Vliegtickets Voor Dummies

Hey ik ben Jord! In dit artikel wil ik op een toegankelijke manier mijn kennis met je delen zodat jij ook straks voor veel goedkoper dan je ooit voor mogelijk had gehouden de wereld over kunt.
Bij het vinden van  een goedkoop ticket zijn een aantal punten erg belangrijk:

  1. Boek en vlieg op de juiste tijd
  2. Wees flexibel
  3. Zoek incognito
  4. Kijk om je heen
  5. Zelfstandigheid loont

Een aanbieder van vliegtuigtickets zal de grafiekjes betreffende populaire bezoekuren die zijn website aangeven nauwlettend in de gaten houden. Een slimme website begrijpt dat mensen in het weekend en na werk misschien eerder tijd zouden hebben voor het boeken van een ticket, dan tijdens de reguliere werktijden. Een ticket dat je gekocht hebt tijdens een ongebruikelijk moment om dat te doen, kan zomaar eens een aantal euro schelen. Ook de dag waar je op wil vliegen maakt zeker uit. Iemand die bereid is om op de vroege morgen van de dinsdag een vlucht te pakken, kan een prachtige winst maken als we de prijs van zijn ticket vergelijken met iemand die in het spitsuur van de zaterdag naar huis vliegt.
Het is dus handig om rekening te houden met de tijd van de boeking, maar ook met het seizoen waarin je vliegt. Boek je een ticket naar een bestemming die in de regentijd zit, of is er daar een nationale feestdag? Je kan flinke bedragen overhouden door te gaan in een tijd waarin minder gevlogen wordt door toeristen en locals. Weeg wel altijd je risico’s zorgvuldig af, maar met een beetje geluk geef je de helft minder uit in het Caribisch Gebied tijdens het orkaanseizoen, zonder de keerzijde van je goedkope vlucht en verblijf te hoeven ontdekken.
De ideale boekingstijd is moeilijk te bepalen, omdat het afhangt van een gigantisch aantal aspecten, zoals populariteit van je bestemming en de locatie waar vandaan je het ticket koopt.
Volgens Forbes is de zogenaamde Prime Booking Window tussen de 4 maanden en 3 weken voorafgaand aan de vlucht. De gemiddelde kans dat een vliegticketprijs haar laagste punt bereikt is het allergrootst in deze tijd. Het algemeen aangenomen beeld dat vroeger boeken betere prijzen oplevert is dus lang niet altijd waar.

 

2. Het is belangrijk dat je tijd hebt om flexibel te zijn. Wie geld heeft vliegt op elk moment naar gelieven, maar als je een gelimiteerd budget hebt kan het puzzelen zijn.
Bereidheid om te kunnen schipperen in uren en zelfs dagen kan jouw vlucht ook aanzienlijk in prijs doen verlagen. Flexibel zijn betekent niet alleen qua data kunnen aanpassen maar ook je horizon te verbreden. Veel mensen vliegen vanaf één, hooguit twee luchthavens, zeg Eindhoven en Amsterdam. Terwijl je soms goedkoper uit kunt komen als je via Düsseldorf of Brussel vliegt. Ook als je de kosten en tijd die het vergt om op die verderop gelegen luchthaven meerekent.
Vergelijk dus bij het zoeken naar een goedkoop ticket de prijzen naar je bestemming vanaf meerdere vliegvelden die betaalbaar te bereiken zijn.
Toch zijn we qua flexibiliteit nog niet klaar. Je kan er nog een schepje bovenop doen.
Waarom zou je direct naar Bestemming A vliegen als je ondertussen nog wat van het omliggende gebied kan zien tegen een goedkoper tarief? Juist: Durf ook te spelen met je vliegveld van aankomst. Minder grote en/of populaire bestemmingen die binnen een door jou te kiezen grens vallen van wat bereisbaar is tot aan je hoofdbestemming zijn bijna altijd goedkoper, en er ontstaan direct een interessante reis tot aan je hoofdbestemming.

3. Zet je computer op incognitomodus en het feest kan beginnen. Dit advies klinkt misschien wat apart, maar het is belangrijk om te bedenken dat je gegevens constant worden verzameld en ook weer worden doorgegeven als je een website bezoekt. Mocht je toevallig een paar dagen geleden de aanschafwaarde van een nieuwe Aston Martin hebben opgezocht, dan neemt je kans op de echte gouden dealtjes vinden toch wat af. Uiteraard zijn er websites die meer en minder gebruikmaken van het cookiespel dat het internet speelt, maar je kansen vergroten op mooiere zoekresultaten kan geen kwaad.
Ook de locatie waar je je bevindt kan een rol spelen in de prijs die men aangeeft voor een ticket. Online zijn een aantal voorbeelden te vinden van mensen die door simpelweg hun locatie voor de computer te veranderen op lucratievere tickets uitkwamen.
Ook door de valuta aan te passen waarin je koopt kan je soms op kleine verschillen uitkomen, zowel positief als negatief. Om dat waterdicht te checken gebruik ik zelf XE Currency Converter.

