Stamplijst personen- en familierecht en erfrecht

Deze samenvatting is gebaseerd op het studiejaar 2013-2014.


Stamplijst Personen- en familierecht en Erfrecht

 

A

Ab-intestaat erven:                               Houdt in het erven naar de regels van de wet. Dit is het geval wanneer er geen uiterste wilsbeschikking is opgemaakt door de erflater.

Amsterdams verrekenbeding:              Een beding in de huwelijkse voorwaarden die de echtgenoten verplicht om aan het eind van ieder jaar gedurende het huwelijk, een optelsom te maken van de gezamenlijke baten en deze in het zelfde jaar, onderling te verdelen.

 

B

Beneficiaire aanvaarding:                     Het aanvaarden van de erfenis onder de voorwaarden van boedelbeschrijving. Schulden uit de nalatenschap hoeven dan niet uit eigen zak betaald te worden.

Beperkte gemeenschap:                       In de huwelijkse voorwaarden is dan gekozen voor een gemeenschappelijk deel en één of twee privé-gemeenschappen. Er kan gekozen worden voor één gemeenschappelijk deel bijvoorbeeld het echtelijk huis, maar ook voor een gehele gemeenschap van goederen op bepaalde goederen na.

Bestuur:                                                   De uitoefening, met uitsluiting van de andere echtgenoot, van de aan het goed verbonden bevoegdheden, daaronder begrepen de bevoegdheid tot beschikking en de bevoegdheid om ten aanzien van het goed feitelijk handelingen te verrichten en toe te laten.

Bewind:                                                    Ook wel meerderjarigheidsbewind genoemd. Indien mensen niet goed in staat zijn zelf beslissingen te nemen kunnen o.a. één of meer bewindvoerders worden aangesteld die verantwoordelijk zijn voor het vermogen en de goederen van de onder bewind gestelde. De onder bewind gestelde wordt echter niet handelingsonbekwaam. Opvallend is ook dat een bewind niet kan worden tegengeworpen aan een derde.

 

C

Codicil:                                                     Een vorm waarin iemand zijn uiterste wilsbeschikking kan gieten. In tegenstelling tot het testament is voor de totstandkoming van een codicil geen tussenkomst van de notaris vereist. Er gelden wel andere voorwaarden zie art. 4:97 BW.

Curatele:                                                  Indien mensen niet goed zelf in staat zijn beslissingen te nemen kan o.a. iemand onder curatele worden geplaatst. Er moet dan sprake zijn van een geestelijke stoornis, van verkwisting of van drankmisbruik. Iemand die onder curatele is gesteld is, in tegenstelling van de onder bewind gestelde, wél handelingsonbekwaam. Derden dienen ook van deze handelingsonbekwaamheid op de hoogte te zijn omdat ondercuratelestellingen worden gepubliceerd.

 

D

Donor:                                                      De man die zijn zaad voor kunstmatige donorinseminatie heeft afgestaan. Een donor wordt aangemerkt als biologische vader.

Draagplicht:                                             Hoe de kosten van de huishouding verdeeld moeten worden. (1:84 lid 1 BW). Eerst komen de kosten ten laste van de gemeenschappelijke inkomsten, anders ten laste van de privéinkomsten, vervolgens gemeenschappelijk vermogen en indien dat er ook niet is ten laste van het privévermogen van de echtgenoten.

 

E

Erkenning:                                               Een vader kan zijn kind erkennen wanneer de ouders niet getrouwd zijn. Bij erkenning wordt de man, vader in juridische zin.

 

F

Familierechtelijke betrekkingen:         Ontstaan al bij de geboorte. Er is sprake van een familierechtelijke betrekking wanneer er sprake is van bloedverwantschap. Familierechtelijke betrekkingen zijn o.a. van belang bij het erfrecht.

Fictieve massa:                                       De grootte van de legitieme portie wordt berekend aan de hand van een fictieve massa (art. 4:65 BW). De erfgenaam is op deze manier beschermd tegen vlak voor de dood gedane schenkingen.

