Fiscaal Recht & Belastingrecht: Uitgelichte samenvattingen en studiehulp - Bundel

 

Zoek en vind samenvattingen en studiehulp bij Fiscaal Recht & Belastingrecht

Voor een compleet overzicht van de op JoHo WorldSupporter aangeboden samenvattingen & studiehulp en de beschikbare artikel- en arrestsamenvattingen per rechtsgebied maak je gebruik van de zoekfunctie, of start je navigatie via de suggesties hieronder.

Bundle items:
Samenvatting bij Praktisch fiscaalrecht - Damen - 4e druk

Samenvatting bij Praktisch fiscaalrecht - Damen - 4e druk

Praktisch fiscaalrecht - Damen - 4e druk - Boeksamenvatting

H. 1 Nederlands belastingrecht

Inleiding

In Nederland maakt iedereen gebruik van voorzieningen waar de overheid voor zorgt of voor betaalt, zoals wegen, gezondheidszorg, politie en onderwijs. Om deze voorzieningen te realiseren heeft de overheid geld nodig. Vandaar dat wij belasting betalen. Naast belastingen heeft de overheid ook inkomsten uit aardgas en winstuitkeringen door bedrijven waarvan de overheid (gedeeltelijk) eigenaar is. Ook heeft de overheid inkomsten uit premies sociale verzekeringen.

Door middel van belastingen kan de overheid ook bepaald gedrag stimuleren of juist ontmoedigen. Zo wordt bijvoorbeeld milieuvriendelijk gedrag gestimuleerd door de overheid.

Bij de belastingheffingen spelen het draagkrachtbeginsel en het profijtbeginsel een rol. Zo betalen automobilisten wegenbelasting en niet-automobilisten niet. Degene die profijt hebben van een bepaalde voorziening, moet er ook voor betalen. Het draagkrachtbeginsel gaat ervan uit dat de sterkste schouders de zwaarste lasten kunnen dragen.

Soorten belasting

Nederland kent de volgende soorten belasting:

  • Inkomstenbelasting: deze belasting dient te worden betaald over inkomsten van natuurlijke personen. Inkomstenbelasting is afhankelijk van de hoogte van het inkomen;

  • Vennootschapsbelasting: deze belasting moet worden betaald over de winst van rechtspersonen;

  • Loonbelasting: deze vorm van belasting wordt berekend over het loon van een werknemer. Meestal heeft de werkgever de loonbelasting al in mindering gebracht op het brutoloon. Loonbelasting is een voorheffing op de inkomstenbelasting. Dit houdt dus in dat de betaalde loonbelasting in mindering mag worden gebracht op de te betalen inkomstenbelasting;

  • Omzetbelasting: omzetbelasting of btw wordt in rekening gebracht door ondernemers. Deze vorm van belasting

......read more
Samenvatting bij Belastingrecht in Hoofdlijnen - Burgers et al. - 10e druk

Samenvatting bij Belastingrecht in Hoofdlijnen - Burgers et al. - 10e druk

Hoe zijn belastingen in Nederland geregeld? - Chapter 1

Wat is de oorsprong van de belastingen in Nederland?

In Nederland omvat de overheid het Rijk, de provincies en de gemeenten (decentrale overheden), de waterschappen en de instanties die de wettelijk verplicht gestelde sociale verzekeringen uitvoeren. In Nederland wordt verschil gemaakt tussen belastingen en premies. Sociale premies zijn bedoeld om allerlei volks- en werknemersverzekeringen, zoals de WW en Bijstand, te bekostigen, terwijl belastingen terechtkomen in een algemene pot voor het bekostigen van allerhande overheidstaken. Tevens maakt de overheid onderscheid tussen directe (winst en vermogen) en indirecte belastingen (goederen en dienstentransacties): het verschil tussen beide wordt gemaakt doordat de eerste direct drukken op de belastingplichtige en bij de tweede deze worden afgewenteld. In hoeverre dit onderscheid in de praktijk ook daadwerkelijk op gaat, heeft te maken met marktomstandigheden op het moment van belastingheffing. Tevens heeft deze indeling zijn juridische betekenis inmiddels verloren.

Een overzicht van belastingen en premies

Art. 104 GW stelt dat er voor het heffen van belastingen een wettelijke basis nodig is; dit beginsel is niet verwonderlijk, als

......read more
Samenvatting bij Algemene wet inzake rijksbelastingen - de Blieck & van Amersfoort - 10e druk

Samenvatting bij Algemene wet inzake rijksbelastingen - de Blieck & van Amersfoort - 10e druk

De verhouding tussen de algemene wet bestuursrecht en de AWR - Chapter 2

Codificatie en unificatie van het bestuursrecht

De codificatie van het bestuursrecht vertoont veel gelijkenissen met die van de AWR. Het bestuursrecht was erg versnipperd en moeilijk te begrijpen. Na de Tweede Wereldoorlog zijn meerde pogingen gedaan om tot een eenheid te komen. Een belangrijke gebeurtenis voor de codificatie is de grondwetswijziging van 1983 geweest. Hierin werd bepaald dat volgens art. 107, tweede lid GW de wet algemene regels van bestuursrecht vaststelt. Hierna is een commissie wetgeving algemene maatregels van bestuursrecht ingesteld.

Er waren een aantal doelstellingen voor het wettelijk vastleggen van algemene regels van bestuursrecht en deze liggen ook ten grondslag aan de Awb. Dit zijn:

  • Het bevorderen van eenheid binnen de bestuursrechtelijke wetgeving

  • Het systematiseren en vereenvoudigen van bestuursrechtelijke wetgeving

  • Het codificeren van bestuursrechtelijke veranderingen die uit de jurisprudentie voortkwamen

  • Het treffen van voorzieningen die zich qua onderwerp er niet voor lenen om in een bijzondere regeling opgenomen te worden

De commissie, onder leiding van professor Scheltema, heeft haar bevindingen in een voorontwerp van wet aangeboden op 19 januari 1987. Dit voorontwerp leidde vervolgens tot het eerste wetsvoorstel, ook wel de eerste tranche

......read more
Summary Tax Assurance by Russo

Summary Tax Assurance by Russo

Summary of Tax Assurance by Russo written in 2015/2016 and donated to WorldSupporter

Chapter 1: Introduction Tax Assurance

Assurance is primarily an accounting and auditing term with a distinct meaning in those fields of practice. Most commonly in relation to the commercial accounts of a company. It’s not a common term in taxation.

In the international auditing and assurance standards is tax assurance defined as: ‘an

......read more
Activities abroad, study fields and work areas: 
Supporting content & Crossroads:
Recht en bestuur - Thema
Access: 
Public
Check all content related to:
Follow the author: Law Supporter
Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Statistics
1139