Afrikanen bekommeren zich niet om het milieu! Plastic, glas, papier en etensresten worden niet gescheiden. Wat zeg ik!?.. Afval vindt überhaupt zijn weg niet naar de afvalbak. Plastic, blikjes… het slingert rond op straat. Met een beetje geluk wordt het een keer bij elkaar geharkt een in de fik gestoken. Hup, dat gif zo de lucht in!
Regelmatig komen vrijwilligers geschokt terug naar Nederland, niet alleen armoede, maar ook het inzicht dat mensen zich niet om het milieu lijken te bekommeren in een ontwikkelingsland hebben indruk gemaakt. Gelukkig maar. Dat betekent immers dat wij ons bewust zijn van de noodzaak voor zorg voor onze natuurlijke omgeving. Het feit dat jouw stoep schoon is en je vader geen plastic in je tuin verbrandt, betekent echter niet dat jij niet ook je aandeel hebt in de vervuiling van het milieu. Je kunt je afvragen of je het beter doet. Hoogstwaarschijnlijk niet.
Onderzoeken die de gemiddelde ‘ecologische voetafdruk’ van inwoners van een land berekenden, tonen aan dat Europeanen het niet een beetje, maar veel slechter doen op dit gebied dan Afrikanen. Op de site van Happy Planet Index kun je bijvoorbeeld zien dat de gemiddelde voetafdruk van iemand in Nederland 6,3 hectare is, die van iemand in Malawi 0,8.
De ecologische voetafdruk is een getal dat weergeeft hoeveel grond- en wateroppervlakte iemand in een jaar nodig zou hebben om zijn mate van consumptie en afvalproductie te kunnen verwerken. Voor elk ding, of het nu om een smartphone of een banaan gaat, die je koopt, kan de oppervlakte berekent worden die voor de productie ervan nodig is. Op deze manier wordt de impact op het milieu van verschillende landen gemeten.
Vraag je maar eens af hoe vaak jij nieuwe kleding koopt, en hoe vaak een leeftijdsgenootje in Malawi dat zal doen. Of hoe vaak jij je pc aan hebt staan in vergelijking met iemand in het land dat je bezocht hebt. En hoe vaak gooi jij etensresten weg? Hoeveel verpakte producten liggen er in jouw koelkast? Hé, had iedereen in Malawi eigenlijk ook beschikking tot een koelkast? En…die reis naar de andere kant van de wereld, die jij ongetwijfeld per vliegtuig hebt afgelegd… Hoe vaak stapten de mensen daar in het vliegtuig naar Europa?!
Natuurlijk gaat onze welvarende leefstijl gepaard met een hoge mate van consumptie. Ik draai de verwarming zo ook nog eens lekker op, en plan mijn volgende vakantie ook niet naar de camping op de Veluwe. Maar bedenk je wel dat het feit dat je jouw vervuiling niet om je heen ziet in de vorm van blikjes op straat, niet betekend dat jij beter bezig bent voor onze gezamenlijke planeet.
Op de website van het WNF kun je een testje doen om te kijken hoe groot jouw ecologische voetafdruk is en hoeveel aardbollen er nodig zouden zijn als iedereen zoals jou met het milieu omgaat. Meer dan 3 in mijn geval!!
Leuk geschreven! Toen ik het Ankederks1 contributed on 03-11-2014 20:00
Leuk geschreven! Toen ik het begin las, schoot ik meteen in de weerstand haha. Ik dacht precies hetzelfde als dat jij schreef in de rest van je blog. Mooi opgebouwd :)
Mooi stukje, zo kom je echt stefdenhertog contributed on 23-02-2015 17:00
Mooi stukje, zo kom je echt wat te weten over Afrika en weten we dat er iets moet veranderen.
dit hebben de europeanen weer mooi gedaan./ Lyneth Djorai contributed on 10-01-2020 09:07
Afrikanen bekommeren zich wel degelijk wat met hun continent gebeurt. Alle tools afhandig maken is een volk verlammen. Om met deze handicap weer terugslaan zijn de duivelse manieren die in het bloed zitten.
Om zogenaamde armoede te bestrijden spelen wij letterlijk en figuurlijk daar Sinterklaas en zorgen wij er steevast voor dat zwarte Piet the image krijgt die wij het willen geven. Je rommel daar maken en alsnog een vinger willen verwijzen is voor mij net iets te ver.
Laat Shell zijn rommel daar opruimen! Laten zij wegblijven uit Zuid Afrika , laat het een keer met rust.
Add new contribution