Plastic vissen en plastic rapen in de Costa Ricaanse natuur

 

Wil je je volgende vakantie nuttig besteden? Of wil je de impact van je strandvakantie compenseren? Met de kleine, maar ervaren organisatie MareBlu Organización de Conservación Ambiental kan je lekker aan de slag. Leg contact via Facebook en kijk wat hun volgende acties zullen zijn.

This content is used in bundle:

Costa Rica: blogs en bijdragen van WorldSupporters - Bundel

Vrijwilligerswerk in het onderwijs in Turrialba, Central Valley, Costa Rica - Bundel

Vrijwilligerswerk in het onderwijs in Turrialba, Central Valley, Costa Rica - Bundel

Burbujitas en El Recreo zijn beide lokale scholen in Turrialba, Central Valley, Costa Rica. Op deze scholen gaan de lokale scholen kinderen naar de kleuterschool en het basisonderwijs. De scholen maken geen deel uit van een speciaal project en daarom was ik de enige vrijwilliger tussen andere lokale leraren. Dat betekende ook dat ik mijn cultuur en andere gedachten met hen kon delen,  en mijn Engelse lessen waren zeer welkom

Volunteering in Central America an overview

Volunteering in Central America an overview

After 5 months there has come an end to my time in Central America, these past few months have been filled with travelling, meeting new people, volunteering, and above all learning. I have learned so much about new cultures, new languages and most of all; myself. I have had the opportunity to experience wildly different cultures, meet some amazing people, see stunning nature and have had loads of time to think. Experiencing all of this and have the freedom to all take it in on your one time made me reflect myself and made me grow as a human. That.......read more

Keeping up with Kerime Pt. 8 - Jaguar Rescue Center in Costa Rica

Keeping up with Kerime Pt. 8 - Jaguar Rescue Center in Costa Rica

The Jaguar Rescue Center

The Jaguar Rescue Center, located in Puerto Viejo, Limón (Costa Rica), is a non-profit Organization, that works on rescue and rehabilitation of wild animals, and its future release to the wild, always in protected areas. There are animals such as wild cats, monkeys, sloths, caimans, birds, reptiles and anteaters, and more!

As a volunteer I worked together with a very big group of other volunteers, doing cleaning and laundry tasks,  gardening and maintenance but of course also work with the animals. Feeding, nursing and observing were common task that needed to be done for them. Also answering questions of the tourists was a big part of the day, and very important, for we could teach them something about preservation and how a small change you make can be very important for the animals! The Jaguar Rescue Center, located in Puerto Viejo, Limón (Costa Rica), is a non-profit Organization, that works on rescue and rehabilitation of wild animals, and its future release to the wild, always in protected areas. There are animals such as wild cats, monkeys, sloths, caimans, birds, reptiles and anteaters, and more!

 

¡Hola a todos!

Mijn eerste week in Puerto Viejo zit er op, en wat is het snel gegaan! Ik zal in deze blog proberen samen te vatten hoe geweldig het werk in het Jaguar Rescue Centre is en hoe mijn nieuwe huisje is!

Maandag was de introductie dag in het centrum, alle vrijwilligers die die week beginnen worden dan rondgeleid en voorgesteld aan de dieren en de andere vrijwilligers en vaste krachten. Er is een hele diverse groep dieren in het centrum, er zijn bijvoorbeeld slangen, spinnen en krokodillen, maar ook luiaarden, jaguars, heel veel verschillende apen en veel verschillende vogelsoorten. En ook de groep mensen die er werkt is heel divers, er zijn veel vrijwilligers uit allerlei landen die maar een aantal weken blijven, maar er zijn ook vrijwilligers die een half jaar blijven en natuurlijk een aantal vaste krachten zoals dierenartsen. Het werk dat wij, de vrijwilligers doen is altijd heel verschillend en je hebt verschillende taken op een dag. We beginnen 's ochtends om half acht, tot de koffiepauze voer je een taak uit en daarna krijg je weer iets anders te doen tot de lunch, na de lunch heb je de laatste nieuwe taak en rond een uur of drie ben je klaar. Op maandag werd iedereen dit schema en de belangrijkste regels verteld (de belangrijkste regel is: close every door behind you!) En iets anders dat ook heel belangrijk is: iedereen werkt als een team om het samen voor de dieren zo goed mogelijk te doen. Het voelt zo goed om hier te werken omdat dat ook echt zo is, iedereen werkt samen en wordt geaccepteerd, je bent welkom in de gezellige groep! Ook wordt je aangemoedigd om zo veel mogelijk te vragen, vooral als je iets niet zeker weet. Ze laten nieuwe mensen dan ook meteen veel doen en helpen je echt met alles te ontdekken.

