Artikelsamenvatting van Individual differences in first language acquisition door Kidd & Donnelly - 2020 - Chapter


Waar gaat het huidige artikel over?

Mensen bestaan uit bijna elke denkbare dimensie, en taal is niets anders dan uitzondering. Er bestaat systematische en betekenisvolle interindividuele variatie in zowel taalverwerving als taalverwerking door volwassenen. In dit artikel bekijken we de huidige stand van zaken met betrekking tot individuele verschillen (ID's; individual differences) in eerste-taalverwerving.

Hoe ziet het proces van eerste-taalverwerving eruit?

Pretheoretisch delen alle geleerden op het gebied van taalverwerving het gemeenschappelijke doel om taalverwerving uit te leggen, gegeven (a) de eigenschappen van de input en (b) de biologische leermechanismen die kinderen aan het probleem toevoegen.

  • Een prominente dimensie waarop verwervingstheorieën traditioneel verdeeld zijn, is hun mate van toewijding aan de aanname van representatieve aangeborenheid. In navolging van Chomsky's argument van armoede aan prikkels, betogen nativistische benaderingen van ontwikkeling dat de input niet rijk genoeg is om het kind in staat te stellen taal op te wekken vanuit zijn directe ervaring; omdat verwerving ogenschijnlijk snel gaat, moet het kind significante, van nature gespecificeerde kennis inbrengen bij het probleem van het leren van talen. Deze nativistische verslagen doen specifieke voorspellingen over de aard en structuur van ID's bij taalverwerving.
  • Theorieën die niet uitgaan van representatieve aangeborenheid zijn er in vele variaties en worden misschien wel het meest rechttoe rechtaan emergentistisch genoemd. Emergentistische benaderingen voorspellen dat ID's het taalsysteem zouden moeten doordringen en nauw verband zullen houden met meetbare verschillen in exogene variabelen, zoals invoerhoeveelheid en -kwaliteit, en endogene variabelen die verband houden met taal.

Hoe hebben omgevingsfactoren invloed op het proces van taalverwerving?

De taalkundige omgevingen van kinderen variëren sterk binnen en tussen culturen. De inbreng van kinderen varieert in kwantiteit en kwaliteit, maar deze variatie kan de verwerving op verschillende ontwikkelingsmomenten beïnvloeden. Het werk aan inputkwaliteit heeft verschillende belangrijke invloeden op de taal van kinderen geïdentificeerd, van inputdiversiteit tot variabelen die verband houden met sociale steigers, maar studies die al deze variabelen combineren zijn niet uitgevoerd. Input wordt aanzienlijk beïnvloed door demografische variabelen en thuisomgeving, zoals sociaal-economische status, thuisgeletterdheidsomgeving en geboortevolgorde. Variatie in de input is in verband gebracht met variatie in de verwerving van woordenschat en grammatica, hoewel er nog veel onbekend is.

Hoe ziet de vroege spraakontwikkeling eruit?

Lang voordat baby's beginnen te praten, zijn ze bezig met het vastleggen van taalspecifieke kennis en het verwerken van machines. In de eerste 6 maanden van het leven is de kennis perceptueel, maar zodra kinderen beginnen te brabbelen in de tweede helft van het eerste jaar, beginnen hun producties te lijken op hun oorspronkelijke doelwit. Over het algemeen geven studies van ID's in de vroege spraakontwikkeling aan dat deze verschillen bestaan en latere taal voorspellen. Een meta-analyse die de relatie tussen vroege spraakverwerking en taal onderzocht, rapporteerde een gemiddelde effectgrootte van r = 0,31, wat een robuust effect suggereert. De gegevens nodigen echter onvermijdelijk uit tot meerdere verklaringen en er is meer werk nodig.

Hoe de woordenschat ontwikkelen?