4.  Een andere tactiek die je toe kan passen is het alert zijn op koopjes. Volg airlines op social media en check af en toe de updates die ze plaatsen. Ook hebben zoekmachines voor vluchten zoals Hopper en Skyscanner handige notificaties die je simpelweg aan kan zetten op de app in je telefoon, zodat je het op het moment zelf weet wanneer een vlucht goedkoop te boeken is.

5. Deze is erg simpel, daarom hou ik het kort: boek zelfstandig je volgende vlucht als je moet overstappen. Zeker als je me verschillende airlines vliegt. Dit heet met een mooi woord “split ticketing.”
Zogenaamde “Stop Over Cities” bieden juist ook weer kansen. Een mooie website om die mogelijkheden te bemeten is Airwander.com, dat als motto “Discover Stopovers Via Cheap Multi City Flights” heeft.

 

BONUS VOOR DE AVONTURIER

Leuk dat je nog aan het lezen bent! Nu gaat het spannend worden. Er bestaat namelijk ook zoiets als de Error Fares die dagelijks tot afgrijzen van de luchtvaart op internet komen te staan. Deze ongelukjes zijn het resultaat van technisch mankement, een rekenfout met valuta of simpelweg menselijk falen.
Als je een Error Fare te pakken weet te krijgen voor die belachelijk lage prijs dan is die in 9 van de 10 gevallen gewoon van jou en kan je er geldig mee instappen. Websites zoals Secretflying en Arefarewatchdog hebben beiden een mooi overzicht van de errors die op dit moment voor het grijpen liggen. Ook kan je zo’n error prima zelf ontdekken op een hele toegankelijke manier. Open Skyscanner maar eens op de optie waarin er een maandoverzicht wordt gegeven van de prijzen voor een willekeurige vlucht. Wijkt er eentje extreem naar beneden af? Grote kans dat dat niet de bedoeling was.

De meest risicovolle manier van vliegen en eentje die ik persoonlijk alleen zou doen voor de ervaring zelf, zonder al te veel verwachtingen, is de techniek van de verborgen steden, oftewel Hidden City Ticketing. Toen commercieel vliegen nog in de kinderschoenen stond heeft men er waarschijnlijk op grotere schaal gebruik  van kunnen maken dan nu. Hidden City Ticketing gaat uit van het principe dat een vlucht die een tussenstop maakt in een stad waar je naartoe wil goedkoper is dan direct naar deze stad toevliegen.
Thriftynomads.com zegt hierover: In a nutshell, sometimes a flight that connects in a city you want to go to is cheaper than flying directly to it. So instead, you book that cheap flight which connects in your desired city and hop off there, not taking the ongoing connection.”

Het is belangrijk om te weten wat voor risico’s je kan lopen met deze vorm van adrenalinereizen. Het lijkt me natuurlijk logisch om te benoemen dat je ingecheckte bagage voor je opgegeven bestemming niet op de band zal liggenn in je Hidden City. Daarom is deze techniek dus alleen mogelijk met handbagage.
Airlines zouden je ook niet van boord kunnen laten als er doorgereisd moet worden, al verwacht ik dat dat alleen gebeurt als er geen andere passagiers in- of uitchecken op de tussenstop.
Uiteraard kan een maatschappij erachter komen dat je niet bent geland op je opgegeven bestemming, maar ik durf er vraagtekens bij te zetten of daar consequenties aanvast zitten, aangezien mensen weleens vaker een vlucht missen.
Komisch genoeg is er ook een website te vinden die draait om het Hidden City idee. Deze heet Skiplagged en is zojuist uit een rechtzaak gekomen met United Airlines, waarin ze gewonnen hebben.

 

De zoekmachines

Dit zijn de zoekmachines waar alle wereldreizigers mee werken. Gefeliciteerd, de website van die ene grote blauwe vliegfabriek is verleden tijd.

Hopper geeft een voorspelling van hoe de prijs eruit zal zien in de tijd tussen je informeren en vertrek en heeft handige tips voor je klaarstaan zodat je nog meer geld bespaart.
Nadeel  is dat Hopper door het leuke design wat inlevert op degelijkheid, zodat ik pas na het drukken op “shop flights” erachter kom dat ik twee keer moet overstappen en in totaal  31 uur bezig ben.
Toch hebben ze hele scherpe prijzen die ik niet altijd lager ergens anders kan vinden.
 
Skyscanner heeft een prachtige overzichtelijke vormgeving en werkt super simpel. Skyscanner is vooral binnen Europa succesvol, maar met hun pricealerts en andere extra’s hebben ze een niet te missen reisapp ontwikkeld. Probeer maar eens “to anywhere” te vliegen vanaf je huidige locatie en krijg de beste deals meteen op je bord.
Het is hét werktuig van de flexibele budgetreiziger.