Zo kon ik op dinsdag, mijn eerste echte werkdag, al meteen bij de luiaarden zitten en ze later naar hun binnenverblijf verplaatsen. Dat lijkt heel leuk om te doen want luiaarden zien er ontzettend schattig uit, zeker de baby die we nu hebben, maar ze kunnen behoorlijk agressief zijn en je met hun scherpe tanden proberen te bijten. Luiaarden leven normaal namelijk niet in een groep en zijn heel individualistisch, ze vechten dan oom soms met elkaar of bijten de baby. Toch was het heel gaaf om zo dicht bij ze te zijn en ze op te mogen tillen! Donderdag zorgde ik in de middag voor Tammie de miereneter en Maurice het baby aapje. Tammie is meestal heel gemakkelijk, hij loopt gewoon rond op zoek naar mieren en je moet alleen opletten dat hij niet in rondjes blijft lopen, hij is namelijk blind aan 1 oog dus dat heeft hij soms niet door! Maurice is echter meestal heel druk, hij klimt van je hoofd naar je armen en springt van boom naar boom. Het is echt geweldig om zijn kleine handjes te voelen en zijn staart om je nek! Ook Tammie houd er van om je te beklimmen als hij genoeg mieren heeft gegeten, zo liep ik dus op een gegeven moment met een miereneter op mijn hoofd en een aapje aan mijn arm! Vrijdag zat ik 's ochtends weer bij de luiaarden en ze waren verrassend actief, ik heb er eentje wel 4 keer van het dak moeten tillen. Natuurlijk zijn er ook altijd minder leuke klusjes te doen, vegen, wassen, of in de keuken helpen bijvoorbeeld. Meestal doe je zoiets 1 of 2 dagdelen en in de rest van de tijd ben je altijd bij zulke schattige dieren dat dat het helemaal goed maakt! Vanochtend begon ik bijvoorbeeld met werk in de tuin en paardenstront scheppen, maar op dit moment zit ik in het verblijf van Namu, onze baby jaguar (zie de foto's)! Als hij aan het spelen is heeft hij veel aandacht nodig, maar nu hij ligt te slapen heb ik tijd om wat te typen. Op Namu passen is een van de aller leukste klusjes omdat hij zo intens schattig is! Er moet altijd iemand bij hem zijn omdat hij nog maar 3 maanden oud is en hij in de natuur dus altijd bij zijn moeder zou zijn, hij wordt dan ook heel nerveus als hij alleen is. Ook moet hij nog alles leren dus moet je hem helpen met klimmen en veel met hem spelen.

