Join with a free account for more service, or become a member for full access to exclusives and extra support of WorldSupporter >>

Image

Inleiding burgerlijk recht - UL - B1 - Eindtoets 2009
 

Vragen

Vraag 1

Tanja, die 16 jaar is maar er uit ziet als een jongvolwassene, koopt een dure motor bij Rijtuigen BV. Als de ouders van Tanja tijdens het avondeten horen dat hij een motor heeft gekocht, zijn zij woedend. Dit hadden zij expliciet verboden. De volgende dag belt de vader van Tanja naar Rijtuigen BV. Tanja's vader stelt voor de motor terug te brengen tegen teruggave van de koopprijs. De verkoper van Rijtuigen BV gaat hiermee niet akkoord. Hij ziet geen enkele reden om de crossmotor terug te nemen. Tanja heeft immers over haar leeftijd gelogen. Zij heeft namelijk gezegd dat ze 24 jaar was. Zal een beroep op vernietiging van de koopovereenkomst slagen?

Vraag 2

Zara heeft voor de feestelijke opening van haar hotel, traiteur Soesjes in de arm genomen. De dag na het feest blijkt echter dat de garnalen in de salade bedorven waren. Alle mensen die de salade hebben gegeten, zijn ziek geworden. Het komt vast te staan dat Soesjes per ongeluk de garnalen gedurende een nacht buiten de koeling heeft laten staan. Zara lijdt schade doordat verschillende reserveringen geannuleerd worden. Zara vordert schadevergoeding van Soesjes wegens wanprestatie. Is hiervoor vereist dat Soesjes in verzuim verkeert?

Vraag 3

Hendrik heeft een grootwinkelbedrijf met diverse vestigingen. Op 12 maart koopt Hendrik voor €400.000,- appels bij fruitimporteur Bertus. De levering dient uiterlijk op 12 mei daaropvolgend plaats te vinden. Het schip dat voor vervoer van deze specifieke vracht was ingezet heeft door motorpech echter vertraging opgelopen. Daardoor wordt op 12 mei niet geleverd aan Hendrik. Op 16 mei biedt Bertus aan Hendrik alsnog de partij appels aan en zegt ook bereid te zijn de eventueel ontstane schade en kosten te vergoeden. Kan Hendrik na het gedane aanbod door Bertus op 16 mei, de koopovereenkomst ontbinden?

Vraag 4

Dirk (19 jaar) verkoopt, met toestemming van zijn ouders, tijdens de vrijmarkt van Koninginnedag 2008 op de stoep voor het ouderlijk huis alle oude spullen van hun zolder. Op het verkoopkleedje staat, tussen stapels oude boeken, meubels en kinderspeelgoed van vroeger, ook een fiets. Dirk heeft deze feits twee maanden eerder gestolen van Jorik en hem zonder medeweten van zijn ouders zolang op zolder verstopt. Dirk verkoopt de fiets voor €250,- aan Willem, die ter plekke betaalt en dolgelukkig op de fiets wegrijdt. Op 25 september 2008 ziet Jorik de hem ontvreemde fiets staan bij de supermarkt. Hij wacht Willem buiten op, legt uit wat er gebeurd is en eist de fiets van hem terug. Jorik toont hem het aankoopbewijs van de fiets. Jorik vordert op 1 oktober 2008 afgifte van de fiets van Willem. Slaagt deze vordering?

Vraag 5

Bouw BV wordt hard getroffen door de economische crisis en gaat op 1 juni 2009 failliet. Bouw BV heeft op dat moment de volgende schuldeisers:

  • Hansje, de moeder van de directeur, leende aan de onderneming van haar zoon op 1 mei 2009 een bedrag van €10.000,- , in een poging om het dreigende faillissement te voorkomen;

  • De Bank, heeft een vordering van €450.000,- uit geldlening, tot zekerheid waarvan zij een geldig hypotheekrecht heeft verkregen op het bedrijfsgebouw van Bouw BV;

  • Werknemers Doris en Vincent, wegens twee maanden achterstallige loonbetalingen;

  • Garagebedrijf BV, met een vordering van €740,- wegens reparatie (op 29 mei) van het bedrijfsbusje. Dit busje van Bouwbedrijf BV bevindt zich nog bij het garagebedrijf.

Bij beantwoording van de volgende drie vragen kunt u volstaan met het noemen van de naam van de schuldeiser(s), steeds onder vermelding van het relevante wetsartikel.

  1. Welke schuldeiser(s) heeft/hebben het recht van parate executie?

  2. Welke schuldeiser(s) heeft/hebben een retentierecht?

  3. Welke schuldeiser(s) heeft/hebben een preferente vordering?

Antwoordindicatie

Vraag 1

Tanja is handelingsonbekwaam. Zij is minderjarig ex art. 1:233 BW en heeft zonder de toestemming van haar ouders gehandeld ex art. 1:234 BW. De transactie is ook geen gebruikelijke handeling in de zin van art. 1:234 lid 3 BW. Op grond van art. 3:32 lid 2 BW is de koopovereenkomst vernietigbaar is. Het beroep van Rijtuigen BV op gerechtvaardigd vertrouwen (art. 3:35 BW), omdat Tanje over haar leeftijd heeft gelogen, zal niet baten. Art. 3:35 sluit niet art. 3:32 BW in, waardoor het beroep op vernietiging zal slagen.