Finaal verrekenbeding:                         Een beding in de huwelijkse voorwaarden die er voor zorgt dat alle baten en schulden aan het eind van het huwelijk verdeeld worden alsof het echtpaar in gemeenschap van goederen getrouwd was.

Fourneerplicht:                                       De verplichting van echtgenoten om geld ter beschikking te stellen om de kosten van de huishouding te voldoen (art. 1:84 lid 2 BW)

 

G

Gerechtelijke vaststelling van het vaderschap: De procedure van art. 1:207 BW. Wordt vaak ingesteld door moeder of kind wanneer de vader weigert het kind te erkennen.

Geregistreerd partnerschap:               Een samenlevingsvorm die erg lijkt op het huwelijk. Voor het geregistreerd partnerschap is alleen, in tegenstelling tot het huwelijk, geen verklaring ten overstaan van de burgerlijke stand vereist en er gelden andere regels ten aanzien van de kinderen.

 

H

Handelingsonbekwaam:                        Een persoon die handelingsonbekwaam is kan in principe zelfstandig geen rechtshandelingen verrichten. Doet hij of zij dit toch dan zijn de rechtshandelingen vernietigbaar.

 

J

Juridische vader:                                   De biologische vader is niet altijd van rechtswege, ook vader in juridische zin. Wanneer er een kind ter wereld komt buiten het huwelijk dan moet de biologische vader, om juridische vader te worden, het kind erkennen. Andersom wordt de man binnen het huwelijk, volgens het recht, automatisch als juridische vader aangemerkt los van de vraag of hij de biologische vader is.

 

K

Koude uitsluiting:                                   Een vorm van huwelijkse voorwaarden waarbij iedere vorm van gemeenschappelijk inkomen of vermogen is uitgesloten. Echtgenoten zijn alleen verplicht elkaar het nodige te verschaffen (1:80 BW).

 

L

Last:                                                          Iets wat een erfgenaam of legataris moet doen op straffe van het vervallen van het zijn van erfgenaam of legataris. Een last moet worden opgenomen in een testament.

Legaat:                                                     Via een legaat kan iemand ook goederen verkrijgen. Een Legaat wordt opgenomen in een testament. Opvallend is dat de legataris verkrijgt onder bijzondere titel, waar een erfgenaam eigendom verkrijgt onder algemene titel.

Legitieme portie:                                    Is een dwingendrechtelijke claim op een deel van de nalatenschap. De legitieme portie zorgt er bijvoorbeeld voor dat de kinderen niet geheel onterfd kunnen worden.

 

M

Mentorschap:                                          Indien iemand niet goed zelf in staat is beslissingen te nemen kan o.a. iemand een mentor worden toegewezen. Deze mentor  is verantwoordelijk voor  niet-vermogensrechtelijke dingen (bijvoorbeeld verzorging of begeleiding). Tijdens het mentorschap is de mentor bevoegd om rechtshandelingen te doen voor de persoon. De persoon dan zelf is niet bevoegd om deze rechtshandelingen te verrichten (1: 453 BW).

 

O

Ontkennen van het vaderschap:         De man wordt, indien er een kind wordt geboren binnen zijn huwelijk, van rechtswege de juridische vader van het kind. Indien hij niet de biologische vader is, en geen juridische vader wil zijn kan hij het vaderschap ontkennen. De moeder van het kind en het meerderjarige kind zelf kunnen ook een procedure starten om het vaderschap te ontkennen (art. 1:200 BW).

Ouderlijk gezag:                                     betekent dat de ouder beslissingen mag nemen over de opvoeding en de verzorging van zijn of haar kind. Daarnaast mag hij of zij het vermogen van zijn kind beheren en rechtshandelingen verrichten in naam van zijn of haar zoon of dochter. Het uitgangspunt is dat de ouders gezamenlijk ouderlijk gezag hebben.

 

P

Parentelen:                                              Lijnen van bloedverwantschap die het erfrecht hanteert. Er zijn vier groepen parentelen. De groepen zijn hiërarchisch. Dat betekent dat als er een erfgenaam wordt gevonden in groep 1, er verder niet meer gezocht hoeft te worden naar erfgenamen in groep 2, enz.