Sommige mensen zijn af en toe erg kritisch over het werk dat we in het centrum doen, ze vinden dat het niet goed is om in de natuur in te grijpen door verzwakte dieren te helpen. Maar dat is niet hoe ik het zie, de dieren die in het centrum worden opgevangen zijn bijna allemaal het slachtoffer van iets dat veroorzaakt is door de mens. Sommige van de grotere roofdieren (de Jaguars bijvoorbeeld) zijn door boeren aangevallen en andere zijn door auto's aangereden, of als jonge door verstoring van mensen van hun moeder gescheiden. De mens heeft hier dus al ingegrepen in de natuur en het is niet verkeerd om te proberen dat goed te maken. Ook gaat het centrum niet alleen over de opvang van deze dieren, het gaat ook heel veel over onderwijzen en informeren. De toeristen krijgen meer inzicht over hoe fragiel het evenwicht in de natuur is en hoe kleine dingen als afval in de afvalbak gooien, en niet op straat, kunnen helpen. Maar ook de lokale bevolking heeft niet door dat de bossen die zij zien en de dieren die daar wonen zo speciaal en bedreigd zijn. Vrijdag was er voor de vrijwilligers een EHBO cursusje georganiseerd door een paar bevriende lokals, het was heel gezellig maar erg geïmproviseerd, maar wat zij aan het einde zeiden wilde ik toch even vermelden. Nadat ze iedereen gewoon bedankt hadden voor de aandacht nam een van hen de moeite om in zijn gebroken Engels ons ook te bedanken voor wat we hier doen. Hij vertelde hoe veel onwetendheid er onder de bevolking is en hoe zijn niet beseften dat als er niet snel wat gebeurt die mooie natuur er niet meer zal zijn. Hij  was bijna emotioneel toen hij opmerkte dat zij, de drie mannen die de cursus gaven, de enige Tico's waren in deze grote groep en dat ze het zo mooi vonden om te zien hoe veel wij, de buitenlanders geven om hen land!

Dan nu iets meer over het hostel waar ik nu woon, het dorp Puerto Viejo zelf en de dingen die ik in mijn vrije tijd doe. 

Dit hostel is een stuk kleiner dan dat in Turrialba, en ook de sfeer heel anders. Dat komt omdat Puerto Viejo zo'n toeristisch  dorpje is, er verblijven daardoor heel veel toeristen in het hostel die maar een paar dagen blijven en zo ontstaat er niet echt een groep waarmee je altijd kookt of zoiets. Maar toch is het heel gezellig en vooral interessant om al die nieuwe mensen te ontmoeten, je kunt altijd iets over nieuwe culturen leren en lekker over vakantie dingen kletsen. Die hele vakantie sfeer hangt ook in het dorp, er wordt heel veel wiet gerookt en veel regea gedraaid en het strand en de zee zorgen voor een geweldige achtergrond. 

Op vrije dagen of in de middag is het dan ook geweldig om naar het strand te gaan en te snorkelen, surfen, of gewoon niks te doen en naar de golven te luisteren! Woensdag had ik die vrije dag en naar het strand gaan was precies wat we (twee vriendinnen en ik) deden, het was echter jammer dat het bijna springvloed was een zo winderig dat de golven heel hoog waren. Van snorkelen kwam dan ook niets, maar in plaats daarvan hebben Stine en ik ons bijna een uur lang uitgeleefd op het slachten van een kokosnoot. Het leek ons allebei zo gaaf om dat een keer zelf te doen, alsof we op een onbewoond eiland waren, of in expeditie Robinson! Het was een super leuke dag, met ook genoeg tijd om lekker niks te doen en foto's van de prachtige omgeving te maken. Dinsdag avond hebben we ook het nachtleven van Puerto verkend, dat is net als het leven overdag, heerlijk relaxed en veel regea! Vrijdagavond was er een barbecue in het hostel en dat was ook super gezellig, we waren met zijn negenen en hebben burgers gebakken en een heerlijke salade gemaakt. Vandaag is ook Naomi (een vriendin die ik in Turialba leerde kennen) aangekomen en vanmiddag zijn Stine, Naomi en ik naar het strand geweest om alle warmte en viezigheid van de dag eraf te wassen! Daarna zijn we uit eten gegaan en nu ben ik dit aan het afschrijven voordat ik naar bed ga en morgen weer een (waarschijnlijk) super leuke dag met de dieren en mensen hier ga beleven!

Besos en tot snel,

Kerime

Combineer Duiken, onderzoek naar haaien met een beach clean up in Costa Rica

Combineer Duiken, onderzoek naar haaien met een beach clean up in Costa Rica

hamerhaai

Ga aan de slag als vrijwillige onderzoeker in het mooie Costa Rica. Mision Tiburon doet onderzoek naar met name hamerhaaien en combineert dit onder andere met educatieve activiteiten en beach clean ups om zo het leefmilieu van de haaien te beschermen. Je vrijwilligerswerk voer je veelal op of in het water uit. Nog geen ervaring met duiken? Costa Rica is een mooie plek om je PADI te halen of je duikniveau te verbeteren.