Gemiddeld produceren kinderen hun eerste woord rond de 12 maanden, maar zelfs in dit vroege ontwikkelingsstadium is er meetbare variatie in hun woordenschat. Gedragsgenetische studies suggereren dat 25-60% van de variatie in woordenschat te wijten is aan genetische factoren. Biologische seks beïnvloedt ook de ontwikkeling van de vroege woordenschat. Meisjes zijn doorgaans sneller dan jongens in de vroege ontwikkeling, hoewel de verschillen klein zijn en na 2 jaar verwaarloosbaar worden. Het vroege gebruik van symbolische gebaren door kinderen (bijvoorbeeld iconische gebaren zoals doen alsof ze uit een kopje drinken om drank aan te duiden) voorspelt ook hun woordenschatontwikkeling. Een andere variabele die verband houdt met de ontwikkeling van woordenschat is de efficiëntie van de lexicale verwerking, dat wil zeggen de snelheid en/of nauwkeurigheid waarmee baby's woorden in realtime verwerken. De gegevens over ID's bij de ontwikkeling van woordenschat suggereren dat een breed scala aan omgevingsfactoren, cognitieve en sociale factoren bijdragen aan variabiliteit, zelfs voordat kinderen hun eerste woorden beginnen te produceren.

Hoe grammatica ontwikkelen bij kinderen?

Over het algemeen onthult de literatuur over grammaticale ontwikkeling meerdere bronnen van variabiliteit. De input van kinderen varieert op zowel lexicaal als grammaticaal niveau, en beide lijken de grammaticale ontwikkeling te beïnvloeden. Deze exogene bron van variantie gaat gepaard met endogene variabiliteit in het vermogen om talen te leren, waarvan gedragsgenetisch onderzoek suggereert dat deze algemeen kan zijn voor meerdere taaldomeinen en is gekoppeld aan cognitieve mechanismen die in principe los staan van taal, maar de verwerving ervan kunnen ondersteunen. Er is meer werk aan de winkel.

Hoe kunnen individuele verschillen in taalontwikkeling worden gemeten?

De studie van ID's brengt methodologische en statistische uitdagingen met zich mee die verder gaan dan die van typisch experimenteel onderzoek. Decennia lang is waargenomen dat experimentele en correlationele tradities binnen de psychologie onafhankelijk hebben gefunctioneerd, verschillende vragen beantwoordden en verschillende methodologieën gebruikten. Een focus op ID's brengt ook veel statistische uitdagingen en kansen met zich mee. Het nauwkeurig meten van ID's vereist de constructie van psychometrische modellen die constructen koppelen aan geobserveerde variabelen.

Wat zijn de belangrijkste conclusies van het huidige artikel?

Meer dan 30 jaar geleden schreef Chomsky dat variatie "marginaal is en veilig kan worden genegeerd in een breed scala van taalkundig onderzoek." Het hier besproken onderzoek wijst op de tegenovergestelde conclusie: taalverwerving is een proces dat wordt gekenmerkt door stabiele en betekenisvolle ID's. Er is een complexe, systematische variabiliteit in de taalkundige en bredere sociaal-communicatieve omgeving van kinderen, en deze variabiliteit houdt significant verband met hun latere ontwikkeling in elk taalkundig domein dat we hebben overwogen. ID's worden niet alleen veroorzaakt door variatie in input: zelfs bij de geboorte zijn er verschillen tussen kinderen die endogene processen weerspiegelen. ID's binnen domeinen zijn doorgaans gerelateerd aan verschillen in latere ontwikkelingsprestaties. De vroege vaardigheid in het verwerken van spraak is dus gerelateerd aan de ontwikkeling van de woordenschat, die gerelateerd is aan de grammaticale ontwikkeling. Daarom is er een aanzienlijke doorlaatbaarheid in het systeem; met andere woorden, het taalsysteem is nauw verweven, en deze onderlinge verbondenheid wordt onthuld door een focus op ID's.