Plaatsvervuller:                                      Een persoon die in de plaats van iemand anders erft ( art. 4:10 lid 2 BW). Het gaat meestal of een kind van een overleden erfgenaam.

 

R

Reprise:                                                   Een recht wat ontstaat indien één van de echtgenoten een gemeenschapsschuld voldoet met geld vanuit zijn privévermogen. Het gaat in dit geval dus om een recht van de echtgenoot op de gemeenschap.

Récompense:                                          Een recht wat ontstaat indien een privé-schuld van één van de echtgenoten voldaan wordt met geld van de gemeenschap.  Het gaat in dit geval dus om een recht van de gemeenschap op de echtgenoot.

Regeling van de langstlevende echtgenoot: erfgenamen kunnen niet hun erfdeel opeisen zolang de echtgenoot van de erflater nog in leven is. Zo kan de echtgenoot rustig van zijn oude dag genieten. De erfgenamen krijgen wel een vordering op de echtgenoot.

Reparatiehuwelijk:                                 Als een koppel besluit na de scheiding te hertrouwen kan men kiezen voor een reparatiehuwelijk. Alle gevolgen van het vorige huwelijk herleven dan alsof er geen echtscheiding heeft plaatsgevonden (1:166 BW).

 

T

Testamentaire erven:                            Erven naar de regels van de uiterste wilsbeschikking. De wilsbeschikking moet daarvoor wel voldoen aan de vereisten. Bijvoorbeeld dat de wilsbeschikking persoonlijk is opgesteld en in de juiste vorm is gegoten.

Toestemmingsvereiste:                        Voor de rechtshandelingen die worden genoemd in art. 1:88 BW, moet de echtgenoot toestemming hebben van de andere echtgenoot. Wordt er niet aan het vereiste van toestemming voldaan dan kan de andere echtgenoot de rechtshandeling vernietigen (art. 1:89 BW).

 

U

Uitsluitingsclausule:                              Indien de erflater of schenker niet wil dat zijn schenking of erfenis in de gemeenschap van goederen valt, kan hij of zij gebruik maken van de uitsluitingsclausule (art. 1:94 lid 2 BW).

 

V

Verwekker:                                              De man die zelf de daad tot verwekking heeft verricht. Wordt aangemerkt als biologische vader.

Verwerping:                                             Het afwijzen van de erfenis in zijn totaliteit. Men wordt dan geacht nooit erfgenaam te zijn geweest.

 

W

Wilsrechten:                                            Rechten die voorkomen dat een goed met grote immateriële waarden naar de stief familie gaat, in het geval de regeling van de langstlevende echtgenoot plaatsvindt. Een voorbeeld van zo’n goed is een kettinkje van grootmoeder of een bijzonder schilderij.  De wilsrechten staan genoemd in de artikelen 4:19 t/m 4:22 BW.

 

Z

Zuivere aanvaarding:                             Het volledig aanvaarden van de erfenis, dus zowel de baten als de schulden.

Access: 
Public

Image

This content is also used in .....

Personen-,familie- en erfrecht UvA

Stamplijst personen- en familierecht en erfrecht

Stamplijst personen- en familierecht en erfrecht

Deze samenvatting is gebaseerd op het studiejaar 2013-2014.


Stamplijst Personen- en familierecht en Erfrecht

 

A

Ab-intestaat erven:                               Houdt in het erven naar de regels van de wet. Dit is het geval wanneer er geen uiterste wilsbeschikking is opgemaakt door de erflater.

Amsterdams verrekenbeding:              Een beding in de huwelijkse voorwaarden die de echtgenoten verplicht om aan het eind van ieder jaar gedurende het huwelijk, een optelsom te maken van de gezamenlijke baten en deze in het zelfde jaar, onderling te verdelen.

 

B

Beneficiaire aanvaarding:                     Het aanvaarden van de erfenis onder de voorwaarden van boedelbeschrijving. Schulden uit de nalatenschap hoeven dan niet uit eigen zak betaald te worden.

