeding van Ronald. Zal een beroep op overmacht door Ronald een kans van slagen hebben?

Vraag 3

Dennis is sinds 1968 eigenaar en exploitant van een hotel in Oman. Op 8 juni 2009 verkoopt hij het in originele staat verkerende hotel aan aannemer en projectontwikkelaar Stan. De koopprijs bedraagt €1.550.000. Stan had bij de bezichtiging van het hotel voorafgaande aan de koop gezien dat in verschillende scheidingswanden asbest is verwerkt. Bij de renovatie van het hotel treft hij in de plafonds nog meer asbest aan. Het verwijderen van het asbest in de plafonds kost €45.000. Stan stelt dat Dennis is tekortgeschoten in de nakoming van de koopovereenkomst, omdat het hotel meer asbest bevatte dan hij bij de bezichtiging had gezien. De verplichting van Dennis het hotel te leveren zonder asbest vloeit volgens Dennis voort uit artikel 10 van de overeenkomst dat luidt: 'Het is de verkoper niet bekend dat zich in het registergoed asbesthoudende materialen bevinden'.

a. Aan de hand van welke maatstaf moet artikel 10 worden uitgelegd?

b. Noem twee omstandigheden die in deze casus van belang zijn voor de uitleg van de bepaling in artikel 10.

Vraag 4

Jan is eigenaar en uitbater van bar-dancing De Steen, gelegen in Leiden. Burgemeester en wethouders van Leiden verplichten hem te voorzien in een extra brandladder, zodat bezoekers die zich op de etages van de bar-dancing bevinden,

.....read more
Access: 
Public
Inleiding burgerlijk recht - UL - B1 - Eindtoets 2008

Inleiding burgerlijk recht - UL - B1 - Eindtoets 2008

Image


 

Vragen

Vraag 1

Bart heeft besloten een nieuwe hobby te beginnen: hij wil gaan filmen. Wanneer hij een advertentieblad van Doorsma bekijkt ziet hij daarin een handycam van het merk Zomer voor de redelijke prijs van €350. Hij belt met Doorsma en vraagt “of de handycam uit de advertentie nog op voorraad is”. Wanneer Doorsma daarop bevestigend antwoordt, laat Bart hem weten dat hij zijn dochter Astrid langs zal sturen, die meer verstand heeft van camera’s, en dat Doorsma de rekening maar naar Bart moet sturen. Vervolgens vraagt hij zijn dochter om de handycam van €350 te gaan halen. Eenmaal in de winkel koopt Astrid echter op naam van zijn vader een duurdere handycam, die eveneens in het advertentieblad staat. De handycam lijkt op de goedkopere, maar heeft veel meer mogelijkheden. Wanneer Bart drie weken later de rekening krijgt, schrikt hij van de prijs: €700. Is Bart gehouden de rekening te betalen?

Vraag 2

Bas ontvangt op 7 april een brief van Aad bevattende een aanbod tot het sluiten van een overeenkomst inhoudende de verkoop van zijn Italiaanse designauto voor €87.500. Op 12 april verzendt Bas een brief aan Aad waarin hij het aanbod van Aad aanvaardt. Deze brief bereikt Aad op 14 april. Op 11 april bedenkt Aad zich en stuurt diezelfde dag nog een brief aan Bas waarin hij zijn aanbod herroept. Deze brief bereikt Bas op 13 april. Is een overeenkomst tot stand gekomen en zo ja, wanneer?

Vraag 3

Kees verkoopt op 2 mei 100 koeien aan Berend. Levering en betaling zullen plaatsvinden bij Berend op 2 juni. Halverwege mei breekt een koeienziekte uit. Op 16 mei verbiedt de overheid als gevolg van de crisis tot nader order het vervoer en de aflevering van koeien. Als gevolg daarvan blijft levering van de koeien aan Berend uit. Kees vordert op 3 juni betaling van de koopprijs. Is Berend gehouden de koopprijs op 3 juni te betalen?

Vraag 4

Esther is 16 jaar. Wanneer zij midden in de nacht van een schoolfeest thuis komt, stormt het hard. Toch zet zij haar fiets aan de rand van de stoep op de fietsstandaard, direct naast de auto van Vincent die in het parkeervak geparkeerd staat. De fiets waait om tengevolge waarvan een deuk in de auto van Vincent ontstaat. De schade bedraagt €3.000. Is Esther aansprakelijk?

Vraag 5

Gerard is het slachtoffer van een ongeluk. Als gevolg hiervan overlijdt hij twee weken later. Vast staat dat Peter het ongeluk veroorzaakt heeft en dat hij jegens Gerard aansprakelijk is op grond van art. 6:162 BW. Welke van de onderstaande schadeposten van de moeder van het slachtoffer komt/komen voor vergoeding in aanmerking?

  1. gederfd levensonderhoud; Gerard zorgde al enkele jaren financieel voor zijn moeder;

  2. de gederfde levensvreugde door het gemis

.....read more
Access: 
Public
Work for WorldSupporter

Image

JoHo can really use your help!  Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world

Working for JoHo as a student in Leyden

Parttime werken voor JoHo

Check more of this topic?
How to use more summaries?


Online access to all summaries, study notes en practice exams

Using and finding summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter

There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.

  1. Starting Pages: for some fields of study and some university curricula editors have created (start) magazines where customised selections of summaries are put together to smoothen navigation. When you have found a magazine of your likings, add that page to your favorites so you can easily go to that starting point directly from your profile during future visits. Below you will find some start magazines per field of study
  2. Use the menu above every page to go to one of the main starting pages
  3. Tags & Taxonomy: gives you insight in the amount of summaries that are tagged by authors on specific subjects. This type of navigation can help find summaries that you could have missed when just using the search tools. Tags are organised per field of study and per study institution. Note: not all content is tagged thoroughly, so when this approach doesn't give the results you were looking for, please check the search tool as back up
  4. Follow authors or (study) organizations: by following individual users, authors and your study organizations you are likely to discover more relevant study materials.
  5. Search tool : 'quick & dirty'- not very elegant but the fastest way to find a specific summary of a book or study assistance with a specific course or subject. The search tool is also available at the bottom of most pages

Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?

Quicklinks to fields of study (main tags and taxonomy terms)

Field of study

Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
2092
Comments, Compliments & Kudos:

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.