Inleiding Staats en Bestuursrecht - UU - Werkgroepopdrachten 2017/2018 - Week 5

Vragen

Vraag 1a

Wat betekenen de begrippen attributie en delegatie?

Vraag 1b

Waarin verschilt het begrip mandaat van bovenstaande begrippen?

Vraag 1c

Hoe houden deze begrippen verband met het legaliteitsbeginsel?

Vraag 2

Het legaliteitsbeginsel geldt ook voor de bevoegdheid om regels (algemeen verbindende voorschriften) te maken. In de volgende bepalingen wordt steeds een zogenaamde regelgevende bevoegdheid toegekend. Geef aan of het orgaan dat de bevoegdheid krijgt, deze mag overdragen aan een ander orgaan. Let op: niet alle wettelijke voorschriften die hieronder zijn gegeven, zijn opgenomen in de wettenbundels. Je moet deze in dat geval opzoeken via www.wetten.nl.

Vraag 2a

Artikel 2 lid 1 Gw (de Wet regelt wie Nederlander is) (Rijkswet op het Nederlanderschap)

Vraag 2b

Artikel 8 Gw (Recht van vereniging)

Vraag 2c

Artikel 10 lid 1 Gw (eerbiediging en bescherming persoonlijke levenssfeer)

Vraag 2d

Artikel 65 lid 1 Spoorwegwet

Vraag 2e

Artikel 6.13 lid 2 Mediawet 2008

Vraag 3

Ook de bevoegdheid om besluiten (niet zijnde algemeen verbindende voorschriften) te nemen, de zogenaamde bestuursbevoegdheid, kan soms worden overgedragen (gedelegeerd). Voor de beantwoording van de vraag of dit in een specifiek geval is toegestaan, geldt niet dezelfde delegatieterminologie als waarmee hierboven geoefend is.

Vraag 3a

Wanneer is delegatie van bestuursbevoegdheden volgens de Awb toegestaan?

Vraag 3b

Verschilt dit van de mogelijkheid dergelijke bestuursbevoegdheden te mandateren en zo ja, waarom?

Vraag 3c

De burgemeester van de gemeente X wil de bevoegdheid tot het opleggen van een gebiedsverbod aan een voetbalhooligan – dit is een besluit in de zin van de Awb – op grond van artikel 172a Gemeentewet delegeren aan een door hem ingestelde commissie of aan een politieambtenaar. Is dit toegestaan?

Casus I

Café Het Trefpunt krijgt al sinds 2005 elk jaar voor de zomerperiode een terrasvergunning. Dit is een besluit in de zin van de Awb. Meestal wordt de vergunning in april, net voordat het zomerseizoen begint, verleend. Ook voor het komende seizoen is een vergunning aangevraagd. Stel: op 15 april 2017 krijgt de eigenaar van Het Trefpunt een brief van het college van burgemeester en wethouders waarin staat dat er geen vergunning wordt verleend in verband met de verkeersveiligheid. Het college van burgemeester en wethouders wijst er daarbij op dat er het vorige seizoen minstens zes ongelukken hebben plaatsgevonden doordat voetgangers het trottoir niet konden gebruiken en op de rijweg zijn aangereden. De eigenaar heeft echter al nieuwe stoelen voor het terras gekocht in de veronderstelling dat de vergunning zoals de voorgaande tien jaren zou worden verleend. Zijn buurman, Café Lotgenoten, heeft daarenboven wel weer een terrasvergunning voor 2016 gekregen.

Vraag 4

Je bent advocaat en hebt de eigenaar van café Het Trefpunt als cliënt. Je legt hem uit dat naar jouw oordeel door het college van burgemeester en wethouders diverse formele en materiële normen voor bevoegdheidsuitoefening (abbb) zijn geschonden. Welke normen zijn dit en waarom?

Antwoordindicatie

Vraag 1a

Attributie (art. 10:22 Awb) is het toekennen van bevoegdheden aan een overheidsorgaan. Het is originaire bevoegdheidsverlening, wat wil zeggen dat er een nieuwe bevoegdheid gecreëerd wordt. Voorbeeld: Vaststellen van wetten in formele zin door regering en SG (art. 81 Gw) Delegatie (art. 10:13 Awb) is het overdragen van bevoegdheden aan een ander orgaan. Het oorspronkelijke orgaan is na overdragen de bevoegdheid kwijt. Voorbeeld: art. 156 Gemeentewet maakt het mogelijk om bevoegdheden van de gemeenteraad over te dragen aan het college van B&W. Bijv gedeeltelijke wijziging van een bestemmingsplan. Delegans delegeert, delegataris ontvangt.

Vraag 1b

Bij mandaat machtigt een bestuursorgaan een ander om een bevoegdheid uit te oefenen. Dit onder naam en verantwoordelijkheid van het bestuursorgaan die de bevoegdheid draagt. (art. 10:1 Awb)

Vraag 1c

Aan de ene kant kan delegatie en attributie een aantasting van het legaliteitsbeginsel vormen omdat er regelmatig in nieuwe wetgeving open normen worden gesteld die door regering, ministers en eventueel gedecentraliseerde organen ingevuld moeten worden. Daarmee is er minder binding aan de formele wet. Aan de andere kant is het legaliteitsbeginsel altijd gewaarborgd door de rechtsprekende macht omdat elk overheidsoptreden een grondslag in de wet nodig
heeft. Goede antwoordstructuur: Legaliteitsbeginsel uitleggen, attributie uitleggen en dan de overeenkomsten uitleggen.

