Join with a free account for more service, or become a member for full access to exclusives and extra support of WorldSupporter >>

Europees Recht Hoorcollege 4 - Rechten UL B2 (2019-2020)

Europees Recht Hoorcollege 4 - Rechten UL B2 (2019-2020) Vrij verkeer van diensten, vestiging en kapitaal

1. Welke onderwerpen worden behandeld in het hoorcollege?

  • Vrij verkeer van diensten
  • Vrij verkeer van vestiging
  • Vrij verkeer van kapitaal

Het uitgangspunt van dit onderwerp is te vinden in art. 26 VWEU, waar het gaat over de interne markt. Oorspronkelijk waren het vrije verkeer van diensten en kapitaal minder belangrijk dan nu het geval is. Nu is het vrij verkeer van diensten het belangrijkst van de vier vrijheden. Ook wordt het secundaire Europese recht steeds belangrijker in de toepassing van deze rechten. In de rechtspraak van het HvJ is ook een sterke convergentie van deze vrijheden te zien.

Het is nog steeds echter erg belangrijk om te kwalificeren binnen welke vrijheid een bepaalde situatie valt. In het vrij verkeer van personen is het grootste verschil het verschil tussen werknemers en zelfstandigen. De vraag is hier of je al dan niet in een ondergeschikte relatie staat. Het verschil tussen vestiging en diensten zit hem in de duur van het verblijf in het buitenland. Bij dienstverlening gaat het altijd om een tijdelijke activiteit. Ook het verschil tussen goederen en diensten is niet altijd duidelijk. De minst ontwikkelde vrijheid is het vrij verkeer van kapitaal. Dit recht kan ook van toepassing zijn op verkeer tussen landen binnen en buiten de Europese Unie.

Vrij verkeer van diensten

Dit is geregeld in art. 56 VWEU. Dit is de belangrijkste vrijheid. Over dit gebied gaan ook de meeste rechtszaken. Een omschrijving van 'diensten' is gegeven in art. 57. Het gaat om diensten die 'gewoonlijk tegen vergoeding geschieden' en niet onder het vrije verkeer van goederen, kapitaal en personen vallen. Het zijn economische activiteiten die een tijdelijk karakter hebben. De cumulatieve voorwaarden van art. 56:

  • De dienstverlener moet de nationaliteit van een EU-lidstaat hebben.
  • Hij moet gevestigd zijn in een EU-lidstaat.
  • Er moet sprake zijn van de aanbieding van economische diensten. Maar wanneer is iets nu een economische activiteit? Het Hof legt dit ruim uit. De aard van de activiteit speelt hiervoor in beginsel geen rol. De vergoeding mag laag of in natura zijn. Ook morele of politieke gevoeligheid hoeft niet in de weg te staan. Er zijn echter wel grenzen (Josemans-arrest). Arrest Kohll: Een Luxemburgse vader had voor zijn dochter tandheelkundige zorg nodig uit Duitsland. Na afloop wilde zijn Luxemburgse verzekeraar het niet betalen omdat hij vooraf geen toestemming had gevraagd. Hierdoor rees de vraag of geneeskundige zorg een dienst is in de zin van het Verdrag. Het Hof stelde van wel. Op dit gebied is sindsdien uitgebreide rechtspraak ontwikkeld.
  • Er moet een grensoverschrijdend element zijn. Ook hier springt het Hof ruim mee om. Zowel de dienstverlener als de dienstontvanger kunnen naar een andere lidstaat gaan. Ook de dienst zelf kan de grens overgaan, bijvoorbeeld bij mobiele telefonie. In het recente Trijber-arrest werd bepaald dat alle situaties met een mogelijk interstatelijk effect onder het vrije verkeer van diensten vallen.

De grens tussen dienstverlening en vestiging werd bepaald in het arrest Gebhard. Er moet niet alleen gekeken worden naar de duur van de dienst, maar ook naar de frequentie, periodiciteit en continuïteit ervan. Soms moeten dienstverleners een bepaalde infrastructuur voor zichzelf aanleggen, bijvoorbeeld een kantoor. 

Het juridische kader van diensten is als volgt: Eerst moet gekeken worden naar de dienstenrichtlijn 2006/123. Daarna moet gekeken worden of er soms nog specifiekere secundaire wetgeving is, die dan voorrang heeft op de richtlijn. Wanneer beide niet het geval zijn, is er als terugvaloptie het primaire recht (art. 56 e.v. VWEU). 

De richtlijn is in beginsel van toepassing op alle diensten met een interstatelijk element. Het aanvankelijke doel hiervan was volledige liberalisatie van de dienstenmarkt. Dit weigerde men echter te aanvaarden. Hierom werden een aantal categorieën diensten uit het toepassingsgebied gehaald (art. 2). De richtlijn heeft wel geleid tot adminstratieve vereenvoudiging en samenwerking. De richtlijn is ook van toepassing op vestiging! (artt. 9-13). Eventuele belemmeringen moeten een goede rechtvaardiging hebben (art. 16).

Een andere belangrijke richtlijn was de richtlijn 2005/36, over de erkenning van diploma's en beroepskwalificaties. Deze kunnen een belemmering voor het vrije verkeer opleveren als er tussen lidstaten verschillende eisen gelden. Als je hier niet onder valt, kun je terugvallen op de algemene bepalingen van het Verdrag (arrest Vlassopoulou). Deze richtlijn is vaak van belang bij beroepen die een sterk gereguleerd karakter hebben, bijvoorbeeld juridische beroepen. Het is vaak lastig om dan in het rechtssysteem van een andere lidstaat te gaan werken. In sommige omstandigheden kan dan een rem gezet worden op de erkenning van diploma's uit andere lidstaten. Het principe van deze richtlijn is dat men probeert uit te gaan van wederzijdse erkenning van beroepskwalificaties of relevante beroepservaring. (art. 13). Wanneer de diploma's niet gelijkwaardig zijn, mogen gastlidstaten compenserende maatregelen opleggen, bijvoorbeeld een aanpassingsstage.