De ID's-gegevens die in ontwikkeling zijn, komen overeen met een groeiende hoeveelheid literatuur die ID's laat zien in de uiteindelijke verwezenlijking van volwassenen in domeinen waarin ID's doorgaans niet werden verwacht. Deze verschillen weerspiegelen de uitkomsten van de ontwikkeling en worden dus vrijwel zeker beïnvloed door het soort variabelen dat hier wordt besproken, naast andere variabelen die de latere taalontwikkeling beïnvloeden (bijvoorbeeld lezen). ID's in prestatie zijn gerelateerd aan, maar zijn niet hetzelfde als, ID's in online verwerking, die ook alomtegenwoordig zijn in het hele systeem maar niet goed worden begrepen. Het bouwen van een wetenschap van ID's over het hele scala van psycholinguïstiek is dus een belangrijke onderzoeksprioriteit.

Waarom is onderzoek naar individuele verschillen in taalontwikkeling belangrijk?

Om af te sluiten keren we terug naar de theorie. De brede observatie van systeembrede ID's en permeabiliteit door het hele taalsysteem is het meest consistent met de emergente benadering, maar we benadrukken dat de hypotheseruimte nog steeds groot is en dat er nog veel werk aan de winkel is. Het kaderen van de studie van verwerving door een focus op ID's dwingt tot een expliciete afbakening van zowel endogene als exogene beperkingen op ontwikkeling. De belangrijkste theoretische vraag is dus of endogene beperkingen representatief en taalspecifiek zijn, zoals vaak wordt beweerd, of dat het leermechanismen zijn (taalspecifiek of anderszins). De ID-gegevens beperken de hypotheseruimte en bieden een middel om theorie te testen. Bovendien stelt de studie van ID's ons in staat om de ontwikkelingsdynamiek van het acquisitieproces te volgen; door associatie- en dissociatiepatronen tijdens de ontwikkeling bloot te leggen, begrijpen we de complexiteit van het taalsysteem beter. In deze geest moet het werk van toekomstige ID's zich concentreren op het voorspellen en verklaren van variabiliteit, evenals het begrijpen van de gevolgen van variabiliteit voor ontwikkelingsprocessen en -uitkomsten.


 

Access: 
Public
Work for WorldSupporter

Image

JoHo can really use your help!  Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world

Working for JoHo as a student in Leyden

Parttime werken voor JoHo

Image

This content is also used in .....

Talen leren en taalcursus in het buitenland: blogs en bijdragen van WorldSupporters - Bundel

Tips bij het voorbereiden van een taalcursus in het buitenland

Tips bij het voorbereiden van een taalcursus in het buitenland

Hoe kan je thuis alvast voorbereiden op het volgen van een taalcursus in het buitenland?

  • Een goede voorbereiding is essentieel voor het slagen van je verblijf in het buitenland!
  • Om je tijd in het buitenland goed te laten verlopen, is het belangrijk goed te communiceren met de bemiddelende of ontvangende organisatie. Maak, als je nog in Nederland bent, duidelijke afspraken over je lesuren, je slaapplek en zaken die je zelf moet regelen en/of betalen.
  • Op die manier weet je wat je kunt verwachten en kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. In een ander land gaat het ook op de lesvloer vaak anders dan je gewend bent.

Welke accommodatie kies je als je een talencursus gaat volgen in het buitenland?

  • Op de meeste cursuslocaties kun je kiezen uit meerdere verblijfsvormen en kan de school je in vrijwel alle gevallen helpen bij het regelen van onderdak c.q. vind je op de school zelf accommodatiemogelijkheden. Voorbeelden van accommodatie:
  • Verblijf bij een gastgezin: beste optie als je echt voor het verbeteren van je taalkennis gaat!
  • Verblijf op de schoolaccommodatie, veelal in een 1 of 2 persoonskamer.
  • Verblijf in een studentenappartement elders op de cursuslocatie.
  • Verblijf in een hostel, hotel of appartement.
  • Check altijd even welke ligging je verblijf heeft ten opzichte van de schoollocatie, om de reistijd vroeg in de ochtend of laat in de middag, en bijbehorende kosten, te beperken. Afhankelijk van het type verblijf dat je kiest, heb je een of meerdere maaltijden inbegrepen. Veel cursisten kiezen ervoor om al dan niet in groepsverband ‘buiten de deur te eten’, zeker op de wat voordeligere cursuslocaties. Dit is een leuke manier om contact te leggen.
  • Kies je voor een kleinere school zonder eigen faciliteiten, dan heeft men vaak wel overzichten van accommodatie van eerdere cursisten, of kent men de leukere plekken om te verblijven.