Beperkte gemeenschap:                       In de huwelijkse voorwaarden is dan gekozen voor een gemeenschappelijk deel en één of twee privé-gemeenschappen. Er kan gekozen worden voor één gemeenschappelijk deel bijvoorbeeld het echtelijk huis, maar ook voor een gehele gemeenschap van goederen op bepaalde goederen na.

Bestuur:                                                   De uitoefening, met uitsluiting van de andere echtgenoot, van de aan het goed verbonden bevoegdheden, daaronder begrepen de bevoegdheid tot beschikking en de bevoegdheid om ten aanzien van het goed feitelijk handelingen te verrichten en toe te laten.

Bewind:                                                    Ook wel meerderjarigheidsbewind genoemd. Indien mensen niet goed in staat zijn zelf beslissingen te nemen kunnen o.a. één of meer bewindvoerders worden aangesteld die verantwoordelijk zijn voor het vermogen en de goederen van de onder bewind gestelde. De onder bewind gestelde wordt echter niet handelingsonbekwaam. Opvallend is ook dat een bewind niet kan worden tegengeworpen aan een derde.

 

C

Codicil:                                                     Een vorm waarin iemand zijn uiterste wilsbeschikking kan gieten. In tegenstelling tot het testament is voor de totstandkoming van een codicil geen tussenkomst van de notaris vereist. Er gelden wel andere voorwaarden zie art. 4:97 BW.

Curatele:                                                  Indien mensen niet goed zelf in staat zijn beslissingen te nemen kan o.a. iemand onder curatele worden geplaatst. Er moet dan sprake zijn van een geestelijke stoornis, van verkwisting of van drankmisbruik. Iemand die onder curatele is gesteld is, in tegenstelling van de onder bewind gestelde, wél handelingsonbekwaam. Derden dienen ook van deze handelingsonbekwaamheid op de hoogte te zijn omdat ondercuratelestellingen worden gepubliceerd.

 

D

Donor:                                                      De man die zijn zaad voor kunstmatige donorinseminatie heeft afgestaan. Een donor wordt aangemerkt als biologische vader.

Draagplicht:                                             Hoe de kosten van de huishouding verdeeld moeten worden. (1:84 lid 1 BW). Eerst komen de kosten ten laste van de gemeenschappelijke inkomsten, anders ten laste van de privéinkomsten, vervolgens gemeenschappelijk vermogen en indien dat er ook niet is ten laste van het privévermogen van de echtgenoten.

 

E

Erkenning:                                               Een vader kan zijn kind erkennen wanneer de ouders niet getrouwd zijn. Bij erkenning wordt de man, vader in juridische zin.

 

F

Familierechtelijke.....read more

Access: 
Public
TentamenTests bij de 12e druk van Compendium van het personen- en familierecht van Wortmann en Van Duijvendijk-Brand

TentamenTests bij de 12e druk van Compendium van het personen- en familierecht van Wortmann en Van Duijvendijk-Brand


Oefententamen 1 (augustus 2014)

Vragen

Zaak 1

Ivan en Lotte zijn al 11 jaar gehuwd als Ivan in mei 2013 door een noodlottig ongeval om het leven komt. Zij hebben al een zoon van 3, Frank, en Lotte is op dat moment 4 maanden in verwachting van hun tweede kindje. In september 2013 wordt Kristel geboren.

Vraag 1

Wie is/zijn de juridische ouder(s) van Frank en Kristel?

Vraag 2

Wie heeft/hebben het gezag over Frank?

Vraag 3

Kan Kristel erven van Ivan als Ivan zonder testament overlijdt?

Vervolg

In de jaren daarna heeft Lotte veel hulp en steun van de moeder van Ivan bij de verzorging en opvoeding van Frank en Kristel. Om die reden (en ook omdat zij de enige overlevende ouder is van de kinderen) lijkt het Lotte een goed idee om de moeder van Ivan als voogd over de kinderen te benoemen.

Vraag 4

Bespreek op welke wijze Lotte deze wens kan realiseren.

Vervolg

Na verloop van tijd leert Lotte Jelle kennen. Jelle heeft ook twee kinderen uit een eerder huwelijk en het hele stel vormt een gelukkig gezin. Na vier maanden besluiten zij te gaan samenwonen en kort daarna gaan zij een geregistreerd partnerschap aan. Twee jaar daarna overlijdt Lotte en gaat de moeder vanIvan de voogdij over Frank en Kristel uitoefenen en gaan zij bij haar wonen.