Deze richtlijn is ontstaan na het arrest Vlassopoulou. Kon een Grieks advocatendiploma erkend worden in Duitsland? Het Hof bepaalde dat het vrij verkeer wordt belemmerd wanneer geen rekening gehouden wordt met in het thuisland behaalde diploma's en bekwaamheden. Er moet een vergelijkend onderzoek uitgevoerd worden naar de aard van de diploma's en bekwaamheden in beide landen. Wanneer deze overeenkomen, moet het buitenlandse diploma erkend worden. Wanneer dit niet zo is, mogen compenserende maatregelen opgelegd worden. 

Vrij verkeer van vestiging

Dit is geregeld in art. 49 VWEU. Het gaat om duurzame vestiging in een andere lidstaat. Dit recht is ook van toepassing op rechtspersonen. De vereisten zijn dat het moet gaan om een economische activiteit met een permanent karakter, en er moet geen sprake zijn van loondienst. Het systeem is vergelijkbaar met dat van goederen en diensten. Allereerst is de dienstenrichtlijn van toepassing, daarna de terugvaloptie van art. 49. Deze bepalingen hebben rechtstreekse werking. Er wordt een brede invulling aan het begrip 'belemmering' gegeven. Rechtvaardigingsgronden zijn te vinden in artt. 51 en 52 VWEU en de 'rule of reason' (objectieve rechtvaardigingsgronden). 

Vrij verkeer van kapitaal

Dit wordt geregeld in art. 63 VWEU. De rechtsontwikkeling ervan is het minst ver gevorderd, en het is het 'jongste' recht. Vooral de laatste 20 jaar heeft dit een hoge vlucht genomen, omdat de bepalingen nu rechtstreekse werking hebben. Dit is pas sinds het Verdrag van Maastricht.

Wat is kapitaal? Dit kwam naar voren in het Volkswagen-arrest. Het is te vinden in de oude richtlijn 88/361. Het gaat vooral om directe investeringen, hypotheken, erfenissen, etc. In dit arrest wilde de Duitse overheid 'golden shares' houden in Volkswagen. De vraag was of dit een belemmering was voor buitenlandse investeerders. De belemmeringen die het Hof concludeerde, hadden geen rechtvaardigingsgronden.

2. Welke onderwerpen worden besproken die niet worden behandeld in de literatuur?

Er worden geen onderwerpen besproken die niet worden behandeld in de literatuur.

3. Welke recente ontwikkelingen in het vakgebied worden besproken?

Behalve de bovengenoemde ontwikkelingen worden geen recente ontwikkelingen in het vakgebied besproken.

4. Welke opmerkingen worden er tijdens het college gedaan door de docent met betrekking tot het tentamen?

Er worden geen opmerkingen gedaan met betrekking tot het tentamen.

5. Welke vragen worden behandeld die gesteld kunnen worden op het tentamen?

Er worden geen tentamenvragen behandeld.

Image

Access: 
Public

Image

Image

 

 

Contributions: posts

Help other WorldSupporters with additions, improvements and tips

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Image

Spotlight: topics

Check the related and most recent topics and summaries:
Institutions, jobs and organizations:

Image

Check how to use summaries on WorldSupporter.org

Online access to all summaries, study notes en practice exams

How and why would you use WorldSupporter.org for your summaries and study assistance?

  • For free use of many of the summaries and study aids provided or collected by your fellow students.
  • For free use of many of the lecture and study group notes, exam questions and practice questions.
  • For use of all exclusive summaries and study assistance for those who are member with JoHo WorldSupporter with online access
  • For compiling your own materials and contributions with relevant study help
  • For sharing and finding relevant and interesting summaries, documents, notes, blogs, tips, videos, discussions, activities, recipes, side jobs and more.

Using and finding summaries, study notes and practice exams on JoHo WorldSupporter

There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.

  1. Use the menu above every page to go to one of the main starting pages
    • Starting pages: for some fields of study and some university curricula editors have created (start) magazines where customised selections of summaries are put together to smoothen navigation. When you have found a magazine of your likings, add that page to your favorites so you can easily go to that starting point directly from your profile during future visits. Below you will find some start magazines per field of study
  2. Use the topics and taxonomy terms
    • The topics and taxonomy of the study and working fields gives you insight in the amount of summaries that are tagged by authors on specific subjects. This type of navigation can help find summaries that you could have missed when just using the search tools. Tags are organised per field of study and per study institution. Note: not all content is tagged thoroughly, so when this approach doesn't give the results you were looking for, please check the search tool as back up
  3. Check or follow your (study) organizations:
    • by checking or using your study organizations you are likely to discover all relevant study materials.
    • this option is only available trough partner organizations
  4. Check or follow authors or other WorldSupporters
    • by following individual users, authors  you are likely to discover more relevant study materials.
  5. Use the Search tools
    • 'Quick & Easy'- not very elegant but the fastest way to find a specific summary of a book or study assistance with a specific course or subject.
    • The search tool is also available at the bottom of most pages

Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?

Quicklinks to fields of study for summaries and study assistance

Field of study

Follow the author: 2250269182
Work for WorldSupporter

Image

JoHo can really use your help!  Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world

Working for JoHo as a student in Leyden

Parttime werken voor JoHo

Statistics
1804