Waar moet je rekening mee houden bij de kosten van een talencursus in het buitenland?

  • Bij de verschillende taalprogramma’s zijn kosten per programma en/of per dag aangegeven. Hierin is over het algemeen inbegrepen de cursus, accommodatie in een gastgezin + maaltijden (2-3 per dag) en veel activiteiten buiten de lessen om. Let in vergelijkingen altijd op wat wel/niet is inbegrepen.
  • Zeker bij langdurige cursussen (varieert per partnerorganisatie) profiteer je van lange-termijn-kortingen op cursus en accommodatie, dus hoe langer je deelneemt hoe goedkoper het in verhouding wordt. Bij een deelnameperiode van een vastgesteld minimum aantal weken wordt vaak een kwaliteitsgarantie geboden.
  • Diverse taalcursus organisaties in het buitenland financieren met de inkomsten van o.a. hun cursussen ook weer lokale vrijwilligersprojecten en uiteraard steun je met jouw bijdrage de lokale werkgelegenheid voor docenten.
  • Informeer ook naar beursmogelijkheden en mogelijkheden om (een deel van) de kosten via je belastingaangifte (of die van je ouders) terug te krijgen.
Bedenk ook dat:
  • Dat je in veel gevallen investeert in lokale organisaties (van het lokale hostel tot het gastgezin waar je verblijft en van het natuuronderzoeksproject tot het lokale reisbureau).
  • En uiteraard het feit dat je een persoonlijke groei & ontwikkeling meemaakt die ook geld mag kosten (niet voor niets is een veelgehoorde reactie onder terugkomers “het was het geld dubbel en dwars waard”).

Wat zijn nog meer praktische zaken waar je rekening mee kan houden als je een taalcursus in het buitenland gaat volgen?

  • Vervoer: Bij vrijwel alle buitenlandse studiemogelijkheden (behalve als anders staat vermeld) zal je zelf je vervoer regelen.

  • Reisdocumenten: Wanneer je voor meerdere maanden een taalcursus gaat volgen, check dan goed of je een visum nodig hebt voor die periode.

  • Reisverzekering: Niet elke doorlopende reisverzekering biedt dekking bij een cursus of studie in het buitenland. Check de voorwaarden van je verzekering of neem contact op met JoHo voor verzekeringsadvies.

 
Handige tips voor studie of stage in het buitenland!

Handige tips voor studie of stage in het buitenland!

Handige tips voor studie of stage in het buitenland!

Overweeg jij het om binnenkort voor je studie of stage naar het buitenland te gaan? De volgende tips zullen jou enorm helpen!

Studie, stage en bestemming

  • Er zijn tal van plekken in het buitenland waar je heen kunt voor je studie of stage. Voor je keuze moet je je in een aantal zaken verdiepen.
  • De cultuur van een land. Lees over de culturele verschillen en ga na of jij je prettig zou voelen binnen deze cultuur.
  • De taal. Wat is de voertaal in het land of het gebied? Kun jij je verstaanbaar maken op je stageplek of universiteit of ben jij van plan de taal te leren?
  • Kosten. Ga na of het betaalbaar is voor een student om in het land te wonen.
  • Hoe veilig is het land? Denk aan criminaliteit, maar ook aan de kans op bijvoorbeeld  natuurrampen. Niet alles wat je online leest is waar. Raadpleeg dus verschillende bronnen. Praat met mensen die jou voor zijn gegaan.