Het is ook mogelijk om een wetenschapsstage uit te voeren bij Mision Tiburon als je (mariene) biologie studeert. Stages worden aangeboden van juni tot augustus.

Plastic vissen en plastic rapen in de Costa Ricaanse natuur

Trash hunting and beach cleanups: volunteer opportunities around the world

Volunteer options in Iceland: trash hunting

Volunteer options in Iceland: trash hunting

iceland cleanup

join SEEDS to make the coastal area of Iceland a little cleaner again. As just one of the many options for short term volunteering in Iceland this project is organised to increase awareness and to have fun in nature. Organised trip of one week where you have a full schedule with a group of 12 other volunteers. Vegetarian meals will be provided.

This camp combines learning, sharing, hands-on work and fun. No previous experience is needed. Volunteers should prepare to share environmental issues from their countries and be ready to spend time outdoors, walk medium distances during the cleanups, as during other activities and sightseeing. As part of the project happens outdoors, volunteers should be ready to adapt and be flexible with the work and free-time schedule, as depending on the changeable weather, we may not be able to perform some of the activities planned. 

Have fun!

 

Cyprus vs plastic - Zakaki Marsh Cleanup Part 2

Cyprus vs plastic - Zakaki Marsh Cleanup Part 2

Hello! The next nature clean-up event by Let’s Make Cyprus Green will be on Saturday, April 20th @ Zakaki Marsh in Limassol from 10:30 am – 12:30 pm.

Meeting Point – and registration please visit the Let’s Make Cyprus Green website

They will provide:

  • Recycling/trash bags
  • Refreshments
  • First aid kit
  • Face masks (for those who prefer to wear.)
  • A truck (but please bring yours if you have one – – it would help a lot!)
  • Garbage bins
  • Garden & latex gloves, however, we recommend that you bring your own gloves if you can just in case we run out of your size (gloves that are a thicker material to prevent any potential injuries).
Join one of the weekly beach clean-up actions as a tourist in Thailand, Vietnam, Romania and more

Join one of the weekly beach clean-up actions as a tourist in Thailand, Vietnam, Romania and more

Trash Hero Volunteer Action

Volunteer for one day. Making a difference during your holiday is not so easy. But, with the local trash hunting events of Trash Hero you can easily join a beach clean-up or nature clean-up just for one day and make a part of your tourist destination better. It is a great way to meet local people and leave your holiday destination cleaner than when you arrived. No costs are involved, no experience needed and no further obligations. When you travel to Indonesia, Thailand, Myanmar, Malaysia, Vietnam, Singapore, Switzerland, Czech Republic, Poland, Romania, Serbia, Georgia, Germany, Netherlands, Kuwait, Cambodia or Japan there are active volunteer groups of Trash Hero that regularly/weekly host clean-up events. The best way to check upcoming events is on the specific Facebook pages that the local chapters host.

Note: they also offer options for online volunteering - to promote their worldwide activities from your living room.

Rijn CleanUp 2024 in Nederland & Duitsland

Rijn CleanUp 2024 in Nederland & Duitsland

Rhine cleanup landscape

In 2024 gaan we proberen om een nog groter deel van de oevers van de Rijn te ontdoen van zwerfafval. De Rhine CleanUp editie 2023 trok al 50.000 deelnemers verdeeld over vooral heel veel Duitse delen van de Rijn. Op 14 september 2024 kan je jouw Rijn actie opzetten of aansluiten bij een van de vele bestaande acties en zo helpen ook het Nederlandse deel van de Rijn aan te sluiten bij deze grootse actie. Door zwerfafval aan de oevers van de Rijn op te ruimen voorkom je dat het in zee komt, maar je zorgt in eerste instantie ook gewoon voor een gezonder ecosysteem voor de rivier zelf. Je kunt een opschoonactie natuurlijk ook perfect combineren met een weekendje Duitsland.

