Ik lees een interessant artikel over het initiatief van David Katz, een ontwikkelingsondernemer uit Canada die de Plastic Bank heeft opgezet. Plastic wordt tegen een eerlijke prijs ingekocht bij verzamelers in ontwikkelingslanden, vervolgens verscheept naar westerse landen, die het recyclen voor industrieel gebruik.
Twee vliegen in één klap
Plastic als inkomstenbron voor mensen die normaliter nauwelijks inkomsten hebben. Als mensen iedere dag aan het overleven zijn, nauwelijks te eten hebben, is plastic dat in het milieu terecht komt het laatste waar ze zich druk om maken. Het wordt niet centraal ingezameld maar gedumpt, in kanalen, het komt in rivieren terecht, die lozen het in zee. Maar door een initiatief als dat van Katz wordt plastic een inkomstenbron, men kan in plaats van het dagelijkse inkomen van 60 dollarcent tot zo'n 6 dollar per dag verdienen. Een enorme stap, waardoor uiteindelijk ook bijvoorbeeld onderwijs voor kinderen weer in beeld komt.
Rommel opruimen of rommel voorkomen
In het artikel komt de vraag aan bod of een dergelijk initiatief niet veel zinvoller is dan het massaal opruimen van plastic. Denk bijvoorbeeld aan de enorme plastic vangende zee-armen van Boyan Slat, die recent veel in het nieuws komen als "de oplossing voor het plastic-probleem". Katz vindt, deels terecht, dat je moet beginnen met het 'dichtdraaien van de kraan', in plaats van te dweilen met de kraan open. Mij lijkt dat je beide moet doen; dus zowel oplossingen bedenken voor het voorkomen van méér plastic in zee als tegelijkertijd de rommel die er wereldwijd al is, zo slim mogelijk opruimen.
Eerlijke prijs, duurzaam idee
Katz zorgt er met projectpartners voor dat het ingezamelde plastic gesorteerd wordt en geschikt wordt gemaakt voor hergebruik. Vervolgens wordt het verkocht aan westerse bedrijven, die het plastic gebruiken voor productie van hun producten. Tegen een inkoopprijs die hoger ligt dan die van nieuw plastic, maar toch stappen bedrijven in vanwege het maatschappelijk verantwoorde, duurzame idee. Hergebruik van plastic bespaart tot 80% op CO2-uitstoot, in vergelijking met nieuw plastic. Er is ruimte om de verzamelaars een eerlijke prijs te betalen, hoger dan de marktprijs.
Centrale Plastic Bank
Het initiatief van Katz ontwikkelt zich richting de vorm van een Centrale Plastic Bank. Plastic verzamelaars beschikken via een app over een eigen bankrekening, die ze normaliter niet hebben. De app staat op een smartphone, óók in steeds grotere delen van ontwikkelingslanden beschikbaar en opgeladen met een beschikbaar gestelde zonnelamp. Via die weg beschikken ze over een tegoed zodra plastic wordt ingezameld, een tegoed dat ze voor allerlei zaken kunnen inzetten. Die inkomsten zijn zowel voor de inzamelaar als voor de bank inzichtelijk. Op basis van hun inkomsten, het tegoed, kunnen dan weer leningen worden afgesloten, waardoor mensen zich verder kunnen ontwikkelen.
Katz is inmiddels actief in Brazilië, Indonesië, Haïti en op de Filipijnen.
Deel je ervaringen
Ik ben uiteraard geen ontwikkelingsdeskundige, maar ik zie een aantal goede elementen in dit project. Het werkt aan twee grote wereldwijde problemen, namelijk het tegengaan van armoede en het verbeteren van het milieu. Ik ben wel nieuwsgierig naar wíe ervoor in aanmerking komt om via deze weg plastic in te zamelen, waar de tegoeden aan besteed kunnen worden, of vrouwen over de besteding van de tegoeden kunnen (mee-)beslissen en op welke schaal bedrijven bereid zijn dit iets duurdere plastic in te kopen. Ik denk ook niet dat het helemaal nieuw is; wereldwijd wordt in sloppen uiteraard al veel langer plastic ingezameld als inkomstenbron, maar het lukt Katz in ieder geval zijn project voor het voetlicht te krijgen.
- Wat vind jij van dit initiatief? Welke voor- en nadelen, kansen of bedenkingen, zie jij bij deze platic inzameling?
- Ken jij soortgelijke projecten, waarmee mensen in ontwikkelingslanden een dagelijkse inkomstenbron kunnen genereren vanuit producten die terplaatse massaal voorhanden zijn?
Lees meer
- Lees meer over Katz' initiatief en hoe jij kunt bijdragen (#SocialPlastic)
- Ontdek hoe jij kan bijdragen aan allerlei projecten wereldwijd, binnen de vaardigheden en competenties waarover je beschikt
- Verdiep je in de achtergronden bij het zelf starten van een project in een ontwikkelingsland
Add new contribution