De 3 benodigdheden voor een wereldreis

Tijd, geld en moed. Voor een wereldreis heb je eigenlijk niet meer nodig. Toch kost het moeite om ze alle drie tegelijkertijd tot je beschikking te hebben. Zo deden wij het.

  1. Tijd

Dit is waarschijnlijk direct de moeilijkste factor. Wellicht een beetje cliché, maar we hebben het tegenwoordig allemaal druk. Studie en werk voeren hierbij de boventoon. Om voor langere tijd op reis te kunnen, zul je dus je studie moeten onderbreken, je (eerste) baan moeten uitstellen of zelfs opzeggen. Daarnaast heb je tijd nodig om je reis te plannen en de juiste voorbereidingen te treffen.

Wanneer ga je?
Wij besloten om na Bart’s promotietraject op de universiteit te vertrekken. Omdat dit een 4-jarig contract behelsde, konden we langzaam aan het idee wennen, alles ruim plannen en vooral genieten van de voorpret. Manon had de zwaardere taak om het lopende contract van haar toenmalige baan op te zeggen. Bedenk wel dat alles samenkomt naarmate je vertrekdatum nadert. Wat doe je met je werk en je huis? Daarnaast moet je denken aan allerlei inkopen, visa, vaccinaties, verzekeringen, vliegtickets en natuurlijk een afscheidsfeestje. Dit is een hectische periode en je wilt vanzelfsprekend alles zo goed mogelijk achterlaten.

  1. Geld

Zowel je inkomsten als je uitgaven zijn op reis heel anders dan thuis.

Inkomsten: Omdat er in vrijwel geen enkel geval sprake is van betaald verlof, zul je tijdens je reis geen inkomsten ontvangen. Dit betekent dat je voor vertrek voldoende gespaard moet hebben. (zie ook: Wat kost een wereldreis?)
Uitgaven: Ook je uitgaven veranderen sterk. Omdat je behalve je backpack geen bezittingen hebt, betaal je opeens voor alles: vervoer, eten, ho(s)tels, maar ook voor dingen als de was en internettoegang.

Hoe spaar je?
Omdat we deze reis al een aantal jaren hadden gepland, hebben wij ruim van te voren ons spaarplan kunnen bepalen. Al lijkt je vertrekdatum nog zo ver weg, bedenk je dat het ultiem is wat je gaat doen en dat het dus niet erg is om er af en toe iets voor te laten. Daarnaast helpen alle kleine beetjes, zeker als je bedenkt dat je met € 20,- al een dagbudget hebt voor een land in Azië. Naast ons maandelijkse spaarbedrag sloegen wij af en toe een etentje af, deden geen dure aankopen voor het huis en wisten hier en daar te besparen op dagelijkse uitgaven zoals boodschappen.

  1. Moed

Deze laatste factor heeft niet zozeer te maken met keuzes, offers en plannen, maar meer met overtuiging en wilskracht. Hoe graag wil je op reis? Wegen de voordelen voor jou genoeg op tegen de voor de hand liggende nadelen? Een wereldreis is niet alleen maar een avontuur, maar gaat ook gepaard met het overboord gooien van je zekerheden. Waar slaap ik vanavond? Wat als ik onderweg ziek word? Hoe gedij ik in een vreemde omgeving zonder mijn familie en vrienden?

Manon moest haar baan opzeggen waar ze dagelijks met erg veel plezier naar toe ging. En wie weet of we (snel) een baan kunnen vinden als we terugkomen van onze reis. Maar het omgekeerde is misschien ook wel waar: Als je een wereldreis laat schieten voor een baan, leef je dan om te werken of werk je om te leven?

Vond je het leuk om te lezen? Deel het!

Content categories
Check all content related to:
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
998