Studie, stage en opleiding

  • Ga na wat de mogelijkheden zijn via je school. Geef op tijd aan dat je op zoek bent naar een stage in het buitenland. School kan jou helpen bij het vinden van een stage. Voor studie in het buitenland hebben scholen vaak partners in het buitenland waar je terechtkomt. De procedure voor de aanmelding verschilt per school.
  • Er zijn vaak eisen verbonden aan een stageplek. Je stage moet goedgekeurd worden. Informeer dus goed wat de school van jouw stageplek verwacht.
  • Bepaal voor jezelf via welke kanalen je een stageplek wilt zoeken. Je kunt zelf online zoeken, je kunt het via een bemiddelingsbureau regelen (zal wel meer kosten, maar dan zullen de meeste zaken wel voor je geregeld worden), via social media, via je eigen netwerk etc. Vaak hebben scholen ook vacaturedatabanken of connecties in het buitenland waar je bij terecht kunt. Het vinden van een stage kan langer duren dan je denkt! Start je zoektocht dus op tijd. 

Studie, stage en geld

  • Maak ruim voor je vertrek een overzicht van al je verwachte kosten. Houd in de gaten dat de kosten in elk land verschillen. Je kunt de gemiddelde woon- en leefkosten per land vaak online vinden. Je moet rekening houden met de volgende kosten: je vliegticket, verblijfskosten, visum, verzekeringen, studiegeld (deze betaal je vaak door in Nederland) en eten & drinken. Zorg er altijd voor dat je extra geld op zak hebt voor uitgaan, shoppen en reisjes.
  • Begin op tijd met sparen. Maak een spaarplan om genoeg geld bij elkaar te krijgen. Zet maandelijks een bedrag opzij. Inkomstenbronnen kunnen zijn: bijdrage van je ouders, inkomsten van een bijbaantje, een studiebeurs (bijvoorbeeld een Erasmus+ beurs binnen Europa), studiefinanciering, een uitwonende beurs, een vergoeding indien je een ov-kaart hebt in Nederland en het tijdelijk verhuren van je kamer in Nederland.
  • Controleer of je bankpas dekking heeft over de hele wereld. Soms moet je zelf je pas op 'wereld' instellen.
  • Neem je een credit card of niet? Vooral voor grotere uitgaven is een creditcard handig. De meeste bedrijven aan de andere kant van de wereld accepteren geen nationale bankpassen, maar creditcards worden over het algemeen overal geaccepteerd. Betalingen met creditcard zijn in de meeste gevallen ook veiliger, omdat je aankopen verzekerd zijn.

Studie, stage en verzekeringen

  • Ga bij je huidige verzekeraar na of je goed genoeg bent gedekt in het buitenland. Ga na welke reisverzekering je nodig hebt.
  • Controleer vooraf of je een visum nodig hebt. Het duurt meestal een aantal dagen voordat je je visum binnen hebt.

Studie, stage en vertrek

  • Begin op tijd met een checklist maken en met het inpakken van je spullen. Dit kan je veel stress voor aanvang van je vertrek schelen.
  • Controleer of je identiteitskaart of paspoort minimaal tot 6 maanden na je geplande vertrek uit je stageland geldig is.
  • Gebruik je medicijnen? Controleer dan goed of deze ook in jouw stageland wel legaal en beschikbaar zijn. Draag je lenzen? Neem dan genoeg paar mee.
  • Controleer of je een wereldstekker of een omvormer moet meenemen.

Studie, stage en aankomst

  • Je zult altijd te maken krijgen met culturele verschillen. Houd rekening met anderen. Jouw manier van handelen is misschien niet de juiste manier in de ogen van een ander. Sta open om te leren van een andere cultuur. Doe bijvoorbeeld mee met de lokale tradities en feestdagen of durf nieuwe gerechten uit te proberen. 
  • In het begin zul je je erg eenzaam of oncomfortabel voelen. Onthoud dat er meer studenten en stagiaires zijn die zich zo voelen. Iedereen zit in hetzelfde schuitje en staat vaak open om nieuwe mensen te leren kennen. Vaak zijn er studentenorganisaties die speciaal voor internationale studenten activiteiten en tripjes organiseren. Dit is een manier om veel nieuwe mensen te leren kennen.
  • GENIET! Dit is een ervaring die je één keer in je leven meemaakt. Geniet er dus volop van. Het lijkt een lange periode, maar de tijd zal vliegen! :)
Learn different language!