Vraag 5

Bespreek de (eventuele) onderhoudsplicht van Jelle en van de moeder van Ivan jegens Frank en Kristel na hun verhuizing naar hun oma.

Vervolg

Nadat de moeder van Ivan de voogdij over Kristel en Frank is gaan uitoefenen, vermindert het contact tussen hen en Jelle en zijn kinderen; dit tot groot verdriet van alle betrokken kinderen. Jelle dient daarom een verzoek in bij de rechtbank om te bewerkstelligen dat hij en zijn kinderen Frank e Kristel regelmatig kunnen zien.

Vraag 6

Hoe zal de rechter dit verzoek beoordelen? Bespreek hierbij ook de grondslag van het verzoek.

Zaak 2

Gerda en Wim zijn getrouwd in gemeenschap van goederen. Tot de gemeenschap behoort onder meer een oldtimer die Wim van zijn opa gekregen heeft, een huis op naam van Gerda, de inboedel en twee fietsen die ze hebben aangeschaft van hun salaris.

Vraag 7

Geef aan wie bestuursbevoegd is/zijn ten aanzien van de genoemde vermogensbestanddelen.

Vervolg

Gerda heeft ook nog een ketting die ze onder uitsluitingsclausule van haar ouders heeft gekregen voor haar afstuderen. Wim heeft hoge schulden bij zijn plastisch chirurg Ronald vanwege een grote facelift, die hij niet kan betalen van zijn inkomen. De verzekering dekt deze kosten niet.

Vraag 8

Kan Ronald zich verhalen op de ketting van Gerda om de vordering op Wim te innen?

Zaak 3

Robert en Johan.....read more

Access: 
Public
Personen- familie- en erfrecht - UL - B2 - Oefententamen 2015

Personen- familie- en erfrecht - UL - B2 - Oefententamen 2015


Vragen

Casus 1: personen- en familierecht I (19 punten)

Wanneer Philip en Christien elkaar op een groot O&N-feest zien, is het liefde op het eerste gezicht. Ze besluiten na niet al te lange tijd om samen te gaan wonen en al gauw raakt Christien zwanger. Trouwen of het aangaan van een geregistreerd partnerschap vindt het jonge stel niet nodig. Nog voor de geboorte regelt Philip zijn juridisch ouderschap. De komst van hun dochter – Roosje – is voor Philip en Christien een geschenk uit de hemel. Ze willen hun kind graag samen verzorgen en opvoeden.

  1. Op welke juridische wijze kunnen Philip en Christien regelen dat zij gezamenlijk hun kind kunnen opvoeden en verzorgen? (9 p.)

(vervolg casus)

Bij de buren van Philip en Christien gaat het er wat minder rooskleurig aan toe. Carla, de buurvrouw, heeft toevallig ook net een kind gekregen. De kleine baby heet Bram en is door zijn vader Evert erkend. Carla wil niet dat Evert het gezag verkrijgt, omdat hij niet meer bij haar woont. Maar Evert wil liever niet dat Carla het gezag heeft. Evert heeft namelijk gezien dat Carla de hele dag naar haar telefoon tuurt en geen oog heeft voor Bram. Bovendien wordt Bram volgens Evert te vaak “gedumpt” bij opa en oma. Evert stapt naar de rechter. Hij dient primair een verzoek tot eenhoofdig gezag in en subsidiair een verzoek tot gezamenlijk gezag.

  1. Is Evert ontvankelijk in zijn verzoeken? (4 p.)

  2. Hoe zal de rechter over beide verzoeken oordelen? (6 p.)

Casus 2: personen- en familierecht II (8 punten)

Jan en Monique hebben vijf jaar lang een relatie wanneer Monique een kind krijgt. Jan had zijn kind voor de geboorte erkend, maar vlak na de geboorte gaat het stel met ruzie uit elkaar. Een korte periode vindt er omgang plaats tussen Jan en zijn kind, maar na een aantal weken wil Monique hier niet meer aan mee werken. Monique vindt de levensstijl van Jan niet in het belang van het kind. Jan stapt naar de rechter met het verzoek om een omgangsregeling vast te stellen. Deze wordt vastgesteld, maar Monique weigert stelselmatig om mee te werken. Monique vindt inmiddels dat omgang niet meer in het belang van het kind is, omdat het kind zijn vader niet kent.