Voor details over lokale evenementen en starttijden check de website van de CleanUp

Liever een andere rivier helpen opruimen? Er is ook een Maas CleanUP, en onder de noemer van 'Schone Rivieren' kan je aan de slag in bijna heel Nederland! (Lek - IJssel - Maasdelta - Waal - IJ - Schelde - Vecht)

Let op: na overstromingen door extreme regenval of smeltwater worden er ook jaarlijks kleinere cleanups georganiseerd door de lokale afdelingen van de Rhine Cleanup!

 

World Cleanup Day 2024

World Cleanup Day 2024

clean up the world

World Cleanup Day 2024

Sluit je ook in 2024 weer aan bij deze wereldwijde schoonmaakactie - het grootste evenement tegen zwerfvuil en (plastic) rommel in de natuur ter wereld. Op zaterdag 21 september (en lokaal soms een dagje eerder of later) kan je door heel Nederland, de EU of waar je dat moment ook maar bent, je handen een paar uur uit de mouwen steken en andermans zooi opruimen voor een schonere wereld. Simpele actie - direct resultaat

Dit wereldveranderende idee begon in 2008 in het kleine Noord-Europese land Estland. 50.000 mensen verenigden zich om het hele land in slechts vijf uur schoon te maken. Op die dag werd een mondiale burgerbeweging van onderaf geboren, die zich als een lopend vuurtje over de hele wereld verspreidde. Dit sprak tot de verbeelding van mensen over de hele wereld, die geïnspireerd werden om dit voorbeeld te volgen met dezelfde ambitieuze ‘één land, één dag’-vorm.

Veertien jaar later is het simpele idee uitgegroeid tot een mondiale beweging met miljoenen vrijwilligers en charismatische leiders. De simpele handeling van schoonmaken is een kracht geworden die mensen en groepen samenbindt die anders nooit zouden dromen om naar hetzelfde doel toe te werken. Het maatschappelijk middenveld, regeringen en mondiale bedrijven, vrouwen in Saoedi-Arabië, mensen die de oorlog trotseren in Jemen en Syrië, moslims, joden, hindoes en christenen, mannen en vrouwen, kinderen.


Locatie: Wereldwijd kan je je aansluiten via lokale initiatieven - veelal te vinden via Facebook, lokale krantjes, prikborden, Whatsapp groepen en deels via de nationale websites van de Worldcleanupday

Prijs: Gratis

Plastic vissen en plastic rapen in de Costa Ricaanse natuur
Tijdens je vakantie op Bonaire een dagje aan de slag als vrijwilliger?

Tijdens je vakantie op Bonaire een dagje aan de slag als vrijwilliger?

Bonaire vrijwilligerswerk op het strand

Elke 2e zondag van de maand kan je op de stranden van Bonaire helpen met het schoonmaken van de stranden en kustlijn. Combineer je Carribische vakantie met een goede daad. De organisatie achter deze acties is Clean Coast Bonaire. Zij gebruiken de opruimacties om inzicht te krijgen in het afval dat aanspoelt en doen ook onderzoek met deze data. Het 'leuke' aan de kust van Bonaire is dat er producten uit heel Latijns Amerika maar zelfs ook Azie aanspoelen. Na een paar dagen aan het strand of na een paar mooie snorkel tours zul je zien dan het schoonmaken van de zee en stranden hard nodig is. Alle kleine beetjes helpen bij het opschonen van de plastic soep.

Check voor jouw actieve zondag wel even op welke van de 3 locaties ze die dag aan de slag gaan: Piedra Pretu, Boka Onima of Te Amo Beach.

"It's easy, fun & there will be cookies...."

Maak tijdens je vakantie in Engeland een dagje schoon op het strand

Maak tijdens je vakantie in Engeland een dagje schoon op het strand

clean beach trash up

Ga een dagje, of een paar uur mee met een lokale beach cleanup. Je trekt er op uit met de bewoners om een stuk strand te ontdoen van zwerfafval. Acties worden op deze website vermeld en zijn steeds wisselend qua locatie. Ook als je langer in Engeland verblijft voor bijvoorbeeld een stage of studiejaar kan je op deze manier laagdrempelig mengen met de locals en iets doen voor de natuur in je gastland.

mare blu clean up
Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
2174
Check related topics:
Competences and goals for meaningful life
Countries and regions
WorldSupporter and development goals