Learn different language!

Education Category: Language
Ages:

It' s nice to learn a different language. Learn Dutch! 

 

Hello, my name is ...       Hallo, ik heet ...

How are you?                 Hoe gaat het met je?

I' m fine, thanks.            Het gaat goed. 

How old are you?            Hoe oud ben je?    

What about hobbies?      Wat zijn je hobby' s?

Do you like it here?         Vindt je het leuk hier?

Yes, it' s very nice!          Ja, het is erg leuk!       

9 geheimen om een taal snel te leren

9 geheimen om een taal snel te leren

Image

Education Category: General, Language
Ages: 4-8, 8-12, 12-16, 16+

Talen leren

Een vreemde taal leren. Het staat bijna op iedere bucketlist die je ooit zult tegenkomen. Heel tof, maar het leren ervan vergt vaak meer tijd en moeite dan men denkt. Hieronder beschrijf ik een aantal handige manieren om een taal te leren. Voordat je begint, moet je je wel realiseren dat het leren van een taal een doorlopend proces is. Je kunt niet verwachten dat je binnen een paar maanden alles al weet. Je zult altijd nieuwe dingen blijven ontdekken. Juist door het regelmatig oefenen en fouten maken, leer je het meest.

Hoe leer ik een taal?

  1. Een talencursus in het buitenland. Als je een nieuwe taal wilt leren, denk je als eerst aan een cursus. Dit is een goede manier om de basis te leggen. Beter is het echter om de cursus in een land te doen waar de taal wordt gesproken. Dit zal je kansen verhogen om de geleerde stof beter te onthouden en veelgebruikte uitdrukkingen meteen toe te passen. Ook als je er niet bewust mee bezig bent, blijven woorden die je om je heen hoort of ziet beter hangen.
  2. Handige apps op je telefoon. Wil je onderweg naar je werk even snel je grammatica of woordenschat oefenen? Doe dit dan via een app, zoals Duolingo. Je telefoon heb je (bijna) altijd bij je. Dan kun je oefenen waar je maar bent. 10 minuten per dag maakt al een heel verschil.
  3. Language exchange. Een language exchange of meet up is een georganiseerde ontmoeting met anderen die de taal spreken die jij wilt leren en de taal willen leren die jij spreekt. Het is dus een talenuitwisseling. Dit is een fijne manier van leren, omdat je in een informele setting gesprekken aangaat en je je uitspraak kunt oefenen. Spreken in een andere taal is altijd eng, maar op deze manier leer je allebei iets van elkaar. Deze methode is vooral handig als je al over een gemiddeld niveau van de taal beschikt.
  4. Films en muziek. Het kijken van films en muziek in de taal die je wilt leren is een leuke manier om gewend te raken aan de taal, de uitspraak onder de knie te krijgen en te horen in welke context bepaalde woorden en uitspraken worden gebruikt. Gebruik ondertiteling in de taal die gesproken wordt i.p.v. Nederlandse ondertiteling voor extra uitdaging ;). Zo hoor en lees je alles tegelijk. Houd een (online) woordenboek bij de hand om meteen op te zoeken wat de woorden betekenen die je nog niet kent.
  5. Lezen. Lees als beginner bijvoorbeeld kinderboeken. Naarmate je meer begrijpt van de taal, kun je artikelen gaan lezen. Doordat je bezig bent met actualiteiten of je eigen interesses leer je o.a. hoe bepaalde uitdrukkingen worden toegepast, wat er speelt in gebieden waarvan jij de taal spreekt en de perspectieven van anderen. Dat laatste is een belangrijk punt, omdat men vaak vergeet dat er bij het leren van een taal ook een stukje culturele bezinning komt kijken. Als je de taal aardig onder de knie hebt, is het sterk aan te raden regelmatig boeken of artikelen te lezen om je woordenschat uit te breiden. Vind je het maar saai om een boek te lezen? Volg dan voor jou interessante pagina's in de taal die je wilt leren op social media. Terwijl jij zit te scrollen door je tijdlijn zie je af en toe korte simpele (grappige) teksten voorbij komen. Dat is pas een leuke manier om een taal te leren ;).