Vraag 2

Soesjes is tekortgeschoten in de nakoming de levering van een deugdelijke garnalensalade. Correcte nakoming is blijvend onmogelijk, omdat de garnalensalade was besteld met het oog op de opening en deze is al geweest. De tekortkoming is hierdoor onherstelbaar. De gevolgschade kan door Zara worden gevorderd. Hiervoor is geen verzuim vereist ex art. 6:74 lid 2 BW.

Vraag 3

Bertus schiet tekort door niet tijdig (op 2 april) te leveren. Ex art. 6:81 jo 6:83a BW is Bertus van rechtswege in verzuim. Dit neemt niet weg dat hij bevoegd blijft om te presteren zolang de schuldeiser geen gebruik heeft gemaakt van de rechten die aan de tekortkoming ontleent. Doordat Bertus de appels op 6 april alsnog aanbiedt en zich bereid verklaart de schade en de kosten te vergoeden, zuivert hij zijn verzuim en kan Hendrik de aangeboden prestatie niet weigeren. Om deze reden kan Hendrik op 6 april de overeenkomst niet ontbinden.

Vraag 4

Ja, Jorik kan zijn fiets revindiceren op grond van art. 5:2, want hij is eigenaar. Willem is geen eigenaar geworden. Hij voldoet niet aan alle vereisten van art. 3:84 BW, omdat hij heeft verkregen van een beschikkingsonbevoegde. Dirk was als dief namelijk bezitter, maar geen eigenaar van de gestolen racefiets. Willem wordt tegen de beschikkingsonbevoegdheid van Dirk niet beschermd. Weliswaar is (aan de andere vereisten van 3:84 voldaan en is) hij te goeder trouw en verkrijgt hij de fiets anders dan om niet (betaling van € 250,-), waardoor de overdracht voldoet aan de eisen van art. 3:86 lid 1, de verkoop vindt echter plaats op straat, tijdens een eendagsmarkt terwijl Dirk geen professionele verkoper van fietsen is. Omdat het een gestolen zaak betreft, gaat de regel van art. 3:86 lid 3 eerste zinsnede op. Uit het arrest Uitslag/Wolterink blijkt dat eendagshandel op straat niet door 3:86 lid 3 sub a wordt bestreken. Het tenzij van art. 3:86 lid 3 gaat dus niet op.

Vraag 5

  1. Hypotheekhoudster De Bank, art. 3:268 lid 1;

  2. Retentierecht: Garagebedrijf BV, art. 3:290 (jo. 6:52 en 60 Fw);

  3. Drie schuldeisers hebben preferente vorderingen / voorrang:

    • Hypotheekhoudster De Bank, art. 3:278 lid 1;

    • Doris en Vincent, algemeen voorrecht, art. 3:288 sub e;

    • Bouw BV, retentierecht leidt tot voorrang, art. 3:292.

Image  Image  Image  Image

Access: 
Public
Work for WorldSupporter

Image

JoHo can really use your help!  Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world

Working for JoHo as a student in Leyden

Parttime werken voor JoHo

Comments, Compliments & Kudos:

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Image

Check how to use summaries on WorldSupporter.org

Online access to all summaries, study notes en practice exams

How and why would you use WorldSupporter.org for your summaries and study assistance?

  • For free use of many of the summaries and study aids provided or collected by your fellow students.
  • For free use of many of the lecture and study group notes, exam questions and practice questions.
  • For use of all exclusive summaries and study assistance for those who are member with JoHo WorldSupporter with online access
  • For compiling your own materials and contributions with relevant study help
  • For sharing and finding relevant and interesting summaries, documents, notes, blogs, tips, videos, discussions, activities, recipes, side jobs and more.

Using and finding summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter

There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.

  1. Use the menu above every page to go to one of the main starting pages
    • Starting pages: for some fields of study and some university curricula editors have created (start) magazines where customised selections of summaries are put together to smoothen navigation. When you have found a magazine of your likings, add that page to your favorites so you can easily go to that starting point directly from your profile during future visits. Below you will find some start magazines per field of study
  2. Use the topics and taxonomy terms
    • The topics and taxonomy of the study and working fields gives you insight in the amount of summaries that are tagged by authors on specific subjects. This type of navigation can help find summaries that you could have missed when just using the search tools. Tags are organised per field of study and per study institution. Note: not all content is tagged thoroughly, so when this approach doesn't give the results you were looking for, please check the search tool as back up
  3. Check or follow your (study) organizations:
    • by checking or using your study organizations you are likely to discover all relevant study materials.
    • this option is only available trough partner organizations
  4. Check or follow authors or other WorldSupporters
    • by following individual users, authors  you are likely to discover more relevant study materials.
  5. Use the Search tools
    • 'Quick & Easy'- not very elegant but the fastest way to find a specific summary of a book or study assistance with a specific course or subject.
    • The search tool is also available at the bottom of most pages

Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?

Quicklinks to fields of study for summaries and study assistance

Field of study

Check the related and most recent topics and summaries:
Activity abroad, study field of working area:
Institutions, jobs and organizations:
Statistics
2605 1