Vraag 2a

Orgaan dat de bevoegdheid krijgt: Formele wetgever (regering en SG). Door gebruik van het woord ‘regelt’ mag er gedelegeerd worden vanuit de formele wetgever.

Vraag 2b

Orgaan dat de bevoegdheid tot beperking van dit recht krijgt is de formele wetgever. (Bij de wet kan dit recht worden beperkt in het belang van de openbare orde) Deze bevoegdheid kan niet worden gedelegeerd. (Alleen bij ‘bij of krachtens de wet’ en ‘regels’ ‘regelt’ ‘stelt regels’ of ‘geregeld’.

Vraag 2c

Orgaan dat de bevoegdheid krijgt: formele wetgever. Ook aangeven wie attribueert! Door gebruik van de achtereenvolgende woorden ‘bij of krachtens de wet’ is het mogelijk deze bevoegdheden te delegeren.

Vraag 2d

‘Bij of krachtens AMVB’ geeft aan geeft aan dat subdelegatie toegestaan is. Het orgaan dat door attributie bevoegd is draagt deze bevoegdheid aan een ander orgaan. Formele wetgever geeft bevoegdheid aan regering. Mag ook gesubdelegeerd worden.

Vraag 2e

Bij ministeriële regeling kunnen diensten worden aangewezen waarvan het signaal als integraal onderdeel van de programmakanalen moet worden doorgegeven en kunnen nadere regels worden gesteld voor de doorgifte van deze diensten. Hier is subdelegatie niet toegestaan omdat er niet gebruik wordt gemaakt van de termen die daar voor bestemd zijn. ‘bij of krachtens de wet’ en ‘regels’ ‘regelt’ ‘stelt regels’ of ‘geregeld’ Formele wetgever geeft bevoegdheid. Aan de minister.

Vraag 3a

Niet mogelijk volgens de Awb. Zie 10:15 Awb, delegatie geschiedt alleen wanneer er een wettelijke grondslag is.

Vraag 3b

Ja, bij mandaat is er sprake van handelen in naam van de gene die het mandaat verleent. De bevoegdheden worden dus niet overgedragen.

Vraag 3c

Nee dit is niet toegestaan. Art. 177 lid 2 Gemeentewet en art. 178 lid 2 Gemeentewet geven aan dat er geen machtiging gegeven mag worden voor de besluiten die in art 172 gemeentewet staan. Art. 177 Mandaat en 178 Delegatie. 10:15 Awb is bepalend. Mag niet.

Vraag 4

Formeel: Legaliteitsbeginsel. Dat er vorig jaar ongelukken hebben plaatsgevonden heeft geen betrekking op de vergunning voor het nieuwe jaar en kunnen daarom niet in het besluit meegenomen worden. Motiveringsbeginsel: ‘minstens 6 ongelukken’ is niet duidelijk genoeg en laat veel aan de suggestie over. Art. 3.46 Awb. (de feiten moeten kloppen) Evenredigheidsbeginsel eventueel. Materieel: Gelijkheidsbeginsel. Zijn buurman krijgt de vergunning wel. Art. 1 Gw.

Image

Access: 
Public

Image

Join WorldSupporter!
Search a summary

Image

 

 

Contributions: posts

Help other WorldSupporters with additions, improvements and tips

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Image

Spotlight: topics

Image

Check how to use summaries on WorldSupporter.org

Online access to all summaries, study notes en practice exams

How and why use WorldSupporter.org for your summaries and study assistance?

  • For free use of many of the summaries and study aids provided or collected by your fellow students.
  • For free use of many of the lecture and study group notes, exam questions and practice questions.
  • For use of all exclusive summaries and study assistance for those who are member with JoHo WorldSupporter with online access
  • For compiling your own materials and contributions with relevant study help
  • For sharing and finding relevant and interesting summaries, documents, notes, blogs, tips, videos, discussions, activities, recipes, side jobs and more.

Using and finding summaries, notes and practice exams on JoHo WorldSupporter

There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.

  1. Use the summaries home pages for your study or field of study
  2. Use the check and search pages for summaries and study aids by field of study, subject or faculty
  3. Use and follow your (study) organization
    • by using your own student organization as a starting point, and continuing to follow it, easily discover which study materials are relevant to you
    • this option is only available through partner organizations
  4. Check or follow authors or other WorldSupporters
  5. Use the menu above each page to go to the main theme pages for summaries
    • Theme pages can be found for international studies as well as Dutch studies

Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?

Quicklinks to fields of study for summaries and study assistance

Main summaries home pages:

Main study fields:

Main study fields NL:

Follow the author: Law Supporter
Work for WorldSupporter

Image

JoHo can really use your help!  Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world

Working for JoHo as a student in Leyden

Parttime werken voor JoHo

Statistics
2220