Momondo doet aardig mee, en heeft in mijn test dan ook beter gescoord dan het uitgebreide en goed vormgegeven Kiwi.com.  Momondo en Kiwi werken beiden lekker overzichtelijk door je mogelijkheden op de wereldkaart uit te lichten. Ook qua gebruiksvriendelijkheid zijn het prima zoekmachines om te onthouden.

KAYAK sluit heel erg aan op de ontdekker en biedt enorm veel extra’s. de app die is uitgerust om goedkope vluchten te vinden kan ook, na het invullen van wat filters, de leukste bestemmingen voor jou laten zien binnen jouw budget. Ook is het een geweldige agenda. Stuur hen simpelweg een mailtje met je vliegticket en je vindt hem terug in de KAYAK-agenda, samen met alle details die je moet weten. Als dit regelmatig doet dan krijg je daar ook nog eens leuke statistieken over te zien. Volgens KAYAK zit ik op dit moment op 44.569km in de lucht in 2018.

Hipmunk is lekker basic uitgerust en biedt prima resultaat. Ook zijn de icoontjes die aangeven wat voor voorzieningen je kan verwachten aan boord erg nuttig.

Google Flight Search is enorm uitgebreid geworden en is zeker de moeite waard als je in incognito-modus werkt. Sterker nog, het komt regelmatig beter uit de startblokken dan geavanceerd broertje Matrix ITA Software, dat vrij online te gebruiken is en even een korte introductie vereist op youtube. Het voordeel van Matrix Ita Software gebruiken,  is dat het de koning is van lange vluchten met overstappen. 

Ik hoop dat je door het lezen van dit blog binnenkort voor nóg minder nóg langer weg kan en hoor het graag als je een andere manier hebt om zo goedkoop mogelijk te kunnen vliegen, laat dat vooral achter in de comments!

 

________________________________________________________________________

Persoonlijke notitie

Elke zoekmachine heeft natuurlijk zijn scherpe en zwakke punten. De ene kunnen toverkunsten verrichten in Europa, waar de ander juist intercontinentaal beter in de schoenen staat. Dat hangt allemaal af van enorm veel factoren dus het beste is als je het zelf gaat ontdekken.
Ik heb hier alvast een voorbeeld voor je.

 

27 november 2018 vlieg ik naar Guadeloupe (PTP) vanaf Parijs (ORY). Deze datum is bepaald doordat ik toen ik het ticket boekte dit als goedkoopste optie kreeg. Het ticket heb ik helaas achteraf gezien in een verkeerde boekingstijd gekocht, namelijk meer dan 3 maanden voor vertrek. Tja toen had ik me minder toegewijd dan nu..
Toch kwam er een leuk bedrag uit. 194,= euro voor een transatlantische vlucht. Niet gek!
Om even te illustreren dat ik er ben achter gekomen dat nu, 23 oktober  hét moment is om zo’n ticket te boeken  voor eind november, heb ik mijn favoriete flight search engines nog eens op een rijtje gezet.

Let er wel op dat elke search engine zijn eigen kracht en zwaktes heeft en in de toekomst wel opeens met een onweerstaanbare deal kan komen.
Voor hoeveel bieden mijn zoekmachines deze vlucht aan?

PARIS ORLY TO GUADELOUPE PTP 27/10/2018 gezocht in de zogenaamde Prime Booking Window op 23/10/2018.

Hopper

150,=

Matrix ITA Software

150,=

Hipmunk

140,=

Kiwi.com

138,=

Momondo

119,=

Kayak

119,=

Skyscanner

119,=

Google Flight Search

119,=

 

Opvallend is dat het gaat om een directe vlucht vanuit Europa. Misschien zijn de lager scorende zoekmachines daar minder goed op ingespeeld. Guadeloupe, dat officieel wordt gezien als Europees grondgebied maakt het de zoekmachines die op Europa gefocust zijn misschien dus makkelijk.
Het gaat natuurlijk ook om een enkele vlucht, dan sta je flexibeler tegenover goedkope aanbiedingen terug. Verder moet je om zulke resultaten van het internet te vissen intypen dat je met één passagier vliegt.
Leuk om te melden dat geen enkele van deze zoekmachines  het verzuimde om op te merken dat “Level” keer op keer de goedkoopste maatschappij was. Deze stuntmaatschappij onder de vleugels van Iberia, met een bescheiden vloot van 7 vliegtuigen heeft haar zinnen dus duidelijk op Guadeloupe als budgetbestemming gezet.

Access: 
Public
Follow the author: Jord van Es
More contributions of WorldSupporter author: Jord van Es
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Related topics:
Competences and goals for meaningful life:
Statistics
2279 1