  6. Liedjes en rijmpjes maken. Ken je dat moment dat je een belangrijk tentamen hebt waar je héééél hard voor hebt geleerd, maar op het moment dat je je pen pakt om te schrijven dwaal je af op dat ene catchy nummer dat je heel de zomer hebt staan meeblèren in de clubs. Erg frustrerend dat je het hele nummer kunt meezingen, inclusief achtergrondstemmen en alle akkoorden van de gitaarsolo, maar je je niet meer kunt herinneren wat de 4 concurrentiestrategieën van Porter zijn. Misschien juist een goed idee om deze intieme relatie tussen muziek en geheugen in te zetten om een taal te leren. Bedenk bijvoorbeeld liedjes of rijmpjes voor het leren van grammatica en werkwoorden. Een voorbeeld voor hoe dat werkt. Toen ik op de middelbare school zat, leerde mijn lerares Frans mij de uitgangen van de werkwoorden aan de hand van een simpel liedje. Bijna tien jaar later ken ik de uitgangen nog steeds ondanks dat ik de taal na de middelbare school nooit meer heb gebruikt. Ik herinner me het deuntje nog '.. -e, -es, -e, -ons, -ez, -ent..'
  7. Verschillende zintuigen inzetten. Hoe meer zintuigen je gebruikt, hoe beter je iets onthoudt. Het visualiseren van woorden is enorm handig voor het onthouden ervan. Een voorbeeld: Als je gaat koken, zoek dan alle ingrediënten op in de taal die je wilt leren. Noem de ingrediënten hardop op en proef het gelijk. Als je in het buitenland bent leer je dit al gauw als je boodschappen gaat doen of uit eten gaat.
  8. Spellen. Maak een spel met kaarten waar woorden per categorie op staan. Maak twee teams. Van elk team moet één lid het woord uitbeelden en het andere lid moet raden wat het woord is in de vreemde taal. Voor elk woord krijg je 30 seconden om te raden wat het is. Het team met de meeste punten wint. Dit spel is gebaseerd op de app Heads Up! Deze kun je ook downloaden op je telefoon.
  9. Last but not least: Omring jezelf met mensen die de taal al spreken of dit ook aan het leren zijn. Hierdoor wordt je gemotiveerd om door te gaan met leren.

Er zijn dus tal van manieren om een taal te leren. Uiteindelijk moet je voor jezelf nagaan welke manier het beste bij jou past. Wees vooral niet bang om fouten te maken en vragen te stellen! Dat is nou eenmaal de beste manier om te leren.

Artikelsamenvatting van Individual differences in first language acquisition door Kidd & Donnelly - 2020 - Chapter

Artikelsamenvatting van Individual differences in first language acquisition door Kidd & Donnelly - 2020 - Chapter


Waar gaat het huidige artikel over?

Mensen bestaan uit bijna elke denkbare dimensie, en taal is niets anders dan uitzondering. Er bestaat systematische en betekenisvolle interindividuele variatie in zowel taalverwerving als taalverwerking door volwassenen. In dit artikel bekijken we de huidige stand van zaken met betrekking tot individuele verschillen (ID's; individual differences) in eerste-taalverwerving.

Hoe ziet het proces van eerste-taalverwerving eruit?

Pretheoretisch delen alle geleerden op het gebied van taalverwerving het gemeenschappelijke doel om taalverwerving uit te leggen, gegeven (a) de eigenschappen van de input en (b) de biologische leermechanismen die kinderen aan het probleem toevoegen.

