Van wereldsupporter naar wereldreiziger

Wie had kunnen denken dat mijn reis naar India mij zoveel zou brengen. 15 november 2013 vertrok ik voor mijn eerste verre reis naar een land waarvan ervaren reizigers zeggen dat zij daar hun meest extreme ervaringen opgedaan hebben. Ik heb geleefd onder de Indiase mensen, gewerkt in een weeshuis en in een ziekenhuis, ben meegereisd met een medisch team naar afgelegen dorpjes die verstoken zijn van de meest eenvoudige zaken die met gezondheidszorg te maken hebben. Op een avondschool heb ik samen met andere vrijwilligers een lesprogramma gemaakt voor de kinderen daar, waar zij de komende schooljaren mee vooruit kunnen. Ik trok op met Indiase jongeren van mijn leeftijd en maakte kennis met hun muziek, films, idolen, humor, dagelijkse bezigheden en interesses.

Deze onderdompeling in een cultuur volstrekt anders dan die van Nederland heeft mij ook veel geleerd over mijzelf. Ik heb veel voldoening gehaald uit het feit dat ik ik iets heb kunnen betekenen op verschillende gebieden voor verschillende mensen in India. Ik voel dat ik iets achter heb gelaten, dat ik een kleine, positieve stempel heb gedrukt op het leven van een klein groepje Indiase kinderen. En ik heb veel aandacht (en geld) kunnen genereren in Nederland  voor het lot en de armoede daar. Met dank aan de moderne media!  

Al deze positieve ervaringen hebben er toe geleid dat ik 31 augustus een tweede verre reis ga maken! Dit keer naar Maleisië. Ook daar ga ik vrijwilligerswerk doen. 3 weken ga ik werken in een ziekenhuis. Met mijn inspanningen en inzet daar wil ik weer proberen iets te betekenen voor anderen; verschil te kunnen maken, hoe klein ook. Daarna ga ik 3 weken rondreizen en Maleisië verder ontdekken. Zowel India als Nederland hebben een rol gespeeld in de geschiedenis van Maleisië en hebben invloeden achtergelaten in de ontwikkeling van Maleisië tot het land zoals het nu is. Het woord Malay is gebaseerd op het oude Tamil woord "malia", wat heuvel betekent. Zeevaarders en handelaren uit India bezochten het schiereiland al in de 2e eeuw. Het feit dat in Maleisië diverse ethnische groeperingen en aanhangers van verschillende godsdiensten vreedzaam samenleven vindt zijn oorsprong in het Hindoeïsme; alle Maleisiërs zijn zich bewust van een collectieve verantwoordelijkheid om harmonie te bewaren in de gemeenschap. Moslims, christenen, Hindoes en het geloof in oude spirituele waarden bestaan naast elkaar. Deze tolerantie ten opzichte van elkaar wil ik graag met eigen ogen zien omdat wij in Nederland daar heel veel van kunnen leren en omdat ik daar heel veel van kan leren.  Waarden over de omgang met elkaar wil ik graag in mij opnemen en mee terug nemen naar Nederland om daar anderen in te laten delen.

Tijdens mijn reis wil ik Wereldsupporter natuurlijk op de hoogte houden van mijn ervaringen. Als ik terug kom wil ik een blog schrijven waarin ik laat weten wat ik geleerd heb over de Maleisiërs en hun gemeenschap. Net zoals na mijn vorige reis ga ik op een basisschool verslag doen van mijn belevenissen. Het accent zal dan liggen op hoe verschillende mensen met verschillende godsdiensten en ethnische achtergronden samen kunnen leven. In Maleisië ga ik proberen op die ingewikkelde vraag een antwoord te krijgen.

 

 

Content categories
Check all content related to:
More contributions of WorldSupporter author: doorver
This content is used in bundle:
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
1231