Monique wil dat de omgangsregeling wordt stopgezet. Ze vraagt aan u advies of haar verzoek om stopzetting van de omgangsregeling bij de rechter zal worden toegewezen. Hoe luidt uw advies? (8 p.)

Casus 3: Personen- en familierecht III (6 punten)

Miranda en Eric willen na tien jaar huwelijk van elkaar scheiden. Ze stellen een ouderschapsplan op waarin de zorg- en opvoedingstaken worden verdeeld. Miranda krijgt al snel een Italiaanse nieuwe vriend die ze ontmoet op haar.....read more

Access: 
Public
Samenvatting arresten Personen-, Familie- en Erfrecht (gebaseerd op 2012-2013)

Samenvatting arresten Personen-, Familie- en Erfrecht (gebaseerd op 2012-2013)

Deze samenvatting arresten Personen-, Familie- en Erfrecht is geschreven in collegejaar 2012-2013.


.....read more
Access: 
Public
Duidelijkheid voor Personen-, familie- en erfrecht aangeboden!

Duidelijkheid voor Personen-, familie- en erfrecht aangeboden!

Volg jij het vak Personen-, familie- en erfrecht aan de UvA en kan je wel wat meer duidelijkheid gebruiken? JoHo biedt naast samenvattingen en oefenmateriaal ook bulletsamenvattingen aan die de hoofdstukken Personen- familie- en erfrecht van Melemma-Kranenburg en Cornelissen overzichtelijk en krachtig weergeven. Deze bulletsamenvatting is af te halen in het JoHo center (Taksteeg 8).

Relevante links voor jou:

 

 

 

Work for WorldSupporter

Image

JoHo can really use your help!  Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world

Working for JoHo as a student in Leyden

Parttime werken voor JoHo

Comments, Compliments & Kudos:

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Check how to use summaries on WorldSupporter.org


Online access to all summaries, study notes en practice exams

How and why would you use WorldSupporter.org for your summaries and study assistance?

  • For free use of many of the summaries and study aids provided or collected by your fellow students.
  • For free use of many of the lecture and study group notes, exam questions and practice questions.
  • For use of all exclusive summaries and study assistance for those who are member with JoHo WorldSupporter with online access
  • For compiling your own materials and contributions with relevant study help
  • For sharing and finding relevant and interesting summaries, documents, notes, blogs, tips, videos, discussions, activities, recipes, side jobs and more.

Using and finding summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter

There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.

  1. Use the menu above every page to go to one of the main starting pages
    • Starting pages: for some fields of study and some university curricula editors have created (start) magazines where customised selections of summaries are put together to smoothen navigation. When you have found a magazine of your likings, add that page to your favorites so you can easily go to that starting point directly from your profile during future visits. Below you will find some start magazines per field of study
  2. Use the topics and taxonomy terms
    • The topics and taxonomy of the study and working fields gives you insight in the amount of summaries that are tagged by authors on specific subjects. This type of navigation can help find summaries that you could have missed when just using the search tools. Tags are organised per field of study and per study institution. Note: not all content is tagged thoroughly, so when this approach doesn't give the results you were looking for, please check the search tool as back up
  3. Check or follow your (study) organizations:
    • by checking or using your study organizations you are likely to discover all relevant study materials.
    • this option is only available trough partner organizations
  4. Check or follow authors or other WorldSupporters
    • by following individual users, authors  you are likely to discover more relevant study materials.
  5. Use the Search tools
    • 'Quick & Easy'- not very elegant but the fastest way to find a specific summary of a book or study assistance with a specific course or subject.
    • The search tool is also available at the bottom of most pages

Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?

Quicklinks to fields of study for summaries and study assistance

Field of study

Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
1396