  • Een prominente dimensie waarop verwervingstheorieën traditioneel verdeeld zijn, is hun mate van toewijding aan de aanname van representatieve aangeborenheid. In navolging van Chomsky's argument van armoede aan prikkels, betogen nativistische benaderingen van ontwikkeling dat de input niet rijk genoeg is om het kind in staat te stellen taal op te wekken vanuit zijn directe ervaring; omdat verwerving ogenschijnlijk snel gaat, moet het kind significante, van nature gespecificeerde kennis inbrengen bij het probleem van het leren van talen. Deze nativistische verslagen doen specifieke voorspellingen over de aard en structuur van ID's bij taalverwerving.
  • Theorieën die niet uitgaan van representatieve aangeborenheid zijn er in vele variaties en worden misschien wel het meest rechttoe rechtaan emergentistisch genoemd. Emergentistische benaderingen voorspellen dat ID's het taalsysteem zouden moeten doordringen en nauw verband zullen houden met meetbare verschillen in exogene variabelen, zoals invoerhoeveelheid en -kwaliteit, en endogene variabelen die verband houden met taal.

Hoe hebben omgevingsfactoren invloed op het proces van taalverwerving?

De taalkundige omgevingen van kinderen variëren sterk binnen en tussen culturen. De inbreng van kinderen varieert in kwantiteit en kwaliteit, maar deze variatie kan de verwerving op verschillende ontwikkelingsmomenten beïnvloeden. Het werk aan inputkwaliteit heeft verschillende belangrijke invloeden op de taal van kinderen geïdentificeerd, van inputdiversiteit tot variabelen die verband houden met sociale steigers, maar studies die al deze variabelen combineren zijn niet uitgevoerd. Input wordt aanzienlijk beïnvloed door demografische variabelen en thuisomgeving, zoals sociaal-economische status, thuisgeletterdheidsomgeving en geboortevolgorde. Variatie in de input is in verband gebracht met variatie in de verwerving van woordenschat en grammatica, hoewel

.....read more
Access: 
Public
Comments, Compliments & Kudos:

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Promotions
special isis de wereld in

Waag jij binnenkort de sprong naar het buitenland? Verzeker jezelf van een goede ervaring met de JoHo Special ISIS verzekering

Check how to use summaries on WorldSupporter.org


Online access to all summaries, study notes en practice exams

How and why would you use WorldSupporter.org for your summaries and study assistance?

  • For free use of many of the summaries and study aids provided or collected by your fellow students.
  • For free use of many of the lecture and study group notes, exam questions and practice questions.
  • For use of all exclusive summaries and study assistance for those who are member with JoHo WorldSupporter with online access
  • For compiling your own materials and contributions with relevant study help
  • For sharing and finding relevant and interesting summaries, documents, notes, blogs, tips, videos, discussions, activities, recipes, side jobs and more.

Using and finding summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter

There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.

  1. Use the menu above every page to go to one of the main starting pages
    • Starting pages: for some fields of study and some university curricula editors have created (start) magazines where customised selections of summaries are put together to smoothen navigation. When you have found a magazine of your likings, add that page to your favorites so you can easily go to that starting point directly from your profile during future visits. Below you will find some start magazines per field of study
  2. Use the topics and taxonomy terms
    • The topics and taxonomy of the study and working fields gives you insight in the amount of summaries that are tagged by authors on specific subjects. This type of navigation can help find summaries that you could have missed when just using the search tools. Tags are organised per field of study and per study institution. Note: not all content is tagged thoroughly, so when this approach doesn't give the results you were looking for, please check the search tool as back up
  3. Check or follow your (study) organizations:
    • by checking or using your study organizations you are likely to discover all relevant study materials.
    • this option is only available trough partner organizations
  4. Check or follow authors or other WorldSupporters
    • by following individual users, authors  you are likely to discover more relevant study materials.
  5. Use the Search tools
    • 'Quick & Easy'- not very elegant but the fastest way to find a specific summary of a book or study assistance with a specific course or subject.
    • The search tool is also available at the bottom of most pages

Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?

Quicklinks to fields of study for summaries and study assistance

Field of study

Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
834